MotoGP

VIDEO: Marquez izkoristil padec obeh Yamah in s premierno zmago v Motegiju še tretjič postal svetovni prvak kraljevega razreda!

Motegi, 16. 10. 2016 07.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Dirkači razreda motoGP so na japonskem odvozili še 15. dirko v letošnji sezoni. S premierno zmago v Motegiju pa je še tretjič v karieri v kraljevem razredu naslov svetovnega prvaka osvojil Marc Marquez. Mladi Španec je izkoristil odstop obeh Yamah in se tri dirke pred koncem veselil petega naslova prvaka v sedmih sezonah.

Več videovsebin
  • Kako je Marc Marquez postal svetovni prvak v sezoni 2016?
    00:38
    Kako je Marc Marquez postal svetovni prvak v sezoni 2016?
  • Vrhunci dirke razreda moto2 za VN Japonske
    09:21
    Vrhunci dirke razreda moto2 za VN Japonske
  • Vrhunci dirke razreda moto3 za VN Japonske
    09:32
    Vrhunci dirke razreda moto3 za VN Japonske
  • Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Japonske
    15:11
    Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Japonske

Dirko je slabo z najboljšega startnega položaja nekoliko slabše začel Valentino Rossi, ki je takoj padel na tretjem mesto. Vodstvo je z odličnim startom prevzel aktualni svetovni prvak Jorge Lorenzo, drugo mesto s kvalifikacij pa je uspel zadržati Marc Marquez. Odlično je dirko začel tudi Aleix Espargaro, ki se je hitro prebil na četrto mesto in v uvodnih dveh krogih celo držal ritem vodilne trojice. V drugem krogu sta sicer za nekaj spektakularnih prehitevanj ponovno poskrbela Marquez in Rossi. Vse skupaj je ponovno nekoliko spominjalo na lansko dirko v Maleziji. Tretji krog je bil sicer daleč najhitrejši na dirkališču Rossi, ki je tudi postavil najhitrejši krog na dirki. Skupaj z Marquezom pa sta hitro stopila prednost Lorenza, ki je znašal slabo sekundo. Enaindvajset krogov pred koncev pa je Marquez tudi prehitel Lorenza in prevzel vodstvo.

Občutki so neverjetni. Nisem pričakoval naslova tukaj v Motegiju. Ko sem videl, da je Rossi odstopil, sem začel voziti na polno in šel na zmago. Nato sem videl, da je odstopil še Lorenzo in storil sem štiri ali pet napak v istem krogu. Tako težko sem se skoncentriral. Super je, da smo se vrnili na vrh in to na Hondinem domačem dirkališču. Ne smem pozabiti na svojo babico, ki je umrla lani. Bila bi zelo vesela. Marc Marquez, trikratni svetovni prvak kraljevega razreda

Kmalu za tem je svetovnega prvaka napadel tudi dirkaški doktor, a ga ni uspel prehiteti. V ospredju pa je Marquez že imel nekaj prednosti pred obema dirkačema Yamahe. Devetnajst krogov pred koncem pa je devetkratni svetovni prvak Rossi uspel prehiteti Lorenza in se podal v lov za Marquezom, ki je imel že skoraj sekundo prednosti. V ozadju pa se je na četrto mesto uspel prebiti Andrea Dovizioso, ki je bil s svojim Ducatijem občutno hitrejši od obeh Suzukijev. Sedemnajst krogov pred koncem dirke pa je napako storil Rossi in padel. Italijan je sicer uspel pobrati motocikel in nadaljevati, a je kmalu zapeljal v garaže in zaključil svojo dirko. To je v letošnji sezoni že četrta ničla za dirkaškega doktorja, ki je tako končal vse upe, da bi še desetič postal svetovni prvak. Rossi je sicer bil hiter na stezi, saj je lovil Marqueza in tudi topil njegovo prednost. Po njegovem odstopu pa je imel mladi Španec veliko prednost pred najbližjim zasledovalcem Lorenzom.

Marc Marquez je postal najmaljši petkratni svetovni prvak v zgodovini motociklizma.
Marc Marquez je postal najmaljši petkratni svetovni prvak v zgodovini motociklizma. FOTO: motoGP

Marquez je na polovici dirke še vedno suvereno sam vozil v ospredju z ogromno prednostjo pred zasledovalci. V ozadju pa sta tako Dovizioso, kot Espargaro s hitrimi krogi lovila aktualnega svetovnega prvaka Lorenza. Devet krogov pred koncem je Marquez še naprej suvereno vozil drugi zaporedni zmagi naproti. Boj za drugo mesto pa je bil povsem še odprt, saj je Dovizioso zaostanek za Lorenzom zmanjšal na manj kot sekundo. V ozadju pa se je vnel tudi boj za četrto mesto med obema Suzukijema, saj je Maverick Vinales povsem ujel svojega moštvenega kolega in začel z napadi na četrto mesto. In šest krogov pred koncem je Vinales uspel prehiteti Aleixa in se tako zavihtel na četrto mesto. Pet krogov pred koncem pa je dirko v pesku zaključil še Lorenzo in Marquez je moral le še zaključiti dirko in postal bi trikratni svetovni prvak kraljevega razreda. In res. Marc je uspel mirno pripeljati dirko do konca. S prvo zmago v Motegiju je na Japonskem postal najmlajši petkratni svetovni prvak v zgodovini motociklističnega svetovnega prvenstva. V elitnem razredu je za Marqueza to tretji naslov in drugi, ki ga je osvojil prav na Hondinem domačem dirkališču v Motegiju. Drugo mesto je na koncu osvojil Dovizioso, tretje pa Vinales. Rossi in Lorenzo bosta dirko na Japonskem poskušala čimprej pozabiti in se do konca sezone poskušala osredotočiti na boj za drugo mesto, ki pa bo bolj slaba tolažba, tako za devetkratnega, kot tudi za petkratnega svetovnega prvaka.

Luthi slavil v moto2, Zarco izkoristil napake konkurentov
V razredu moto2 je tretjo zmago v letošnji sezoni slavil Švicar Thomas Luthi. Drugo mesto je na koncu osvojil aktualni svetovni prvak Johann Zarco, ki je tako ponovno nekoliko zbežal v boju za naslov prvaka. Njegov glavni konkurent Alex Rins je namreč takoj na začetku storil napako in dirke ni končal med dobitniki točk. Napako pa je storil tudi Sam Lowes, ki je odstopil. Zarco ima sedaj 21 točk prednosti pred Rinsom, do konca sezone pa jih je na voljo še 75. Na najnižjo stopničko je na koncu po pravi bitki z domačinom Takaakijem Nakagamijem stopil Franco Morbidelli.

Svetovni prvak v zadnjem krogu ob zmago v moto3
Prvi so se za zmago v Motegiju pomerili dirkači razreda moto3. Zmage pa se je z lepim manevrom in prehitevanjem štiri zavoje pred koncem veselil Italijan Enea Bastianini. Omenjeni je uspel v zadnjem krogu pripraviti napad in prehiteti svetovnega prvaka Brada Binderja, ki je vodil praktično od starta do cilja. Južnoafričan je sicer potem še poskušal priti nazaj na prvo mesto, a je bila ciljna črta nekoliko preblizu, da bi se uspel prebiti nazaj v vodstvo. Tretje mesto je na koncu osvojil domači samuraj Hiroki Ono. Dirko je sicer zaznamovalo kar veliko število padcev, ki pa se na srečo niso končali s hujšimi posledicami. Japonec Ono je bil sicer nekaj ur po dirki diskvalificiran. Razlog? Dirkač naj bi imel prenizko telesno težo. Tretje mesto je tako pripadlo Nicolu Bulegi.

Rezultati dirk za VN Japonske:
motoGP:
1. Marc Marquez (ŠPA/Repsol Honda) 42:34.610
2. Andrea Dovizioso (ITA/Ducati) +2.992
3. Maverick Vinales (ŠPA/Suzuki Ecstar) +4.104
4. Aleix Espargaro (ŠPA/Suzuki Ecstar) +4.726
5. Cal Crutchlow (VB/LCR Honda) +15.049
6. Pol Espargaro (ŠPA/Monster Yamaha Tech 3) +19.654
7. Alvaro Bautista (ŠPA/Aprilia) +23.032
8. Danilo Petrucci (ITA/OCTO Pramac Yakhnich) +28.555
9. Scott Redding (VB/OCTO Pramac Yakhnich) +28.802
10. Stefan Bradl (NEM/Aprilia) +32.330

moto2:
1. Thomas Luthi (ŠVI/Garage Plus Interwetten) 42:45.854
2. Johann Zarco (FRA/Ajo Motorsport) +0.386
3. Franco Morbidelli (ITA/Estrella Galicia 0,0 Marc VDS) +5.863
4. Takaaki Nakagami (JAP/IDEMITSU Honda Team Asia) +6.090
5. Sandro Cortese (NEM/Dynavolt Intact GP) +16.246
6. Simone Corsi (ITA/Speed Up Racing) +20.404
7. Mattia Pasini (ITA/Italtrans Racing Team) +20.683
8. Julian Simon (ŠPA/QMMF Racing Team) +20.760
9. Marcel Schrotter (NEM/AGR Team) +24.394
10. Xavier Simeon (BEL/QMMF Racing Team) +27.113

moto3:
1. Enea Bastianini (ITA/Gresini Racing) 39:24.273
2. Brad Binder (JAR/Red Bull KTM Ajo) +0.017
3. Hiroki Ono (JAP/Honda Team Asia) +2.654*
4. Nicolo Bulega (ITA/SKY Racing Team VR46) +4.002
5. Philipp Oettl (NEM/Schedl GP Racing) +5.119
6. Fabio Di Giannantonio (ITA/Gresini Racing ) +6.288
7. Francesco Bagnaia (ITA/Pull & Bear Aspar Mahindra) +7.739
8. Livio Loi (BEL/RW Racing GP BV) +7.749
9. Fabio Quartararo (FRA/Leopard Racing) +8.344
10. Joan Mir (ŠPA/Leopard Racing) +8.880 
*po dirki diskvalificiran zaradi prenizke telesne teže

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (283)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Omen3
16. 10. 2016 21.41
+4
Konec je borbe za naslov. Marquezu je potrebno pošteno čestitati za peti osvojeni naslov. Letos ni vozil tako brezglavo, pametno je nabiral točke in ni imel veliko smole. Da ne bo pomote, je tudi zelo dobro odvozil večino letošnjih dirk. Upam samo, da zaradi končanega "teoretičnega " troboja za prvaka dirke do konca prvenstva ne bodo postale nezanimive. Sicer škoda za padca Rossija in Lorenza....ampak kot je Rossi enkrat omenil: that's racing. V bistvu bo prišel v nadaljevanju prvenstva (po mojem) do izraza samo dvoboj v moštvu Yamahe kdo bo končni drugi na koncu sezone. In pa mogoče bo Marquez, zdaj ko ni več pod pritiskom, hotel pokazati ostalim še kaj več. Škoda za Pedroso in njegovo poškodbo. Očitno fant res ni grajen za take padce, ker če bi padel tako kot Lorenzo na treningu, bi se zagotovo še bolj polomil. Upam, da bo do konca, kljub oddanemu naslovu, sezona še zanimiva....
Macgiver
16. 10. 2016 17.31
Kaj ko nemorem pogledati vrhuncev!!! Napaka 11390
popstarr
16. 10. 2016 14.18
+7
Super dan za mojo Hondo, motocikel in dirkač sta bila kljub nekaterim spodrsljajem letos spet odlična kombinacija, pa naj spet kdo pribija, da je letos Honda sekret, ta se mora zamislit nad tistimi, za katere navija. Sicer pa rossiju privoščim 10. naslov, ampak mislim, da ga ne bo videl dokler bo Marc na Hondi.
Mohiito
16. 10. 2016 14.35
+6
Včasih hondo ni težko premagati v hitrosti.Po konstantnosti in vzdržljivosti v kombinaciji z zrelim pilotom ji pa ne prideš z drugim materjalom tako hitro blizu in to je že od nekdaj tako bilo.
coctta
16. 10. 2016 13.35
+11
Tisti, ki pljuvajo po nasprotnikih, niso pravi navijaci. Se slabsi pa ste tisti, ki nekomu zelijo padec. Ogabno! Glede dirke, iskreno ni bila kaj prevec zanimiva dirka.. smo pa dobili novega svetovnega prvaka cist zasluzeno!!! S slabsim motorjem tako konkurirat ni kar tak.. bravo Marquez ! Smo prikrajsani za razburljiv konec sezone, ampak verjamem da nas cakajo se kako zanimive dirke :) nekateri omenjate da je marquez imel sreco, ce nebi Rossi padel, ce Lorenzo nebi... bla bla, če, če, če... na zacetku sezone so imeli vsi iste možnosti.. najbolj pa jih je izkoristil Marquez ! Sem vesel za Vinalesa, drugo leto zna kar posteno strene mesat. Tudi Dovi, lepe stopnicke ! Upam da nisem kaj pozabil.. se enkrat, tisti ki ste tu samo da d*ek mesate, pojdite rajsi ven se obracat. Bo vecja korist. :D caaaaau
CrushLow
16. 10. 2016 12.07
-3
a Lorenzota so mogl spet na pediatricno odpelat ?
rr3
16. 10. 2016 12.31
+0
ja je bil fer in počakal da je bil Rosi pred njim, da nebi kakšne osteoporoze fasal zaradi odrgnine.
CrushLow
16. 10. 2016 13.40
-1
ti si tut iz fdv-ja ?....ti fali "mal" izobrazbe :)
rr3
16. 10. 2016 14.00
+5
Imam srečo da meni malo, če pa gledam tebe.... se mi zarosijo oči in vrjamem da bo zate prišla pomoč od dobrih ljudi. Do takrat pa boš moral pač obiskovat strice v belih haljah.
CrushLow
16. 10. 2016 14.39
-2
kdaj delas ? se bom zrtvoval za en dan slabe prehrane in pridem na en burger da bos lahko postregu gospodina :)
rr3
16. 10. 2016 16.04
+3
O si dobil prvo čtivo za čitat. Priden znaš sestavljat stavke.
Staritrg
16. 10. 2016 20.50
-1
Pridem tudi jaz, sam bi cheeseburger... Bo šlo?
Callux
16. 10. 2016 11.50
+20
Je pa potrebno reči, da je Marc danes Hondi pripeljal lepo darilo za 50 let sodelovanja v MotoGP, in to na njihovi domači progi.. Še enkrat, vse čestitke za osvojeni naslov :D
Sašo Novak 1
16. 10. 2016 11.47
+6
Vi na 24 ur ste sposobni napisat 1 članek brez napak ? Ker to kozlarijo ko berem.. Otrok v 5. razredu je bolj sposoben napisat zadevo kot vi ričeti tu gor. Če nimaš končane osnovne šole, enostavno prideš pisat članke za 24 ur kot kaže. Bravo, kar tako naprej
iga_biba
16. 10. 2016 12.44
-1
Ni jim pomoči, so pač navijači rumenkota.
bojc46
16. 10. 2016 11.36
-1
mm zasluženo do naslova! sicer sta mu delo olajšala yamahina voznika, a to bo težko priznati...dokazala se je rossijeva trditev, ne zmaga vedno najhitrejši...žal le kadar je on najhitrejši, škoda, bo pa drugo leto morda bolje...kar se tiče pa spodnjih komentarjev pa tipično slovenski!!! nvm kaj dodat, ste na nivoju šimpanza!!! kateri to so, že vejo ;)
Mohiito
16. 10. 2016 11.40
+1
Preštej si vse svoje včerajšne žaljivke,boš kmalu ugotovil kdo se je dejansko spustil na nivo primata.
bojc46
16. 10. 2016 11.49
-1
to so bile vse replike na vaše bistroumno komentiranje...ne ukvarji se z mano, ker se men ne da s tabo, če bi mel pametnejše odgovore bi z veseljem rekel kako več s tabo...lp
Uporabnik113089
16. 10. 2016 11.33
+2
Če je kaj pravice na tem svetu, mora Marquez pomagati Lorenzu do drugega mesta.....
CrushLow
16. 10. 2016 12.05
-2
hahah, tocn to sm jst reku .... sj gl..up je dost da bo tocn to naredu ....
rr3
16. 10. 2016 14.02
+1
ne sodi ostalih po sebi. Če si g..up je to tvoj problem hahahaha
CrushLow
16. 10. 2016 14.42
+2
a vam dovoljo komunicirat s svetom v takih ustanovah ??
rr3
16. 10. 2016 16.01
+3
Pismo potem pa res drži, da pacienti sami sebe sprašujejo
mzvezda
16. 10. 2016 11.31
+13
Berem komentarje Rossijevih navijačev.....in se sprašujem kolk so stari? Glede na vsebino bi rekel od 8 do 10 let. Spoštujem legendo motogp VR46, pa čeprav sem navijač MM93, ne spoštujem pa tistih fanov od VR46, ki se pištolijo tja v tri dni in se ponavljajo v komentarjih kot star koledar.Slabo!!!
mzvezda
16. 10. 2016 11.34
+0
krnekilojz
16. 10. 2016 13.39
+1
ti boš pameten in potem napišeš rozike, koliko let imaš potem ti? 5, 6 ali si samo pač malo zaostal in hodiš sedmič v sedmi razred?
NWO 2014
18. 10. 2016 12.49
iga_biba
16. 10. 2016 11.26
+6
MM ni izkoristil padec obeh Yamah, ampak si je ZMAGO privozil! Rumenkoti pa so dobili kar so si želeli: Pesek v zobeh. Doktorov čas je že SEDEM let mimo!
ccirisimo
16. 10. 2016 11.23
-2
Skoda za Rossija skoda za Yamaho,naskednjo sezono bo boljse z Vinjalesom.Yamaha ima odlicne motorje samo slabo vzdusje v ekipi zaradi uspavane lepotice Horhea!
simoncelli58
16. 10. 2016 11.18
+24
Navijam za Rossija, ampak kaj čem ko pa je Marquez bil to sezono Terminator. Bravo Marquez, zasluženo. Sedaj pa le uživajmo v zadnjih 3 dirkah kjer se bodo "pobijali", kajti noben nima nič za izgubiti. Naslednjo sezono bo zelo zanimivo, ko Vinales dobi tovarniško Yamaho, ter me zanima kaj bo Lorenzo naredil na Ducatiju.
Semdoberr
16. 10. 2016 11.15
+0
Kje pa je danes naaaaaajvečji rossijev zagovornik????
SENNA1
18. 10. 2016 22.01
-2
tukaj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Uporabnik113089
16. 10. 2016 11.08
+5
The Doctor46!? Hahaha! Prej The Sandman46...
haaaahahahaha
16. 10. 2016 11.11
+2
mastaflash
16. 10. 2016 11.15
+0
tut pesek ni za vsazga, po novem le za dohtarje in primarije
K4tatonia
16. 10. 2016 11.06
+1
sami keyboard warriorji :D
murkecc
16. 10. 2016 10.58
+4
Marc letos zasluženo, komar lani pa nikakor ne.
rr3
16. 10. 2016 12.33
-4
rr3
16. 10. 2016 14.03
-2
na srečo nimamo vsi takih izkušenj kot ti s tvojim atekom.
Uporabnik113089
16. 10. 2016 10.58
+8
Mali jih je pošolal kot mlade mucke......
blackwizard
16. 10. 2016 10.53
+5
kralj moto gpja MARC MARQUEZ
fihner
16. 10. 2016 10.52
-1
Bravo.....rosiči pa.....hahahahahahaha........