MotoGP

Nora sezona: Štirje novi zmagovalci, konstantni Marquez, težave Lorenza in toplo-hladni Rossi

Ljubljana, 05. 09. 2016 16.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Za dirkači v motociklističnem svetovnem prvenstvu razreda motoGP je že dvanajst dirk v letošnji sezoni, ki se je po zadnji dirki v Silverstonu še enkrat več izkazala za izjemno nepredvidljivo. Letos smo dočakali že sedem različnih zmagovalec, od tega so štrije slavili premierne zmage v kraljevem razredu.

Več videovsebin
  • Vrhunci dirk za VN Avstrije, Češke in Velike Britanije
    10:41
    Vrhunci dirk za VN Avstrije, Češke in Velike Britanije
  • Vrhunci dirk za VN Katalonije, Nizozemske in Nemčije
    12:47
    Vrhunci dirk za VN Katalonije, Nizozemske in Nemčije
  • Vrhunci dirk za VN Španije, Francije in Italije
    10:25
    Vrhunci dirk za VN Španije, Francije in Italije
  • Vrhunci dirk za VN Katarja, Argentine in Amerik
    09:28
    Vrhunci dirk za VN Katarja, Argentine in Amerik

Za dirkači v svetovnem motociklističnem prvenstvu razreda motoGP je že 12. dirka v letošnji sezoni. Končani sta torej dve tretjini letošnje borbe za naslov svetovnega prvaka. Do konca je ostalo le še šest dirk in kakršno sezono spremljamo, je težko napovedati, kdo bo še presenetil in se povzpel na najvišjo stopničko. K naslovu svetovnega prvaka sicer drvi Marc Marquez, ki je v letošnji sezoni daleč najbolj konstanten dirkač in ima pred zaključkom sezone ogromnih 50 točk naskoka pred drugouvrščenim Valentinom Rossijem. Mladi Španec je v letošnji sezoni končal prav vseh dirke in zgolj na treh se ni povzpel na oder za zmagovalce. Njegova najslabša uvrstitev pa je 13. mesto na dirki za VN Francije v Le Mansu. Njegova glavna konkurenta za naslov prvaka sta dirkača moštva Yamaha Rossi in Jorge Lorenzo, ki pa imata po dveh tretjinah sezone zelo mešane občutke. Aktualni svetovni prvak Lorenzo je sezono začel s prepričljivo zmago na uvodni dirki v Katarju. Španec je na splošno sezono začel odlično saj je na uvodnih šestih dirkah trikrat slavil in še dve dirki končal kot drugi. Nato pa so se začele težave in odstopu v Argentini je dodal še odstop v Kataloniji. Temu je sledilo 10. mesto v Assnu, 15. na Sachsenringu. Vtis je nato malce popravil s tretjim mestom v Avstriji, toda takoj za tem je sledilo skromno 17. mesto v Brnu in za konec še osmo mesto v Silverstonu. Slaba druga tretjina sezone je Lorenza pahnila na tretje mesto v točkovanju svetovnega prvenstva, v katerem ima kar 64 točk zaostanka za vodilnim Marquezom. Zelo težko bo v letošnji sezoni ubranil naslov prvaka, ki si ga je priboril na zadnji dirki lanske sezone. Španec ima predvsem velike težave na dirkah, kjer je vreme izredno nepredvidljivo in teh v letošnji sezoni ni bilo malo.

Jack Miller je znal proslaviti prvo zmago v kraljevem razredu.
Jack Miller je znal proslaviti prvo zmago v kraljevem razredu. FOTO: AP

Tudi njegov moštveni kolega, devetkratni svetovni prvak Valentino Rossi, ima po 12. dirkah zelo mešane občutke. Dirkaški doktor je v letošnji sezoni že večkrat dokazal, da je izjemno hiter, a je storil preveč napaka, da bi bil njegov zaostanek za Marquezom manjši. Italijan je v letošnji sezoni zabeležil že tri točkovne ničle, temu pa je dodal še dve zmagi, tri druga mesta, eno tretje, dve četrti in eno osmo mesto. Do konca sezone je še šest dirki, na katerih bo poskušal zmanjšati zaostanek za dirkačem Honde in ohraniti upe na jubilejni deseti naslov svetovnega prvaka. Veliko si Rossi obeta že od naslednje dirke, ki bo na sporedu v Misanu. Dirka za VN San Marina je namreč ena iz med dveh domačih dirk 37-letnega Italijana.

Miller, Iannone, Crutchlow in Vinales dočakali krstne zmage
Poleg omenjene trojice, pa so dosedanji potek sezone krojili tudi dirkači, ki se ne borijo za naslov svetovnega prvaka. S svojimi vožnjami so dokazali, da brez njih razred motoGP ne bi bil enako zanimiv in da ima vsak od njih zasluženo mesto med svetovno motociklistično elito. Prvih sedem dirk letošnje sezone je ponudilo zgolj tri različne zmagovalce, toda Lorenza, Marqueza in Rossija so ljubitelji motociklizma že navajeni gledati na najvišji stopnički. Nato pa je sledilo nekaj, kar ni pričakoval nihče. Na naslednjih petih dirkah je kraljevi razred dobil kar štiri nove zmagovalce.

Cal Crutchlow je končal sušo britanskih dirkačev.
Cal Crutchlow je končal sušo britanskih dirkačev. FOTO: motoGP
Začnimo v Assnu, kjer je 21-letni Avstralec Jack Miller spisal zgodovino, ko je postal prvi dirkač po letu 2006, ki je uspel slaviti na dirki kraljevega razreda s poltovarniškim motociklom. Miller se je najbolje znašel v kaotičnih vremenskih razmerah na VN Nizozemske in opozoril ostale dirkače, da v sezoni, ki je prinesla veliko novosti, ni vse odločeno že vnaprej. Po VN Nemčije, kjer je novo zmago dosegel Marquez, pa je sledila dirka za VN Avstrije na prenovljenem dirkališču v Spielbergu. Na Red Bull Ringu pa je na veliko sceno znova stopil Ducati. Moštvo z Bologne je z zmago Andree Iannoneja po šestih letih znova dočakalo zmago v kraljevem razredu. Hkrati je bila to tudi prva zmaga za Iannoneja v najmočnejšem razredu. Italijan se po končani sezoni sicer seli k Suzukiju, a vselej bo v rdečem moštvu zapisan kot prvi zmagovalec na njihovem motociklu po Caseyju Stonerju. Z rdečo raketo ni uspelo zmagati niti Rossiju. Po VN Avstrije je na vrsto prišla dirka v Brnu, kjer so ljubitelji motociklizma prvič v zgodovini spremljali dirko v deževnem oziroma spremenljivem vremenu. Pogoje pa je znal najbolje izkoristiti Cal Crutchlow, ki je z mojstrsko vožnjo deklasiral konkurenco in privozil Veliki Britaniji prvo zmago po 35-ih letih. Zadnjo zmago za Otočane je namreč dosegel Barry Sheene. Ta zmaga je prišla ravno ob pravem času, saj se je motociklistična karavana po dirki na Češkem prestavila v Silverstone, kjer so se na 12. dirki sezone dirkači pomerili za zmago na VN Velike Britanije. In tudi tukaj smo v muhastem angleškem vremenu dočakali novega zmagovalca. Mladi Maverick Vinales se je s svojim Suzukijem odpeljal konkurenci že v prvem krogu in s pravo simultanko slavil prvo zmago v karieri. Hkrati je svojemu moštvu privozil prvo zmago po letu 2007, ko je v deževnem Le Mansu slavil Chris Vermeulen. Zmaga Vinalesa je tudi dobra napoved za Yamaho, kamor so bo mladi Španec preselil v prihodnji sezoni.

Maverick Vinales je razveselil moštvo Suzuki in najverjetneje tudi Yamaho, kamor se seli prihodnjo sezono.
Maverick Vinales je razveselil moštvo Suzuki in najverjetneje tudi Yamaho, kamor se seli prihodnjo sezono. FOTO: AP

Še šest dirk, a zgolj en cilj
Do konca je torej zgolj še šest dirk. In če lahko sodimo po prvih 12. dirkah, nas čaka izjemno razburljiv in nepredvidljiv zaključek sezone. Marc Marquez je na dobri poti k tretjemu naslovu svetovnega prvaka v kraljevem razredu, a Rossi in tudi Lorenzo bosta poskušala storiti vse, da mu to preprečita. Sezona se nadaljuje že prihajajoči konec tedna, ko se bodo dirkači v Misanu pomerili za zmago na VN San Marina. Dogajanje z dirkališča Marca Simoncellija bomo seveda spremljali v živo na Kanalu A in VOYO.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ronnie1
06. 09. 2016 15.20
+18
Zakaj razlaga toplo hladno, pri nastevanju rezultatov VR..? Odstejte odstop zaradi okvare motorja, plus dejstvo da JL ni vodonosa svojemu mostvenemu kolegu, kot je to npr. Dani ampak si medsebojno odzirata tocke. Upostevaje vse to, bi billa MM in VR skoraj skupaj. Za okvaro, definitivno ni krivda VR, JL pa je dejstvo zaradi katere je pri Yamahi situacija taksna kot je....
Nikiiy
06. 09. 2016 15.16
+11
Callux ......Alešič Moto GP - ja..
Callux
06. 09. 2016 15.55
-10
Še vedno čakam odgovor na tole veleumno trditev, če drugega ne me vsaj nasmejiš.. :D
ronnie1
06. 09. 2016 16.02
-13
Nikiiy, prosim, da ne zalis Callux-a. Alisic je brezveznik in vsak, ki vsaj malo spremlja tudi strokovno plat F1 in ne samo tracev, ve, da je Alisic idol samo za "kavc" navijace.
bus303
06. 09. 2016 09.51
-23
Sezona je top. motoGP ima prihodnost tudi po odhodu doktorja!
zobar652
05. 09. 2016 19.42
+33
ajde rossijevci ne obupujte =D pred nami je še 6 dirk od tega rosiju ležijo 4 od njih(Misano, Japonska, Sepang in Avstralija), Aragon in Valencia na žalost ne tako, toda če je v Silverstonu osvojil na suhi stezi letos izjemen rezultat mu lahko to uspe tudi na teh dveh, tu glavno, da je vsaj eno mesto pred markezom... Upajmo, da se izide seveda bi pa tudi Markez olajšal delo z kakšnim kiksom, ker rossi upam, da je vso smolo in kikse za letos že porabil :D
Vito ? Kav?i?
05. 09. 2016 21.39
+28
Nightyfly
06. 09. 2016 13.20
+18
XenoSlo
05. 09. 2016 19.11
+17
Niki Lauda je tudi imel 60 pik prednosti pred 40timi leti. Pa vseeno ni postal prvak.
mikkki
05. 09. 2016 19.07
+23
Ma recte kar čte. Ampak ta sezona je zanimiva!
Porocilo
05. 09. 2016 18.11
+13
Toplo, hladno je pri vas na 24ur
nastjamarko
05. 09. 2016 17.06
+44
Tezave lorenza. On je psihic. Pao mu mrak na oci
nastjamarko
05. 09. 2016 17.05
+31
Zakaj toplo hladni pa kdo te clanke pise. Bucka
MaunelNeuer
05. 09. 2016 16.54
-23
Marc Marquez!!!!!!!!!
mastaflash
05. 09. 2016 16.52
-41
dej rozi, sam zaj... 3 dirke, prosla baka s kolacima
medvedJEkriv
05. 09. 2016 16.46
+36
GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO ROSSIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Prodigy93
05. 09. 2016 16.29
-23
naslov je praktično že v Marquezovih rokah, saj je zelo malo verjetno da bi na naslednjih dirkah, ki Hondi dokaj ustrezajo prepustil 50 točk prednosti.
Callux
05. 09. 2016 16.53
-5
Pozabljaš, da je to že storil 3 leta nazaj.. Je pa imel to srečo, da je bila takrat prednost večja kot 50 točk..
HAILWOODmike
05. 09. 2016 16.59
-4
Jes mam tut obcutek da je naslov ze skor oddan....missano in aragon bosta odlocilna! Ce nebo tukaj kaj dramaticnega bo markez speljal naslov domov!
Goooooo
05. 09. 2016 16.59
-13
Callux se strinjam s tabo samo ne smemo pozabiti da je takrat bil prvo leto v moto gp in tudi ni imel izkušenj kot sedaj.
Prodigy93
05. 09. 2016 17.35
-11
pozabljaš ti, da je takrat bil rookie v moto gp. Koliko ljudi bi mu zamerilo če bi takrat ostal brez naslova? Fant je bil prvak prvo leto med elitnim razredom. Prvo.
PJHR
05. 09. 2016 17.47
+25
Callux
05. 09. 2016 18.17
-5
Tega nisem pozabil, tako mimogrede.. Sem to malenkost omenil samo zato, ker prednost 50 točk ob še preostalih 6 dirkah, kjer je skupno še 150 točk na razpolago, smešno majhna.. Napake pa se v razredu MotoGP lahko hitro zgodijo in nihče ni imun nanje.. Zato ne govoriti da je naslov že oddan, prvenstvo je še daleč od cilja in še veliko se lahko zgodi, odločilne pa bodo fly away dirke, kjer je lahko v 3 zaporednih dirkah ena sama napaka kritična..
donmega
05. 09. 2016 19.22
-12
+callux ...skupina katero si ustvaril na fbju je super in zelo rad prebiram tvoje/vase clanke/komentarje ceprav se nisem komentiral ker mi ni potrebno saj use poveste ze sami...en velik Bravo in seveda Respekt za korektnost!
Callux
05. 09. 2016 19.26
-9
donmega ti se kar oglasi in povej svoje mnenje, zato pa je bila ustvarjena.. Več različnih mnenj bo slišati, bolj zanimivo bo.. Tako da kar pogumno :)
Trend01
05. 09. 2016 21.33
-15
Callux
05. 09. 2016 21.39
-12
MotoGP info Slovenija je ime skupine.. Toplo vabljen še kdo :D
Trend01
05. 09. 2016 21.48
-17