MotoGP

Ezpeleta napovedal popolno preiskavo nesreče Saloma, ki je zaenkrat 'težko razložljiva'

Montmelo, 04. 06. 2016 15.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izvršni direktor Dorne Carmelo Ezpeleta je napovedal temeljito preiskavo dogodkov, ki so privedli do tragične nesreče Luisa Saloma v Barceloni. Dirkač razreda moto2 je na dirkališču Montmelo izgubil življenje kljub hitremu posredovanju prisotnih zdravniških služb.

Carmelo Ezpeleta.
Carmelo Ezpeleta. FOTO: Reuters

Carmelo Ezpeleta, izvršni direktor Dorne in prvi mož motociklističnega svetovnega prvenstva, je na novinarski konferenci napovedal temeljito preiskavo nesreče, ki je Luisa Saloma stala življenja. Ezpeleta je povedal, da je v sodelovanju z ekipo tragično preminulega dirkača Stop and Go (SAG) odločil, da dirke ne odpovejo. Dodal je, da so imeli organizatorji v tem pogledu tudi srečo zaradi obstoječih šikan iz formule 1, ki jih bodo na dirki uporabili za izogib 12 zavoju, kjer se je smrtno ponesrečil Majorčan Salom.

"Najprej se je potrebno zahvaliti zdravniškim službam in vsem, ki so sodelovali z nami, ker so opravili izjemno delo, čeprav rezultat ni bil dober," je povedal Ezpeleta. "Gotovo so dali svoj maksimum. Nihče ne bi mogel biti bolje oskrbljen, kot je bil Luis. Drugič: nesreča je malce težko razložljiva. Zaenkrat nimamo jasne slike. Sledi na tleh v zavoju ne povejo dosti o tem, kaj se je dogajalo z motociklom v tistem trenutku. Moramo preveriti telemetrijo in vse ostalo, a to ne bo spremenilo ničesar. V tem trenutku je pomembno le, da Luisa ni več z nami. Takoj smo morali ugotoviti, kaj bomo storili z dirko in z zavojem. Včeraj se je sestala varnostna komisija kot vsak petek in zdelo se nam je, da bi se bilo pametno pomeniti z njimi, saj je večina dirkačev in tudi z Dorno, vodstvom dirke in FIM."

Salom je obležal pod tribuno z navijači Valentina Rossija.
Salom je obležal pod tribuno z navijači Valentina Rossija. FOTO: You Tube

Ezpeleta je dodal: "Po eni strani smo govorili z dirkači in jim predlagali, če bi želeli, da govorimo z ekipo. Dirkači so bili temu naklonjeni in poklicali smo (šefa ekipe) Eduja Peralesa, da bi ga vprašali, če želijo, da nadaljujemo z veliko nagrado ali ne. Edu je prosil za nekaj časa, da je lahko razmislil. Predstavljam si, da je govoril z družino in rekel je, da naj storimo tisto, kar se nam zdi primerno. Nato smo govorili z dirkači in s preostalim delom komisije in odločili smo se, da čeprav je bila nesreča čudna in razlogov nismo poznali, je bilo jasno, da če se je zgodilo enkrat, se lahko spet. Malce nelogično bi bilo nadaljevati z nespremenjeno stezo in vsem drugim, ko se je zgodilo kaj takšnega. Na drugih dirkališčih, odkrito povedano, ne vem, kakšno odločitev bi sprejeli. Tu je obstajala rešitev, dve obstoječi šikani, opravili pa smo tudi test. Pomembno je povedati, da so teste na stezi formule 1 opravili na drugačni progi kot je tukaj."

Izkušeni španski direktor je še dodal, da ima družina preminulega dirkača popolno podporo, organizirali bodo tudi prevoz krste na domači otok. Ekipa SAG se je na Saloma spomnila tudi v čustvenem sporočilu za javnost, ki so ga objavili v petek zvečer. "To je bil zelo žalosten dan za celotno družino SAG Team in svet športa: Luis nas je zapustil v zavoju Circuit medtem, ko je tekmoval, ko je počel tisto, kar ga je najbolj veselilo in kar je imel najbolj rad," je povedal šef ekipe Edu Perales"Za družino, kakršna je naša, ki je uživala v njegovih uspehih in delu, v njegovem smehu in odločnosti, nam njegova izguba zapušča veliko praznino. Danes smo vsi, ki smo del SAG Teama, združeni v bolečini njegovih sorodnikov, prijateljev in znancev. Počivaj v miru, Luis, hvala za vse, kar si nam dal v tem času, ki smo ga preživeli skupaj, gotovo se boš tudi tam zgoraj še naprej bojeval, nikoli te ne bomo pozabili."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

macro
05. 06. 2016 16.17
Sputnik
05. 06. 2016 08.56
kaj bojo preiskovali? svojo neposlušnost? tudi senna je šel vsem na živce ko je govoril o varnosti in so ga zato dobesedno sovražili. to so preveč egoistični ljudje da bi koga poslušali. raje vidijo da je po njihovo tudi če nimajo prav. naj raje kdo odstopi in prepusti vodstvo dirk komu ki je gdaj dirkal. mislim da bi bil odbor sestavljen samo iz dirkačev najboljša rešitev kar se varnosti tiče. to da so španci povsod v motociklizmu jih že duši s tem ko se ukvarjajo sami s sabo in pozabljajo na druge
erlapsus
04. 06. 2016 20.36
+6
...pred 6 leti je bil izpostavljen ta ovinek...ker so bile dirke motogp in F1 ..izpeljane v prekratkem času za večje posege..so opozorila preslišali...nekateri znajo povedati,da tudi zaradi velikega stroška premika tribune...MAR pravi,da nebi dirkali,če nebi spremenili traso tudi v ovinku 10...V Motegiju...domači dirki Honde se tudi že več let opozarja na nevarne zidke,ki niso po varnostnih standardih...koga pa bo zdaj Dorna preiskovala,samo sebe??
lioon
04. 06. 2016 20.17
+8
Slučajno sva s kolegom ujela prenos konference v živo. Dejansko sem bil šokiran ko je Jorge povedal, da je razočaran, da so imel sestanek na "skrivni" lokaciji in da so se zmenili za spremembo proge, ki njemu sedaj ne odgovarja.... da so se zmenili brez da bi on vedel. Rekel je da bi tam izrazil svoje mnenje glede tega. Če ta človk ni bolan pol pa jst tut ne vem. Novinar ga je potem vprašal, da kako ni vedel, če so vsi vedeli za to...tudi Rossi a on ni želel tja. Izjava Lorenza, da bi za take "drastične" spremembe morali poklicati vse dirkače...Halo model, človek umre a ta jamra zrd ene dirke, zrd enga pole positiona. Že tko ga nisem maral ampak tole je pa res too much...pokvarjenc en.
Nightyfly
04. 06. 2016 20.38
+0
Samo v pojasnilo . Rossi je novinarjem povedal ,da je imel ze od prej pogodbene obveznosti za tisti cas ( tako ga v takih primerih zastopa prokurist , ali pa zaupni clovek )
lioon
04. 06. 2016 20.42
+0
Novinar je tako izjavil glede Rossija (tut če nebi želel pač tega ne jemljem kot negativno). Pač point mojga posta je, da je samo Lorenzo jamral, ker pač mu zdej proga ne leži...Po drugi strani pa Pedrosa in ostali izjavijo, da so komaj našli motivacijo za FP,QP, dirko itd.....pač toliko o tem.
allridersareheroes
04. 06. 2016 20.46
-4
HAILWOODmike
04. 06. 2016 20.47
-2
99 si res zasluzi prst dol!!!! Ste slisali brutalne zvizge lorencu sredi spanije......
lioon
04. 06. 2016 20.48
+1
allridersareheroes
04. 06. 2016 20.50
+3
lioon je marc lepo povedal da je vedno sestanek na istem mestu ob isti uri in da nikogar ne vabijo s posebnim povabilo, zato nevem zakaj tako pritoževanje lorenza, zamudil je sam je kriv, drugače je pa res da če jutri lorenzo ne zmaga je zaradi nove proge saj je bil na prejsni nepremagljiv, vendar menim da se na sestanku marc in ostali niso odločili za novo stezo samo zato ker bi ustrezala hondi, to je bedarija, drugače pa če bi bil lorenzo tam verjetno nebi prestavili saj je sam izjavil da je on aktualni svetovni prvak in da tega nesmejo narediti brez njega
allridersareheroes
04. 06. 2016 20.51
-2
lioon a to si si kupil? tudi jaz bi rabila kaj takega hmm :D
lioon
04. 06. 2016 20.56
+2
Ja res je ja...sploh pa zakaj bi moral vabt celoten paddock...halo, človek je umrl, tist odsek je nevaren in če se dirke ne odpove je treba neki na hitro ukrent. Res je pacient brez primere tale Lorenzo. Je kupljen pass ja :D
španjolskasupast4r
04. 06. 2016 20.58
+5
tist odsek je biu nevarn tud prej,zakaj so pa čakal da negdo umre?zdej bodo pa dirkače skregal med sabo ,da bodo kravatari mel mir
allridersareheroes
04. 06. 2016 20.59
+0
sem bila šokirana ko sem slišala da se je pritoževal ker ni bil povabljen na sestanek, saj ne rečem da mu ta proga res ne ustreza tako vendar nemoreš za to kriviti druge, bodi dober na vseh progah ane
Z.I.Z.U.
04. 06. 2016 21.24
+1
Jurgen se bo v zgodovino zapisal.. ne kot največji dirkač.. amapk kot največji dre*ač