MotoGP

VIDEO: Rossi kljub rokovanju opozarja: 'Najin odnos ne bo nikoli takšen kot prej!'

Montmelo, 05. 06. 2016 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Devetkratni svetovni prvak Valentino Rossi je v nedeljo odpeljal eno svojih boljših dirk v razredu motoGP in sredi žalovanja za preminulim Luisom Salomom evforično slavil pomembno zmago v boju za jubilejni deseti naslov. VN Katalonije je zaznamovalo tudi težko pričakovano rokovanje z Marcom Marquezom.

Več videovsebin
  • Rossi in Marquez sta si segla v roke
    00:47
    Rossi in Marquez sta si segla v roke
  • Iannone se je zaletel v Lorenza
    01:43
    Iannone se je zaletel v Lorenza
  • Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Katalonije
    16:34
    Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Katalonije
  • Vrhunci dirke razreda moto2 za VN Katalonije
    10:53
    Vrhunci dirke razreda moto2 za VN Katalonije
  • Vrhunci dirke razreda moto3 za VN Katalonije
    08:51
    Vrhunci dirke razreda moto3 za VN Katalonije
  • Iz 24UR: Šampiona sta si segla v roke
    02:30
    Iz 24UR: Šampiona sta si segla v roke
  • Iz 24UR: Zmagovalci vseh razredov zmage posvetili umrlemu Salomu
    01:03
    Iz 24UR: Zmagovalci vseh razredov zmage posvetili umrlemu Salomu

Uvod v dirko za VN Katalonije v Montmeloju so bile ostre besede Valentina Rossija, ki je, brez da bi Marca Marqueza nagovoril poimensko, namignil, da so organizatorji po tragični nesreči Luisa Saloma v razredu moto2 za dirko sprejeli spremembe, ki so bolj ugajale Hondi. A zvezdniku Movistar Yamahe je v nedeljo vseeno uspelo slaviti, odpeljal je odlično dirko in preživel tudi zaključne napade Marqueza, ki ga je med proslavljanjem zmage v boksih tudi presenetil s ponujeno roko. Katalonec in Italijan sta tako vsaj deloma zakopala bojno sekiro po večkrat omenjenem dramatičnem zaključku lanske sezone, ko je njuno prerivanje v Sepangu in kasnejša kazen Rossiju prelomila boj za naslov v korist Jorgeja Lorenza. Aktualni svetovni prvak v Barceloni ni imel sreče in Ducatijev Andrea Iannone ga je med padanjem po vrstnem redu navzdol izločil iz dirke, ko je vanj trčil s sprednjim kolesom. To je bil še dodaten razlog za zadovoljstvo v taboru Rossija in Marqueza, ki je zdaj novi vodilni v skupnem seštevku, medtem ko je italijanski zvezdnik nadoknadil velik del zaostanka. Svojo vlogo so odigrale tudi visoke temperature, očitno so najbolj škodovale ravno Lorenzu, medtem ko je tudi Marquez po dirki povedal, da je bila njegova sprednja guma že na robu obstojnosti. Rossi je lahko medtem slavil po prigarani 114. zmagi v karieri.

"Spredaj sem bil celo dirko, a žal nisem prišel do dovolj velike prednosti pred Marquezom, da bi lahko pobegnil," je takoj po dirki povedal Rossi, ki tako kot ostali kolegi ni pozabil, da bo ta konec tedna skupaj z naslednjimi v znamenju pokojnega Saloma. Umrlemu dirkaču so se kolegi poklonili z minuto molka po koncu ogrevanja. "Vedel sem, da bo težko, toda na koncu me je skrbelo, a ko je prišel predme sem razumel, da bi mi lahko uspelo. Ves čas sem se trudil in uspelo mi je priti do majhne prednosti, ki je tako pomembna, da se nato ne boriš v zadnjem krogu. To je velika, velika zmaga, ena največjih v moji karieri, je pa za Luisa Saloma in celo njegovo družino," je nadaljeval Rossi. "Od leta 2009 nisem zmagal v Montmeloju, ki je eno izmed mojih najljubših dirkališč. Po Mugellu sem bil zelo žalosten, vedel sem, da ne more biti tako, da si tega nisem zaslužil. Zavedel sem se, da je do konca še veliko dirk in da moram ostati miren ter tukaj opraviti enako delo kot tam. Tudi tukaj sem bil zelo močen in pomembno je, da sem zelo dobro nadoknadil precej točk."

Po tem, ko je Lorenzo v njegovem domačem Mugellu izkoristil odstop, je Rossi svetovnemu prvaku v njegovi domovini vrnil z enako mero.
Po tem, ko je Lorenzo v njegovem domačem Mugellu izkoristil odstop, je Rossi svetovnemu prvaku v njegovi domovini vrnil z enako mero. FOTO: AP

Še bolj kot Rossijeva zmaga je v okolici Barcelone odmevala roka sprave med Italijanom in domačinom Marquezom, potezo so navijači pozdravili s huronskimi ovacijami, tako kot Italijanovo plezanje na motocikel in pozdravljanje v smeri glavne tribune pred odhodom na podelitev pokalov in šampanjca, ki pa je tokrat zaradi tragičnih okoliščin ostal na hladnem. Rossi je opozoril, da pozdrav z Marquezom ne bo zabrisal bolečih spominov iz Sepanga in Valencie, kjer sta mu Lorenzo in njegov rojak lani speljala deseti naslov. "Najin odnos (z Marquezom) ne bo nikoli takšen kot prej, to je nekaj običajnega, toda menil sem, da je potrebno poskusiti normalizirati reči," je pred mediji pristavil Rossi. "Nocoj sem razmišljal in uvidel, da opravljamo prekrasen posel, pri katerem pa moramo biti mirni in osredotočeni, to je bila pravilna poteza. Na ogrevanju smo spremenili ravnovesje za zaključni del in bil sem hiter, a proti koncu dirke me je postalo strah, da bi me (Marquez) prehitel, a poskušal sem le dobro dirkati do konca. Oprijem je tisti, ki dela razliko, bolj kot deset konjskih moči več ali manj. Spremembe na dirkališču? Glede na to, da se nisem udeležil sestanka varnostne komisije, sem moral sprejeti odločitev in motocikel smo nastavili glede na to odločitev."

Marquez si je pred ponedeljkovimi testiranji zaželel izboljšav motocikla, ki je bil po njegovi oceni vse od Katarja deležen bolj malo korenitih prememb. "Danes je bila zame zelo težka dirka, saj vemo, da se ob visokih temperaturah bolj mučim," se je glasila prva ocena Marqueza. "Moj motocikel je enak kot v Katarju, zdaj nismo storili koraka naprej, bomo videli jutri na testiranjih. Gotovo so nekatere spremembe pomagale ... Med dirko sem imel v nekaterih trenutkih precejšnje težave s prednjo gumo, nato sem bil že precej na meji. Poskušal sem, toda saj veste - ko sem videl, da je odstopil Lorenzo, se mi je miselnost malce spremenila. Toda pomembna reč je, da smo imeli veliko bitko z Valentinom, v kateri mislim, da so ljudje uživali. To so pomembne točke za prvenstvo, a pomembno je, da je bila ta dirka za Luisa Saloma."

23-letni Katalonec je priznal, da sprva ni dojel, da mu želi Rossi po koncu dirke seči v roko. A sta se velika rivala na koncu le uspela sporazumeti, to pa je bila poteza, ki je po Marquezovih besedah "pomembna" za motociklizem. "Rossi je odpeljal izvrstno dirko, dobro mu je šlo in zmago si je zaslužil. Bil mi je blizu ... Gledal sem ga, a nisem vedel, kaj želi storiti. Na koncu sva se spogledala in segla sva si v roki. Menim ,da je to pomembno za motociklizem, ki si je to zaslužil," je pristavil Marquez. "Uspela nam je izvrstna dirka, ob visokih temperaturah je bilo naporno, toda borili smo se do konca, uspela nam je dobra dirka, ki je bila posvečena Luisu Salomu. Do konca sem poskušal prehiteti Valentina, a bolj rezervirano, saj sem po tem, ko sem videl napis 'Lorenzo out' spremenil miselnost. Videl sem, koliko točk se mi ponuja in mislil sem na prvenstvo. Bil sem že na meji s sprednjo gumo, ko sem videl, da se premika, sem doumel, da je Valentino zmagal."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maestral9
05. 06. 2016 20.16
+11
Mislim, da je Rossi izkoristil odsotnost Lorenza za rokovanje z Marquezom.
MrNurmic .
05. 06. 2016 21.27
-10
ne misli preveč ker očitno to ni tvoja kvaliteta
Anonimnež1
05. 06. 2016 19.53
+26
Rossi je že svoje dosegel, zapisan je v zgodovino športnih velikanov, če pa lahko še vedno zmaguje, kar tudi počne, pa naj to dela čimdlje, da bo užitek gledat rivalstvo. :)
Milmar
05. 06. 2016 19.57
+9
kimica86 .
05. 06. 2016 19.48
+48
No, to sem čakala.. Končno, da sta sklenila neko premirje!! res, lanska sezona se ne bo nikoli pozabila, a vseeno glede na to, da je to super šport in je lepo, da se dirkači med seboj spoštujejo.. Pa tudi navijači :) Bravo Rossi in bravo Marquez.. Odlična dirka in borba..
Fair
05. 06. 2016 19.39
+53
Danes je bila dirka napeta kot šrumpfpantel, na koncu je zmagal Rossi (svaka mu čast), a češnja na smetanovo torto je bilo rokovanje med Rossijem in Marquezom :) Naj bo minusov kolikor hoče, ampak meni je že dojadilo to ignoriranje drug drugega, sploh, ko sta skupaj stala na zmagovalnem odru. Bravo fanta!
kimica86 .
05. 06. 2016 19.49
+7
masai mara
05. 06. 2016 19.22
-12
MM je ves cas pred novo sezono jedel zdravila pred prepotentnostjo in pubertetniskimi izpadi...in po odzivu navijacev v Mugelu koncno dojel da s tem ne bo prisel dalec..ocitno so tablete prijele..lekcija Rossija je bila tokrat zelo poucna zanj..dedek se vedno z lahkoto pometa s to otročadjo..
HAILWOODmike
05. 06. 2016 19.25
+21
riddier
05. 06. 2016 19.35
-12
MesOjediPinGvin
06. 06. 2016 17.42
+3
Očitno tudi ti nisi pravi navijač kogarkoli že, da napišeš tako izjavo.
MiGo85
05. 06. 2016 19.22
+17
sej je.prav da se pozdravijo...tako je normalno pousot a.ne ?? hvala bogu....!!! da s emalo.pohladi zadeva
KardinaIFrancRodeVKristusu2
05. 06. 2016 18.54
-33
Danes me je Rossi presenetil, saj ni nič izrival in brcal nasprotnike.... Pa tudi jokal ni po dirki.... Jokat je začel šele sedaj, nekaj ur kasneje... Čudno....
Milmar
05. 06. 2016 19.59
+12
bmw71
05. 06. 2016 20.07
+6
JRT
05. 06. 2016 20.57
+2
sej tu si prvič tud jokal, pol si se pa navadil je povedalžupnk
KardinaIFrancRodeVKristusu2
05. 06. 2016 18.53
-22
Pred kamerami je bil prisiljen Marquezu stisniti roko, ker mu je ta čestital, globoko v sebi pa še vedno toči bridke solze žalosti.... Kdaj bo ta Rozika končno nehal jokat?.....
fiftgear
05. 06. 2016 19.44
+15
hehe kako ti je rosi zlezel pod kožo, po moje ti krade tudi spanec ker ti je nočna mora ha ha ha jah to uspe samo doktorjem ......
fihner
05. 06. 2016 20.22
+0
JRT
05. 06. 2016 20.58
-4
Ka pa mislis
05. 06. 2016 18.24
-33
kaj jočeš makaronar. Itak da ne bo odnos enak, če pa brcas med dirko.
Paklenik
05. 06. 2016 19.06
+4
Glavno, da Sarajevo ni v evropskih pokalih drugo leto.
JRT
05. 06. 2016 20.56
-1
sej se tud fuzbalerji brcajo, pa mami te je tud
danijel73
05. 06. 2016 18.21
-10
mali je pogruntal, da je treba za tisto staro slavo vsaj, ki jo je imel valentinoju nekam zlesti. ampak vprašanje, če ni prepozno.prej bi mislil mulo. nekateri navijači ne pozabijo(mo)
allridersareheroes
05. 06. 2016 18.27
+28
kam mu je zlezel? saj mu je rossi sam ponudil roko
riddier
05. 06. 2016 19.37
-10
rossi lepo iskoristu smrt dirkaca za samopromocijo ... ce ne bi blo tega zalostnega dogodka v petek na postem treningu tudi rokovanja ne bi bilo ... RIP salom
fiftgear
05. 06. 2016 19.47
+11
mislim pa da dol padeš z kakšno neumno izjavo pridejo nekateri na plano... riddierr še eden ki ti je rosi nočna mora, doktor je le eden in to je rosi
motorist_mb
05. 06. 2016 18.13
+35
Rossi bo z modrostjo največ pridobil...spet boji dirkali namesto ovirali in kaj podobnega...stari moto gp se vrača...navijači bomo presrečni!
mojcd
05. 06. 2016 17.45
+2
Pa majo mehovinarji spet za pisanje...
Barbarezo
05. 06. 2016 17.43
+14
gremooooooooooooo VR46!!!!
paulista
05. 06. 2016 17.30
-56
Lani je šel naslov v prave roke letos je pa vse odprto za zdaj še
Paklenik
05. 06. 2016 19.07
+12
Konstrukcijski misliš, da je bil lani v pravih rokah.
riddier
05. 06. 2016 19.39
-9
sicer nisem navijac Lorenza ampak kok morte bit bolani da gzasujete z minusi ce navija za nekoga drugega in ne za rossija ...
SENNA1
05. 06. 2016 20.21
+6
k53e
05. 06. 2016 16.59
-15
Niti ne pričakujemo da bo vajin odnos takšen kot včasih, niti ga ne rabita imeti, saj sta tekmeca in to je le vajina služba. Vseeno se je pa Rossi do danes obnašal zelo otročje! In upam da bo od sedaj naprej tako kot je bilo danes in res upam, da bi Rossi danes tudi dal Marquezu roko, če bi zmagal slednji, oziroma da bosta vsaj imela profesionalen odnos od sedaj naprej. Marquez mu je že pa drugač ponujal roko takoj po koncu sezone, a takrat je bil še ego Rossija prevelik. Izgleda da je moral umreti dirkač, da si je prišel gor, da mu je še kako hitro lahko žal, da je skregan s tekmecom, saj je žal to tak šport, da nikoli ne veš kdaj boš katerega videl zadnjič in ti je kasneje lahko žal. Enako je bilo na koncu žal Pedrosi ob smrti Simoncellija.
pokvarjenbogatun
05. 06. 2016 17.12
+32
Če bi bil Marquez res nedolžen si ne bi tako zelo želel rokovati z Rossijem...Takoj po sezoni je vedel kako zelo je zafrknil in skušal popraviti kar se še da.
Limonca*
05. 06. 2016 17.16
+6
A ti se rokuješ s tistimi, ki ti želijo slabo in ti nagajajo? Bravo
korintos23
05. 06. 2016 17.23
+1
Rossi ni zaman Doktor, Marquez pa smrkavec, razvajeni!
MrNurmic .
05. 06. 2016 17.39
+44
smrkavec je dober dirkač in to ve tudi Rossi.
riddier
05. 06. 2016 19.40
-8
zakaj je treba zalt druge dirkace ... vi rossi fani ste res bolani