MotoGP

Lorenzo sproščen pred katalonsko preizkušnjo: 'Odpovedi motorjev? Nisem še vprašal Japoncev ...'

Barcelona, 02. 06. 2016 08.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Trikratni prvak v razredu motoGP in vodilni v skupnem seštevku Jorge Lorenzo se je te dni mudil v Barceloni. Pred veliko nagrado Katalonije je sodeloval pri odprtju prvega tematskega parka na svetu, ki bo posvečen športu, Majorčan pa je pred domačo dirko napovedal težek boj z Marcom Marquezom.

Bitko navijačev naj bi po dolgem času spet dobil Lorenzo, potem ko je bil Mugello v znak podpori Rossija (v ozadju) povsem rumen.
Bitko navijačev naj bi po dolgem času spet dobil Lorenzo, potem ko je bil Mugello v znak podpori Rossija (v ozadju) povsem rumen. FOTO: AP
S prenosi na Kanalu A in VOYO začenjamo v petek (ob 13.10), ko bodo na VOYO na sporedu treningi vseh razredov.

Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha) je kot eden najbolj prepoznavnih španskih športnikov sodeloval pri odprtju Open Campa v Barceloni. Na olimpijskem hribu Montjuic je zrasel prvi tematski park na svetu, ki bo posvečen športu - v njem se bodo lahko obiskovalci od sredine junija preizkusili v 36 disciplinah in okusili vsaj delček vsakdana vrhunskega športnika, tudi s pomočjo simulatorjev. A Lorenzova pozornost se že obrača proti VN Katalonije, ki jo bo ta konec tedna gostil bližnji Montmelo. Lorenzo se v bližino svojega domačega otoka Majorke vrača po izjemni zmagi v Mugellu, ko je v zadnjih metrih ugnal Marca Marqueza (Repsol Honda), Lorenzovemu moštvenemu kolegu Valentinu Rossiju pa jo je odmevno zagodel motocikel. Aktualni svetovni prvak je tako v svoji zadnji sezoni kot član Yamahe pobegnil na lepo prednost v skupnem seštevku, a še ne odpira šampanjca.

"Zmaga v Mugellu je bila zelo pomembna, saj bi bil v nasprotnem primeru izenačen  z Marcom Marquezom. Deset točk naskoka ni veliko, a dajo ti določeno mirnost, ker veš, da če storiš napako, potem si lahko že 15 točk zadaj, a če jo zdaj stori Marc, bo on zaostajal za 35 točk, to pa ni enako. Zdaj bo potrebno dobro nadzirati to prednost," so Lorenza citirali španski mediji. Otočan še čaka na pojasnila za odpoved dveh Yamahinih motorjev v Mugellu, sam je imel srečo, da se mu je to pripetilo na ogrevanju, medtem ko je Rossi odstopil sredi domače dirke. "Še vedno nisem šel na stezo, da bi mi japonski inženirji pojasnili, kaj se je resnično zgodilo in kaj so raziskali glede tistih odpovedi motorjev," dodaja Lorenzo. "Ravnina v Mugellu je nekaj posebnega, ker lahko dirkaš v šesti prestavi pri 340-350 km/h, moraš tudi nagniti motocikel. V nekem trenutku se obe gumi niti ne dotikata tal za kakšne pol sekunde in obrati močno narastejo. Morda je to razlog, a potrebno je vprašati Japonce, kaj so ugotovili."

Lorenzo (na fotografiji) je v zadnjih letih praktično nepremagljiv tudi v Montmeloju.
Lorenzo (na fotografiji) je v zadnjih letih praktično nepremagljiv tudi v Montmeloju. FOTO: AP

Aktualni svetovni prvak pravi, da zadnje zmage v Toskani ni pričakoval, potem ko se je že zdelo, da je Marquez v zadnjih zavojih storil dovolj. "Zadnja dva kroga sta bila zelo napeta in uspelo mi je zmagati za nekaj tisočink ali centimetrov, kot želite. Dobro sem se počutil, saj zmage res nisem pričakoval, ko pa se to zgodi, si bolj presenečen in slaviš z več energije," je nadaljeval Lorenzo. "Po zadnjem zavoju v Mugellu je majhen klanec in tam se je Marcov motocikel dvignil, moj pa ne in to je bilo ključno, da sem v vsega nekaj sekundah nadoknadil toliko metrov. Če ne bi prišlo do tega, ga kljub slabšemu pospeševanju Honde v primerjavi z zadnjimi leti ne bi mogel prehiteti. A Honda se izboljšuje, tudi Dani Pedrosa je bil vedno bližje in gotovo se bodo še izboljševali." Svetovni prvak je bil spet tarča številnih psovk v domačem "brlogu" velikega rivala Rossija. Zdaj se bodo reči spremenile, čeprav bo imel Italijan bojda veliko podporo tudi v Montmeloju z vsaj 2.000 organiziranimi člani navijaškega kluba, kot je napovedal podpredsednik Flavio Fratesi, ki pričakuje tudi številne navijače v rumenem po ostalih delih dirkališča. "Letos imam dobre občutke. Od šestih dirk smo dobili tri," pravi Lorenzo. "V Argentini sem storil napako in padel, na drugih dirkah sem osvojil drugo mesto. Menim, da je to izvrsten začetek prvenstva in moramo biti ponosni, a potrebno je razmišljati tudi o prihodnosti. Ne moreš živeti v preteklosti in moramo poskusiti, da bi kar največkrat osvojili prvo ali drugo mesto, ko pa to ne bo možno, da smo vsaj tretji ali četrti. Predvsem pa ne smemo delati takšnih napak kot v Argentini."

Tudi v Kataloniji ima Lorenzo podobno kot v Mugellu izvrstno serijo zmag (dobil je štiri od zadnjih šestih dirk), zato sproščeno pričakuje dirkaški konec tedna. "V Barceloni se dobro počutim. V zadnjih šestih letih sem štirikrat zmagal, če ne štejem tiste iz leta 2007 v razredu 250cc. Gre za dirkališče, ki je skupaj z Mugellom in Brnom moje najljubše, tam sem dosegel največ zmag in dirkali bomo pred našimi navijači, to pa se vedno pozna. Vsi Španci damo tam še nekaj več, da bi bili še hitrejši in na koncu zmagali," je pristavil Lorenzo. "Moramo slediti naši poti, motocikel je skorajda popoln po zaslugi Yamahe, Michelina in nove elektronike, s katero obiramo sadove, a ne smemo zaspati. Bomo videli, če bomo še pred ponedeljkom preizkusili kakšno novost, da bi še naprej delali razliko."

MotoGP - VN Katalonije
MotoGP - VN Katalonije FOTO:
Pasica VN Katalonije
Pasica VN Katalonije FOTO: Kanal A
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rma31
02. 06. 2016 18.58
KTM potrdil Pola za dirkaca ob smithu! @callux a si že kje zasledil kaksne čase krogov KTMa na testiranjih ali je to ševedno skrivnost? Mislis Da bo ktm nastopil kot wildcard mostvo na kateri izmed letošnjih dirk? Mislim da bo ktm v prvi sezoni že pred aprillio ker znajo presenetit tile austrici
Callux
02. 06. 2016 11.34
+3
Zamenjava se je zgodila tudi pri moštvu Tasca v razredu Moto2, kjer so zaradi preslabih rezultatov odpustili Alessandra Tonuccija, namesto njega pa bo vsaj v Barceloni dirkal Remy Gardner, ki drugače letos dirka v španskem Moto2 prvenstvu, kjer je do sedaj pustil dober vtis..
bus303
02. 06. 2016 11.20
+5
Čas je za zmago #93.
paulista
02. 06. 2016 12.25
-8
BenBostrom
02. 06. 2016 15.24
+2
enega ali drugega rezultata bom vesel,samo da Marc na mopedu ostane in ne kje v pesku...seveda bi zmaga in zaostanek zopet "samo" 5 točk popestil napetost prvenstvu.
bus303
02. 06. 2016 15.43
+5
Marc vozi s srcem, ni tu preračunljivosti, samo strast ..
Callux
02. 06. 2016 11.10
+5
Yamaha je ravnokar objavila novico, da Pol Espargaro ne bo član moštva Tech3 v sezoni 2017... Kje bo nadaljeval kariero, bo znano kmalu...
bmw71
02. 06. 2016 11.21
+2
Callux
02. 06. 2016 11.24
+4
Točno tako, po mojem mnenju je njegova naslednja destinacija KTM.. Predvsem zaradi dejstva, da si sam zelo želi tovarniškega sedeža, saj verjame, da je to tisto, kar bi mu omogočilo boj povsem na vrhu..
bmw71
02. 06. 2016 11.31
+2
hmm,samo verjetno ne kar prvo ali drugo leto,kaj misliš?
Nightyfly
02. 06. 2016 11.34
+2
Danes v teku dneva bi moral KTM uradno sporociti odlocitev o pristopu Pola k ekipi . Yamaha je tudi potrdila , da bo Pol sodeloval na 8 ur Suzuke julija .
Callux
02. 06. 2016 11.39
+4
KTM je projekt na dolgi rok, tako da bo moral biti potrpežljiv, čeprav je odvisno na kakšnem nivoju bo do Valencie, ko naj bi prvič dirkali z ostalimi... Za njih je odlično, da so podpisali predvsem Smitha, saj jim lahko njegov izjemno analitičen pristop k dirkanju na začetku zelo pomaga pri odpravljanju morebitnih težav, s tem pa lahko močno pospešijo razvoj... Nightfly drži, verjetno je 8 ur Suzuke poslovilno darilo, drugače pa bo dirkal skupaj z Katsom Nakasugo in Alexom Lowesom.. Močna kombinacija
bmw71
02. 06. 2016 11.43
+2
hja 45,potrpežliu je on že kar nekaj časa na tech 3,da ga ne bo ta potrpežljivost minila,hehe
Callux
02. 06. 2016 11.52
+4
Ko bi vsaj bil potrpežljiv, pa ni... :D Drugače se ne bi pritoževal, da Yamaha ne nudi dovolj podpore moštvu Tech3 in da naj to popravijo...
medvedJEkriv
02. 06. 2016 09.28
-7
GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO ROSSIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nightyfly
02. 06. 2016 09.33
-6
medvedJEkriv
02. 06. 2016 09.25
-6
Mogoče bi jih moral, jorge, moral bi vprašat.........ampak boli te patak, spel se že k Ducati-ju, pa tam razmišljaj o ne več čem.
bus303
02. 06. 2016 15.05
+2
Ducati bo drugo leto osramotil Yamaho in tvojega Rossita. To bo bolelo, kot še nič do sedaj ..
99jorge
02. 06. 2016 16.28
+2