MotoGP

Tretji naslov na dosegu roke, Marquez pa ostaja zadržan: 'Ustavili smo Rossija, a na Japonskem bomo bolj trpeli'

Alcaniz, 25. 09. 2016 16.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po več kot dveh mesecih je Marc Marquez (Repsol Honda) dobil dirko v razredu motoGP in se po številu zmag v karieri izenačil z legendarnim Mickom Doohanom. V Alcanizu je Katalonec storil morda že odločilni korak proti novemu naslovu svetovnega prvaka.

Na razburljvi dirki za VN Aragonije v Alcanizu se vse ni začelo po željah kasnejšega zmagovalca Marca Marqueza. Katalonec, vodilni v skupnem seštevku svetovnega prvenstva, je po osvojenem najboljšem štartnem položaju padel do petega mesta, a se nato izvrstno vrnil in slavil zmago pred dvojcem ekipe Movistar Yamaha, rojakom Jorgejem Lorenzom in Italijanom Valentinom  Rossijem. Tretje mesto devetkratnega svetovnega prvaka je še posebej razveselilo Marqueza, ki bi lahko naslov slavil že na naslednji dirki v japonskem Motegiju. 52 točk prednosti je štiri dirke pred koncem sezone težko dosegljivih, čeprav Marquez še ne odpira šampanjca. "Res v nobenem trenutku ni šlo vse po načrtih, toda napadel sem v prvem krogu, ker sem vedel, da sem v boljšem ritmu, želel pa sem voziti v ospredju, da bi se izognil temu, da bi mi Rossi sledil," je Marquez ocenil po koncu dirke. "Storil sem napako in izgubil sem sprednjo gumo, takrat pa sem pomislil: 'Pomiri se, poskušaj jo rešiti!' Nato pa sem korak za korakom prihajal v boljši ritem. Ko sem prišel pred Valentina, sem zdržal dva kroga in takrat, ko sem videl, da je razdalja dovolj velika, sem le še ohranjal ritem. Rossi se mi je na zadnjih dirkah točkovno približal in zdaj, ko smo ga ustavili, je fantastično."

Najboljši je bil v razredu motoGP dirkač Repsol Honde že v letih 2013 in 2014.
Najboljši je bil v razredu motoGP dirkač Repsol Honde že v letih 2013 in 2014. FOTO:

Rossi je že pred dirko nekako vdan v usodo dejal, da bi bilo prehiteti Marqueza enako čudežu, a Italijan se je dobro upiral. Zmagovalec nedeljske dirke Marquez se je opravičil tudi Lorenzu, s katerim sta imela bližnje srečanje na začetku dirke. "Nisem dobro ocenil. Malce slabo sem vstopil v zavoj in se mu opravičil, to je bilo v prvem krogu nepotrebno, toda kot sem rekel: dirko sem začel z veliko željo in vedel sem, da moram čimprej v vodstvo," dodaja Marquez, vesel zaradi izenačitve zgodovinskega dosežka Hondinega velikana Doohana, a pred gostovanjem na "domačem" Japonskem Katalonec ni prepričan, da bo odločitev o prvaku dal že Motegi. "Na eno dirko ni prišel in ravno na tej sem se izenačil z njim (Doohanom, op. a.)," je v smehu dodal Marquez. "Uspelo se nam je izenačiti z njim in to so velike besede. Doohan, tudi po številu 'polov', po katerih smo izenačeni s Jorgejem in Valentinom ... A danes sem bil bolj motiviran zaradi tega, ker je bil na stopničkah moj brat (Alex Marquez v razredu moto2, op. a.), ki si je to zaslužil. Vse se je razpletlo zelo lepo. Japonska? Ne verjamem, da bom naslov osvojil že tam, bomo videli, pomembno je, da dobro zaključimo prvenstvo, kadarkoli že. Na Japonskem bomo bolj trpeli kot tukaj. Tu je bilo pomembno zmagati, če želiš osvojiti naslov, potem moraš tvegati. Znali smo počakati na naš trenutek, tu je bil eden od teh trenutkov. Japonska nam ni pisana na kožo, a prihajajo druga dirkališča. Phillip Island mi je zelo všeč, tudi Valencia, toda poskušali bomo iti dirko za dirko in videli bomo, kaj se bo zgodilo." 

Tudi za Lorenzom je zelo dobra dirka, na kateri je Majorčan zase neznačilno prebolel tudi neugoden padec na ogrevanju, kasnejši uspeh pa je pripisal svojemu instinktu, zaradi katerega si je premislil pri izbiri gum. Rossiju se je močno približal v boju za drugo mesto v skupnem seštevku. "Gotovo je današnji padec na koncu pripomogel k drugemu mestu. Po padcu smo potrebovali nekaj krogov za ponovno ogrevanje in z zadnjo trdo gumo mi je bil motocikel zelo všeč," je priznal Lorenzo, ki je bil tudi v zadnjih dneh oster kritik Michelina in materiala, ki so ga Francozi dirkačem ponudili v Aragoniji. "To je bilo prvič, da mi je bil motocikel všeč v celotnem koncu tedna, ko pa sem preizkusil drugega z mehko zadnjo gumo, se nisem počutil tako dobro. Instinkt mi je govoril, da naj izberem trdo, po zaslugi instinkta pa sem prišel do izvrstnega rezultata. Zelo sem vesel, dal sem svoj maksimum in na koncu smo za zmagovalcem zaostali veliko manj od pričakovanj. Če ne bi padel, potem bi dirko začel z mehko gumo. Dirka se nato ne bi razpletla tako dobro. Marc je bil tri korake spredaj in nato je dirko zaključil le za polovico koraka prednosti. Včasih dirke tudi presenetijo."

Pozdrav moštvenih "kolegov" Yamahe na zmagovalnem odru v Alcanizu.
Pozdrav moštvenih "kolegov" Yamahe na zmagovalnem odru v Alcanizu. FOTO:

Na žalost navijačev ni prišlo do dvoboja obeh Yamah za drugo mesto, saj je Rossi ob boju z aktualnim svetovnim prvakom povsem zgrešil linijo in zapravil vse možnosti pred zadnjim krogom. "Izboljševal sem se, drugi pa so se slabšali. Imel sem srečo, da je Rossi zgrešil linijo, sicer bi se za drugo mesto po mojem mnenju merila do zadnjega zavoja," je priznal Lorenzo. "Res je, da se mi je Marc opravičil, najbrž sva se res dotaknila. Res je tudi, da se po dirkah ničesar ne spomnim. Z vsem adrenalinom in zbranostjo ... Moral si bom ogledati počasni posnetek, a če sva se res dotaknila, potem je prav, da se je opravičil. Zdelo se je, da bomo v primerjavi z Rossijem tu izgubili veliko točk, a na koncu sta se nam ta padec in instinkt pri izbiri gum posrečila. Nadoknadili smo štiri točke, ki bi jih lahko izgubili, prišle pa nam bodo zelo prav v boju za naslov podprvaka."

Rossi z razpletom dirke ni mogel biti zadovoljen, čeprav je glede na videno ob tokratnem obisku Španije iztisnil največ, kar se je dalo. "Začeli smo z drugačnimi nastavitvami, da bi bili proti koncu dirke močnejši. Toda vsi so razmišljali tako, škoda za tisto napako pred koncem. Bil sem blizu, a sem storil napako, po 50 metrih zaviranja sem spoznal, da mi ne bo uspelo in ne bi bilo lepo, če bi oba z Lorenzom padla, čeprav bi to imelo svoj čar (smeh). Šalo na stran: nič drugega nisem mogel storiti, kot da sem šel naravnost," se je glasila ocena devetkratnega svetovnega prvaka. "Nastavitve bi mi morale pomagati v drugem delu dirke, a začelo mi je zdrsavati. Lorenzo ni imel toliko težav, a na koncu sem ga poskusil napasti, nato pa vse zapravil. Če me je presenetil? Čudim se, ko je počasen, ne takrat, ko je hiter. Morali bomo zavihati rokave, Yamaha zmage ni slavila vse od dirke v Montmeloju," je nezadovoljstvo nad zadnjimi predstavami japonskega moštva še izrazil izkušeni Italijan.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Profesormarck
26. 09. 2016 21.16
+5
Ej ga fantje,naj še jaz svoje dodam,če še ne veste,bo letos znova prvak Marc Marquez..he,he..podprvaki in ostali,ki mu sledijo,se pa itaq v par dneh pozabijo..prvak je pa prvak in to celo naslednje sezono.he,he..Viva marc-viva,profesor motorja !
MaunelNeuer
26. 09. 2016 12.48
+4
Marc Marquez!!!!!!!!!
McGuinness
26. 09. 2016 08.56
+7
Marc Marquez genij motociklizma. Največji talent vseh časov, bo že pri 23 letih imel 5 naslovov!! Neverjeten dosežek! Res je čudežni deček.
fiftgear
26. 09. 2016 16.40
-6
na začetku dirkalške sezone obeh (marca in rosija) je po rezultatih rosi še vedno pred marcom - toliko o geniju, pa saj se ve kdo je doctor :)
Profesormarck
26. 09. 2016 21.20
+3
ne bluzi,prvo leto v GP-ju pa je že bil prvak,pa drugo,tretje si je mal počitka vzel.sedaj pa zopet naslov.Poznaš kerga podobnega FIFI ?
24Kurceu
26. 09. 2016 08.28
+19
ne vem zakaj smo navijači Rossija dvolični. Jz še naprej navijam zanjga in vedno bom. če pa trenutno ni najboljši pa pač ni,jz sem v dobrem in slabem z njim
Nightyfly
26. 09. 2016 12.17
+0
krnekilojz
26. 09. 2016 13.26
-1
Dvolični smo, ker za razliko od drugih, ki navijajo ali proti Rossiju, travme iz preteklosti, ali pač za trenutno najboljšega, mi ostajamo z Rossijem vedno ne glede na rezultate. To jim nikakor ne gre v glavo.
fiftgear
26. 09. 2016 16.42
-1
boli jih da bodo njihovi idoli , ko pridejo v rosijeva leta že pozabljeni. Nihče od teh se ne bo boril za prvaka pri 37 letih - rosi je ikona moto gp-ja to jih pa najbolj boli :)
Profesormarck
26. 09. 2016 21.22
+6
dajte rozeki,že sedem let čakate,to vas boli,ne nas..ha,ha
Spirit Zeus
08. 10. 2016 12.44
+0
Dajte mulceki ne pametnjacit,ce gledate motogp od 2013..hhh
5TIG
26. 09. 2016 08.14
+14
MM včeraj pometel,Jorge zasluženo,Rossi pa ga je kiksnu,hebiga to so dirke.
the kop
26. 09. 2016 08.08
+10
MARC MARQUEZ ŠAMPION!!!!
blackwizard
25. 09. 2016 22.44
+3
danes je nekaj malo rossijevih fanov na portalu,najbojj dvolični navijači ste tega makarončka,je genij ,ampak MM ima še vse pred sabo ,da ga prehiti v vseh pogledih
Nightyfly
26. 09. 2016 12.20
-1
dvolicni ? Vi veste kaj pomeni ta beseda ? Ja , sem Rossijev navijac .Imate kaj proti ? Prav ste napisal .MM mora se marsikaj narediti , da bo dosegel Rossija . To pa menda ni dvolicnost , kvecjemu z vase strani ,ker MM dajete slavo ,ki jo mora sele doseci -preko rezultatov .Je tako ?
krnekilojz
26. 09. 2016 13.27
+0
Omen3
26. 09. 2016 22.04
+0
Blackwizard, za pismene sem vse napisal....polpismeni, haterji in ostali pa še vedno ne razumejo/te. Marquez je super dirkač in bo presegel veliko rekordov Rossija in mogoče še koga drugega....vseh pa nikoli. Rossi je rabil dve leti za svoj prvi naslov....Marquez tri. Rossije v prvih dveh letih zbral 12 zmag, Marquez nobene. V prvih osmih sezonah je Marquez dosegel 4 naslove in 50 zmag, Rossi pa 5 naslovov in 59 zmag........Teh rekordov Marquez ne more več preseči, ker so že pretekli in so časovno omejeni (kot so verjetno tudi nekateri ki tu pišejo neumnosti). Trenutno je eden redkih rekordnih presežkov, da ima Marquez prvi dve sezoni v MotoGP 21 zmag, Rossi pa 20. Za ostale rekorde pa ima Marquez zaenkrat še dovolj časa....
saxon1
25. 09. 2016 22.33
-2
Čestitke Omen3+++++++++++++++++++++++
Omen3
25. 09. 2016 22.23
+14
Statistika je lepa zadeva in vsak si jo lahko predstavlja po svoje (seveda vsak tako, da bolj odgovarja tistemu za katerega navija).Rossi ima nekatere rekorde, ki jih Marquez ne bo mogel nikoli preseči (ne, to ni število gledalcev, čeprav je tudi to res). Glede na to, da sta Rossi in Marquez precej narazen v letih je edina prava (in najbolj poštena) primerjava, da gledamo od začetka kariere pri obeh. Rossi je že v svoji prvi dirkaški moto sezoni (leta 96) pri razredu 125 ccm dosegel eno zmago in dve uvrstitivi na stopničke (Marquez nobene zmage in ene stopničke)….v svoji drugi sezoni je Rossi dosegel 11 zmag, 13 uvrstitev na stopničke in svoj prvi naslov (125 ccm) – po dveh letih dirkanja (Marquez drugo svojo sezono ni dosegel zmage in le ene stopničke). Rossi je bil tretjo sezono že v višjem razredu (250 ccm). Dosegel je 5 zmag, 9 stopničk in skupno drugo mesto. Marquez je imel svojo tretjo sezono »popravnega« še v razredu 125 ccm, kjer je bil sicer dober z 10 zmagami in 12 stopničkami in (končno) prvim naslovom……Tako,da je že v začetku kariere Marquez bil slabši od Rossija….in tega ne bo mogel nikoli preseči. Poleg tega je do sedaj Marquez dokončal le 8 polnih sezon in v tem času dosegel 4 naslove (v vseh razredih), 50 zmag in 78 stopničkOstali rezultati so na koncu sezone bili 13., 8., 3., in 2. mesto…..Za razliko od Rossija, ki je v svojih prvih 8 letih dosegel 5 naslovov, 59 zmag in 91 stopničk. Ostali rezultati na koncu sezone so bili 9. in 2. mesto. Torej, po osmih letih dirkanja Rossi ni bil slabši kot drugi razen prve sezone (9)….
Omen3
25. 09. 2016 22.25
+19
Še nekaj presežkov : Rossi je v svojih prvih dveh letih Moto kariere dosegel 12 zmag (Marquez nobene), prvi dve leti v 500 ccm Rossi 13 zmag (Marquez je še v osnovni šoli), prvi dve leti v MotoGP Rossi 20 zmag (Marquez 21 -čestitke)…..Rossi edini dirkač moderne dobe, ki je dosegel 5 zaporednih naslovov prvaka (v najvišjem razredu) in to z dvema različnima motorjema. Prvih 15 let dirkanja, razen čisto prve sezone (do odhoda k Ducatiju) ni bil nikoli na koncu sezone slabši kot 3. Torej 14 let je bil top 3 dirkač. Zdaj pri 37 letih, ko je zamenjal več motorjev različne kubature (500, 990, 800,1000), več gumarskih opremljevalcev, več različnih stilov vožnje, je še vedno konkurenčen dirkač, ki je v boju za naslov prvaka…pa ga eni pošiljate v penzijo. Da ne govorimo, da je kljub slabim sezonam pri Ducatiju k Yamahi nazaj pripeljal glavnega sponzorja (ki ga Jorge ni mogel, kljub temu da je bil svetovni prvak). Poleg tega je bil Rossi uspešen tudi na rally tekmovanjih, ki jih je vozil za zabavo (kaj bi šele bilo, če bi se resno ukvarjal s tem športom). Torej , ne rabiš biti fan Rossija, da bi videl kakšna ikona in legenda je on za moto šport in koliko pomeni vsem (navijačem, sponzorjem, moštvom, trgovcem….). Ne rabiš ga imeti rad, hočeš-nočeš pa ga moraš vsaj spoštovati, glede na to kaj vse je dosegel. Kdor tega ni sposoben, se vsaj z malo vesti težko pogleda v ogledalo….Marquez je daleč od tega, da bi bil slab dirkač, najverjetneje bo nekaj rekordov Rossija še presegel….vseh pa nikoli.
Z.I.Z.U.
25. 09. 2016 22.32
+16
... rossi je vse to dosegel ko ni bilo konkurence.. bodo dejali nekateri "poznavalci" :))
Omen3
25. 09. 2016 22.41
+5
Nobeno leto ni popolne konkurence.....čisto brez konkurence pa Rossi tudi ni bil. A potem Lorenzu in Marquezu odštejemo naslove, ker ni bilo vedno Stonerja, Simoncellija, Spiesa, pa še koga verjetno (pa ker so se nekateri dobri dirkači poškodovali, itd).... Ne more biti Rossi kriv za vse, zakaj se pa očetje drugih dirkačev niso prej spravili k stvari..... :-D
ares1976
26. 09. 2016 08.06
-2
No to niti ni statistika... prej zivljenjepis dveh oseb razlicnih generacij... amak je pa ql za tolazbo ja...
5TIG
26. 09. 2016 08.10
+1
Omen3,že zelo dolgo spremljam moto gp,za napisano pa ti lahko rečem samo, BRAVO.
5TIG
26. 09. 2016 08.11
-1
Bo tolažba,ko bo MM to vse presegu,al pa bo ribe lovu pr teh letih.
kiki46
26. 09. 2016 08.12
-2
Omen3 v svoji statistiki nisi navedel, da je neslavno pobegnil iz Ducatija brez pametne uvrstitve.
Erik Volk
26. 09. 2016 08.19
+4
Tu se strinjam, da te rekorde primerjat lih ne gre najbolj gladko...Je pa jasno, da ne more Marc nest rekorda v 500, ker ne obstaja več zanj ta razred...kot tudi Rossi nikoli ne bo prvak moto2. ker zanj ga ni bilo. Ko pa gledamo skupno vse skupaj glede na starost, je Marc v prednosti. Pa to gotovo niti malo ni pomembno...Bi rad povedal, da to navijači Marca poudarimo vedno, ko naletimo na komentarje o Valentinu..in kako je vse opisano v presežnikih...pa kako naj ne bi bil dosegljiv...Pol pa vidimo, da ni tako. To nas običajno malo jezi...Ker pač sem tudi sam mnenja, da Marquez sploh še ni začel zmagovat..in bo presenetil kljub temu, da se veliko pričakuje od njega. Se še vedno uči...pa tudi opažam vedno bolj zrelega človeka v njem...Drugače pa upam na čim boljšo konkurenco v prihodnje...z dobrimi motocikli, da bi pač več dirkačev imelo šanse...Česar pa pred leti res nismo bili deležni. Kriza je sedaj minila..in tovarne spet vlagajo v ta šport.
Omen3
26. 09. 2016 21.47
+3
Kiki46, to ni moja statistika, ampak dejstva ki jih pokaže tudi stric Google. Prav nič ni izmišljenega. Ne vem koliko časa spremljaš moto dirke in vsa dogajanja, ki spadajo zraven. Stoner je bil nesporno najboljši dirkač na Ducatiju.....pa lahko rečemo, da je tudi on "neslavno pobegnil". Ni sporno, da je bil Stoner dober dirkač in če bi bil tudi Ducati tako dober motor, bi verjetno ostal v moštvu. Glede na to da Stoner v več letih ni mogel ponoviti naslova z Ducatijem mu je bilo jasno, da se Ducati takšen kot je bil pogreza v slabih odločitvah pri razvoju.....in je odšel. Na njegovo srečo k Hondi, ki je bila takrat top motor in je ponovil naslov. Iz 10. zmag (2007) je v štirih sezonah prišel na samo 3. Torej, ko je vse bolje obvladal motor so bili rezultati vse slabši. Pa ni bil Stoner slabši (v resnici je bil vsako leto boljši) ampak je Ducati vedno bolj zaostajal za tekmeci. In ostala moštva so dejansko napredovala v nasprotju z Ducatijem, tudi v času, ko je bil tam Rossi. Dejstvo je, da je Stoner osvojil naslov, ko je imel Ducati če trellis frame (okvir iz cevi po domače). Ostala moštva so kasneje prešla na lažji alu frame in v to smer je šel tudi razvoj vseh ekip….no razen Ducatija. Rossi žal ni vedel kako slab je Ducati (glede na ostala moštva), ko je prišel tja. Kot izkušen dirkač, si je želel skupaj z Haydnom alu okvir (ki ga so ga imela vsa druga moštva), a ga žal ni dobil….Rezultatov ni bilo in je po dveh letih odšel. Medtem je Audi prevzel razvoj pri Ducatiju, odpustil nekaj inženirjev v razvoju, spremenil smernice v razvoju in Ducati je (tudi s pomočjo Dorne) postal bolj uspešno moštvo…. A glej ga zlomka, zdaj imajo alu okvir….prav takega, kot si je želel Rossi (pa tudi že Stoner pred njim). Pa imajo, kljub hitrosti, še vedno občasne težave in nimajo rednih uvrstitev na stopničke. Lorenzo lahko le upa, da bo naslednje leto bolje.
lorraine
25. 09. 2016 22.00
+26
Glavno, da Valentino še naprej uživa v dirkanju. Biti pri 37ih letih na tako visokem nivoju ter se enakovredno kosati s fanti, ki štejejo 20-25 let, je vredno spoštovanja! Le tako naprej Dr. Rossi in sproščeno odvozit preostale dirke do konca sezone!
saxon1
25. 09. 2016 21.59
-4
ko bo markez prišel v doktorjva leta bo na berglah, ne pa na motorju, mora pa še osvojit 5 naslovov da prehiti DOKTORJA kar pa ne bo lahko?????????????????????
MaunelNeuer
26. 09. 2016 12.49
+1
Šimee
25. 09. 2016 21.13
+20
Pubec bo pri 23ih letih že petič postal svetovni prvak. Toliko rekordov kot jih ima on... pa to je neverjetno!!! Bravo majster!
24Kurceu
26. 09. 2016 08.27
-5
GhostBuster
26. 09. 2016 09.46
+1
MaunelNeuer
26. 09. 2016 12.50
+1
bullitt
25. 09. 2016 21.11
-22
25,26,93,99, vsi proti Rossiju pa še mu nič ne morejo, toooooooooo Rossiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
GhostBuster
26. 09. 2016 10.39
+0
Hahahaha ja itak. Bravo majstor. Vsi v moto gp so proti njem. Daj ne bluzi. Vsak posameznik je proti vsem. To ni ekipni šport. Ne vem zakaj se tok veseliš, če pa je bil na tej dirki tretji in v skupnem seštevku je drugi in bo tudi ostal drugi.
Simon Štih
25. 09. 2016 20.51
-12
Najprej,da povem sem velik navijač Rossija in danes je Mark Markez nakazal,da bo letos postal prvak in zasluženo,ker je naredil najmanj napak.Ko pa že pišete o njegovih rekordih in kako je boljši v vseh pogojih od Rossija naj vas opomnem,da ko je Roossi prišel v kraljevi razred ni imel take elktronike,kot jo je imel Markez in je on zradi tega zame večji car od Markeza.Kot drugo je Rossi zamenjal Hondo,ki je bila tedaj daleč najbolši motor in odšel h Yamahi in kasneje h Ducatiju,če bi ostal pri Hondi bi danes se potegoval za kak 13 naslov in ne deseti.Je pa res,da je Markez velik talent in ni za podcenjevat njegovih dosežkov ampak mu lahko samo čestitamo in kapo dol,takega dirkača ne bo še kmalu in verjetno bo presegel Rossijeve naslove,ampak zaradi zgornjega bo zame še vedno večji car Rossi.
dajno
25. 09. 2016 22.22
+8
Vsak v svojem času. Ne moreš vedet kako bi vozil MM takrat!
dajno
25. 09. 2016 22.22
+4
Vsak v svojem času. Ne moreš vedet kako bi vozil MM takrat!
Erik Volk
26. 09. 2016 08.36
+7
Simon...tako to komentirat ni lih fer. Če se kdo dobro znajde na plesočem motorju, je to ravno Marc...Ne vidim zakaj ne bi dominiral na 2 taktnem takrat. Pa ne pozabi, da so vsi v enakih pogojih..se pravi z ali brez elektronike. Glede na tvojo razlago bi potem moral biti Rossi daleč najboljši danes...Če je bil prvi brez...bi moral biti še bolj prvi z elektroniko. In si predpostavil, da bi z Hondo več dosegel...ok. Kaj bi pa biloč če bi se v tistem času usedel na lepo in lahko vodljivo Yamaho Stoner...Stoner je slovel po bolj natančni vožnji in je velik perfekcionist kar se tega tiče. Pa tudi motocikle je sposoben soustvarjat vozne...To je dokazal...
Baletka
26. 09. 2016 09.57
+0
ful bo presegu rekorde :D hahah MM bo pri 37ih tekmoval na paraolimpijskem gpju..
GhostBuster
26. 09. 2016 10.42
+1
če, če, če, če čebula ne bi imela če, bi bila bula. ;)
Staritrg
25. 09. 2016 20.35
+17
Marquez bo letos zasluženo prvak... Rossi se bo moral pa še pošteno potruditi, da ostane pred Lorenzom...
Merenda
25. 09. 2016 20.29
+3
Zanimivo kako lorenzo uporablja mnozino, ko mu to ustreza in ednino za uspehe. Zanimivo tudi, da omenja instikt...saj ko ga je le ta pustil na cedilu so pa gumarji bili krivi za napacno izbiro. Pocasi bo prislo v navado, da ko lorenza prehitis se mu avtomaticno opravicis, ker si ga ogrozal pa to...
piko2263
25. 09. 2016 20.10
-6
Hmmm, trije najboljši vozniki se trudijo in trudijo, da bi premagali dedka Rosija na motorju Rosija. Lahko se na glavo postavijo in njegove slave in karizme ne bodo nikoli dosegli.
MrNurmic .
25. 09. 2016 20.26
+11
marc se ni prav nič trudil.če ne bi podalšal ovinka bi ga nabil za 15 sekund.tolk o slavi in karizmi
dajno
25. 09. 2016 22.22
+0
KardinaIFrancRodeVKristusu2
25. 09. 2016 19.40
+4
REKORDI MARCA MARQUEZA, MOTOCIKLISTIČNEGA GENIJA: • Največ zmag v eni sezoni MotoGP razreda (13). • Najmlajši prvak razreda MotoGP (20 let, 266 dni). • Največ zaporednih zmag v razredu MotoGP (10). • Največ podiumov v sezoni razreda MotoGP (16). • Najmlajši dirkač, ki je osvojil dva zaporedna naslova v razredu MotoGP (21 let, 237 dni). • Najmlajši zmagovalec razreda MotoGP (20 let, 63 dni). • Najmlajši dirkač s pole positionom v razredu MotoGP (20 let, 62 dni). • Najhitrejša izmerjena hitrost v MotoGP (350.5km/h). • Najmlajši dirkač, ki je osvojil 50 zmag (22 let, 243 dni). • Največ pole positionov v Moto2 (14). • Največ podiumov v Moto2 (25). • Največ podiumov v sezoni Moto2 (14) • Največ zmag v Moto2 (16). • Največ zmag v sezoni Moto2 (9). • Največ zmag kot novinec v MotoGP (6). • Naječ pole positionov kot novinec v MotoGP (9). • Največ podiumov v sezoni kot novinec MotoGP (16). • Največ točk osvojenih v prvi sezoni MotoGP (334). • Najhitrejši padec v MotoGP (336km/h). • Najmlajši dirkač z zaporednima uvrstitvama na podium v razredu MotoGP (20 let, 63 dni). • Najmlajši dirkač z najhitrejšim krogom v razredu MotoGP (20 let, 49 dni). • 4 zaporedni podiumi na prvih štirih dirkah razreda MotoGP. • Največ zmag kot najstnik v vseh razredih (26). • Najmlajši španski dirkač s pole positionom (16 let, 88 dni). • Največ pole positionov v razredu 125ccm v sezoni (12). • Najmlajši zmagovalec 5 zaporednih dirk. • Najmlajši vodilni v skupnem seštevku v razredu MotoGP (20 let, 63 dni). • Najmlajši zmagovalec v vseh tekmovalnih razredih. • Prvi / edini novinec, ki je zmagal Laguno Seco. • Najmlajši dirkač, ki je zmagal 4 zaporedne dirke v MotoGP (20 let, 189 dni). • Prvi novinec,ki je zmagal 4 zaporedne dirke v razredu MotoGP. • Najmlajši dirkač, ki je postavil najhitrejši čas na vseh prostih treningih, na kvalifikacijah in dirki v enem vikendu v razredu MotoGP. • Najmlajši dirkač z zaporednima pole positionoma v razredu MotoGP. • Najmlajši dirkač s 4 zaporednimi pole positionimi v razredu MotoGP. • Prvi novinec s 4 zaporednimi pole positionimi v razredu MotoGP. • Prvi dirkač, ki je zaporedoma osvojil naslov Moto2 in MotoGP. • Drugi novinec, ki je zmagal v prvi sezoni razreda MotoGP. • Prvi dirkač v 4-taktnem MotoGP razredu (2002-) ki je zmagal prvi 2 dirki v sezoni iz pole positiona. • Prvi dirkač v 4-taktnem MotoGP razredu (2002-) ki je zmagal prve 3 dirke v sezoni iz pole positiona. • Prvi dirkač v 4-taktnem MotoGP razredu (2002-) ki je zmagal prve 4 dirke v sezoni iz pole positiona. • Prvi dirkač v 4-taktnem MotoGP razredu (2002-) ki je zmagal prvih 5 dirk v sezoni iz pole positiona. • Prvi dirkač v 4-taktnem MotoGP razredu (2002-) ki je zmagal prvih 6 dirk v sezoni iz pole positiona. • Prvi dirkač v 4-taktnem MotoGP razredu (2002-) ki je zmagal prvih 7 dirk v sezoni iz pole positiona. • Prvi dirkač v 4-taktnem MotoGP razredu (2002-) ki je zmagal prvih 8 dirk v sezoni iz pole positiona. • Prvi dirkač v 4-taktnem MotoGP razredu (2002-) ki je zmagal prvih 9 dirk v sezoni iz pole positiona. • Prvi dirkač v 4-taktnem MotoGP razredu (2002-) ki je zmagal prvih 10 dirk v sezoni iz pole positiona. • Največ zaporednih pole positionov od začetka sezone (6). • Najmlajši zmagovalec 5 zaporednih dirk razreda MotoGP. • Najmlajši zmagovalec 6 zaporednih dirk razreda MotoGP. • Najmlajši zmagovalec 7 zaporednih dirk razreda MotoGP. • Najmlajši zmagovalec 8 zaporednih dirk razreda MotoGP. • Najmlajši zmagovalec 9 zaporednih dirk razreda MotoGP. • Najmlajši zmagovalec 10 zaporednih dirk razreda MotoGP. • Najmlajši zmagovalec 11 zaporednih dirk razreda MotoGP. • Največ točk osvojenih na prvih 10 dirkah sezone razreda MotoGP (250). • Največ zaporednih zmag v razredu MotoGP v sezoni (10). • Edini španski dirkač, ki je zapored osvojil naslova MotoGP razreda. • Najmlajši dirkač, ki je osvojil 12 pole positionov v sezoni MotoGP razreda. • Najmlajši dirkač, ki je osvojil 13 pole positionov v sezoni MotoGP razreda.
KardinaIFrancRodeVKristusu2
25. 09. 2016 19.40
+2
• Najmlajši dirkač, ki je zmagal 12 dirk v sezoni razreda MotoGP. • Edina brata v zgodovini, ki sta na isti dan osvojila zmagi v različnih tekmovalnih razredih (Marc marquez in Alex Marquez). • Največ najhitrejših krogov v sezoni MotoGP (12). • Največ zmag na stezi Circuit de Americas (4). • Največ zaporednih zmag na dirkališču Sachsenring (7). • Največ zaporednih pole positionov na dirkališču Sachsenring (7). • Največ zaporednih zmag v Indianapolisu (5).
KardinaIFrancRodeVKristusu2
25. 09. 2016 19.41
+0
IN PO KONCU LETOŠNJE SEZONE BO TEH REKORDOV ŠE VEČ..... 70 rekordov pri rosnih 23 letih…. Rossi lahko dirka še 20 let in tega nikoli ne bo dosegel… Lahko podira le rekorde v valjanju po pesku…
iga_biba
25. 09. 2016 19.55
+6
Šimee
25. 09. 2016 19.11
+11
▒▓██ M █ A █ R █ C ███ M █ A █ R █ Q █ U █ E █ Z ██▓▒
AS1983
25. 09. 2016 18.12
+18
odkar je Marquez v razredu motogp je imel še vsako sezono več zmag kot Rossi, še v lanski slabi sezoni je bilo 5-4 v zmagah za Marqueza, letos je 4-2 za Marqueza