MotoGP

VIDEO: Velika šestica! Marc Marquez je svetovni prvak, Dovijeve sanje so se končale v pesku Valencie

Cheste - Valencia, 12. 11. 2017 14.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Marc Marquez je še šestič v karieri postal svetovni motociklistični prvak. Mladi Katalonec je na dirki za VN Valencie, kljub napaki zaradi katere je skoraj padel, dirko končal na tretjem mestu in še četrtič postal prvak razreda motoGP. Na roko mu je šel tudi odstop Andree Doviziosa. Dirko v Španiji je sicer zmagal Dani Pedrosa, drugo mesto pa je osvojil Johann Zarco.

Več videovsebin
  • Vrhunci dirke razreda moto3 za VN Valencie
    02:56
    Vrhunci dirke razreda moto3 za VN Valencie
  • Trenutek, ko je Marc Marquez storil napako na dirki za VN Valencie
    01:13
    Trenutek, ko je Marc Marquez storil napako na dirki za VN Valencie
  • Vrhunci dirke razreda moto2 za VN Valencie
    16:11
    Vrhunci dirke razreda moto2 za VN Valencie
  • Marc Marquez najboljši v sezoni 2017
    01:10
    Marc Marquez najboljši v sezoni 2017
  • Slavje Marca Marqueza ob četrtem naslovu v razredu motoGP
    05:20
    Slavje Marca Marqueza ob četrtem naslovu v razredu motoGP
  • Trenutek, ko so se končale sanje o naslovu za Andreo Doviziosa
    00:37
    Trenutek, ko so se končale sanje o naslovu za Andreo Doviziosa
  • Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Valencie
    18:49
    Vrhunci dirke razreda motoGP za VN Valencie

Trideset krogov dolgo dirko za prvaka je odlično z najboljšega startnega položaja začel Marc Marquez, ki je brez težav ohranil vodstvo v zahtevnem in zelo ozkem prvem zavoju. Hrbet mu je takoj po startu začel kriti moštveni kolega Dani Pedrosa, ki se je prebil na drugo mesto. Odlično pa je začel tudi Johann Zarco, ki je kmalu prehitel Pedroso in se podal v lov za vodilnim Marquezom. Dobro je dirko začel tudi Andrea Dovizioso, ki se je v upanju na krstni naslov z devetega prebil na peto mesto v uvodnih krogih. Pred Dovijem je bil moštveni kolega na Ducatiju Jorge Lorenzo. 27 krogov pred koncem je najhitrejši krog na dirki postavil Dovizioso, ki je vztrajno lovil vodilne dirkače. V istem krogu pa je Marqueza prehitel Zarco in prevzel vodstvo na dirki. Marquez je sicer povsem brez boja predal prvo mesto, saj se je zavedal, da se v bitki za naslov nima smisla spuščati v boj z agresivnim Francozem. V ozadju pa je Lorenzo nekoliko celo zadrževal za seboj moštvenega kolega Doviziosa. Slab začetek dirke pa je bil za obema tovarniškima Yamahama. Valentino Rossi je vozil na sedmem, Maverick Vinales pa na 14. mestu. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bitka za prvaka med Marcom in Dovijem je pripadal Špancu.
Bitka za prvaka med Marcom in Dovijem je pripadal Špancu. FOTO:
'Nastavi na nastavitev številka 8'
Osemnajst krogov pred koncem pa se je na Lorenzovem motociklu pojavilo obvestilo, ki smo ga že videli na dirki v Sepangu. Torej iz garaž so mu sporočili, da naj nastavi motocikel na nastavitev številka 8. S tem se je seveda jasno pokazalo, da v Sepangu ni šlo za spremembo nastavitev za dežno dirko, temveč za navodilo, da mora predse spustiti Doviziosa, ki je v Chesteju še vedno vozil na petem mestu in bil v igri za prvi naslov med elito. A Jorge se za to ni zmenil in je še naprej vozil pred moštvenim kolegom. Vodstvo Ducatija pa mu je še naprej vztrajno pošiljalo sporočilo, da naj spremeni nastavitve motocikla. Vodil je še naprej Zarco, Marquez ga je lovil, tretji je bil Pedrosa. Za četrto mesto pa sta se borila Lorenzo in Dovizioso. Enajst krogov pred koncem pa je imelo vodstvo Ducatija dovolj in je Lorenzu kar na tabli na ciljni ravnini sporočilo, naj izgubi eno mesto in s tem predse spusti Dovija. 
Marc Marquez je svetovni prvak prvič postal leta 2010 v 125 kubičnem razredu. Leta 2012 je slavil v razredu moto2. Nato pa je sledil prestop med elito. Že v krstni sezoni med elito je leta 2013 postal svetovni prvak. Uspeh ponovil leta 2014, ko je dobil uvodnih deset dirk. Nato pa je temu dodal še naslova v letih 2016 in 2017.

Napaka Marqueza sedem krogov pred koncem, padca Ducatijev
Sedem krogov pred koncev pa je Marquez za vodstvo napadel Zarcoja, storil napako, skoraj padel in zapeljal s steze, ter padel na peto mesto. Zarco je ostal v vodstvu, Pedrosa je bil drugi, Lorenzo in Dovizioso pa sta se borila za tretje mesto. A že naslednji krog sta oba Ducatija storila napako in oba padla. Lorenzo je odstopil, Dovi je sicer pobral motocikel, a se zavedal, da je bilo sanj o naslovu konec, saj je bil Marc še vedno v dirki in na poti k četrtemu naslovu prvaka med elito. Naslednji krog je Dovi pripeljal v garažo in končal z dirko in s tem tudi končal sanje o naslovu prvaka. V ospredju pa sta v senci bitke za naslov prvaka, neverjetno bitko za zmago uprizorila Pedrosa in Zarco. V zadnjem krogu sta se prehitevala in borila tudi za ceno padca. Pedrosa je vnovčil vse svoje izkušnje in se tako v cilj pripeljal kot prvi, ter prišel do druge zmage v sezoni. Pred tem je slavil na dirki v Jerezu, drugi je bil Zarco, na varnem tretjem mestu pa se je v cilj pripeljal novi, stari svetovni prvak Marc Marquez. Španec je tako še četrtič v petih sezonah postal svetovni prvak razreda motoGP, skupno pa je to zanj že šesti naslov svetovnega prvaka. 

Marc Marquez je še četrtič osvojil naslov svetovnega prvaka razreda motoGP.
Marc Marquez je še četrtič osvojil naslov svetovnega prvaka razreda motoGP. FOTO: AP
'Hat-trick' Oliveire ob zaključku sezone, Morbidelli za konec drugi
Zadnjo dirko razreda moto2 je v izjemnem slogu dobil Miguel Oliveira. Portugalec je tako še tretjič zapored dobil dirko v srednjem tekmovalnem razredu in nakazal, da bo moštvo KTM v prihodnji sezoni resen konkurent za naslov svetovnega prvaka. Uspeh avstrijskega moštva je s tretjim mestom dopolnil Brad Binder, ki je sicer na prejšnjih dveh dirkah osvojil drugo mesto in tudi nakazal, da je poškodba, ki ga je pestila na začetku sezone pozabljena in da bo v naslednji sezoni tudi sam resen kandidat, da drugič v karieri postane svetovni prvak. Spomnimo, lani je postal prvak razreda moto3. Drugo mesto pa je osvojil svetovni prvak Franco Morbidelli, ki je večji del dirke vodil, a moral na koncu priznati premoč Portugalcu Oliveiri. Kot rečeno, svetovni prvak je postal Morbidelli, ki je osvojil 308 točk, drugo mesto je osvojil Tom Lüthi, ki je moral zadnji dve dirki sezone zaradi poškodbe izpustiti. Osvojil je 243 točk. Tretje mesto pa je na koncu osvojil Oliveira, ki je zbral 241 točk. Veliko dirkačev sicer za prihodnjo sezono odhaja v razred motoGP. Tako se stopničko višje selita Morbidelli in Lüthi, ki bosta moštvnega kolega pri moštvu Marc VDS. V razred motoGP se selita tudi Takaaki Nakagami in Xavier Simeon

Miguel Oliveira je dobil tretjo zaporedno dirko v razredu moto2. Slavil je še na Phillip Islandu in v Maleziji.
Miguel Oliveira je dobil tretjo zaporedno dirko v razredu moto2. Slavil je še na Phillip Islandu in v Maleziji. FOTO: AP
Martin končno 'pole' spremenil v zmago, Mir ostal brez rekorda
Prvi so se na dirkališče Ricardo Tormo podali dirkači razreda moto3 in uprizorili dirko, ki je značilna za najnižji tekmovalni razred. Zmage, prve v karieri, pa se je veselil Jorge Martin. Španec je v devetem poskus v letošnji sezoni vendarle uspel zmagati, potem ko je dirko začel z najboljšega startnega položaja. Sam ni imel stresne dirke, saj se je hitro odlepil od zasledovalne skupine in sam pripeljal v cilj in se razveselil krstne zmage. Drugo mesto je osvojil svetovni prvak Joan Mir. Španec je sicer lovil rekord Valentina Rossija, ki je leta 1997 v 125 kubičnem razredu slavil kar enajstkrat v eni sezoni. Miru pa to ni uspelo, potem ko je v uvodnih krogih napako storil Gabriel Rodrigo, padel, zraven pa s steze odnesel še Mira, ki je padel na dvajseto mesto in se je moral na stopničke povzpeti skozi veliko gnečo ostalih dirkačev. Tretje mesto pa je na koncu osvojil še en Španec, in sicer Marcos Ramirez. Martin bo s prvo zmago zagotovo motiviran vstopil v naslednjo sezono, v kateri bo eden glavnih kandidatov za naslov prvaka, Mir pa odhaja v razred moto2, kjer bo tekmoval za moštvo Marc VDS.

Jorge Martin je znal v slogu proslaviti prvo zmago v karieri.
Jorge Martin je znal v slogu proslaviti prvo zmago v karieri. FOTO: AP

Rezultati dirk za VN Valencie:
motoGP:
1. Dani Pedrosa  46:08.125
2. Johann Zarco +0.337
3. Marc Marquez +10.861
4. Alex Rins +13.567
5. Valentino Rossi +13.817
6. Andrea Iannone +14.516
7. Jack Miller +17.087
8. Cal Cructhlow +17.230
9. Michele Pirro +25.942
10. Tito Rabat +27.020

moto2:
1. Miguel Oliveira 40:28.955
2. Brad Binder +2.387
3. Franco Morbidelli +6.878
4. Francesco Bagnaia  +11.181
5. Alex Marquez +12.146
6. Hafizh Syahrin +14.595
7. Takaaki Nakagami +18.446
8. Fabio Quartararo +22.188
9. Simone Corsi +23.592
10. Dominique Aegerter +23.751

moto3:
1. Jorge Martin 40:02.193
2. Joan Mir +3.760
3. Marcos Ramirez +3.877
4. Romano Fenati +3.953
5. Enea Bastianini +3.999
6. Juanfran Guevara +4.940
7. Dennis Foggia +4.735
8. John McPhee +5.071
9. Aron Canet +5.218
10. Kazuki Masaki +6.462

SP skupno:
motoGP:
 1. Marc Marquez (Špa/Honda) 298
 2. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati 261
 3. Maverick Vinales (Špa/Yamaha) 230
 4. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 210
 5. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) 208
 6. Johann Zarco (Fra/Yamaha Tech3) 174
 7. Jorge Lorenzo (Špa/Ducati) 137
 8. Danilo Petrucci (Ita/Ducati) 124
 9. Cal Crutchlow (VBr/Honda) 112
10. Jonas Folger (Nem/Yamaha Tech3) 84

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (419)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AS1983
12. 11. 2017 22.48
+17
v 168 odpeljanih dirkah ima Marquez kar 61 zmag, rekordnih 73 polov, 2580 točk, tako lani in letos je osvojil po 298 točk, do konca življenja v mojem srcu
AS1983
12. 11. 2017 22.41
+15
v mojem srcu vedno velemojster Marquez-v samo 10 odepljanih sezonah je osvojil že 6. naslovov prvaka in želim si, da bo svoje mojstrstvo pokazal tudi v prihodnje
hardwear
12. 11. 2017 21.59
+0
rozek in VIN sta dirkala z 2016 okvirjem...
esid@37.com
13. 11. 2017 15.23
+0
hardwear
13. 11. 2017 17.49
+2
NikPlošnik
12. 11. 2017 21.56
+14
infostriker
12. 11. 2017 21.54
+21
Men je pri Marquezu všeč ker je tako pozitivn človk ... btw. čestitke za naslov.
Krematorij666
12. 11. 2017 21.30
-7
Vsi, prav vsi v tej temi ste usekani, kot najstnice, ko vidijo Justina Bobra...\"pametni\" pa bolj, kot ves strokovni štab v moto karavani...
Sputnik
12. 11. 2017 21.24
-12
ducati naj da stonerja nazaj na motor drugo leto. markec je kilo dreka bil in bo ostal
jebalvisvoju
12. 11. 2017 23.04
+15
ehjaehja
12. 11. 2017 20.40
+10
kaj se meni samo zdi al danes res ni rozekov pretirano glasnih na forumu? hahaah
popstarr
12. 11. 2017 20.23
+10
MM in Honda - kombinacija najboljšega dirkača in najboljšega motorja to je to. Marc se prav igra s tem motorjem. Ducati in Yamaha sta dobra, ampak še vedno ne kot Honda. Za naslov je treba imet super motor in dirkača to je pravi recept. sicer pa kapo dol Doviju, kaj je izvlekel iz Ducatija to sezono, samo poglejte kje so drugi Ducatiji, mislim da bi Ducati moral Doviju drugo leto dat 20miljonov.
dugi159
12. 11. 2017 22.28
+6
popstarr
12. 11. 2017 22.46
+0
Druga je danes zmagala, pa tudi v preteklosti so zmagovali različni Hondini dirkači, z Ducatijem pa samo Stoner in Dovi. Če bi bil Ducati boljši od Honde celotno sezono bi danes gledali drugačen razplet in bi vodili tudi moštveno, ane.
dugi159
13. 11. 2017 08.15
+5
Kje v skupnem sestevku so honde ane ? Kolk zaostaja druga honda za markezom ane ? Pa te cecece spust .
hardwear
12. 11. 2017 19.31
+22
Izjava DOV. LOR me ni zadrzeval.... Sam nisem imel tempa ,da bi lahko prikljucil prvim trem..... ..ampak kavc bikerji vejo vec od samega DOV.....
PS2Xministri
12. 11. 2017 19.35
-8
Sem mislil hvala bogu da je enkrat konec samo ti bluzač še kar naprej lažeš in zavajaš..KONEC JE SE VIDIMO DRUGO LETO ...pozabi na leto 2017 in se spokaj nekaj delat.
hardwear
12. 11. 2017 19.49
+7
hardwear
12. 11. 2017 19.52
+9
naj ti laznjivi flajer k zna anglesko prebere na autosportpikakom....potem pa jokaj dalje....
Otancici
12. 11. 2017 20.20
+14
Res je Hardwear, tudi jaz sem slisal to trditev. Kot sem ze spodaj napisal, Dovi je velik Gospod in nikoli ne isce izgovorov. Pa tudi polemik ne siri, kot to pocne njegov rojak.
hardwear
12. 11. 2017 20.30
+6
JanezBos.
12. 11. 2017 19.30
+35
Za Rossija navijam že odkar so se upokojili Kevin Schwantz,Wayne Rainey,Randy Mamola..in ostali:) Sem pa že na začetku kariere za Marqeza povedal,da je edini dostojni naslednik Rossija.In to je tudi pokazal.Res,da je bila sezona z nekaj presenečenji,kot je poškodba Rossija ,nekaj smole Dovija..itd. Toda,če vse potegnemo je Marquez edini,ki si je zaslužil naslov pa čeprav bi raje privoščil Doviju..Marqez je trenutno top in lahko z nestrpnostjo pričakujemo naslednjo sezono. Bravo Marquez!!!
UaikiUaiki
12. 11. 2017 20.36
-1
A mi zna kdo povedati, kdo je bil slo. komentator pred Kržišnikom, mislim da so bili takrat prenosi še na slo2 programu.
motorist_mb
12. 11. 2017 21.24
+6
Niko Mihelič svetlobno leto pred vsemi...kapa dol!
Mottodedi
12. 11. 2017 18.45
+18
Spostovane Dame, Gospodje ( huligani so izvzeti), tako je ko (na koncu poci gajžla , pravimo na Gorenjskem) se stvar zakljuci! MM- mravljica, moj poklon in spostovanje. Zal, res zal mi je zal Dovija, peska ne peivoscim nikomur! Tooo mravljica!
McGuinness
12. 11. 2017 18.09
+10
Toooooo Marquez!!! Sem vedel da boš prvak!! :) Reši tudi situacije, ki za druge dirkače pomeni neizogiben padec in to ga loči od drugih. Zato je VELEMOJSTER!! :) Kaj pa Yamahina dirkača? Škoda besed za njiju! Zarcoju pa kapo dol, bi si zaslužil mesto pri tovarniški Yamahi! Dovi pa danes ni imel osnovnih šans, niti mimo Lorenza ni mogel, na koncu pa en za drugim odstopila.
CURVANORD Zanetti
12. 11. 2017 18.38
+8
Zarco bolje da ostane kjer je saj vidis da tovarniska Yamaha je letos bolj svoh
Drumbass
12. 11. 2017 19.39
+2
ne vem..v avsrtaliji(3dirke nazaj)je kr delala yamaha..
AS1983
12. 11. 2017 17.48
+17
Rossi in Vinales danes povsem odpovedala, predvsem Vinales po odličnem začetku sezone povsem izgubljen
CrushLow
12. 11. 2017 18.29
+11
kukr je lorenzo jokica ... je znal vsaj inzinirje pravilno usmert ... da je sel razvoj tja kot je treba ... z vinalkotom si ne morjo kj velik pomagat ....
Noki
12. 11. 2017 18.32
+7
AS1983
12. 11. 2017 17.48
+13
Pedrosa je danes dobro dirkal, škoda za Zarcoja, da ni uspel zmagati
dajno
12. 11. 2017 18.56
+10
bigturbo
12. 11. 2017 17.48
-17
Profesormarck
12. 11. 2017 19.45
+18
jebalvisvoju
12. 11. 2017 23.09
+10
AS1983
12. 11. 2017 17.47
+17
velemojster Marquez se je rešil današnjega padca, zaradi boljše konstance skozi celo sezono si je zaslužil letošnji naslov
VirtualX
12. 11. 2017 17.40
-32
sm tole bom napisu...VR46
McGuinness
12. 11. 2017 18.10
+22
Danes in skozi skoraj celotno sezono ni kaj dosti pokazal. 5. mesto v skupnem seštevku pa to..
MUFLON9
12. 11. 2017 18.42
-2
MUFLON9
12. 11. 2017 18.44
-2
MUFLON9
12. 11. 2017 18.55
+3
Ti si eden od tistih ki ploska ko 93 pade danes je tudi padu le ploskaj tudi danes.
MaunelNeuer
13. 11. 2017 16.01
+1
jebalvisvoju
12. 11. 2017 17.38
+23
kot sem vceraj povedal.. zmago sem privoscil Daniju in posledicno naslov 93.. in tako je tudi bilo hvala za prelepo nedeljo polno pozitivnih emocij... lp
?asjeza
12. 11. 2017 17.31
-10
marquez podpira pahorja na žalost
MaunelNeuer
12. 11. 2017 18.14
+2