MotoGP

Lorenzo: Vreme bo imelo v Franciji veliko vlogo

Le Mans, 15. 05. 2014 06.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Motocikliste razreda motoGP ta konec tedna čaka dirka za veliko nagrado Francije. V Le Mansu bodo tekmeci poizkušali ustaviiti prevlado Marca Marqueza, ki je zmagal štirikrat zapored. Jorge Lorenzo meni, da je to dirkališče, ki mu leži, a opozarja na vremenske razmere, ki lahko krojijo razplet dirke.

Jorge Lorenzo sezone ni začel po pričakovanjih, na štirih dirkah letošnje sezone razreda motoGP je le enkrat stal na stopničkah za najboljše in še to ne na najvišji stopnički, temveč je zasedel 3. mesto. Temu primerno je tudi stanje na lestvici dobitnikov točk za naslov svetovnega prvaka, Lorenzo zaseda 5. mesto (35 točk), v veliki prednosti je njegov rojak Marc Marquez s polnim izkupičkom (100 točk).

Na zadnji dirki za VN Španije je Lorenzo zasedel 4. mesto, na dirki v Franciji pa upa na odmevnejši izid, a pravi, da se ne obremenjuje z razmišljanjem o naslovu, temveč se osredotoča na vsako dirko posebej. Lani je na dirki za VN Francije zasedel šele sedmo mesto. "Analizirali smo rezultate iz Jereza in dobili smo nekaj uporabnih informacij. Ugotovili smo, da je zadnja mehka pnevmatika veliko boljša za vožnjo od trde in tega se bomo držali. Le Mans je za nas nova priložnost, čeprav bo vreme igralo veliko vlogo. Temperature so nižje in lahko bo precej zahtevno, tako kot lani, ko je deževalo. Asfalt bo lahko spolzek, vendar sem prepričan, da lahko dosežemo dober rezultat. Trenutno razmišljam o vsaki dirki posebej in ne o prvenstvu. Dirkališče mi je všeč in nekaj zmag sem tukaj že dosegel," je optimističen nekdanji svetovni prvak. 

Pasica motoGP (Francija)
Pasica motoGP (Francija) FOTO:

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

3r2wbt
15. 05. 2014 11.39
-6
Lorenzo ima težave. Ne počuti se dobro. Pa tudi, če bi se, težave ne bi izginile. Te se kažejo predvsem v številu osvojenih točk, 35 v štirih dirkah. Zanj osebno, katastrofa. Mislim, da si sedaj želi samo, da bi vsi tisti, ki so pred njim, naredili na prihajajočih dirkah napako in ostali brez točk. Povsem mu je jasno, da Marqueza ne more premagati. Glede na zadnje nepreverjene podatke se že pogaja s Hondo. V Yamaho ne zaupa več in zato tudi dolgovezi, da išče tapravo gumo. Kako se bo izšlo, bo pokazal čas. Trenutno je v najslabšem položaju napram njemu konkurenčnih dirkačev, mlademu Špancu, Rossiju in Pedrosi. Vprašanje je, koliko časa ga bodo še podpirali sponzorji? Na trgu je določen znesek denarja, ki se deli, po navadi z dvoletnimi pogodbami. Smetano poberejo prvi in tisti karizmatični dirkači, drobtine vsi ostali. Sponzorji in Dorna gledajo na vsak cent. To se sedaj še bolj pozna, ko je pod svoje okrilje prevzela še WSBK. Med moštvi, razen tovarniškima Hondo in Yamaho denarja dobesedno ni oziroma ga zelo primanjkuje. Dorna na sezono deli cca. 0,5 mio evrov po MotoGP moštvu, ki jih dobi iz TV pravic. V WSBK je še slabše. Kljub vsemu si ne more privoščiti, da bi tekmvovalni razdredi ostali brez moštev, zato sklepa pogodbe z obljubami za finančna sredstva. Navsezadnje ima obveznosti do medijskih hiš s sklenjenimi pogodbami, da bo določeno število motorjev na startni črti. Kljub vsemu jih ne razdeli takoj in vse naenkrat, ampak sklepa anekse, ki podaljšuje roke izplačil. In moštva nimajo druge izbire kot, da sprejmejo pogoje. Dirkači ohajajo, npr. Fabrizio v SBK. Zato se v tem tekmovalnem razredu naslednje leto pričakuje, da bodo vozili samo še EVO motorji. V prednosti bodo tisti, ki že imajo na serijskih vso dodatno elektorniko. Zna se zgoditi, da bo zaradi tega Kawasaki v slabšem položaju. Zakaj je Honda že sedaj sklenila pogodbo z Marquezom? Ker si ne more privoščiti, da bi ga izgubila. Npr. Bradla, da dirka pri (pol)tovarniškem moštvu rešuje samo dejstvo, ker je Nemec. Rossi ostaja pri Yamahi, ker bo kot kaže imel mesto prvega voznika. In ta prinaša sponzorje. Ne glede kaj se piše in govori, bi lahko drugo leto šel tudi k Hondi. Ne bo šel, ker se zaveda, da bi Marqueza teško premagal. Situacijo pozna, saj je bil leta njen član. Takrat je bil enako "gajstn" kot sedaj Marquez. Slednjemu se bo nekoč isto zgodilo.
speedracer
15. 05. 2014 10.59
+2
Jorge ukvarjaj se rajš z drugimi problemi in ne z vremenom......
Die einemaister
15. 05. 2014 08.25
+6
kar sm js gledu napoved za le mans bo celvikend sončno, torej Marquez bo nazaj imel rutinsko dirko
mzurry
15. 05. 2014 07.11
+19
V primeru sopare so mozni komarji.....
lioon
15. 05. 2014 10.53
+7
xxman.y
15. 05. 2014 18.14
-4
Dva pametnjakoviča ki še na motorju nista sedela...
mzurry
15. 05. 2014 22.16
+5