MotoGP

Lorenzo uspešno prestal operacijo zlomljene ključnice

Barcelona, 28. 06. 2013 08.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Aktualni svetovni prvak razreda motoGP Jorge Lorenzo je v Barceloni uspešno prestal operacijo zlomljene ključnice. Španec je poškodbo staknil na drugem prostem treningu pred VN Nizozemske. Kako dolgo bo odsoten, za zdaj še ni znano.

Jorge Lorenzo je kmalu po nesreči poletel proti Kataloniji.
Jorge Lorenzo je kmalu po nesreči poletel proti Kataloniji. FOTO: Reuters

Jorge Lorenzo se je kmalu po tem, ko je bilo jasno, da gre za precej kompliciran zlom ključnice, odločil, da želi biti čim prej operiran. Ker posega v Assnu ni bilo mogoče izvesti, je dirkač Yamahe hitro poletel proti Barceloni, kjer je bil okoli dveh ponoči že na operacijski mizi. Operacija je trajala dve uri in je bila po besedah zdravniške ekipe, ki jo je vodil dr. Joaquin Rodirguez, uspešna. "Operacija je trajala približno dve uri in vse je potekalo normalno. Jorge je utrpel izpah in kompliciran zlom ključnice. Bila je zahtevna operacija in po prvih ocenah uspešna. Da smo lahko sestavili ključnico, smo vstavili ploščico iz titana in osem vijakov. V naslednjih urah bomo preverili stanje pacienta in ocenili, kako dolga rehabilitacija ga čaka," je takoj po operativnem posegu povedal dr. Michele Zasa. Po prvih, zelo optimističnih napovedih bi se lahko Lorenzo vrnil že čez dva tedna na VN Nemčije na Sachsenringu, kar pa zdravniki za zdaj niso niti potrdili niti zanikali. Nedvomno pa bo neprijetna poškodba Špancu dodano otežila pot do tretjega naslova svetovnega prvaka. Njegov zaostanek za vodilnim v skupnem seštevku Danijem Pedroso trenutno znaša sedem točk.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

3r2wbt
28. 06. 2013 11.42
Poškodbe so sestavni del dirkaškega cirkusa in že marsikatero sezono so (so)odločale o prvaku oziroma "pripomogle" k razvoju končnega rezultata. Brez poškodb bi se lahko prvenstva odvijala drugače, vendar o tem debatirati je špekulacija, zato je skoraj brezpredmetno. Dirkači se zavedajo tveganja in posledic poškodb. Kljub vsemu je potrebno za pozitiven rezultat več ali manj vedno voziti na polno. V manjši meri je še dovoljeno taktiziranje, vendar, če ga je preveč, se računica na koncu ponavadi ne izide. Če pogledamo nekaj sezon nazaj, lahko ugotovimo, da so se naslovi osvajali tudi zaradi odsotnosti posameznih dirkačev. Leta 2010 se je poškodoval Rossi in Lorenzo je postal prvak. Lani se je polomil Stoner in ponovno Lorenzo na najvišjem piedestalu. Še bolj nazaj v preteklost. Criville je triumfiral, ko je Doohan prenehal zaradi poškodbe gležnja. Schwantz je dvignil pokal, ko si je Rainey zlomil hrbtenico. Ne pravim, da ne bi bilo tako tudi brez poškodb, vendar so zagotovo pripomogle, da so ostali lažje dosegli naslov prvaka. To pomeni, da sprejemajo to tveganje in razen redkih, ne jamrajo kako bi bilo, če ne ali bi bilo. V določeni meri se lahko zahvalijo za osvojeno prvenstvo tudi konkurentu, ki je bil v določenem trenutku poškodovan. Redke so sezone, ko poškodb ni bilo. Kljub vsemu ne gre posploševati in so dirkači, ki so si naslov še kako zaslužili. Letošnje prvenstvo bo še zanimivo. Koliko bo Lorenzo pripravljen tvegati, ko se vrne. Bolečina in poškodba še kako ostaneta v glavi in se je ni lahko znebiti. Na katerega dirkača bo stavila Yamaha, če bo Rossi ujel ritem. Ne smemo pozabiti Crutchlowa. Kako bodo na novo modificirali taktiko? Tudi Honda se bo morala prilagoditi novim razmeram. Dejstvo je, da jo Lorenzo trenutno ne ogroža. Kakšno taktiko bo ubrala, da bosta Pedrosa in Marquez ostala na motorju in osvajala prva in druga mesta, ki edino štejejo in so nuja. Ta trenutek je bolj stabilen Pedrosa, zato obstaja možnost, da bodo ukazi iz boksov in mu bo "mladenič" ščitil hrbet. Tako ali tako je pred njim še precej sezon, kjer bo do celote lahko izkoristil svoj potencial. Ravno danes se je na FP3 ponovno trdo zvrnil.
borut30
28. 06. 2013 11.34
+0
Pa kaj vam ne da miru Pedrosa?? Sam je pa bil poškodovan skoraj vsako leto, ni dela telesa, ki ga ni imel zlomljenega. In ker takrat ni bil konkurenčen za naslov (zaradi izostanka na dirkah ali poškodb), ste ga pa hitro popljuvali. A ni tukaj tako opevani Vale, ki so ga pred sezono že vsi kovali kot sv. prvaka?? Lorenzo bo verjetno izpustil samo eno dirko, torej ima še vse možnosti za borbo. Ne pa tukaj sanjat, da ima Pedrosa ne vem kakšno prednost zaradi padca Jorgeja. V skupnem seštevku pa Dani vodi, zasluženo. Je imel enake pogoje kot Lorenzo, kot tudi zlo podobne rezultate. Verjetno bo pa tudi Pedrosa kdaj šel v pesek ali kej podobnega. In se vseskupaj spet lahko obrne. Padci so pa itak sestavni del motociklizma. Dam pa Daniju kr prou, da vozi taktično, brez tveganj, ko to ni potrebno. Lani je bil v večini leta boljši, kot Jorge...in ni osvojil naslova. Dva padca ob koncu sezono sta mu vzela naslov. Naj bo letos drugače
tiptronic
28. 06. 2013 14.31
+1
napisu sm pač,kar je res,isti pofl k pred leti Barrichelo pr ferrari-ju!!!
tiptronic
28. 06. 2013 11.20
-2
če pa Pedrosa letos ne osvoji naslova prvaka,pol pa ni vredn,da sploh še vozi motoGP,kaj šele hondo!!! 100 let je že pr hondi pa ni naredu NIČ,ampak resnično NIČ!!! mam pa filing,da ga bo letos Marquez premagu,pa po vsej verjetnosti tud Lorenzo!!!
buuaaa 1
28. 06. 2013 10.15
+2
sm jz ne vem a sm slep al kaj sm lorenzo vozi trening 3
suomynona3
28. 06. 2013 10.59
+1
prikazan je skupen čas treningov.Lorenzo prihaja popoldan v assen,obstaja minimalna možnost,da bo dirkal jutri,če mu dajo zdravniki ok.
Julij Cezar
28. 06. 2013 11.16
+2
Marquez naj bi imel zlomljen prst na desni roki
Ur_sk_a
28. 06. 2013 09.20
+14
Temeljito in kolikor se da hitro okrevanje mu želim, naj se na motor vrne 100% zaceljen.
buuaaa 1
28. 06. 2013 10.17
-1
motogp99
28. 06. 2013 09.05
+4
animo Jorge....upajmo na čimprejšnje okrevanje, žal sezona ne bo več tako zanimiva ali pa tudi -če se odloči Mark za totalen attack na Pedrota...bomo vidli, no... Upam da se the king 99 vrne vsaj za Brno, da ga lahko v živo spet gledamo...drugači pa nič, kaj čmo tak je ta šport, vse je možno,dobro da ni še kaj hujšega....z ploščico titana in 8 vijaki bo že zmogel :) ....vamonos Jorge, estamos contigo