MotoGP

Lorenzo opozarja na večje napore, ki čakajo dirkače v novi sezoni, Rossi se ne strinja

Philipp Island, 18. 02. 2016 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Poletje je na Philipp Islandu še naprej kislo za člane karavane motoGP. Nekaj sonca je vseeno posijalo in tokrat je bil najhitrejši Maverick Vinales (Suzuki). Najbližji rojaku je bil od glavnih favoritov za naslov Marc Marquez (Repsol Honda), ki si je popravil občutke po slabem uvodu.

Marc Marquez med testiranji v Maleziji.
Marc Marquez med testiranji v Maleziji. FOTO: AP
Sonca je bilo sicer na Philipp Islandu spet le za vzorec, toda dovolj, da so najhitrejši v tokratni etapi testiranj dosegli povsem spodobne čase, primerljive z dirkaškimi konci tedna. Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha) in Marc Marquez (Repsol Honda) sta si povrnila dobre občutke, ki so ju bojda zapustili po precej neprepričljivih in napornih dneh v Avstraliji in Maleziji. Valentino Rossi (Movistar Yamaha) je prav tako potrdil, da ostaja v stiku z najboljšimi, toda dan je pripadel Mavericku Vinalesu (Suzuki).

"Zadovoljen sem, delali smo dobro, toda vseeno gre le za testiranja," je za španske medije povedal Vinales. "Mirno smo delali, imeli smo enake nastavitve kot za dirke, kasneje pa smo preizkušali elektroniko in tudi novo šasijo. Malce te jezi, ko prideš vse do Avstralije in sredi poletja naletiš na takšno vreme. Včeraj nismo mogli opraviti veliko krogov, toda prav nam je prišla vožnja v dežju, ker je na koncu to dobro za elektroniko. Toda danes smo lahko izkoristili dan. Zelo pozitivno je bilo, da smo lahko preizkusili nove elektronske reči in tudi šasijo, čeprav ne motorja samega. Že od Malezije naprej smo naredili korak naprej pri elektroniki in tu res deluje dobro. Dirkam lahko z užitkom. Motocikel je drugačen predvsem glede elektronike. Zdaj je še močnejši. Zdaj smo blizu Yamahe in nismo več daleč od Ducatija. če bi lahko bili na koncu prvaki? Če delaš trdo, potem - zakaj ne?" je dodal 21-letnik iz Figueresa, rodnega mesta slikarja Salvadorja Dalija.

Zadovoljen je bil po opravljenih četrtkovih krogih tudi Marquez, ki je za najhitrejšim Vinalesom zaostal za 0,161 sekunde, potem ko je vodil do praktično zadnjega hipa. Katalonec je tudi zabrisal spomin na ogromen zaostanek, ki si ga je v Sepangu nabral za branilcem naslova Lorenzom (1,2 sekunde), z novo elektroniko in Michelinovimi pnevmatikami pa je Marquez končno spet spominjal na svoje najboljše izvedbe.

"Danes smo cel dan vozili po suhem in lahko potegnemo dobre zaključke iz opravljenega dela. Zdi se, da smo našli dobre temelje za elektroniko, na katerih lahko gradimo naprej," je ocenil Marquez. "Res je, da je to posebna steza, na kateri je potrebno ostati osredotočen na tisto, kar preizkušaš, sicer te lahko podatki zmedejo za druge dirke. Toda v glavnem sem zadovoljen," je še povedal štirikratni prvak po sestopu s svoje Honde RC213V: "Glede ravnovesja motocikla lahko še precej napredujemo, a še vedno se ne počutim povsem udobno. Tako ekipa, Honda kot tudi jaz se maksimalno trudimo in smo vedno bližje."

Yamahina zvezdnika imata malce drugačne poglede na fizične napore, ki čakajo dirkače pred novo sezono.
Yamahina zvezdnika imata malce drugačne poglede na fizične napore, ki čakajo dirkače pred novo sezono. FOTO: AP

Rossi je v četrtek povedal, da njegovo četrto mesto ni pomembno, veselil pa se je precejšnjega približanja Lorenzu, ki je bil na videz neulovljiv v Sepangu. Italijanu je bolj všeč tudi Michelinova izvedba pnevmatike M1 v primerjavi z Bridgestoneovo. "Vesel sem, ker smo imeli srečo z vremenom in na koncu sem bil hiter od začetka do konca. Našel sem prave občutke in izboljševal sem se postopoma. Biti četrti na koncu dneva ni pomembno, ker smo veliko bliže Lorenzu kot v Sepangu," je povedal Rossi.

"Situacija se bo spreminjala od dirkališča do dirkališča. Pomembno je dobro delo s pnevmatikami, tako lahko pripravimo dobre temelje. Marquez je bil hiter in Vinales je presenetil, a le do neke mere, saj sem pričakoval, da bo tu hiter. Moram priznati, da mi M1 bolj ugaja z Michelinom kot Bridgestoneom. Vsakič, ko sem prišel na stezo, sem uspel izboljšati čase. Menim, da če bi bila dirka sedaj, bi bil med najboljšimi. Pred prihodom sem me je malce skrbelo v tem pogledu, toda zelo dobro mi je šlo tako na prihodu kot pri izhodu iz ovinka. Že v Sepangu je bilo izboljšanje opazno. Vem, da je Lorenzo rekel, da ta Yamaha potrebuje bolj fizično upravljanje, a meni se ne zdi tako. Na koncu zaradi rdeče zastave nisem mogel preizkusiti nove šasije. To bom storil jutri, čeprav trdno verjamem, da je najboljša M1 lanskega leta zelo podobna tej iz 2016. Moj cilj je vedno zmagati. (smeh) Biti tekmovalen kot v pretekli sezoni in se izboljšati v skupni razvrstitvi, čeprav menim, da se bo v tem pogledu zaradi Michelina spremenilo veliko reči."

Z zanimivo refleksijo je po četrtkovih testiranjih postregel branilec naslova svetovnega prvaka Lorenzo, ki je s časom 1:29.357 za 0,226 sekunde zaostal za Vinalesom. "Imeli smo srečo, da se je ob koncu dneva steza posušila, zato smo lahko opravili kakšnih 15 krogov po suhem. Zanimivo je bilo videti, kako se obnašajo nove pnevmatike na suhem, prav tako tudi nova elektronika. Videli smo, da je motor bolj 'fizičen' kot lani. Uspel nam je velik napredek, a je še veliko prostora za napredek, da bo še lažje upravljati z motociklom v fizičnem smislu," je menil Majorčan.

"Lahko smo še pol sekunde ali sekundo hitrejši. Z novimi pnevmatikami moraš biti bolj pozoren, da ne izgubiš nadzora. Elektronika je tudi manj prefinjena, manj ti pomaga pri izhodu iz ovinkov in te primora v večji napor. Fizični vidik bo v tej sezoni pomemben, potrebno se bo dobro pripraviti."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Callux
19. 02. 2016 09.54
+13
Malo off topic: Danes so zadnji dan zaznamovali padci, poškodba Petruxa in pozitivno presenečenje s strani Baza.. Top 10: Marquez, Vinales, Crutchlow, Barbera, Rossi, Baz, Pedrosa, Pol, Lorenzo in Dovi...
motorist_mb
19. 02. 2016 10.16
-10
Nič novega...Yamaha in Honda za prvaka...Ducati za kako stopničko(Stoner izvzet)...Suzuki bolši vozniki kot motor...ostali svetlobno leto odzadaj...Ducati forza!
Callux
19. 02. 2016 10.32
+11
Phillip Island ni ravno dobro prizorišče za test, zato ne sklepaj prehitro... Obstaja velika verjetnost, da so določeni šli na hiter krog, ker tako želijo priti do tiste potrebne samozavesti... Pri Estrelli Galicii pa so se kot kaže odločili sponzorirati tudi Millerja..
Fineliner
19. 02. 2016 09.06
+16
Vinales in Rins sta za mene prihodnost motogp-ja in bosta Marquezu se zelo parala zivce v prihodnje, ko se bo legenda upokojil.
Mojster123
19. 02. 2016 08.48
-11
tokrat pohvale za izčrpen in nepristranski članek.
medvedJEkriv
19. 02. 2016 08.46
+20
GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO ROSSIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
erlapsus
18. 02. 2016 18.07
+25
...Phillip Island je specifično dirkališče,kjer je treba imeti posebne nastavitve...poznam dva Avstralca,ki sta tukaj imela-imata nore linije..Tukaj so zelo hitri ovinki v katerih te lahko presenetijo močni sunki vetra,kakšen galeb se najde in tudi sol...Dirkači pravijo,da se bo enotna elektronika poznala predvsem na dirki...ki je ne bo "pokrivala" tako kot so bili navajeni do zdaj...prej si imel možnost spreminjanja dobesedno v vsakem ovinku in skozi celotno dirko...zdaj bo to precej okrnjeno...to se bo poznalo pri obrabljenih gumah..v drugem delu dirke....Mali VIN je pravi....,me zanima kaj bi lahko naredil s tovarniško Yamaho...Po moje bo dobil velik kos torte (beri navijačev).. s 46 svečkami...to je tisti kos torte,ki se je MAR zataknil v grlu...
bojc46
18. 02. 2016 18.12
+14
Si dobro napisal samo elektronika se ne bo vec ucila sama od sebe, kar pomeni da ne bo prilagajala izgubo oprijema na gumi, ampak bojo moral dirkaci to sami delat z gumbi na krmilu
mzurry
18. 02. 2016 18.27
+19
Pri meni definitivno ima moj glas po odhodu najvecjega
k53e
18. 02. 2016 18.46
-19
Za vas Rozike, bo itak vsak novinec, oziroma vsak ki še ni prehitel Rozija na dobrem glasu. Vsak ki pa mu je že očital lekcije, je pa za vas na slabem glasu. Simple as that! HA HA HA! Sicer pa..a niste rekli, da ko gre veliki doktor v penzijo, da ne boste več gledali ta šport, zato ker gledate motoGP samo zaradi Rozija? Tolk o tem, kako se držite besede. Upam, srčno upam, da vas večina takšnih bebc0v, ki gleda ta šport samo zaradi enega posameznika (beri Rossija), da ko on gre, da boste res prenehali gledati ta šport. Obstajajo tudi izjeme, ki navijajo tako za Rossija, vendar gledajo ta šport zaradi dirkalnikov z 1000cc in še bolj pomembno znajo tudi ceniti in spoštovati druge dirkače, ampak čedalje bolj opažam, da je takšnih navijačev Rossija malo, so v manjšini! Najbolj so pa smešni tisti, ki govorijo, kako se bo moral Marquez in njegovi navijači paziti v VN Italije, ker bodo "nasilni"? Sej, zato pa vam ne pravim Rozijem huligani zaman!
mzurry
18. 02. 2016 18.55
+19
Narobe si naslamal ...vsak ki bo haral murkota in komarja bo dobrodosel...upam da jih bo cim vec in cimveckrat
strupzaKorl?ka
18. 02. 2016 18.58
+12
Razen mawričnih dveh so meni vsi dirkači dobri, naj zmaga najboljši, nisem nacionalno vezan kot ste mawrični.
k53e
18. 02. 2016 19.04
-10
Jezdinjega, to si mislil Rozija in njegovega fanta Uccija? Namreč Rozek je najbolj mavričen v celi karavani! Ljubi mavrične barve, od vseh barvnih palet mu je najbolj pri srcu topla rumena barva in zmeraj je skupaj z Uccijem, sta že kr mal sumljiva ;) :)
mzurry
18. 02. 2016 19.08
+21
Vidim da se razumete na te stvari ktere barve ipd
Profesormarck
18. 02. 2016 19.09
-15
HAILWOODmike
18. 02. 2016 19.09
+21
53ke....resno si omejen...pa se na dirkanje se res ne spoznas....
k53e
18. 02. 2016 19.18
-22
HeilMike, važno da se ti in vsa rumena sekta najbolj spoznate, nimate nikoli narobe in ste večji strokovnjaki na tem področju, kot pa možje pri FIM, DORNI itd. ;)
bojc46
18. 02. 2016 19.22
+21
K35e....sj se mal pa bojo za druzinski zakonik ;)
sennarossi
18. 02. 2016 20.26
+14
lorraine
18. 02. 2016 21.04
+36
Uccio je najboljši prijatelj Valentina že od otroštva dalje. Ali ti morda nimaš prijateljev oz. osebo, ki je tvoj najboljši kolega že otroštva dalje? Recimo sosed ali pa kdo drug? So se vsi stiki porazgubili? Joj ta današnja mladina, ko obstajajo stiki le še preko računalnikov... in ne več na igriščih ob kakšni košarki, odbojki ali nogometu... Zato pa potem takšne neumnosti kvasite! Sami niti ne veste kaj pomeni najboljši prijatelj... Valentino in Uccio sta primer, kaj pomeni biti najboljši prijatelj. Pa tudi z ostalimi člani moštva se zelo dobro razume, je simpatičen, skromen, preprost fant, poln humorja. Vsi se zelo dobro razumejo, po televiziji se takoj opazi, kako vsi mehaniki in ostali člani Rossijeve ekipe zelo srčno, polni adrenalina spremljajo njegovo dirkanje in vriskajo in so mu lojalni celotno kariero. Za razliko v drugih moštvih, ko člani moštva določenega dirkača le plačo vidijo in potem mirno spremljajo dogajanje. Valentino je pa tudi srečno zaljubljen, njegovo dekle je rojakinja Linda Morselli. Mislim da že kar 5 let. Sicer pa sem prepričana, da Valentino še ni rekel zadnje in bo tudi v prihajajoči sezoni med glavnimi favoriti za naslov svetovnega prvaka. Forza Vale, še na mnoga leta!!!
Profesormarck
18. 02. 2016 21.12
-13
Profesormarck
18. 02. 2016 21.13
-13
kaktusko
19. 02. 2016 08.52
+22
Poznavalec ne vem kaj te tepe v življenju da si tako negativno nastrojen. Lorraine je lepo opisala kaj pomeni prijateljstvo in timski duh, ti pa vztrajaš pri nekih toplovodnih povezavah, mar v tvojem okolju samo še to šteje. Res ne prepoznaš in ne ločiš zdravih od bolnih odnosov.
Mitutoyo
19. 02. 2016 10.41
-18
bcaaa
19. 02. 2016 15.16
+19
k53e.. ne razmem te čist..zgoraj si pisal o navijačih rossija, ki vidijo samo njega in nič drugega, da ne spoštujejo ostale dirkače itd.. v tem se strinjam s tabo in ne podpiram blatenja mojstrov ( vseh ), ko se gre za športne dosežke.. ampak..a si tudi sebe prepoznal v tem? ne znaš napisat posta, da nebi v njem žalil rossija..TOREJ SI TI ISTI ! torej misliš eno, govoriš drugo a delaš pa spet tretje. Dobr bi bilo, da bi najprej pred svojim pragom pomel, ker imaš res ogromen kup..potem pa štelej "rozike" :)
bojc46
18. 02. 2016 18.04
+20
Heh jl opozarja na vecji fizicni napor...a ni rekel da v taki fizicni formi se ni bil...bo treba se mal zgancev pojest zgelda... pa da izjavi da bi lahko bil pol ali celo sekundo hitrejsi..pa koga farbas ce pa vedno hodis iz boksov postavljat samo najboljsi cas...rossi je pa izjemno vesel Michelink, mogoce se pa spet vraca v drugi polovici dirke ko bojo ostali plesali po stezi z obrabljenimi gumami.
Profesormarck
18. 02. 2016 18.03
-23
Prvak bo letos Marquez,to vem sigurno,rosiči in ostali pa lahko sam jokajo,ko bo Marc začel zmage nabirat na dirkah.
mzurry
18. 02. 2016 18.07
+16
Pol se bos pa zbudu z cokoladno napolitanko v r....
Profesormarck
18. 02. 2016 18.10
-20
strupzaKorl?ka
18. 02. 2016 18.23
+17
StaR kaj pa tvoj skiro, ga rineš ali nosiš?
Profesormarck
18. 02. 2016 18.25
-12
mirko vse tri nicke združiš skupaj,pa si še vedno revše,saj en stavek ne veš sestavit....
mzurry
18. 02. 2016 18.25
+11
Star je iz pištoličarja prešaltal v poznavalca stvari ahahhhahhahhahahahhahah
Profesormarck
18. 02. 2016 18.31
-14
strupzaKorl?ka
18. 02. 2016 18.31
+18
Drži, pištolice so zmrznile, zdaj bi bil on pa kar poznavalec. staR boš moral v šolo, ne gre drugače!
motorist_mb
18. 02. 2016 17.54
+11
Imam občutek da se bo lanska sezona nadaljevala med trojico užaljenih...Ducati forza!
mzurry
18. 02. 2016 17.58
+15
Mohoce umes kdo kdaj preseneti..pa tolk govora o tem kako bo drugace z novimi pravili
mzurry
18. 02. 2016 17.21
+14
Kaj joka saj mu bo fant murko pomagal ce sam SPET ne bo zmogel
k53e
18. 02. 2016 17.34
-15
mzurry in ostali Rozeki, ni vam lahko, res ne. Karkoli, katerikoli konkurenčen nasprotnik Rozija izjavi, vam gre v nos. Že 6 let vas boli, ko ni Rossi najboljši, že 6 let ni bil prvak, vi pa se že 6 let živcirate in drugim govorite jokice, zraven pa sami pozabljate kako ste se samo letos od konca sezone, pa še do sedaj jokate!!! In po 6 letih se vam res vidi, kako ste že na koncu z živci! Uboščki, saj še malo potrpite, pa gre Rozek v penzijo, pol pa se ne boste več tako živcirali in bo tudi za vas sonček posijal, malo še ;) ..psiha zna biti hujša bolezen kot fizična! Zdej pa gremo rumeni val ovc, minuse stiskat, da se boste bolje počutili :D Pa, že šesto leto zapored si govorte, kako bo Rozek spet pometel s konkurenco in dal lekcije ostalim! Ha ha!
mzurry
18. 02. 2016 17.40
+12
k53e
18. 02. 2016 17.43
-19
sej se mi je zdelo da bo tk Mirko. Zate je to prevelik zalogaj kar jaz napišem. Kot si zadnjič rekel, že par stavkov je zate roman.
mzurry
18. 02. 2016 17.53
+13
Itak , ti murko in komar ste en vesel najbolj pametn trio
Profesormarck
18. 02. 2016 18.04
-16
rosič je preteklost,letos bo sam peti...pa zarote bodo krive,ko bo jokal.
bojc46
18. 02. 2016 18.09
+20
Zakaj preteklost? Se zadnji vozi? Ni zmozen zmagat?
Semdoberr
18. 02. 2016 18.09
-13
K53e: lepo, zeloooooooo lepo napisano++++++++++++++++++++
strupzaKorl?ka
18. 02. 2016 18.10
+20
Ljubitelji ljubimcev spet doživljate frustracije, samo ne žile rezat!
bojc46
18. 02. 2016 18.14
+19
Ma ti se razumes v dirke ko sivilja v mehatroniko
Profesormarck
18. 02. 2016 18.15
-20
strupzaKorl?ka
18. 02. 2016 18.25
+19
StaR za razliko od tebe spremljam dirke dalj časa kot ti živiš!
mzurry
18. 02. 2016 18.29
+15
Ampak ti pa nimas puštolic da bi šprical z vodo okrog
Profesormarck
18. 02. 2016 18.33
-13
jezdmir..zopet si pozabil menjat nick,nisem tebi odgovarjal....
Profesormarck
18. 02. 2016 18.34
-18
laž ima kratke noge,kot ima mirko kratk.....o pamet in še kaj..
strupzaKorl?ka
18. 02. 2016 18.38
+19
StaR kje je pa tečnež, a je on tudi menjal nick? Samo da ga ni mešalc pokopal.
strupzaKorl?ka
18. 02. 2016 18.40
+17
Profesormarck
18. 02. 2016 18.41
-19
strupzaKorl?ka
18. 02. 2016 18.43
+20
StaR zatajil si svojega prijatelja Tečneža, žalostno!
Profesormarck
18. 02. 2016 18.46
-18
ma,en plusek dobiš,da daš mir,osmljen mirko.Bolje?
Mitutoyo
18. 02. 2016 18.48
-17
Hahahahahaha..........jebomir.....tolk o pameti in pa žaljenju.......ker duvator.....da se neuš razpoču.......k se je rozapusi
Profesormarck
18. 02. 2016 18.51
-20
Mitu....še kura ima več pameti,kot mirko...
mzurry
18. 02. 2016 18.53
+21
Profesormarck
18. 02. 2016 18.54
-23
bojc46
18. 02. 2016 19.21
+22
Poznavalec...napise se 'znas' prizgat tv in ne 'ves' prizgat..si pa smesn...bi se pogovarjal s tabo glede motogpja pa ne poznas stvari
Profesormarck
18. 02. 2016 19.27
-22
bojc..z atom si še plaval,ko sem jaz mot GP gledal...delfina !
bojc46
18. 02. 2016 19.31
+22
Drzi se raje svojega delfina...upam da poznas vsaj to stvar ;)
Profesormarck
18. 02. 2016 19.33
-23
ti pa peskovnika,pa lopatke ne pozabi,da boš lahko z mirkotom grade delal..
yokerxdinterfan
18. 02. 2016 16.51
+13
ja valda, da se ne strinja, če je pa njegov tekmec,
duhccc
18. 02. 2016 16.41
-15
M:M: itak da bo rasturil letos
Prototip
18. 02. 2016 18.06
+16
to ste imeli mokre sanje že pred lansko sezono,,,
k53e
18. 02. 2016 18.52
-15
bebyface, z slabšim motociklom, z veliko napakami, pa smo na koncu sezone vseeno imeli zmago več v žepu kot Rozek. Da pa sezone 2013, 2014, ko so se podirali rekordi sploh ne omenjam, ko boste spet jokali. Že tk vas pol leta poslušamo, pa brišemo solzice za vami! ;)
strupzaKorl?ka
18. 02. 2016 19.09
+17
bojc46
18. 02. 2016 19.25
+15
K35e imam obcutek da ti je MM mal prevec vsec...samo da ti ne spricne po njegovem posterju
ktmsm
18. 02. 2016 21.07
+19
K53e nabiva eno in isto ze več ko leto dni...bodi navijač markeža,a ne vsiljuj svojega mislenja vsem ostalim ki razmisljajo drugače...lp
MrNurmic .
19. 02. 2016 08.57
-13