MotoGP

Lorenzo navdušen nad konkurenco v razredu motoGP: Smo v zlatem obdobju dirkanja!

Madrid, 23. 12. 2016 18.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Čeprav se je za dirkače razreda motoGP sezone šele končala, pa vsi nestrpno že pogledujejo proti novi. Eden takšnih je tudi trikratni svetovni prvak kraljevega razreda Jorge Lorenzo, ki se bo v prihodnji sezoni sploh prvič v karieri preizkusil na novem motociklu. Novopečeni član Ducatija je nad minulo sezono še vedno zelo navdušen in je prepričan, da je šport v svojem najboljšem obdobju.

Jorge Lorenzo bo v prihodnji sezoni 'krotill' dirkalnik Ducatija.
Jorge Lorenzo bo v prihodnji sezoni 'krotill' dirkalnik Ducatija. FOTO: motoGP

Za ljubitelji motociklističnih dirk je v razredu motoGP izjemno zanimivo in razburljiva sezona 2016. Marc Marquez je še tretjič v štirih letih postal prvak kraljevega razreda in ob enem postal še najmlajši petkratni svetovni prvak v zgodovini motociklizma. Toda v minuli sezoni ni navdušil zgolj mladi Katalonec, navdušili so tudi številni dirkači, ki jih pred sezono ni nihče postavljal v vlogo favoritov, oziroma v ožji krog možnih zmagovalcev. A nova skupna elektronika in nove pnevmatike so pošteno premešalo vrstni red pri vrhu in ga pošteno razširila. Tako smo v sezoni 2016 na osemnajstih dirkah dobili kar devet različnih zmagovalcev, kar se ni zgodilo še nikoli v bogati zgodovini motociklističnega dirkanja na najvišji ravni. Če je prvih šest dirk minilo v znamenju 'velike trojice', saj so do zmag prišli zgolj Marquez, Jorge Lorenzo in Valentino Rossi, pa je nadaljevanje sezone presenetilo praktično vse, kar so si lahko ljubitelji motociklističnih dirk zaželeli.

Najprej je v spremenljivih vremenskih razmerah na dirki v Assnu vso konkurenco šokiral Jack Miller, ki je za nameček zmago dosegel s poltovarniškim moštvom. Nato je Andrea Iannone prekinil šestletno sušo Ducatija in rdečim iz Bologne v Avstriji privozil prepotrebno zmago v elitnem razredu. Na Češkem je celotno karavano z neverjetno predstavo in premierno zmago, prvo za Veliko Britanijo po 35-ih letih, presenetil še Cal Crutchlow. Nato je v Silverstonu še talentirani Maverick Vinales prekinil sušo Suzukija in nakazal, da bo v prihodnji sezoni na Yamahi resen kandidat za naslov prvaka. Do zmage je pred koncem sezone prišel še Dani Pedrosa, ki je Rossiju pokvaril veselje pred domačimi navijači v Misanu. Za piko na i in deveto različno zmago pa je na predzadnji dirki v Maleziji poskrbel še Andrea Dovizioso, ki je prišel do druge zmage v kraljevem razredu in nakazal, da bo Ducati v prihodnji sezoni resen kandidat za najvišja mesta in naslov prvaka, katerega rdeči čakajo že vse od leta 2007, ko si je svetovno elito pokoril Casey Stoner. In prav devet različnih zmagovalcev in širok krog favoritov sta navdušila petkratnega svetovnega prvaka Lorenza, ki je prepričan, da je dirkanje v razredu motoGP v svojem zlatem obdobju.

Vseh devet zmagovalcev letošnje sezone v razredu motoGP.
Vseh devet zmagovalcev letošnje sezone v razredu motoGP. FOTO:

"To je zlato obdobje. V preteklosti smo šli skozi težke časa in obdobja. Še tri ali štiri leta nazaj smo na startni listi imeli zgolj 17 dirkačev. Sedaj nas je kar 23 in od tega nas je 18 sposobnih doseči zmago. To smo videli že letos, ko smo dobili kar devet različnih zmagovalcev. Prihodnjo sezono bodo kar tri moštva imela v svoji ekipi svetovne prvake (Yamaha, Honda in Ducati op. p.). In to vse skupaj je zelo zanimivo za naše navijače," je povedal Majorčan, ki je po koncu sezone 2016 po osmih letih zapustil moštvo Yamaha in si nov izziv našel pri Ducatiju. Po prvih testiranjih sodeč se je Španec hitro privadil na nov motocikel in bo najverjetneje tudi v prihajajoči sezoni eden iz med glavnih kandidatov za končni naslov prvaka. Z morebitnim naslovom bi se Lorenzo pridruži elitni druščini dirkačev, ki jim je uspelo osvojiti naslov z dvema različnima proizvajalcema. Hkrati pa bi večnemu tekmecu Rossiju dokazal, da je sposoben zmagati z Ducatijem, kar dirkaškemu doktorju v dveh sezonah pri rdečih ni uspelo. Vsekakor nas čaka nova zanimiva sezona, do začetka katere je zgolj še devetdeset dni.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Roman M.
26. 12. 2016 10.23
+3
Sam de je šel 99 iz Yamahe, raje gledam kogarkoli, sam njega nje, ker z svojim bedastim , neumnim obnašanjem spravlja marsikoga v obup !
MyLord
23. 12. 2016 22.03
+13
Valentino je sedel na Ducatija ko se je ta vozil na 9,10 mestu z razliko od Lorenza, ki bo sedel na izdelan dirkalnik kateri lahko zmaguje.
krnekilojz
23. 12. 2016 22.56
+9
Saj se ve kaj vse je drugače, hejterji pa nočejo razumeti, ker jim je to idealno za provokacijo, ko jim drugih argumentov zmanjka. Rossi jim bo še vsaj 2 leti trn v peti in frustracije bodo hude, mogoče celo neozdravljive. Lorenzu pa vso srečo na Ducatiju.
xxman.y
24. 12. 2016 15.21
+0
Tud z dirkalnikom na katerega je sedel Rossi se je dalo zmagovat. Vprašaj Stonerja. Samo vozit je treba znati...
Baletka
24. 12. 2016 16.54
+1
xxman.y .. zanimivo da pri doviju ni blo teh rezultatov iz sezone v sezono,.
izbrisaniodpotv
23. 12. 2016 19.44
+3
to je spet na vašem zelniku zrastl drugi lahko zmagujejo samo v dežju za razliko tovarniških yamah hond in ducatijev ki so v suhem neulovljivi.Prav tako pa ne verjamem da bo drugo leto toliko deževnih dirk kot jih je bilo letos.
MadMan17
23. 12. 2016 21.30
+0
Crutchlow je letos zmagal 2x, enkrat v dežju, enkat pa po suhem, pa je na poltovarniški hondi.Je biu pa letos se en, k je sam 2x zmagau pa sedi na tovarniški yamahi.
MrNurmic .
24. 12. 2016 09.52
+0
buuaaa 1
24. 12. 2016 11.56
+7
ps MadMan17-Crutchlow je bil celo sezono na tovarneškem motorju pa čeprov je v poltovarniški ekipi in v naslenji sezoni bo!!!