MotoGP

'Katedrala motociklizma' v Assnu dobila tunel slavnih

Assen, 24. 06. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Najstarejše in najbolj kultno dirkališče na koledarju motociklističnega svetovnega prvenstva v nizozemskem Assnu, bo ta konec tedna gostilo že svojo 68. zaporedno dirko, ki bo štela za svetovno motociklistično prvenstvo.

Marc Marquez si ogleduje zid v tunelu, kjer so imena prvakov in zmagovalcev.
Marc Marquez si ogleduje zid v tunelu, kjer so imena prvakov in zmagovalcev. FOTO: motoGP
Dirka bo tokrat prvič v zgodovini na nedeljo. Sedaj pa so dirkališču dodali še nekaj zgodovine, saj so otvorili tunel slavnih in se poklonili najboljšim motociklistom tega športa. Dirkališče v Assnu že vse od leta 1949 gosti dirke za svetovno motociklistično prvenstvo. Dirka v nedeljo bo tako že 68. zaporedna na tem kultnem dirkališču, ki je svetu motociklizma znano tudi pod imenom 'katedrala motociklizma'. Samo dirkališče se je skozi leta seveda veliko spreminjalo. Od prvotne postavitve, ko je bila proga dolga več kot šestnajst kilometrov, se je seveda veliko spremenilo. Danes je krog v Assnu dolg dobre štiri kilometre in pol in je sestavljen iz dvanajstih desnih in šestih levih zavojev. Sama proga pa velja za eno najhitrejših v motociklističnem svetovnem prvenstvu. Tradicija in dolga zgodovina sta torej zaščitna znaka VN Nizozemske. In ena tradicija bo v letošnji sezoni prekinjena. Prvič v zgodovini se bodo dirkači v vseh treh tekmovalnih razredih motociklističnega svetovnega prvenstva za zmago namreč pomerili v nedeljo in ne v soboto, kot je bilo to v običaju. Ker je dirka v Assnu pomemben del motociklističnih dirk in njene zgodovine, so pred osmo dirko letošnje sezone na dirkališču slavnostno otvorili tunel slavnih. To je sedaj prostor na dirkališču, kjer so na zidu imena vseh svetovnih prvakov v nekdanjem 500 kubičnem razredu in sedanjem razredu motoGP. Poleg omenjenih prvakov pa so na tunelu slavnih mesto dobili še nekateri sloviti zmagovalci dirk za VN Nizozemske.

Tunel slavnih so tako slavnostno otvorili predsednik Dorne Carmelo Ezpeleta, aktualni svetovni prvak v razreda motoGP Jorge Lorenzo in njegov rojak, dvakratni prvak v kraljevem razredu Marc Marquez. Poleg omenjene trojice, pa so bili prisotni še Franco Uncini (vodja varnosti v svetovnem prvenstvu) in nekdanji nizozemski dirkači Will Hartog, Egbert Streuer, Hans Spaan in Piet Knijnenburg.

Kdo bo zmagovalec dirke v katedrali motociklizma?
Kdo bo zmagovalec dirke v katedrali motociklizma? FOTO: motoGP
Kljub odprtju tunela slavnih, pa bodo sedaj vse oči oprte v dirkanje, predvsem v dirko razreda motoGP. Po dramatični zmagi v Montmelu na VN Katalonije, dirko v Assnu, poln optimizma zagotovo pričakuje Valentino Rossi. Dirkaški doktor tudi brani lansko zmago iz Assna. Potem, ko je bil lani najhitrejši že na kvalifikacijah je med dirko uspešno odbil vse napade Marca Marqueza in kljub trku z mladim Špancem v zadnji šikani slavil vnovično, že deveto, zmago na Nizozemskem. V deželo tulipanov v odlični formi prihaja tudi Marc Marquez, ki je z drugim mestom na domači dirki v Barceloni tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku točkovanja za naslov svetovnega prvaka. Od vodilne trojice z najslabšo popotnico na osmo dirko sezone prihaja aktualni svetovni prvak Jorge Lorenzo. Za Špancem je namreč izjemno slab konec tedna v Kataloniji, saj je zabeležil drugo točkovno ničlo v sezoni in s tem padel na drugo mesto v točkovanju svetovnega prvenstva. Za rojakom Marquezom ima sedaj 10 točk zaostanka. Kako se bo razpletla dirka, ki bo prvič v zgodovini na sporedu v nedeljo, se boste lahko prepričali sami. Kot vselej bomo celoten dirkaški vikend spremljali v živo na Kanalu A in VOYO.
Pasica VN Nizozemske
Pasica VN Nizozemske FOTO: Kanal A
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.