MotoGP

Je Vinales storil napako, ko je podaljšal sodelovanje z Yamaho? 'Že pol leta nimam pravih občutkov na motociklu'

Buriram, Madrid, 22. 02. 2018 18.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Svetovno prvenstvo razreda motoGP se bo začelo čez manj kot mesec dni, pri Yamahi pa so prepričani, da so še daleč od optimalne pripravljenosti na novo tekmovalno sezono. Da so znova zaostali za konkurenco je bilo vidno na zadnjih zimskih testiranjih v Buriramu, kjer jih je povsem zasenčilo predvsem moštvo Honde. Maverick Vinales pravi, da že več kot pol leta nima pravih občutkov na motociklu.

Maverick Vinales, ki je pred sezono podaljšal sodelovanje z Yamaho vse do leta 2020, je zelo nezadovoljen z japonskim motociklom.
Maverick Vinales, ki je pred sezono podaljšal sodelovanje z Yamaho vse do leta 2020, je zelo nezadovoljen z japonskim motociklom. FOTO: motoGP

Maverick Vinales je lansko sezono v razredu motoGP začel naravnost sanjsko. Mladi Španec je namreč dobil uvodni dve dirki v Katarju in Argentini in skupno dobil tri od uvodnih peti dirk. Nato pa so nastopile težave z motociklom in Katalonec se do konca sezone ni več uspel povzpeti na najvišjo stopničko, čeprav je še štirikrat stal na zmagovalnem odru. Po bliskovitem začetku sezone je bilo njegovo ime nemudoma pri vrhu kandidatov za naslov, na koncu pa se je moral zadovoljiti s tretjim mestom v skupnem seštevku svetovnega prvenstva, za prvakov Marcom Marquezom pa je zaostal za velikih 68 točk. Vinales je imel skupaj z moštvenim kolegom Valentinom Rossijem velike težave z motociklom predvsem na dirkah, kjer so bile temperature zelo visoke in na dirkah, kjer je deževalo. Kljub temu, da so pri japonskem moštvu ves čas spreminjali nastavitve na motociklu in iskali rešitve, pa le-teh niso našli in sezono so upravičeno označili kot neuspešno. Med zimskim premorom so tako poskušali storiti vse, da bi dirkačema sestavili motocikla, s katerima bi se bila oba sposobna boriti za sam vrh elitnega motociklističnega razreda. A sodeč po prvih zimskih testiranjih, jim to ni uspelo. Če sta bila dirkača konec januarja v Sepangu še konkurenčna, pa so se v Buriramu že pokazale vse pomanjkljivosti modrega motocikla. Vinales in Rossi sta bila daleč za najboljšimi, predvsem za Hondo, ki je na Tajskem hitro pokazala zobe in konkurenci poslala jasno sporočilo, da naslova prvaka ne bodo tako zlahka spustili z rok. 

Vinales že pol leta brez pravih občutkov
"Že šest mesecev nimam pravih občutkov na motociklu. V tem času je bilo na sporedu veliko, zelo veliko dirk, na katerih smo se soočali z enakimi težavami, a še vedno nismo odkrili rešitev. Zagotovo je to zelo frustrirajoče," je po koncu testiranj na novem dirkališču Chang misli strnil Vinales. Če so imeli pri Yamahi v lanski sezoni velike težave s šasijo motocikla in oprijemom sprednje gume, pa so se med testiranji pojavile nove - težave z elektroniko. "Delamo na tem, da bi izboljšali elektroniko motocikla. Toda vsakič, ko najdem rešitev, se izkaže, da ni prava in da bi lahko še izboljšali te težave. Lahko si predstavljate, koliko truda vlagamo v to, da bi dirkačema pripravili najboljša možna motocikla," pa je po testiranjih v Buriramu povedal vodja moštva Massimo Meregalli. "Konkurenca je napredovala. Tudi če pogledamo Johanna (Zarcoja, op. p.), ki je zelo blizu vrha. In to nas najbolj bega, saj ima skoraj identičen motocikel, a je boljši od mene in Valentina. To je nekaj, kar moramo čimprej odpraviti," je še dodal Vinales. Čeprav je bil po testiranjih v Sepangu še zadovoljen, pa je nasmešek na obrazu hitro izgubil tudi devetkratni svetovni prvak Rossi. "Za nami so zahtevna testiranja v Buriramu. Veliko dela nas še čaka, saj glede na lansko sezono, nismo prav nič napredovali. Še posebej je to opazno na področju elektronike, čaka nas še veliko dela," je bil kratek, a jedrnat dirkaški doktor. Pri Yamahi se zavedajo, da jim zmanjkuje časa, da sestavijo konkurenčen motocikel. Če so glede na testiranja v Buriramu uspeli napredovati, pa bomo videli že zelo kmalu. Dirkači razreda motoGP se bodo namreč 1. marca zbrali v Losailu, kjer bodo na sporedu zadnja uradna testiranja pred začetkom nove sezone, ki se bo začela z dirko 18. marca prav na dirkališču v katarski puščavi. 

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (161)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nightifly
24. 02. 2018 13.56
+4
noki68 24.02.2018 13:18:08 -2 2 Vrana, ne izgovarjaj se in ne bluzi. Probaj se samo za nekaj dni ugasnit. Boš videl kakšna bo razlika. Neprecenljiva.********************ceprav je moja najljubsa zival konj , naj taka tudi ostane naprej .... da me imenujete za vrano , bom vzel kar za kompliment ,ker je znano ,da so poleg krokarjev ,kar je prakticno item ,najbolj inteligentne zivali, vsaj med najbolj inteligentnimi . No vidite , ce bi bil vi inteligenten ,bi to vedel in me ne bi nominiral za takega . Saj veste o kraljicinih krokarjih in vranih v britanskem kraljevem dvoru in njihovem stoletja dolgem bivanju na dvoru . Njoko , ne se bati , ne bom se ugasnil po vasi zelji ali zahtevi , to bom storil po inerciji ,ker si vi tehtnega razmisleka niti ne zasluzite . Cisto jasno je , da je vecina komentatorjev ze obupala in se umaknila . Nekateri enostavno nimajo vec potrpljenja , nekateri ga imamo se , se pa sigurno motite ,ce mislite , da vas ego znaguje s tem ko drugim onemogocate normalen dialog . Zal . Uzivajte ...... clovek ,ki drugim ne da pravice do besede , mu ostane samo se -Onan . ////////////////// P.S.. moderator , kot vidite sem trditev z QI izbrisal , tako da je moj sestavek najbolj verjetno sprejemljiv in ustreza vasim pogojem -hvala. Ce pa njokotu nalijem cistega vina ,to se ni nic slabega .! kozarec vina je manj od dovoljenega limita in clovek po moje ne bo pijan ,torej bo popolnoma razumel moj exposé ....... lp
Noki
24. 02. 2018 14.02
-2
nightifly
24. 02. 2018 14.02
+2
......... saj res , v druzbi tako eminentnih gospodov ,kot jih je prej nastel Carolus mi je postalo kar nerodno . Kot smetar v Bernu se pocutim kar malce nelagodno med vsemi temi uspesnezi in priznanimi strokovnjaki . Si moram kupiti ustrezen klobuk , da se bom pred njimi odkrival , kaj pravite ?
nightifly
24. 02. 2018 14.03
+2
Noki
24. 02. 2018 14.05
-2
Zate je samo od Zorana Predina; Bolj star, bolj nor.
iga_biba
24. 02. 2018 21.43
+1
gcek
24. 02. 2018 13.27
+5
CarlossCarss poslovno odsoten hahahaahahh ti si odsoten samo ne poslovno kaka tujina gor v hribih visiš pa pogrešaš domovino hahahahh in jo ane tukaj na tem portalu najdeš čas je za terapijo resno čim prej lp.
najvsivedo
24. 02. 2018 13.36
+4
hardwear..Ravnokar sem spodaj napisal tvoj nekolturni dialekt....si že našel drugega.
nightifly
24. 02. 2018 13.57
+2
carlos ,,,,, ´´kao´´ je slov . beseda ?
PS2Xministri
24. 02. 2018 14.17
+2
hardykljusa..moji prijatelji so ti dali stavniško kvote 1.03 da prideš za mogoč dvoboj jo sploh niso dali...eh sirotek bogi
PS2Xministri
24. 02. 2018 14.26
+3
ZEKO TI ŽE KAJ ZADNJI DEL STISKA ...da ne boš dobil drisko...ahhaaaaa
PS2Xministri
24. 02. 2018 14.38
+3
ti kot direktor varnostne službe si poglej na urnik će si lahko drugi teden odsoten....
PS2Xministri
24. 02. 2018 14.52
+2
nič ne bo žena bodo prijatelji posneli z telefoni...v hd tehniki boš ti.
najvsivedo
24. 02. 2018 15.06
+3
hardwear..Tvojim komentarjem bi se homo sapiens klanjal.
najvsivedo
24. 02. 2018 15.41
+5
hardwear..Kaj imate in kako boste rešili se mi zdi nepomembno jaz samo vidim da boš danes posnet z pametnim telefonom, in ti kot pameten direktor varnostne službe. .si boš privoščil veliko sramoto za svojo firmo če jo seveda res imaš..
iga_biba
24. 02. 2018 12.54
-3
Bravo Melandri!
nightifly
24. 02. 2018 12.37
+6
noki ,,,,,,*************gledamo samo za enim konjem ???? Zalostno je , da komentirate o konjih , o katerih ,kot vidim , nimate pojma . Konj je ena najbolj plemenitih zivali , vsestranskih , k sreci pa danes nima vec tako zalostne usode ,ko so bili samo predmet zrtvovanja za surove ljudi , vojscake in podbno . Poznam konje , rasel sem z njimi , se danes so mi blizu ,ampak kot prijatelji , ne samo kot delovne in zrtvene zivali . Koliko pomeni komu ta plemenita zival lahko oceni samo zisti ,ki jo ceni , jo ima rad ,jo pozna in skrbi zanjo .......... pisite raje o cem drugem ,ce kaj poznate .
Noki
24. 02. 2018 12.45
-7
Še enkrat!!! Muha...dokler boš ti po eni strani hotel debato na normalni ravni, po drugi strani pa delil pluse na žaljivke ki nas primerjajo celo s fašisti in se ti temu celo nasmejiš do solz, pove o tebi kakšna VRANA si. Da glih ne bom omenjal konja.
nightifly
24. 02. 2018 13.05
+4
njoko ,,,,,,glejte , ze nickolikokrat smo na ´´nasi ´´ strani ,oz . ce govorim o sebi iz-probali ta nacin kulturnega dopisovanja . Vprasajte npr . kar Clariona , carlosa , karkoli jze je , zakaj se on s tem ne stinja , da o hardw ...... niti ne govorim . No , pa tudi vi vztrajate po svoje .Nickolikokrat , se vceraja in predvcerajsnjim sem pozval na to , napisal clanek ,ki sem ga jasno prebral nekje drugje , ga prevedel in zraven napisal moje skromno misljenje , pa si poglejte response z vase strani ,predvsem tistih stalnih ,da ne omenjam samo carlosa . Zavedam se ,da sem po naravi prevec optimista in imam zelo visok prag tolerance kar mi vedno oporekajo tudi moji prijatelji in sodelavci , ter je vobce opazno tudi tu . To pa na koncu implicira konec debate in kompromisov. Pika . Ce bi vi imeli nekaj sive mase ali celic bi vedel , da se dragocen porcelan razbije samo enkrat -in potem je konec . Lahko zanikate vse moje besede , imate verjetno svojo lastno pravico do tega , toda univerzalne resnice med ljudmi pa ne morete izniciti .In to je vazno in mene zanima .
Noki
24. 02. 2018 13.18
-5
Vrana, ne izgovarjaj se in ne bluzi. Probaj se samo za nekaj dni ugasnit. Boš videl kakšna bo razlika. Neprecenljiva.
Noki
24. 02. 2018 13.55
-1
Imaš prav.....Mišljeno je v negativnem smislu, ima močan kljun, slep pogled, je turoben, tipičen mrhovinar in zbuja odpor. Vrana dejansko napade kot izjema, le kot osamljen primer.
LightningBolt
24. 02. 2018 12.33
+4
Po nekaj dnevni pavzi je postalo kristalno jasno, da so debate pod motogp podn od podna. Škoda, bi z veseljem kdaj kakšno rekel na to temo, a sta (ne)kultura pisanja in stanje duha v takem primitivizmu, da normalnega človeka do vsega mine. Vaški posebneži, ki se bseskozi obkladajo z okroglimi in kosmatimi. Njihov veseli ringelšpil se vrti, medtem ko lahko drugi obiskovalci zgolj zavijemo z očmi. Raje sledim debatam, ki se odvijajo na platformi, ki je "prva stran interneta", če veste o čem govorim. Zanimive debate, vir novic in kultura dialoga.
nightifly
24. 02. 2018 12.55
+1
Noki
24. 02. 2018 13.03
-1
chandra.....lepo si vas opisal. Tokrat ti dam plus.
mastaflash
24. 02. 2018 14.44
+2
chandra, zal ne pricakuj od bebavega portala kot je ta, kake konstruktivne..sign out
huperz
24. 02. 2018 09.36
+12
Več kot polovica komentarjev nima veze s člankom. Žalostno. Sami prepiri kdo ima prav in kdo ne. Če fovšija bi gorela, Slovenija bi bila v ognju cela. (Adi).
PS2Xministri
24. 02. 2018 10.54
+0
huperz..Glavni be-bo vseh prepirov ti je komentator pod tabo on je zasvojenec na ime V.ROSSI.
najvsivedo
24. 02. 2018 11.03
-3
CARLITO..tvoj komentar je ena čista laž.. napisana pod veliko dozo okajenosti.
Noki
24. 02. 2018 11.04
+3
carloss......lepo si opisal stanje na tem forumu.+++++++++++++++
PS2Xministri
24. 02. 2018 11.10
-4
noki68...tebe ni nič omenjal potem nisi bogat ..nisi lastnik verig apartmajev ...bogati zdomec..vodilni mož koncerna Fiat.... joj joj fantazija brez dokazov.
Noki
24. 02. 2018 11.21
+3
PSX.....Hotel je povedati, da ste bedaki, ki gledate samo za enim konjem.
nightifly
24. 02. 2018 11.28
-5
PS-2Xministri............absolutno imas prav ...++++++
Noki
24. 02. 2018 11.41
-4
Vrana vrani ne izkljuje oči. To pomeni, da tisti, ki so, navadno v nepoštenih zadevah, enakega mišljenja, prepričanja, drug drugemu ne nasprotujejo.Pa čeprav žalijo in spodbujajo sovraštvo.
nightifly
24. 02. 2018 11.43
+6
noki ,,,,,, zalostno je , da omenjate o konje . Pustite jih zunaj , ker v take intelektualno nizke debate ne spadajo niti si tega ne zasluzijo ....primer , clanek nekega cariolusa ,carlita , sparowwa , ki kaze ze resne psihicne travme . Zal . To je javni medij , in kljub pozivom o znosnejsem in bolj kulturnem obcevanju se to ne zgodi .Ce bi bil vi nevtralen opazovalec ,ali vsaj posteno izpovedal vase opazovanje in posledicno misljenje ,bi se morda kaj spremenilo . Nikakor ne morete zanikati ,da imam vsaj v tem prav .Ker sem ze velikkrat nalasc ,pa ne samo jaz , napisal cisto spodoben nevtralen clenek , celo samo preveden clanek iz drugega medija in bil nemudoma napaden s strani , no ja , saj to pa veste tudi sami . Ker je cisto jasno , da clovek ,ki nima argumentov in je v sebi edukativno sibak ,kot prvo ,se posluzi napada z vsemi sredstvi . Povejte mi , vi ,ki tudi imate toliko za povedati -----zakaj se vi in vsi vasi kamerati ne spustite v debato na visji ravni ? Kaj vam preprecuje ? Vidim , tako i Carlitovega seznama , ceprav sem skocil samo povrsno po besedah ,da ste to samo eminentni ljudje .Zakaj potem taka INFLACIJA KULTURE IN SPODOBNEGA OBCEVANJA Z VASE STRANI ? No , kar povejte ,prepuscam vam papir in pero ....... pa lep dan . Upam,da boste vi odgovoril ......
nightifly
24. 02. 2018 11.45
+4
nota ...... Z VASE STRANI sem mislil na celo kompanijo ,ki je v sozvocju z vami , ali pa vi z njimi . Samo toliko ,da ne boste sprejel kot cisto oseben primer .
Noki
24. 02. 2018 11.46
-3
Muha a te že ni zmankal placa na disku. Vseskozi uporabljaš copy+ paste. Samo uprašam. Ti si dejansko največja vrana.
nightifly
24. 02. 2018 11.48
+4
PS-2Xministri 24.02.2018 11:41:09........... se popolnoma strinjam ,ker je jasno, da Carlios rade volje prevzame zastavo ponizevanja v svoje roke . Zalostno ,toda tega ne bo razumel niti tega ni sposoben razumeti ali pa je toliko devianten ,da se ne zaveda . Kakorkoli , v takih pogojih ,ki jih zavestno generirajo je tezko karkoli napisati o motociklizmu , ker se mora clovek ukvarjati s takimi ljudmi . Zal.
iga_biba
24. 02. 2018 11.49
-4
skočijo skupaj kot trop paglavcev in očitajo intelektualno nizke debate.
Noki
24. 02. 2018 11.51
-3
Muha...dokler boš ti po eni strani hotel debato v normalni ravni, po drugi strani pa delil pluse na žaljivke ki nas primerjajo s fašisti in se ti temu celo nasmejiš do solz, pove o tebi kakšna VRANI si.
PS2Xministri
24. 02. 2018 11.54
+6
hardwear..lastnik security firme v Celju....aaahhhhhhahahaa kaj potem varuješ ta portal saj visiš celi dan na tipkovnici....zblojeno do kraja.AAAAAHHHHAAAA
PS2Xministri
24. 02. 2018 12.00
+4
nightifly..sedaj smo pa dočakali z kakimi uspešnimi poslovneži imamo mi opravka potem ni čudno da nam ne dajo nič prav...aaahhhhaaa
PS2Xministri
24. 02. 2018 12.02
+4
hardy....kar povej kje v Celju imaš pisarno sem za pet minut pri tebi...mi boš razložil kaj pomeni kratica ..bbc
PS2Xministri
24. 02. 2018 12.08
+5
PS2Xministri
24. 02. 2018 12.12
+3
hardy....zelo fini gospod bo kaj.??????????
PS2Xministri
24. 02. 2018 12.27
+4
dvomim da upaš...si revček skrit za tipkovnico in taki so najbolj glasni.
PS2Xministri
24. 02. 2018 12.34
+5
imaš dodatno urejeno kjer do urgence boš imel blizu.
PS2Xministri
24. 02. 2018 12.44
+4
hardwear...kar naj pridejo vsi tvoji nicki..bbc
PS2Xministri
24. 02. 2018 12.46
+6
zraven mene bo žena z kamero ki bo vse posnela nato gre vse na facebook.--naj se vidi kako padajo heroji.
PS2Xministri
24. 02. 2018 13.14
+5
ti napihljivi slabič se ne upaš prikazati na mojem terenu....že imaš izgovore.če si star preko pedeset potem nima smisla kjer jaz starčke ne ponižujem.
najvsivedo
24. 02. 2018 13.31
+4
hardwear...Ti se imaš za razgledanega in kulturno izobraženega ćloveka ????Po vsem tem kar berem si zelo daleč od tega.
gutej
24. 02. 2018 08.44
+2
Yamaha ima probleme z zaviranjem nikakor pa ne s kakšnim klenkanjem... Katere bučke se prodajajo.
nightifly
23. 02. 2018 22.47
+1
..... samo se to bi rad napisal ,ker sem se cele 3 minute obremenjeval ,kaj naj pomeni beseda ////( činjenicami v pristni dolenjščini ), torej cinjenicami , pa sem sel pogledati na prevod in mi izpise , da je to bosanscina . Torej Cariolas ...... kaj ste v resnici !! Glede na to kako pisete in se obnasate ni v vas prav veliko Slovenca . Je tako ? In vase *cinjenice* , ce so dovolj ostre ,si lahko vtaknete .............
iga_biba
24. 02. 2018 11.54
-3
nightifly
23. 02. 2018 19.49
-7
CarlossCarss 23.02.2018 19:27:44 -1 1 Ja, eno stvar sem opazil zadnje čase - ko je Nyghtlfly soočen z dejstvi (činjenicami v pristni dolenjščini)********************************************************************************************* ****************************razumem vas skoraj v vsem , ne razumem vas pa popolnoma . Dajte prosim se enkrat vse skupaj poskusiti obrazloziti ,da dobim sliko ze z branjem . Ce bom moral tole desifrirati se bojim , da bom spet prisel do ´´napacnih zakljuckov ´´. Ne se bti Carlos , ne bom se spremenil .....sam bogec ve kaj ste mislil z ........................********** činjenicami v pristni dolenjščini**********. Se vedno samo bevskate in nic drugega . Napisitee kaj ............ razumnega in sprejemljivega , v izogib predsolskemu medsebojnemu trajbanju . Veste , Carlos , calucio -vrabec -fake pirat , cisto jasno je , da z vasimi kamerati pocenjate vse ,da bi nas nekaj s takoimenovane strani rumenih odvrgli puske in se umaknili .Torej vi zelite nekomu odvzeti pravico do komunikacije , do svobodne izbire . Ljudem ocitate zalitve in podobno samo zato ,ker je vas ego ranjen .Zakaj je ranjen ? Ker ne najdete in ne obvladate normalnega dialoga . In ko clovek tega ni sposoben se cisto jasno posluzi verbalnega napada s konotocaji zaljenja . to je edino orozje ,ki vam ostane .Drugega namrec niste sposobni . Ce ste , dokazite to .Dobro veste , da sem ze velikokrat izprical moje namere v tej smeri ,ki so bile ze z vasim prvim postom razbite . Kaj naj se po vase clovek pusti flagelaciji z vase strani ? Ne hvala ,kot sem ze napisal -raje bi vas rade volje na g......c . Kot pravi Dolenjec . In potem v miru spil en dober sadjevcek . Hehe , eh , sparow , sparow . Tudi pirata ne znate odigrati . Nada , niente ,zero .Vi in vasi kamerati .
nightifly
23. 02. 2018 19.53
-9
priznam , da je tole vse skupaj ze pateticno . Predlagam , da napisete vase mnenje ad generis , povejte kaj si mislite o motorjih , motociklistih ,da vam nolidi in piloti ne bodo skakali v mozgane ,vsaj mene pa pustite lepo ob strani . Jaz pa vas .Bi slo tako ? Drugi ´´ŕumeni´´ in ostali naj komentirajo moje prispevke , vi in vasi kamerati pa se trajbajte po svoje . Radi mene lohk afne guncate v sajtrgi .
iga_biba
24. 02. 2018 11.55
-1
dugi159
23. 02. 2018 19.04
+12
A hehehe je spremenil nick ? Si pa da dela
Otancici
23. 02. 2018 18.35
+11
Spodaj res komentarji na nivoju, brez besed.
nightifly
23. 02. 2018 16.30
-10
Nacionalni institut - Carlos kariola , glej desno , je pripravil nasvet e za mraz . Priporocil bi mu , da o tem obvesti se vse svoje kamerate , da ne zmrznejo --zmrznete . Kako za vraga bo potem izgledala ta motociklisticna internetna Pop- stran ? Sploh ne bo vec zanimiva ,a ne vrabec ,,,,, pa Ucciota obvestite tudi ,ker ga imate samo vi rjavi kar naprej na jeziku .Iz dneva v dan ,podnevi in ponoci ,samo ta Uccio ...... saj vaje za razumeti .Tip je sposoben ,ima v rokah skoraj vse odlocitve glede PR -a . Vrabec ,Carlos , karkoli , vas vpisem v club v Tavulli in dam kaksno dobro besedo , se boste poleti slikal z Ucciom na kaksni jahti ........ v redu ?
Honday
23. 02. 2018 21.59
+5
Korl tole si pisal na robu solz, vem težki časi zate, še največji zaveznik Ahil te je zapustil, samota pa ubija. Pridi v Ljubljano te peljem v Unijonovo restavracijo na pivo in klobaso da te razvedrim in tudi poučim kako se glavo dvigne, prizna napake in gre naprej...hehehe
Honday
24. 02. 2018 09.46
+3
Najbrž si še mladoleten ko ne veš kaj je pivo...hehehe
nightifly
23. 02. 2018 13.37
-4
Mikrostruktura 23.02.2018 11:18:25 3 3 Super pojasnilo! Sam ne znam tako na splošno vsega opisati. Sem preveč v številkah :)**************** sem zelo vesel vasega odgovora in se prav rade volje odpovem bilokaksnemu primatu o vedenju necesa , ker se zavedam dobro , da je nemogoce vedeti karkoli o teh stvareh , vsaj profesionalno gledano . Materija je tako enormno obsirna in kvalitetna , da bi moral biti v to res posvecen . Vseeno pa rad debatiram s komerkoli o teh stvareh , in sem zelo vesel , da se najde nekdo od katerega lahko kaj izvem .In to je dobro .
gcek
23. 02. 2018 15.57
-7
Hardwear ti si pa obseden z njim (nightifly)lepše se obnašaj do njega kaj veš mogoče ti je pa f r lp.
nightifly
23. 02. 2018 16.21
-9
gcek , kam lepse --hehehehe , tip je totalno out . Verjetno sem ga mimogrede , ker je bil ze nastavljen ruknil v obcutljiv zivec ....ali pa ego . Ta tip v tujini ne bi prezivel meseca .
?rnogled
23. 02. 2018 12.25
+4
'Že pol leta nimam pravih občutkov na motociklu' Prmej,ti si tak kot naši skakalci na smučeh.Tud oni nimajo še pravih občutkov.
Honday
23. 02. 2018 11.49
+14
A kdo kaj ve kam se je Korl skriv, najbrž bere Mikijev zabavnik da si osveži splošno znanje...hehehe
Honday
23. 02. 2018 12.47
+12
O Korl fajn da si prgonu, sem se že bal zate, ti dobro veš da sem vložil vate veliko časa in energije, rezultati so v glavnem bili bol jalovi pa klub temu nisem obupal. Sam pa veš da tudi v pasji šoli psa kimu ne gre enostavno izločijo...v glavnem sam da je vse v redu s tabo. Po moje si ti preveč bral stripe od Komandanta Marka...hehehe
rr3
23. 02. 2018 12.56
-11
Korl res ne vidiš, da te okol ovinka na kolenih prosi, da mu prebereš kaj iz zabavnika. Ne šteka slikic pa se počuti izločenega v razredu ker se vsi otroci okoli njega smejijo in ne ve zakaj..
Honday
23. 02. 2018 12.59
+11
rr3 ti pa še manj zastopiš kot Korl, tako da sva s Korlom vseen dosegla nek napredek...hehehe
CarlossCarsss
23. 02. 2018 13.03
-10
Jezdič, dajemo ti last chance, da padeš na kolena in prosiš odpuščanja. Ker Ahil že brusi nože....
rr3
23. 02. 2018 13.16
-11
mirko primatov res ne zastopim, malokdo jih, še posebej ne vrste katere predstavnik si ti. Nekaterim sicer uspeva, jest jim pa čisto za hec vržem kakšno banano na tla da "zagrabijo". In glej ga zlomka si eden redkih, ki vedno nasede in pade na to hahahaha
Honday
23. 02. 2018 13.24
+11
Nikar ne obupujta, vama garantiram da tale nick še nikol ni bil v bol pametnih rokah. Za Ahile se pa tud jaz mal bojim da si kaj ne naredi...hehehe
Staritrg
23. 02. 2018 14.24
+9
Rr3 pazi, da naslednjič zopet ne padeš na olupkih svojih banan;)
rr3
23. 02. 2018 15.07
-6
Ne rabiš skrbet ste tok lačni, da ni odpadka. Saj vidiš kako hit popadete....
Staritrg
23. 02. 2018 15.10
+6
Honday
23. 02. 2018 11.34
+10
nightifly upam da te izprijenci ne vržejo s tira, s tvojim umikom iz foruma bi ta postal le še poligon za brezdelneže ki ne prenesejo Rossijevih uspehov, le tako naprej...hehehe
Honday
23. 02. 2018 12.50
+10
Spoštovanje bi moralo bit predpogoj za komentiranje...sam komu jaz to govorim...hehehe
nightifly
23. 02. 2018 13.40
+8
jaka spar ...... ne se bati , nikoli se nisem vrgel puske v koruzo . ....hihi . !
nightifly
23. 02. 2018 11.13
+11
Microstruktura ..... Težava je kot si rekel v različnih pogojih zato v vročem zraku Yamaha ni konkurečna saj korekcijske mape glavni mapi odvzemajo predvžig in dodajo bogatejšo zmes AFR, da se izognijo klenkanju. ***************** , res jee ,priznam ,da sem z termodinamiko in adiabatnimi procesi ze malce v pozabi ,torej mi je slo iz uma precej detajov , jasno ,da je res problem tudi s klenkanjem .Gorivo je tocno doloceno in ga po dirki vzamejo spet v kontrolo .Lahko veliko delas na samem Navoru , da ne govorimo o prenosih in moduliranju sklopke . Jasno je , da gre tehnika naprej s tako hitrostjo , da bi moral res vsak dan slediti in sedeti na faksu pa se kje drugje in spremljati vse novosti . Danes so bolidi tako sofisticirani , da je vse skupaj ze fantazijska nadaljevanka . Ja , mapature so programirane vsaka zase , koliko jih imajo za eno dirko je spet vprasanje zase . Kar se tice toplote lahko vidimo , da so prve tri dirke lani prav v toplih krajih prinesle zmage (2) Vinalesu , ,kar je v bistvu tudi zavedlo Yamaho , da so sli naprej v smeri generalnih nastavitev Vinal .motorja in zavrgli Rossijeve , ce tako recem . In tu je bila velika napaka ,kar so kasneje priznali s stisnjenimi zobmi , vmes pa skusali letnik resiti s kombinacijo okvirjev in vsega mogocega . Ne bo slo tako . In kot je rekel Rossi oni dan , vidi crne oblake ,ker bo iskanje rersitev ,tudi ce pride nova elektronika dolgotrajen proces . Lahko mesece ,celo v drugo polovico leta in z negarantiranimi resitvami .Nasprotno pa sta Duc in Honda angazirali dva ex strokovnjaka Mag .Marellija ,ki sta dobila delo v obeh mostvih , rezultati pa vec kot ocitni . Zal je Yamaha zdaj v ciklicni krizi ,ki zadene slej ko prej vsako mostvo ,razen mogoce enega ali dveh ,ki imata neizmerne resourse v denarju in seveda posledicno v osebah , strokovnjakih . Ampak tako je . To je normalno , zato pa vcasih tudi pri malo manj zmogljivih moto-ciklih vidimo genialce ,ki pripeljejo moped na stopnicke in postanejo ene vrste heroji . In to je lepota tega sporta .
Mikrostruktura
23. 02. 2018 11.18
+3
Super pojasnilo! Sam ne znam tako na splošno vsega opisati. Sem preveč v številkah :)
Honday
23. 02. 2018 11.31
+13
Hardi tvoje obnašanje je milo rečeno nespoštljivo, še več lahko trdim da zelo žaljivo. Komentar od nightiflya je glede na tvoje znanje bistveno prezahteven, to pa ne pomeni da ga lahko ti spluvaš. Če ne dohajaš obmolkni in se skrij...hehehe
Honday
23. 02. 2018 11.41
+11
Honday
23. 02. 2018 12.15
+9
Honday
23. 02. 2018 12.33
+10
Lepo prosim ne pisat, pol se ti pa vsi smejejo...buuuuhahahahehe
Honday
23. 02. 2018 12.51
+10
PS2Xministri
23. 02. 2018 13.06
+9
Jaka... Kaj je Sparrow Hardwearov dvojček'''''????
JohnnyMueller
23. 02. 2018 13.18
-12
V zadnjem stavku je lepo opisal genialca MM-ja, ki je nekonkurenčno Hondo velikokrat pripeljal do naslova in postal heroj sedanjega časa. hohohoho
Honday
24. 02. 2018 09.42
+4
PS-2Xministri, lahko ti zagotovim da je JakaSparow ugleden državljan, Hardijev dvojček je pa Korl...hehehe
Sentis
23. 02. 2018 09.20
+3
Ko berem nekatere komentarje tu gor, se resnično sprašujem, kako hudiča vas ne zaposlijo v MotoGP. Pa saj poznate vse težave, ki jih imajo posamezne ekipe. In to brez da ste motorje videli. Res fascinantno.
Mikrostruktura
23. 02. 2018 10.11
+3
Kuichi Tsuji je verjetno najbolje naštudiral vseh 800 plus parametrov pred sezono 2017, ki jih trenutni ECU omogoča in je edini ki je pravil, da ne mora zagotoviti večjega napredka v moči ampak, da je treba pri Yamahi delati na območju na varnosti. Vsi ostali Gigi, Romano, Kawauchi pa so videli še 20% možnosti za napredek v mapiranju. To pove, da so pri Yamahi na limitu z materialom in ne programiranjem že od začetka sezone 2017. To se je izkazalo v polovici 2017 ko so ostali začeli pridobivati prednost proti Yamahi samo z nastavitvijo elektronike.
nightifly
23. 02. 2018 11.21
+8
Sentis ,,,,,,,,ne se sekirati . Samo debatiramo . Ce od nekoga zvem nekaj novega sem kar vesel . Ne vem , ce ste v zivljenju recimo kdaj razstavil na prafatorje avto ali motor in to restavriral ,obnovil ,popravil ali kaj podobnega bi vedel za kaj se gre . In ko to naredis ,potem verjetno nekaj ves , se posebno , ce ta stvar potem laufa in delas stotine tisoce kilometrov z njo . Potem si clovek lahko rece -benti , saj sem dobro naredil . Povem vam , da je to lepo delo in clovek , vsaj jaz sem pri tem uzival an veliko.
Sentis
23. 02. 2018 15.56
Nisem mislil na vaju, očitno se spoznata, vsaj po napisanem sodeč. Mišljeno je bilo na vse tiste kavč strokovnjake, ki iz kavčka in slike motorja ocenijo kaj je narobe da ne dosegajo željenih rezultatov.
Mikrostruktura
23. 02. 2018 08.10
+4
Vsi GP motocikli uporabljajo enako elektroniko torej je glede na izjave težava le v mapiranju... Vsak, ki se spozna na mapiranje razume, da lahko optimiraš nastavitve oziroma mape le tako dobro kot je dobra mehanika. Težava Yamahinega agregate je v obliki izgorevalne komore saj povzroči prehitro klenkanje proti konkurenci zato je Rossiju v Mugellu tudi odpovedal motor. Z retardiranjem predvžigov so to napako odpravili vendar s tem izgubili na odzivnosti predvsem v nizkih in srednjih obratih motorja. Če je Vinalesu čudno zakaj Zarco dela boljše čase je to predvsem zato, ker je trenutno pač bolšji voznik, ki zna Yamho držati v optimalnejšem delovnem območju. Lorenzo je iz tega naslova hrepenel po odzivnosti in moči Ducatijev zato se je tudi odločil menjati ekipo saj rešiti težavo z Magneti Marelli ECU jem ni mogoče kot smo dejali zaradi težave v dizajnu motorja. Ducati pač ni enako vodljiv kot Yamaha zato rabi Lorenzo še nekoliko več časa, da se navadi na Ducatija.
nightifly
23. 02. 2018 08.58
+4
micro struk t ......... kaj mislite , koliko ljudi se spozna na ´´mapature´´ ? In tudi ni res , da imajo vsi GP moto enako elektroniko .Samo Factory , ostali imajo moznost sirsse pahljace nastavitev ,kot tudi paleto gum . Kar pa se tice elektronike za GP ,ima ta moznost do 800 razlicnih parametrov oz . nastavitev . Je komu sploh jasno kako se spravi v sinergijo vse mehanske dele motorja z mapaturmi , oz. poenostavljeno elektr. nastavitvami ,potem pa se vse skupaj s pogoji steze , vremena ,posebnih nastavitev in zelja dirkacev ,gum ..... . Cim spremenis eno nastavitev s porusijo lahko vse ostale . Poznam racunaln. programe ,ker smo imeli na faksu tudi programiranje vse to , toda ,dragi moj , to kar je tam je vsaj zame znanstvena fantastika in je samo za posvecene . Ce si dober programer ,moras biti se prej vrhunski mehanik , in se prej imeti v sebi dobro solo voznje ,torej tudi voznik , ki vekako se obnasa bicikel . Takih strokovnjakov pa ni na vsakem vogalu . So kot redke vrste pric .
Mikrostruktura
23. 02. 2018 09.12
+2
V resnici je tako, da z spremembo ene nastavitve ne podreš druge. Temu se reče korekcijske mape (po vašem širše pahljače) saj vplivajo na glavno mapo po dveh treh ali več oseh. Težava je kot si rekel v različnih pogojih zato v vročem zraku Yamaha ni konkurečna saj korekcijske mape glavni mapi odvzemajo predvžig in dodajo bogatejšo zmes AFR, da se izognijo klenkanju. Pod črto vsi ampak res vsi tunerji/programerji/inženirji, ki so zadolženi za mapiranje iščejo samo največjo možno moč v glavni mapi. Glede na oprijem steze, vreme, višinsko razliko pa zadaj korekcijske mape ali drug nivo mape (prestavitev z stikalom) vpliva na to kje boš glavni mapi jemal moč iz določenih razlogov. Te razlogi so lahko zmanjašnje porabe goriva, spolzka steza itd, diferenca premika TPS... Še enkrat pri Yamahi je problem v dizajnu igorevalne komore in pri previsoki temperaturi vstopnega zraka motor začne prej klenkati. Res ne zavidam odgovrnemu za nastavitve motorne elektronike, saj od njega pri Yamahi verjetno vsi pričakujejo čudeže z parim klikom na parametre. Žal si bodo pri Yamahi morali priznati, da bo za uspeh potrebna sprememba na motorju vsaj za vroče pogoje.
Mikrostruktura
23. 02. 2018 10.07
+3
Jaz mu tudi ne verjamem. Je pa zadnjih nekaj let ekipa Formule študent šele začela prebijati led na tem področju. Ampak z mapiranjem se ukvarja samo nekaj članov te ekipe in še to samo od leta 2016. Ekipa Maribora ima nekaj več izkušenj ampak so ti iz Ljubljane že nekoliko boljši.
rr3
23. 02. 2018 10.16
-7
Ja je hudič, ko se nekdo dela pametnega in svetovljanskega in ne ve, da so že desetletja nazaj začeli modularno programirat stvari. Da pa potem še laže zraven.... je pa to sposoben samo ena muha tukaj,.
Honday
23. 02. 2018 11.44
+9
Vidva če nista kos debati se prosim umaknita...hehehe
rr3
23. 02. 2018 11.54
-9
Mora biti res patetično življenje, da je enega mirka je en pajac jakec tok ganil, da ga še kar ne more pozabit in se celo prelevi, da lahko celi svoje rane. Takim se še pes ogne ker niso vredni da bi jih poscal.
Honday
23. 02. 2018 12.25
+9
Nabrž mislita Korla, ne vem kam se je pubec ugreznil in kaj ga je znerviralo, morda vidva vesta kaj več. Ne si pa lase pulit zarad njega, pa prosim dvignita nivo komentiranja, tile zmazki nikamor ne peljejo...hehehe
?rnogled
23. 02. 2018 12.38
-3
Pismo,v Moto GP se sploh ne zavedajo,kak potencial je v Sloveniji.Kolko vas je tu brihtnih,bi rešli vse njihove probleme,kot bi s prstom mignil,tu pa zapravljate čas in se prepucavate.
Mikrostruktura
23. 02. 2018 13.09
+1
Saj tudi sami vejo v čem je problem ampak rešiti težavo je pa grozno težko in jo tudi nihče izmed nas ne bo mogel rešiti čez noč. Denar in ponos sta hudič....
PS2Xministri
22. 02. 2018 22.48
+2
Ja Vinales ti samo zdrži voziš v ekipi ki ima največjo legendo MOTO GP-ja ...... VOZITI POLEG DR.ROSSIJA ti je isto kot da si Že osvojil dva naslova.
nightifly
23. 02. 2018 08.59
+6
Minister ...... se moram kar strinjati s teboj ,da je MV-u v cast ,da z njim deli garazo Yamahe .To je v vsem potrdil tudi sam , ker je jasno ,da samo priobiva . Tiste drobne stvari , ki mu pasejo pa si lahko priredi kot mu ustreza . Upam , da se zaveda tudi ,da se ni dosegel vrha v tem sportu .Se vedno je v vzponu ,prakticno sele zacel in tako nekje se mora tudi ravnati . Ce inzenirji iscejo najboljse resitve za ta motor , se ne pomeni da so slabi ali nesposobni . So tudi stvari ,komponente ,ki ne gredo skupaj in kljub najboljsim nameram necesa ne mores narediti vrhunskega ali najhitrejsega
Mohiito
23. 02. 2018 14.17
-2
A ha, potem takem ima Lorenzo še dva naslova več na Yamahi, zanimivo.