MotoGP

Hayden za 24ur.com: Najlepše je doma

Madonna di Campiglio, 15. 01. 2013 17.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na tradicionalni prireditvi Wrooom v italijanskem smučarskem središču Madonni di Campiglio smo se o ciljih za naslednjo sezono ekskluzivno pogovarjali z ameriškim dirkačem moštva Ducati Nickyjem Haydnom.

Nicky Hayden se je dobro pripravil za novo sezono.
Nicky Hayden se je dobro pripravil za novo sezono. FOTO: Reuters

Nicky, najprej k novemu motociklu za sezono 2013. Vi ste ga že videli – kakšen se vam zdi in kako ste zadovoljni s spremembami?

No, naj povem, da motocikel v resnici ni povsem nov. Je le nekoliko prenovljen od lani. Doživel je nekaj popravkov, ki pa so laiku s prostim očesom morda težko vidni. Pri Ducatiju smo dobili novo ekipo, ki pa tukaj še ni dovolj dolgo, da bi se na motociklu lahko poznale kakšen večje spremembe. Zagotovo računam, da bomo skozi zimska testiranja in sezono dobivali ideje in material za razvoj motocikla.

Kakšna je bila tokrat vaša vloga pri razvoju motocikla?

Odkrito priznam, da za zdaj ne prav velika. Kot sem dejal, so spremembe res majhne. V osnovi je to še vedno motocikel, kakršnega sva z Valentinom vozila v sezoni 2012. Rossi je bil prepričan, da je aluminijasti okvir pot do rešitve Ducatijevih težav, zato se je moštvo že takrat odločilo za zamenjavo okvirja. Meni je bilo v bistvu vseeno, toda zdaj vidim, da je bila to prava pot. Okvir je res boljši, in ta odločitev je bila korak v pravo smer. Zato zdaj vztrajamo pri tem.

Nekoč ste dejali, da nočete zapustiti Ducatija, ker si ne bi nikdar oprostili, če bi zamudili trenutek, ko bo ta motor postal konkurenčen drugim. Se bo to zgodilo letos?

Upam. Vedno upam, da bo tako, in pred letošnjo sezono imam dober občutek. Ducati ima novega lastnika in drugačen pristop k stvarem. Zamenjalo se je tudi vodstvo moštva in z gospodom Gobmeierjem (novim vodjem moštva, op. a.) že zdaj odlično sodelujeva. Veliko se pogovarjava in zelo ga spoštujem, saj se vidi, da je zelo inteligenten in moder mož.

Nicky Hayden in Andrea Dovizioso bosta letos aduta Ducatija.
Nicky Hayden in Andrea Dovizioso bosta letos aduta Ducatija. FOTO: Reuters

Letos se bo karavana motoGP kar trikrat ustavila v ZDA. To vam je zagotovo všeč.

Seveda. Meni je to po godu. Rad dirkam doma. Motivacija je povsem drugačna in vesel sem, da imamo zdaj v ZDA kar tri dirke. To je dobro za popularizacijo motoGP v ZDA in dobro za vse navijače. Komaj čakam dirko v Austinu v Teksasu, saj naj bi bil steza odlična.

Ampak, ali je prvenstvo s tremi dirkami v ZDA, dvema dirkama v Italiji in kar štirimi dirkami v Španiji sploh še svetovno prvenstvo. Se vam ne zdi, da je to vseeno preveč?

Na neki način se strinjam. Tri dirke v ZDA so morda vseeno veliko, res pa je, da ko sem sam začel dirkati v razredu motoGP, v Ameriki sploh ni bilo nobene dirke. Tudi štiri dirke v Španiji so morda res preveč, dve v Italiji pa zagotovo ne. Tam je dirkanje doma. Imajo veliko proizvajalcev motornih koles, veliko dobrih dirkačev, odlično TV-gledanost in številne gledalce na dirkališčih. Sicer pa mi je vseeno. Sem samo dirkač in meni je vseeno, kje dirkamo. Zagotovo se bo motoGP moral širiti v Azijo. Lani v Maleziji smo na dirki videli številne gledalce, ki so rjoveli od navdušenja. Tam so lačni dirk.

Kakšna je bila vaša letošnja zima? Kaj ste počeli in kako ste trenirali?

Zima je bila odlična. Zares dobra. Preživel sem veliko časa doma, in to res koristi. Celo leto smo naokoli in biti doma je super. Bila je ena redkih zim, da sem fizično povsem v redu. Nisem poškodovan in tokrat mi zime ni bilo treba preživeti v bolnišnicah in ambulantah. Tako sem lahko veliko treniral in se fizično pripravljal. Na očetovem ranču sem treniral z motokros motociklom, oče pa me je vzpodbujal. Ne razumite me narobe, resnično rad dirkam na dirkah motoGP, in to je tisto, kar počnem najraje, ampak biti doma…To se ne more primerjati z ničemer.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lioon
16. 01. 2013 10.15
+2
No 2013 Ducatiji so veliko lepši kot lansko leto kar se tiče paintjob-a. Pramac Ducatiji takisto. So se znebili tiste grde zelene. Isti motor, nova ekipa ne pomeni slabe kombinacije. Vliva novo upanje. Vsi se zavedajo, da bodo moral vozt na polno tako kot Stoner, če bodo hotl pridt do kakšnega 1. mesta. Sam si želim, da bi Dovi in Iannone razturala :)
španjolskasupast4r
16. 01. 2013 11.22
-1
pa lepi so.tist k ma pramac belo ima tovarniški rdečo i obratno.isto imaju grafiku.Dukati bo imeo svoju ligu tk ko crt
lioon
16. 01. 2013 12.43
Vem da je invertana grafika. 10x bolš je zdej kakor lani.
speedracer
16. 01. 2013 07.01
+1
isti motor , nova ekipa...to ni lih najboljša kombinacija...
lappappap
15. 01. 2013 19.12
-4
Čak a ni razvijalec naredil vrhunski motor za lepe milijončke! A da ni? On je imel drugo taktiko, počakat da vsi odstopijo pol bom pa js dober...hahaha
z38
15. 01. 2013 19.03
+5
vazn da je sossi pr yamahi
erlapsus
15. 01. 2013 18.39
+17
...Ducati zamuja..sezono bodo začeli praktično s starim motorjem.Novost bo v tem,da bo Ducati imel pod pogodbo tudi SPI-a in IAN-a...Lani je Pramac imel v najemu Ducatijeve motorje...letos pa je"samo" v vlogi sponzorja.Na prvih slikah je tudi razvidno,da je ROS "odnesel"4 močne sponzorje(7mio€letno).Naslednjo sezono pa bo odšel še "Marlboro".Optimističen je DOV,ki se že veseli novih testov...ravno nanj najbolj računajo,glede na to da je dirkal s HRC in Yamaho...in bo lahko v konstantnem stiku s tovarno,ki je samo 30km oddaljena od njegovega doma
španjolskasupast4r
16. 01. 2013 11.24
-1
ave-cezar
15. 01. 2013 18.03
+12
Ducati še dolgo ne bo konkurenčen!
stacey klovner
15. 01. 2013 18.11
+8
zadnji up, valentino je odšel, ducati bo samo še najbolj rdeč!!!!