MotoGP

Gobmeier za 24ur.com: Ta hip nimamo dirkača formata Casey Stoner!

Mugello, 02. 06. 2013 06.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nemški šef motociklističnega moštva Ducati Bernhard Gobmeier je pred začetkom sezone zasedel najodgovornejši položaj v ekipi. Italijanski motociklistični gigant se na domači dirki v Mugellu prvič mudi kot nemško moštvo. Neposredni prenos dirke razreda motoGP na Kanalu A in VOYO ob 13.15.

Dogajanje na dirkališču v Mugellu bo vrhunec doživelo z nedeljskimi tekmami v vseh treh razredih. Dogajanje boste lahko V ŽIVO spremljali na VOYO in Kanalu A, vrhunec bo na sporedu ob 13.15, ko bosta na sporedu oddaja motoGP in dirka razreda motoGP.

Prvič, odkar Ducati nastopa med motociklistično elito razreda motoGP, se je zgodilo, da v domačem Mugellu nastopa kot nemški moto gigant. Kakšen je občutek?
"Ni povsem tako. Ducati je še naprej italijanski motociklistični gigant, gre za prestižno italijansko blagovno znamko, na katero so tukajšnji motociklistični navdušenci čustveno navezani. Odslej ima pač nemško mamo. Ducati ostaja Ducati, mi smo prišli zato, da naredimo kakšen pozitivni premik naprej. Glede na ugled pa to ostaja takšen Ducati, kot je bil v preteklosti."

Bernhard Gobmeier
Bernhard Gobmeier FOTO: Damjan Žibert
Andrea Dovizioso je preizkušnjo za VN Francije končal na izjemnem četrtem mestu. V kateri fazi razvoja je motocikel? So rezultati morda prišli celo hitreje, kot ste upali?
"Nismo še na nivoju, ki si ga želimo doseči, z razvojem smo na zgornji meji, saj je treba vedeti, da še naprej uporabljamo lanski motor z določenimi izboljšavami. Razumljivo nismo česa takšnega načrtovali v Le Mansu, pa se je zgodilo, in za Mugello nimamo pretirano visokih pričakovanj, potiho pa upamo, da bi se zgodilo kaj podobnega kot v Franciji. Yamaha in Honda sta še naprej pred nami, potem je tu še kakšno presenečenje in za njimi prihajamo mi. Zelo težko je reči, da smo že zreli za zmagovalni oder."

V katerih razmerah pa vaš motocikel deluje bolje?
"Ne vem. Težko je odgovoriti na to vprašanje. Na testiranjih je bilo vsega po malem, potencial zanesljivo še ni razvit do konca, tako da ne vem. Razumljivo bi si želeli suhe dirke in lepega vremena, v kolikor bo deževalo, pa se bomo morali vremenu prilagoditi."

Omenili ste, da ima Ducati odslej nemško mamo. Ali to pomeni, da je najpomembnejša dirka na koledarju motoGP odslej Sachsenring ali to vendarle ostaja Mugello?
"Za nas so pomembne prav vse dirke in enako velja za Sachsenring. No, vsi, ki so tako ali drugače povezani z Ducatijem, vedo, da domača dirka je in bo ostala Mugello."

Nemec na čelu Ducatija priznava, da moštvo ostaja povsem italijansko, a z nemško mamo.
Nemec na čelu Ducatija priznava, da moštvo ostaja povsem italijansko, a z nemško mamo. FOTO: Damjan Žibert
Bayern in Borussia Dortmund sta najboljša nogometna kluba na stari celini, Bavarci morda ta hip celo na svetu. Kdaj bo Ducati ujel ta nivo? Po Caseyju Stonerju namreč ni več dirkača, ki bi bil sposoben z Ducatijem doseči kaj takšnega.
"Zanimivo izhodišče ste postavili. Dejstvo je, da so razmere v motociklizmu nekoliko drugačne. Casey je bil izjemen dirkač, izjemen talent. Ta hip ga nimamo. Ravno zaradi tega je ključnega pomena, da naredimo motor, na katerem se bo lahko naslova svetovnega prvaka veselil tudi kdo drug."

Strokovnjaki menijo, da je Dovizioso že na nivoju vrhunskega dirkača, žal pa tega ne moremo trditi za motocikel. Kdaj lahko pričakujemo popolni paket?
"Upam, da leta 2015!"

pasica motoGP (VN Italije)
pasica motoGP (VN Italije) FOTO:

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mitutoyo
03. 06. 2013 06.58
+4
2015 ? pa na kateri substanci si človek ? lepo se opravičite Caseyu pa ga lepo prosite ,da vam naredi kkšno privat testiranje.
duce749
03. 06. 2013 01.09
+4
Yamaha in Honda sta koncerna, sem sodi tudi Suzuki in Kawasaki, ki pa ju v GP na žalost ni, upam, da se vrnejo in konkurirat zdajšnjima, je težko, z Audijevo pomočjo bo to veliko lažje, ker Ducati je malo podetje - garažarsko, a z velikimi uspehi, če primerjamo velikost, to kar je pa Stoner naredu, je pa skoraj neponovljivo, saj taki dirkači se ne rojevajo vsak dan
tomoslaura
04. 06. 2013 07.44
To je dokazal tudi dohtar roza, v dveh letih je z njim dosegel eno drugo mesto in še to takrat ko so skor vsi odstopili,. So pa zamenjali celoten motor ne vem kolikokrat pa nič iz tega, ker razvijalec je imel težave z komponentami ;-)