MotoGP

FOTO: Pred VN Katarja spoznajte dirkače in njihove dirkaške številke

Losail, 20. 03. 2016 06.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Nocoj se z dirko za VN Katarja začenja nova sezona motociklističnega svetovnega prvenstva v razredu motoGP. V letošnji sezoni nas bo s svojo hitrostjo in vratolomnimi prehitevanji navduševalo 21 dirkačev. Spoznajte gladiatorje na dveh kolesih in njihove dirkaške številke, ki imajo pri vsakemu poseben pomen.

Sezona motociklističnega svetovnega prvenstva se začenja nocoj z dirko pod žarometi v puščavskem Katarju. V letošnji sezoni se bo 21 dirkačev za naslov najboljšega borilo na osemnajstih dirkah na štirih celinah in v petnajstih državah. Spoznajte, kdo so ti mojstri hitrosti na dveh kolesih. Izvedeli boste tudi, kaj vsakemu od njih pomeni njegova dirkaška številka, ki ni naključno na njihovih motociklih, ampak je skrbno izbrana.

Andrea Dovizioso - Italijan bo v letošnji sezoni znova zastopal barve moštva Ducati. Na svojem motociklu ga bo krasila številka 4. Zakaj ravno ta številka? Priljubljeni Dovi je sicer na začetku svoje kariere, ko je še tekmoval v nižjih razredih, uporabljal številko 34 v čast legendarnemu Kevinu Schwantzu, ki je v svoji karieri prav tako uporabljal to številko. Ker je ta številka v kraljevem razredu upokojena, se je Italijan odločil, da se znebi trojke in na motociklu pusti zgolj številko 4.

Stefan Bradl - 26-letni Nemec bo v letošnji sezoni nastopal za moštvo Aprilia, na motociklu pa bo znova imel številko 6. Njegova zgodovina s to številko je podobna kot pri Doviziosu. Bradl je v razredu moto2 dirkal s številko 65, čeprav je sprva uporabljal število 17. Ko se je preselil v razred motoGP, številka 65 ni bila na voljo, saj jo je uporabljal Loris Capirossi, in je tudi ta številka upokojena. Nemec se je tako odločil izpustiti petico in je ostal zgolj pri številki 6. Toda pogled njegove številke od blizu pokaže, da je znotraj šestice tudi obris številke 5. Povezanost s številko 65 tako ostaja izredno velika.

Hector Barbera - Španec bo v letošnji sezoni nastopal za moštvo Avintia Racing, na motociklu pa bo imel številko 8. Hector trdi, da je številka 8 že od nekdaj njegova najljubša. Kljub temu je na začetku svoje kariere uporabljal številko 80, saj so zdajšnjo takrat uporabljali drugi dirkači. Kariero v razredu motoGP je sicer začel s številko 40, vendar jo je pred sezono 2011 opustil in končno dobil tako želeno osmico.

Danilo Petrucci - Italijan bo v letošnji sezoni zastopal moštvo Octo Pramac Yakhnich in ostaja pri številk 9. To številko uporablja že vse od svojih začetkov in se je za njo odločil tudi v letu 2012, ko je prestopil v elitni razred motociklizma. V lanski sezoni je s številko 9 dosegel tudi največji uspeh v karieri, ko je na VN Velike Britanije v dežju zasedel drugo mesto.

Dirkači razreda motoGP na skupinski fotografiji pred začetkom nove sezone.
Dirkači razreda motoGP na skupinski fotografiji pred začetkom nove sezone. FOTO: motoGP
Alvaro Bautista - Španec bo v letošnji sezoni nastopal za moštvo Aprilia, njegov motocikel pa bo znova krasila številka 19. Bautista to številko uporablja že vse od leta 2003, ko je prvič nastopil v svetovnem prvenstvu – takrat še v 125-kubičnem razredu.

Maverick Vinales - Španec bo v svoji drugi sezoni v kraljevem razredu spet vozil za moštvo Suzuki Ecstar in bo ohranil svojo številko 25. Dirkač, ki je v svoji krstni sezoni v kraljevem razredu dobil nagrado za najboljšega novinca, ima številko 25 iz preprostega razloga. Ker je njegova največja ambicija postati svetovni prvak razreda motoGP in ker je na splošno rojeni zmagovalec, ima to številko zato, ker zmaga v motociklizmu prinese 25 točk.

Dani Pedrosa - Eden od bolj izkušenih dirkačev v kraljevem razredu bo tudi to sezono zastopal barve moštva Repsol Honda in ostaja pri svoji številki 26. Številko mu je podelil njegov mentor in nekdanji dirkač Alberto Puig, ki se je po končani dirkaški karieri odločil poiskati in zbrusiti talente za najvišjo raven motociklizma. Puig je leta 2001 v 125-kubični razred pripeljal Tonija Eliasa, Joana Oliva in Pedroso. Dodelil jim je številke 24, 25 in 26. Pedrosa je ohranil številko 26 tudi potem, ko se je preselil v najmočnejši razred, in jo je uporabljal v vseh sezonah, razen izjemoma med letoma 2008 in 2009, ko je imel na motociklu številko 2 oziroma 3 – glede na njegovo uvrstitev v svetovnem prvenstvu prejšnjo sezono.

Andrea Iannone - Italijan bo v letošnji sezoni znova zastopal barve moštva Ducati in na motociklu obdržal številko 29. Priljubljeni 'manijak', kot tudi kličejo Iannoneja, je svojo kariero začel s številko 9, saj je to njegov datum rojstva (9. avgust 1989). Vendar se je pozneje odločil, da spredaj doda številko 2 v čast svojemu bratu Angelu, ki je to številko uporabljal med svojo dirkaško kariero.

Cal Crutchlow - Anglež bo v letošnji sezoni zastopal barve moštva LCR Honda in bo ostal pri svoji številki 35. Cal to številko uporablja že več kot desetletje, vse od časov, ko je nastopal še v britanskem prvenstvu Supersport, in jo je ohranil vse do prihoda v razred motoGP. Sprva je uporabljal petico, a je bila ta zasedena, zato je Britanec preprosto dodal spredaj številko 3, in zdaj ga vsi poznamo kot dirkača s številko 35.

Med navijači motociklizma je zagotovo najbolj priljubljena številka 46, katero na svojem motociklu uporablja Valentino Rossi.
Med navijači motociklizma je zagotovo najbolj priljubljena številka 46, katero na svojem motociklu uporablja Valentino Rossi. FOTO: AP
Bradley Smith - Še en Britanec, ki bo v letošnji sezoni nastopal v kraljevem razredu. Bradley bo nastopal za moštvo Tech 3 Yamaha, uporabljal pa bo številko 38. Smith to številko uporablja že od svojega debija v 125-kubičnem razredu leta 2006. V zgodnji karieri je sicer uporabljal številko 88.

Aleix Espargaro - Španec bo v letošnji sezoni znova nastopal za moštvo Suzuki Ecstar, njegov motocikel pa bo krasila številka 41. Starejši od bratov Espargaro ima že od mladih nog za idola nekdanjega dirkača v 125-kubičnem razredu Youichija Uija, ki je na svojem motociklu uporabljal prav številko 41. Prav zato je Aleix, razen dveh vmesnih sezon, od leta 2005 uporabljal to številko in jo namerava tudi v prihodnje.

Jack Miller - Avstralec bo v letošnji sezoni zastopal barve moštva Marc VDS, uporabljal pa bo številko 43, ki jo je že v prejšnji sezoni, saj njegovo priljubljeno osmico že zaseda Barbera. Številko 43 je sicer uporabljal že kot rosno mlad dirkač, saj jo je prvič na motociklu imel še kot dirkač nižjih razredov v Avstraliji leta 2009.

Pol Espargaro - Mlajši od bratov Espargaro bo tudi v letošnji sezoni zastopal barve moštva Tech 3 Yamaha, ostal pa bo tudi zvest svoji številki 44. Španec to številko uporablja že od leta 2007 in debija v takratnem 125-kubičnem razredu. Vmes jo je moral zaradi sponzorskih obveznosti spremeniti, toda v kraljevem razredu ostaja zvest svoji 44.

Scott Redding - Anglež bo v letošnji sezoni zastopal moštvo Octo Pramac Yakhnich in ostaja zvest tudi svoji številki 45, ki je ni zamenjal že vse od leta 2008 in debija v svetovnem motociklističnem prvenstvu. Preprosto je to njegova najljubša številka.

Kdo bo zmagovalec uvodne preizkušnje pod žarometi dirkališča v Losailu?
Kdo bo zmagovalec uvodne preizkušnje pod žarometi dirkališča v Losailu? FOTO: AP
Valentino Rossi - Izkušeni Italijan bo tudi v letošnji sezoni zastopal moštvo Movistar Yamaha, s katero je lani zgolj za pet točk zgrešil jubilejni deseti naslov svetovnega prvaka. MotoGP bi bil verjetno povsem drugačen šport, če v njem ne bi sodeloval dirkaški doktor, in prisotnost njegove številke 46 je postala neke vrste kult. Številka je vselej najbolj prisotna po dirkališčih okoli sveta, saj jo na vse transparentih na dirkah uporabljajo doktorjevi navijači. Rossi je legendarno številko 46 uporabil pri svojem krstnem nastopu leta 1996. Uporablja pa jo zaradi svojega očeta Graziana, ki je prav tako nosil to številko še v svojih dirkaških časih. Leta 2002 je bila sicer na njegovem motociklu številka 1, saj si je to številko prislužil kot svetovni prvak. Rossi je to storil kot prvi po letu 1978 in takratnemu prvaku Barryju Sheenu. Velika je verjetnost je, da bodo, ko se bo dirkaški doktor upokojil, upokojili tudi legendarno številko 46 in ne bo več na izbiro v razredu motoGP.

Eugene Laverty - Edini Irec v razredu motoGP bo v prihajajoči sezoni zastopal moštvo Aspar, na motociklu pa bo imel številko 50. To je njegova priljubljena številka, ki jo uporablja že od začetka svoje dirkaške kariere, torej leta 2002.

Tito Rabat - Španec bo v svoji krstni sezoni v kraljevem razredu nastopal za moštvo Marc VDS, uporabljal pa bo številko 53. V prejšnji sezoni je še nastopal v razredu moto2, kjer je kot svetovni prvak uporabljal številko 1, ki pa mu ni prinesla veliko sreče, saj je naslov neuspešno branil in ga moral na koncu tudi predati Johannu Zarcoju. Pred tem pa je uporabljal svojo priljubljeno številko 53, ki jo je vzel že leta 2002 ob svojem debiju.

Yonny Hernandez - Kolumbijec bo v sezoni 2016 zastopal moštvo Aspar, uporabljal pa bo številko 68, ki jo ima že vse od debija v razredu moto2 leta 2010.

Loris Baz - V razredu motoGP bo nastopal kot edini Francoz, vozil bo za moštvo Avintia Racing. Kot velik navijač Lorisa Capirossija mu je vselej bila priljubljena številka 65, ki pa je ne more uporabljati, saj je številka upokojena. Ker mu je všeč sedmica, je ustvaril nekakšen hibrid in prišel do številke 76, ki jo bo uporabljal tudi v letošnji sezoni.

Marc Marquez - Španec bo tudi v svoji četrti sezoni v kraljevem razredu zastopal barve moštva Repsol Honda in ohranil svojo številko 93. Čeprav je imel že večkrat v karieri možnost, da kot svetovni prvak izbere številko 1, je vselej ohranil svojo 93. Nekateri pravijo, da je to zaradi tega, ker je vselej enako počel njegov veliki idol Rossi. Marquez številko 93 uporablja iz preprostega razloga – letnica njegovega rojstva je 1993.

Jorge Lorenzo - Aktualni svetovni prvak ostaja zvest moštvu, za katerega tekmuje že vse od leta 2008 in njegove selitve v kraljevi razred – Movistar Yamaha. Čeprav je svetovni prvak in je imel možnost izbrati enico, se je odločil, da bo ohranil številko 99. To številko so sicer v anketi izbrali njegovi navijači, ki so poleg omenjene izbirali še med 23 in 87. To se je zgodilo leta 2009. Prej je Jorge uporabljal številko 48 v čast svojemu menedžerju Daniju Amatriainu, ki je to številko uporabljal v svoji dirkaški karieri.
Jorge Lorenzo, Valentino Rossi in Marc Marquez - najbolj prepoznavni obrazi motociklističnega sveta.
Jorge Lorenzo, Valentino Rossi in Marc Marquez - najbolj prepoznavni obrazi motociklističnega sveta. FOTO: AP
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nnee
20. 03. 2016 13.00