MotoGP

EKSKLUZIVNO: Rossi za 24ur.com: Rad bi predvsem zmagoval!

Madonna di Campiglio, 10. 01. 2012 15.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Gaber Keržišnik
Komentarji
36

Italijanski motociklistični šampion Valentino Rossi se te dni mudi v priljubljenem smučarskem središču Madonna di Campiglio, kjer Ducati in Ferrari pripravljata tradicionalno medijsko druženje pred uvodnimi testiranji.

Lani je bilo vse novo, letos ni več. Ekipa, motor, vaša udeležba na Wrooomu v Madonni di Campiglio. Letos vse to že poznate. Kakšni so občutki? Vam je lažje?
Seveda je drugače. Lažje. Lani sem bil precej slabši. Bil sem še vedno poškodovan in imel sem težave z ramo. Zato sem bil tudi na Wrooomu manj razpoložen. Lahko bi dejali, da sem bil nekoliko siten. A tokrat je bolje. Zdrav sem. Nič mi ne manjka in 100-odstotno sem pripravljen na začetek nove sezone.

Valentino Rossi - 1
Valentino Rossi - 1 FOTO: Reuters
Vi ste torej pripravljeni, kaj pa motor?
Upam, da tudi. Ta, ki ga bomo ta teden pokazali, še ni dokončna verzija. In tudi tisti, ki ga bom konec meseca testiral v Sepangu, ne bo. Še vedno delamo na motorju in mislim, da bo precej drugačen. Sam sem ga sicer videl le na računalniku in lahko rečem, da izgleda precej drugače. Zdi se zelo zanimiv, a za tehnične podrobnosti boste morali povprašati Filippa Preziosija. Jaz sem konec koncev le dirkač. Kot rečeno, veselim se prvega testa v Maleziji.

Ko sva ravno pri Maleziji. Vam bo težko priti tja in dirkati na stezi, kjer se je lani vaš zadnji odpeljani krog zaključil z nesrečo Marca Simoncellija?
Niti ne. Steza je pač steza in dirkališče ni nič krivo. Še vedno imam rad Sepang. Odlična steza je in rad dirkam tam. Zagotovo pa bo tam na dan prišlo kar nekaj spominov na Marca.“

Valentino Rossi - 3
Valentino Rossi - 3 FOTO: Reuters
Ko sva ravno pri Marcu ... V italijanskih časnikih je bilo mogoče prebrati nekaj kritik na vaš račun. Izrekel naj bi jih Paolo Simoncelli, Marcov oče. Je res, da ste prekinili vse stike in da se po Marcovem pogrebu niste več oglasili pri družini Simoncelli?
To so laži. To je plod domišljije italijanskih novinarjev, ki napihujejo zgodbe, da bi se časopisi bolje prodajali. Z družino Simoncelli sem v dobrih odnosih. Še posebej z Marcovo zaročenko, ki bo po novem del moje ekipe, ki skrbi za prodajo mojih spominkov in oblačil. Poleg tega tudi aktivno sodelujem pri nastajajočem dokumentarnem filmu o Simoncelliju. Avtorjem sem celo odstopil nekaj ekskluzivnih posnetkov in materiala, ki jih imam samo jaz, ko smo se med treningom s kros motorji na moji zasebni stezi sami posneli s kamero.

Nazaj k dirkam. Kako konkurenčen bo novi motor?
Upam, da kar najbolj. Mislim, da bomo dobro pripravljeni na prvem testu, ki bo za nas zelo pomemben. Brezpredmetno je pričakovati, da se bomo kar takoj borili za naslov prvaka. Naš zaostanek je bil letos prevelik. Bili smo 1,5 sekunde počasnejši od Honde in tega se ne da ujeti preko zime. Naš cilj je zmanjšati zaostanek. Upam, da lahko pridemo nazaj na stopničke in zmagujemo dirke, ne vem pa, če se lahko borimo za naslov prvaka.

Valentino Rossi - 4
Valentino Rossi - 4 FOTO: Reuters
Če se vi ne boste borili za naslov prvaka, kdo pa se potem bo? Kakšna je vaša napoved?
Honda bo zagotovo hitra in mislim, da bo napredovala tudi Yamaha. No, in nisem še povsem obupal, kajti upam, da bomo konkurenčni tudi mi!

Kaj lahko naredi v razredu moto GP novinec Bradl, svetovni prvak v razredu moto 2?
Ne vem. Bomo videli. Bradl je zelo hiter, a to bo njegova prva motoGP sezona. Menim, da gre za super inteligentnega dirkača, ki ima veliko talenta. Upam, da bo še vedno počasnejši od mene. Sicer pa se veselim obeh. Bradla in Marqueza. Rad bi dirkal proti tem hitrim mladeničem.

Vas postaja z leti kaj strah; na eni strani mlajše konkurence, na drugi nevarnosti, hitrosti in poškodb? Lani ste dejali Kevinu Schwantzu, da vas je strah gum, ker naj bi bile nepredvidljive?
Gume so velika neznanka in vsakogar je strah neznank. Gume so bile lani pomemben dejavnik. Težko jih je bilo ogreti in jih spraviti na delovno temperaturo. Res sem rekel Kevinu (Schwantzu) po telefonu, da me je strah gum. Upam, da tega ni že lani povedal Capirossiju, ko je ta še dirkal. Če bo to Loris izvedel letos, pa bo super, saj bo on odslej tisti, ki bo skrbel za odnose med dirkači in gumarjem. On bo sam izbiral gume za vsakega dirkača. To bo njegova nova vloga.

Kako vam ustreza 1000-kubični motocikel? Bolj kot 800-kubični?
Ni velike razlike. Novi 1000-kubični motor je še vedno bolj podoben lanskemu 800-kubičnemu kot pa 1000-kubičnemu iz sezone 2006. Ima namreč veliko sodobne elektronike, tako drsenja skozi zavoje in vožnje povprek še vedno ne bo. Motor ima nekoliko večji navor in končno hitrost. Tisočak je zagotovo korak naprej, poleg tega pa je meni tudi precej lažji za vožnjo. Zdi se, da bomo pri 1000-kubičnih strojih nekoliko manj prikrajšani višji dirkači, kot sva jaz in Nicky (Hayden) ali kot je bil Simoncelli. 800-kubični dirkalniki so bili narejeni za izrazito majhne dirkače, kot sta Stoner in Pedrosa.

V čem bo sezona 2012 za vaše moštvo drugačna od sezone 2011?
V sezoni 2011 je bilo veliko neznank. Ko smo ugotovili, da smo z motociklom 2011 zašli, je bila sezona že izgubljena. Takoj smo se lotili razvoja motorja za sezono 2012. Bolj kot dirkali smo v bistvu testirali. Letos bo drugače. Manj bo neznank.

In kaj če tudi letošnji motor ne bo konkurenčen? Boste ob koncu leta končali sodelovanje z Ducatijem? Morda celo zaključili kariero?
Ostajamo realisti. Leto smo zaključili z 1,5 sekunde zaostanka. Najprej moramo izenačiti ali zmanjšati razliko za Hondo. To bo naš cilj. Šele nato, ko bo jasno, kaj bo, bom misli usmeril k sezoni 2013. Zagotovo bo zanimivo, saj se vsem boljšim dirkačem letos izteče pogodba. O tem še nočem govoriti in po pravici povedano tudi ne razmišljam o tem. Predvsem se zaenkrat osredotočam na sezono 2012. Trenutno si želim le narediti Ducatija za hiter in konkurenčen motor. To je moje poslanstvo. Če ne bo šlo, bom morda celo odnehal, če bom podpisal novo pogodbo, pa bom to storil za vsaj dve leti.“

S katero od japonskih znamk?
Ne vem. Ta trenutek mi ta odločitev ni ravno blizu, toda nikoli ne veš. Rad bi predvsem zmagoval.

Letos bo dirkalni Ducati v celoti razvit po vaših željah. To je velika odgovornost? Kaj če ne bo dovolj hiter? Kakšen je B-plan?
Ni plana B. V moto GP-ju je cilj biti hiter. Dober motor me ne skrbi. Težava je v tem, da ni vse odvisno samo od motorja. Bridgestone mora razviti dobro gumo. To je velik del uspeha. Kot rečeno, ne pričakujem, da bo motor hiter že na prvem testu, a to sezono bodo stvari potekale bolj planirano.

Lahko zmagate 9 ali 10 dirk v sezoni? Tako kot v dobrih starih časih?
Zakaj pa ne? Nekoč sem bil tega sposoben. Danes bo kaj takšnega seveda težje. Ne samo zaradi motorja. Tudi sam sem starejši in mlajši dirkači so hitri. Konkurenca je zelo huda. Fantje, proti katerim dirkam danes, so precej mlajši od mene. Lani je bil hud šok. Že na prvem testu mi je bilo jasno, da bo težko. Po treh krogih na motorju sem vedel, da ne bom zmagal na prvi dirki nove sezone, tako kot sem z Yamaho.

Boste odšli na prvi test novega motorja v Jerez?
Še ne vem. Nismo načrtovali. Testirala naj bi Franco (Battaini) in Vito (Guareschi), a če se bodo pri Ducatiju odločili, da grem tudi jaz, bom šel. Mislim, da bom prvič sedel na motor konec meseca v Sepangu.

V prihodnje se na koledarju obeta celo 20 dirk. Se vam zdi to preveč?
Mene ne moti. Jih bo pač 20. Rad dirkam, čeprav se mi zdi, da je 18 dirk dovolj in tudi 8 do 10 dni testiranj med sezono se mi zdi zadosti.

Ste dobro trenirali ob koncu sezone? Vem, da ste zopet vozili kros motocikel. Niste rekli, da tega ne boste počeli več?
Tokrat sem imel dobrega inštruktorja. Svetovni prvak v motokrosu Toni Cairolli je treniral z nami na moji stezi. Veliko zanimivega nas je naučil. Res je nevarno, a trenirati je pač treba. Tudi z motociklom. Vedno kadar voziš drugačen motor, je to nevarno. Pri krosu še posebej. Previden moraš biti in imeti tudi nekaj sreče.

Kako pa gledate na nove CRT-motocikle, ki prihajajo v novi sezoni?
To bo pomembna sezona. Vsi si želimo, da bi bili CRT-motorji dovolj hitri. Upam, da ne bodo prepočasni. Vsi si želimo na startni črti vsaj 24 prototipnih - tovarniških motociklov, a to je v teh časih utopična želja. Dirkačev na pravih motoGP prototipih nas bo letos le 12. CRT-motorji niso izbira, ampak nuja.

Valentino Rossi - 2
Valentino Rossi - 2 FOTO: Reuters

Vas še vleče v reli? Morda sedaj še bolj? Na dveh kolesih vam ne gre najbolje zadnje leto, na štirih kolesih pa ste ugnali nepremagljivega Sebastiana Loeba kar na dveh hitrostnih preizkušnjah na reliju v Monzi. Vas to dodatno motivira, da poprimete za dirkaški volan?
Premagati Loeba kar dvakrat je bilo sanjsko. Reli je še vedno moja strast. Po končani karieri na dveh kolesih bi se z veseljem preizkusil v reliju. Morda bi odpeljal kakšnih 6 ali 7 dirk na leto v svetovnem reli prvenstvu.

Kaj pa DTM serija? Tudi tam ste preizkušali dirkalnik mercedesa? Vas to ne zanima?
Ravno nasprotno. Super je. Avto je čudovit in sem velik ljubitelj dirk serije DTM. Pokrovitelj naše ekipe je tudi AMG in omogočili so mi test Mercedesovega dirkalnika. Noro je bilo. Rad bi odpeljal kakšno DTM dirko, če bo le mogoče. Moje sanje so, da bi dirkal s tem avtomobilom na stari na Nürburgringu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bibi266
12. 01. 2012 09.08
+2
važno je seved da smo bili tam saj smo najmanjši trg z motorji in najbolj glasni
CevNorc
11. 01. 2012 14.32
+5
Ekskluzivno: Rossi na konferenci za vse svetovne medije!!! Gaber pa skače na koncu vrste neopažen da bi videl našitek 46 na doktorjevi kapci :D
španjolskasupast4r
11. 01. 2012 09.28
-3
danas je rosijev dan#46 za ps in tudi več
kadet94
10. 01. 2012 22.10
+6
ko sem prebral za 24 ur sem planil v smeh.. in si rekel pa saj še ni 1. april :D
lappappap
10. 01. 2012 21.42
+4
Dons so pa pršli feni spet na svoj račun...ekskluziva....mislim pa kje mi živimo...poln dvorana novinarjev mi pa o ekskluzivi. Enga redno opažam na tem forumu...vse kar zna napisat je ; Forza Vale!!! mislim....
unja1.m
10. 01. 2012 21.12
-25
lahko zmaga samo na festivalu butastih skečev
xxmany
11. 01. 2012 12.21
+8
BMWmunja
10. 01. 2012 19.21
+24
Danes se zaradi primitivnega ravnanja admina na tem portalu poslavljam. Bilo mi je zadovoljstvo brati vaše misli in komentarje, verjamem pa, da tistih najbolj zanimivih po zaslugi omenjenega individuma sploh nisem videl. Tudi vi mojih večinoma ne. Na sorodnih portalih menda noben zakompleksiranec ne dela problemov in ne frustrira bralcev kot tukaj. Tam me boste prepoznali pod enakim avatarjem, tako da se pravzaprav ne poslavljam od vas temveč samo od 24 kur. Pred dvema ali tremi dnevi se je že en bralec "poslovil" iz razloga, ki sem ga navedel tudi sam. Dokler bo na tem portalu zaposlen ta admin se bodo šefi morali vprašati tudi po tem, kaj neki pomeni pravica do izražanja svojega mnenja, ki je-mimogrede-v demokraciji ustavna.
Simon Dedivanovi?
10. 01. 2012 19.26
+16
hiterkstrela
11. 01. 2012 09.00
-2
jurrk1
10. 01. 2012 19.00
-31
žalostno da tolk pišete o enmu italjanu, ko pa je tok slovenskih športnikov
Sentis
10. 01. 2012 18.47
+28
Car! Vedno bil in vedno bo!
zapy10
10. 01. 2012 18.31
-28
samopromocija ? a je to plačan članek ?
hiterkstrela
11. 01. 2012 09.01
+3
jakic10
10. 01. 2012 18.04
+18
ko sem bral sem samo kimal in nasloov mi je všeč!!!!!!!!!
gomulka
10. 01. 2012 18.02
+11
Ni mi jasno... tak ekskluziven članek za 24ur...fotografije pa od reutersa
Lencho
10. 01. 2012 17.51
+15
Trust35
10. 01. 2012 17.34
+3
S katerimi piloti in/ali motorji pa se lahko pohvalimo Slovenci? :)))
beton
10. 01. 2012 17.35
+2
Ninacbf
10. 01. 2012 17.37
-2
tud mi imamo dobre dirkače, brez skrbi... poznaš pregovor... malo penez, malo muzike :) dejstvo pa je, da so vsi več ali manj "rekreativci"
Trust35
10. 01. 2012 17.39
+3
Katere pa? Gledam sezname pilotov in motorjev v moto Gp,itd ,ne vidim nobenega Slovenca in nobenega Pipistrela!?! Kaj je to?
Trust35
10. 01. 2012 17.41
+3
Pipistrel dela motorje?? :))))) P.s. Pipistrel izdeluje majhna lahka letalca na katerih vgrajuje Avtrijske motorje ROTAX! kako smo majhni!
Dominik Jaksic 1
10. 01. 2012 18.30
+2
lahko smo ponosni, da slovenci vozjo rossija okol ;)
beton
10. 01. 2012 17.30
-23
"Rad bi predvsem zmagoval!" haha,kakšna EGOISTIČNA izjava,ja kdo pa neb rad samo zmagoval ... mu lahko dam predlog. Naj sam tekmuje,pol pa bodo njegove sanje uresničene
Ninacbf
10. 01. 2012 17.28
+2
oooo kolk je hud ta trikolorček <3
Trust35
10. 01. 2012 17.26
+12
Eksluzivno??? Ta \"novica\" in ta interviju je po vseh medijih!!! 24 ur,zakaj si izmisljujete??
erlapsus
10. 01. 2012 16.49
+19
zanimivo Keržišnik...ekskluzivno za 24ur?!...ha ha.....ko sem gledal ta intervju je bilo v dvorani še 150 novinarjev iz celega sveta...pa nisem zasledil vprašanja od 24ur;)....si pa lahko to pogledate na ita straneh...le z razliko,da tam niso vrinili da je to ekskluzivno za njih...aja pri prepisovanju tega \"ekskluzivnega ćlanka\" je prišlo tudi do nekaj napak....Kate bo verjetno delala v ekipiVR46,ki pa dela tudi kaj drugega,kot samo prodaja spominke....Loris ne bo izbiral gume za vsakega dirkača,ampak za vse dirkače enake...glede na razmere....pri vpr,če lahko zmaga 9ali10 dirk v sezoni,ni odgovoril zakaj pa ne....;)
lioon
10. 01. 2012 18.04
+10
Ta Keržišnik...Zdej pa še tle buče klat. Ko, da jih ni že dovolj stresal med sezono. No sej hvala bogu mamo še druge kanale in prave komentatorje, kot sta recimo Toby Moody in Julian Ryder. Ne pa ta naš otroški vrtec.
The_Crazy_Freak
11. 01. 2012 02.29
+3
Kane
10. 01. 2012 16.32
-1
panigale superquadrata
modrix
10. 01. 2012 16.23
+29
super, sem prebral vse, od a-ž . končno neki zanimivega