MotoGP

Dovizioso še sam presenečen nad drugo zaporedno zmago: Nisem pričakoval, da bom konkurenčen, a sem kar zmagal

Montmelo, 12. 06. 2017 06.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Dirkači razreda motoGP so opravili še s sedmo preizkušnjo v letošnji sezoni svetovnega prvenstva. Špansko slavje sredi Katalonije pa je pokvaril Andrea Dovizioso, ki je po Mugellu slavil še drugič zapored in očitno napovedal, da se je pripravljen boriti za naslov svetovnega prvaka. Zmaga v Montmelu je presenetila tudi Italijana, saj ni pričakoval, da bo konkurenčen.

Potem ko je v razredu moto3 slavil Joan Mir in v razredu moto2 Alex Marquez, je bilo na dirkališču v Barceloni vse pripravljeno, da bo tudi po dirki razreda motoGP glasno zadonela španska himna. A Andrea Dovizioso je imel drugačne načrte. Dirkač Ducatija je pred dirko dejal, da mu je zmaga v Mugellu dala dodatno energijo, a ni bil prepričan, da je lahko konkurenčen tudi v Kataloniji. Takoj po dirki se je moral 31-letni Italijan močno ugrizniti v jezik. V vročih pogojih je z izjemno predstavo premagal domača matadorja Marca Marqueza in Danija Pedroso, ter Ducatiju privozil drugo zmago v sezoni, sebi pa četrto v kraljevem razredu motociklizma. S tretjo zmago na Ducatiju (prvo je dosegel lani v Maleziji op. p.), se je priljubljeni DesmoDovi tudi vmešal v bitko za naslov svetovnega prvaka. Za vodilnim Maverickom Vinalesom, ki je v Barceloni končal šele na desetem mestu, ima zgolj sedem točk zaostanka. Italijan je zbral 104 točke, Maverick pa 111.

Andrea Dovizioso je še drugič zapored svoje mehanike zalil z zmagovalno penino.
Andrea Dovizioso je še drugič zapored svoje mehanike zalil z zmagovalno penino. FOTO: AP
"Pred dirko smo se zavedali, da je oprijem zelo slab in da je obraba zadnje gume zelo visoka in kritična. Zato smo se odločili, da se ne bom osredotočili zgolj na hitrost. Ko se je dirka začela, nihče ni imel hitrega ritma, saj smo vsi pazili na gume. Sam sem prehitel nekaj dirkačev in bil kar naenkrat za Danijem (Pedroso op. p.). On je dobro varčeval z zadnjo gumo, a tudi meni je to uspelo, za nameček, pa sem v dobrem stanju ohranil tudi sprednjo. Nisem vedel, kaj se dogaja zadaj in ali ima kdo hitrejši ritem od nas, saj smo mi vozili zelo počasi. Deset krogov pred koncem sem skušal iti na polno, a sem ugotovil, da imam povsem uničene gume. Ampak tudi ostali so imeli enak problem. Čudno je, saj še nikoli nisem zmagal dirke, da ne bi vozil s polno močjo," je odkrito po dirki priznal Dovizioso, ki je poskrbel, da Španci niso slavili v vseh treh razredih na domači dirki, kot so to pred tednom dni storili Italijani v Mugellu. Dovi je sicer priznal, da po drugi zmagi ne razmišlja o naslovu prvaka, saj je letošnja sezona znova zelo nepredvidljiva, predvsem zaradi Michelinovih pnevmatik. "Nihče ne more napovedati prihodnosti, še posebej v letošnji sezoni. Vsak konec tedna je zgodba drugačna. Sam nisem osredotočen na prvenstvo, ampak sem zelo osredotočen na razvoj motocikla. Ta konec tedna je bil čuden za vse dirkače, nam je pač to uspelo izkoristiti na najboljši možen način. Nisem pričakoval, da bom sploh konkurenčen, a sem kar zmagal. Dobro poznam pozitivne in negativne lastnosti motocikla in na vsaki dirki iz njega poskušam izvleči maksimum. Sem realen, ne vem, če se lahko borimo za naslov prvaka, še vedno nam manjka nekaj malenkosti," je še povedal Dovizioso, ki bo na naslednjo dirko, ki bo na sporedu 25. junija v Nizozemskem Assnu, prišel zgolj s sedmimi točkami zaostanka za vodilnim v prvenstvu.

Kljub temu, da sam ne želi razmišljati o naslov prvaka, pa sta nasmejanega Italijana v bitki za naslov prvaka podprla oba Katalonca, ki sta domačo preizkušnjo končala na odru za zmagovalce. Aktualni svetovni prvak Marc Marquez je z drugim mestom popravil vtis iz zadnjih dveh dirk v Le Mansu in Mugellu, kjer je vknjižil eno točkovno ničlo in eno šesto mesto. Katalonec je dejal, da je vesel za Dovija, a ne ve, kako bo konkurenčen na naslednjih dveh dirkah v Assnu in na Sachsenringu. "Je drugi v prvenstvu in način, kako je dosegel zmagi v  Mugellu in tukaj, je dokaz, da je zelo hiter. Bo pa zanimivo videti, kako se bo njegov Ducati odnesel v Assnu in Sachsenringu, ki sta povsem drugačni dirkališči. Že zdaj pa vemo, da bo izjemno hiter v Avstriji in v Brnu," je o možnostih Doviziosa v svetovnem prvenstvu po dirki v Montmelu povedal Marquez. "Dovi je zelo izkušen dirkač. Zelo dobro se pelje. Dobro pozna svoj motocikel in se je sposoben prilagoditi glede na lastnosti Ducatija. Vselej je bil konstanten in sedaj ko je zmagal dve dirki, je zagotovo kandidat za naslov prvaka," pa je o nekdanjem moštvenem kolegu spregovoril Dani Pedrosa, ki je na domači dirki osvojil še četrte stopničke v letošnji sezoni (ena zmaga in tri tretja mesta op. p.). Če se bo Dovi res sposoben boriti za naslov prvaka pa bomo seveda videli na naslednjih dirkah, do konca sezone jih je še enajst. Z drugimi besedami, dirkači niso še niti na polovici letošnjega prvenstva. Ducati se lahko v svoji zgodovini sicer pohvali z enim naslovom svetovnega prvaka, tega jim je leta 2007 privozil, sedaj upokojeni Casey Stoner

Marquez in Pedrosa sta prepričana, da se lahko Dovi bori za naslov svetovnega prvaka.
Marquez in Pedrosa sta prepričana, da se lahko Dovi bori za naslov svetovnega prvaka. FOTO: AP


 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trumpet2018
12. 06. 2017 16.29
+2
to je edina stvar ki jo gledam na pro plus, edina stvar ki ni fejk news, poleg vremena seveda .
Nightyfly
12. 06. 2017 14.28
-2
Danes in jutri Yamaha preizkusa dva nova okvirja , ki si ju bosta oba dirkaca izmenjala za pridobitev cim vec navzkriznih podatkov .Zaenkrat je Vinales kar dobro odpeljal kroge po kosilu . Upam na resitev problemov in boljso vodljivost .
hardwear
12. 06. 2017 16.33
+1
motorist_mb
12. 06. 2017 12.03
+3
Malo več samozavesti in hrabrosti pa boš in...vsi so čakali na 99 pa je Dovi iz inata explodiro...bravo pubec...samo tak naprej in naslov bo mogoče...Sava bi imela bolše gume od totih luzerov...sama sreča je da še noben voznik ni Faso poškodbe!
hardwear
12. 06. 2017 16.37
-1
Ves ka si ti .....fejk navijac.....nic vec ducati99man ? Sam vprasam.
kraljevski
12. 06. 2017 10.55
+0
Bravo Dovi.Go46
NašDONALDO
12. 06. 2017 08.34
+6
no če Yamaha ni bila konkurenčna, koko to, da je najboljši čas v dirki postavil Folger?
silly
12. 06. 2017 10.15
+0
pač je največ riskiral; saj se je videlo, da vsi malo po jajcih vozijo in gume šparajo
NašDONALDO
12. 06. 2017 12.17
+2
po čem sklepaš da je največ reskiral? mislim da ni, je bil pač najboljši izmed yamah, tudi že na treningih, ostali so bili slabši. da bi pa najhitrejši krog v dirki postavil nekonkurenčen motocikel pa prvič slišim, nesmisel!
Nightyfly
12. 06. 2017 14.33
-1
silly78,,,,,, se kar strinjam .Zelo so po jajcih vozili in bili pazljivi . Da bo malo gripa v Barceloni so ze prej vedeli ,da ga bo pa tako malo zaradi vrocine so zal spoznali na progi . No , seveda to ne more biti izgovor ,ker so pogoji enaki za vse .Torej veselo na delo in naj najdejo resitve .
Kaoswakii
12. 06. 2017 08.33
+37
trenutno sem v hrvaški Istri in ko hočem pogledat vašo video vsebino (katerokoli na 24 ur) NE MOREM GLEDAT, ker sen v tujini??? REKLAME PA LAUFAJO BREZ PROBLEMA.... BOLANO!!!!
Aquanaut
12. 06. 2017 14.34
+2
kiki46
12. 06. 2017 08.06
+7
Dober dirkač. Pokazal je, da se da z Ducatijem zmagovat. Medtem ko je pred nekaj leti iz tega moštva neslavno pobegnil "kao" za nekatere najboljši dirkać
Drty
12. 06. 2017 09.10
+1
Semdoberr
12. 06. 2017 09.47
-1
dajno
12. 06. 2017 09.50
+1
mptour
12. 06. 2017 10.46
-5
poper00
12. 06. 2017 11.37
+0
mptour zakaj so bolniki,ker so napisali resnico?
Mohiito
12. 06. 2017 13.04
-1
Haha, nekateri resnice že po defoltu ne prenesejo++++