MotoGP

Dovija poraz še ojačal: Prepričan sem, da se bom drugo leto znova boril za naslov

Ljubljana, Bologna, 14. 12. 2017 16.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Andrea Dovizioso je bil v nedavno končani sezoni razreda motoGP vse do zadnje dirke v igri za naslov svetovnega prvaka. Na koncu je sicer moral priznati premoč Marcu Marquezu, a poraz ga ni pretirano potrl. Italijan že pogleduje proti sezoni 2018, v kateri ima znova namen naskakovati krono v elitnem motociklističnem razredu.

Andrea Dovizioso se je v minuli sezoni šestkrat povzpel na najvišjo stopničko v elitnem razredu.
Andrea Dovizioso se je v minuli sezoni šestkrat povzpel na najvišjo stopničko v elitnem razredu. FOTO: AP
Šest zmag, eno drugo mesto, eno tretje mesto, 261 točk in drugo mesto v točkovanju za naslov svetovnega prvaka, tako lahko v številkah opišemo sezono Andree Doviziosa v razredu motoGP. Italijan še nikoli v karieri ni bil tako blizu naslovu svetovnega prvaka, kateri je na koncu povsem zasluženo odšel v roke Marca Marqueza. Mesec dni po koncu sezone 2017 je Dovi že pozabil poraz in že pogleduje v prihodnost. Malokdo je pred začetkom letošnje sezone napovedal, da se bo Dovizioso sposoben s svojim Ducatijem vse do zadnje dirke boriti za naslov, a še kako so se zmotili. Ni veliko manjkalo in bi vselej nasmejani Italijan postal šele drugi dirkač po Caseyju Stonerju in letu 2007, ki bi se lahko pohvalil z naslovom prvaka na rdečem motociklu iz Bologne in prav to ostaja želja Dovija za prihajajočo sezono, ki se bo začela s tradicionalno dirko pod žarometi v Losailu.

"Vem, kako težko je osvojiti naslov svetovnega prvaka. Toda veliko smo se naučili v minuli sezoni. Nimam nobenih dvomov, da se ne bi prihodnje leto znova boril za naslov prvaka. Je pa res, da je velika razlika v tem, da se zgolj boriš za naslov, ali pa ga na koncu tudi osvojiš," je v pogovoru z italijanskimi novinarji razkril Dovizioso. 

Doviziosoje sicer takole končal sanje o naslovu prvaka, potem ko je na dirki v Valencii storil napako in odstopil.
Doviziosoje sicer takole končal sanje o naslovu prvaka, potem ko je na dirki v Valencii storil napako in odstopil. FOTO: motoGP
Ducati je napredoval, a ...
Ducati je že v sezoni 2016, ko sta po eno dirko dobila oba njihova dirkača (Andrea Iannone v Spielbergu in Dovizioso v Sepangu, op. p.) nakazal, da se vrača na pota stare slave. V sezoni 2017 so zato mnogi pričakovali, da bodo naredili korak nazaj, saj se je spremenil pravilnik o uporabi aerodinamičnih krilc, ki naj bi po mnenju stroke najbolj pomagale prav Ducatijevim dirkačem. A rdeči so poiskali nove rešitve in se vse do konca z Dovijem borili za naslov, prav tako so slavili kar šest zmag v eni sami sezoni, kar jim je uspelo zgolj s Stonerjem, ni jim pa denimo uspelo doseči niti ene v dveh sezonah, ko je na njihovem motociklu sedel devetkratni svetovni prvak Valentino Rossi. "Dokazali smo, ne samo jaz, tudi ostali dirkači, da je naš motocikel dober, toda to samo po sebi ni dovolj, da premagaš izjemno konkurenco v elitnem razredu. Naši rivali so močni, imajo izjemne dirkače na izjemnih motociklih. Toda temelji so postavljeni in točno se zavedamo, kaj še lahko popravimo, da bomo še bolj konkurenčni naslednje leto. Nekaj malega nam še manjka, toda tudi naši rivali niso popolni," je še o pričakovanjih za prihodnjo sezono spregovoril 31-letni Italijan.
Nikoli si nisva bila blizu, kar je velika škoda. Toda ne zaradi tega, ker bi se kdaj sprla. Enostavno ima takšno življenje, v katerem je moral postaviti določene meje, drugače bi se mu vse podrlo. Andrea Dovizioso o odnosu z rojakom Valentinom Rossijem

Dva Italijana, a tesne vezi z Rossijem ni 
V pogovoru z italijanskimi novinarji se seveda ni uspel izogniti vprašanjem o Rossiju in njegovem odnosu z devetkratnim svetovnim prvakom. "Nikoli si nisva bila blizu, kar je velika škoda. Toda ne zaradi tega, ker bi se kdaj sprla. Enostavno ima takšno življenje, v katerem je moral postaviti določene meje, drugače bi se mu vse podrlo. Lahko bi bila dobra prijatelja, saj oba gojiva enako strast do dirkanja. Sva si precej drugačna toda ne tako, kot bi si mnogi mislili," je o svojem odnosu z dirkaškim doktorjem še spregovoril dirkač Ducatija. Zagotovo bi mi prišel prav kakšen nasvet, kako osvojiti naslov prvaka, ne nazadnje ima Rossi s tem veliko več izkušenj, četudi je zadnji naslov osvojil leta 2009. A tudi Dovizioso je že okusil, kako je biti svetovni prvak. Leta 2004 je namreč postal prvak v 125 kubičnem razredu, sedaj pa bo poskušal storiti vse, da postane prvak med elito. S tem se lahko pohvali zelo malo dirkačev, a vsi se s tem uspehom z zlatimi črkami zapišejo v zgodovino motociklističnih dirk in to je tudi končni cilj. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AS1983
15. 12. 2017 11.14
+0
jaz pa mislim, da se bo prihodnjo sezono izboljšal še Lorenzo pri Ducatiju, tako da Marquez se ne bo sprehodil do naslova, sem v pričakovanju prihodnje sezone, kjer bo spet mesarsko klajne
onefivefive
18. 12. 2017 16.09
-3
Marc se razen 2014 nikoli ni kar sprehodil do naslova.Vsakič bo težje,sploh zaradi mladih juncev in starih prvakov tak da vsekakor lahko pričakujemo napeto še bolj kot 2017
AS1983
15. 12. 2017 11.11
+2
Ducati je zelo napredoval in Dovizioso je lahko upravičeno optimist za prihodnjo sezono.
MaunelNeuer
14. 12. 2017 18.36
-5
težko bo prek španskega šampiona hehehehehe
Mottodedi
14. 12. 2017 19.59
-2
Se strinjam, navijam za Mravljico, ampak ne bo tako enostavno, kot se zdi. Konkurenca je ubijalska in stele bodo vsake napake, nepravilne odločitve in okoliščine, sicer tako kot vedno, vendar v naslednji sezoni bo to v mikronih, potem bodo šele milimetri! Gaaassaaaa 93!!!!