MotoGP

Dall'Igna si je oddahnil po dvojni zmagi Ducatija: 'Argentina se lahko dirkaču pripeti le enkrat v življenju'

Spielberg, 15. 08. 2016 07.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Spielbergu takoj po dirki razreda motoGP ni bilo težko poiskati najsrečnejšega človeka. Prvi mož Ducatija Gigi Dall'Igna je bil na robu solz po dvojni, morda pa celo trojni zmagi svojega moštva, glede na to, da je zmagovalcu Andrei Iannoneju in drugouvrščenemu Andrei Doviziosu družbo na stopničkah delal Jorge Lorenzo.

Fotografija za Ducatijev album - trije dirkači rdečih, dva sedanja in en bodoči, na stopničkah v Spielbergu.
Fotografija za Ducatijev album - trije dirkači rdečih, dva sedanja in en bodoči, na stopničkah v Spielbergu. FOTO: AP

Tretje mesto Jorgeja Lorenza je zaokrožilo skorajda perfekten konec tedna za moštvo Ducatija na VN Avstrije v Spielbergu, kjer je lahko bodoči član bolonjske ekipe videl dvojno zmago svojih bodočih delodajalcev. Ti so glasno slavili po tem, ko sta čez ciljno črto kot prvi in drugi prišla Andrea Iannone in Andrea Dovizioso, prvi mož Ducatija Gigi Dall'Igna, ki se je prej nemirno presedal na stolu v garaži, pa si je lahko oddahnil. Od Ducatija so številni v tej sezoni pričakovali velike reči, a tudi zaradi neumnosti lastnih dirkačev in nekaj smole zmag ni bilo. Italijani so jo le dočakali na nedeljski dirki po kar šestih sezonah in Dall'Igna je presrečen priznal, da se je z Iannonejem in Doviziosom pogovoril o morebitni ponovitvi dogodkov iz Argentine, kjer je Iannone svojega rojaka zbil v zadnjem zavoju, oba pa sta ostala brez uvrstitve na stopničke.

"Dolgo časa smo čakali na to zmago. Letos smo bili več kot enkrat že blizu in končno smo prišli do tukaj. Ta zmaga je velika razbremenitev," je bil nasmejan Dall'Igna. "Hvaležen sem vsem ljudem v ekipi, ki so letos opravili neverjetno delo. Včeraj smo govorili z obema dirkačema in jim rekli, da se lahko takšna napaka pripeti le enkrat v življenju vsakega dirkača. Prepričan sem bil, da ne bosta storila še ene take napake in tako je bilo," je dodal. Čeprav naj bi zdaj sledile težje dirke za Ducati, ki naj bi mu bil Red Bull Ring pisan na kožo, si je Dall'Igna zaželel še kakšnega uspeha. "Menim, da smo letos dobro delo opravili na praktično vsaki dirki in imamo tudi konkurenčen motocikel ter konkurenčna dirkača. Menim, da bi lahko do konca sezone dosegli še kaj več," je dodal.

Iannone med nedeljsko dirko na avstrijskem Štajerskem.
Iannone med nedeljsko dirko na avstrijskem Štajerskem. FOTO: AP

Težko pričakovano zmago je Ducatiju priboril večkrat kritizirani Iannone, ki se je tudi v Avstriji med treningom zapletel v jezno izmenjavo mnenj s kolegom Eugenom Lavertyjem, Doviziosa pa slabih deset krogov pred koncem napadel v boju za prvo mesto. A tokrat je bilo vse čisto, moštvo Ducatija pa ni videlo še ene "argentinske" katastrofe. Iannone je v izjavah po dirki dejal, da je vesel, da je pred slovesom od moštva (odhaja v Suzuki), ki mu je bil zvest toliko časa, uspel veliki met. "Dal sem sto odstotkov in razpletlo se je pozitivno. Dirka je bila zelo težka, a zadovoljen sem zaradi prve zmage Ducatija po toliko letih. Škoda, da se ob koncu leta razhajamo," je za Movistar+ dejal Iannone. Priznal je, da je steza, na kateri najboljši motociklisti v tem tisočletju še niso dirkali, izjemno naklonjena rdečim. Vsaj malce presenetljivo se je odločil tudi za mehko sprednjo gumo. In zadel.

"Steza se zelo prilega Ducatiju in pomembno je, da mi uspe še veliko dobrih rezultatov do konca sezone," je še menil Iannone. "Menim, da bi mi lahko šlo dobro od rok. Vse treninge smo posvetili temu, da smo določili najboljšo gumo, trdo ali mehko. Po številnih krogih z mehko sem prišel v dober ritem in se jo odločil uporabiti. Pri Michelinu niso bili preveč zadovoljni, a dejali, da mi bodo ustregli, a da bom moral paziti, ker bodo vsi začeli s tršo gumo. Na začetku sem si rekel: 'Mirno!' Dirkal sem počasi, kasneje pa sem se prebil naprej in pazil na obrabo. Dobro se je izšlo."

Za Lorenza je bilo tretje mesto enako zmagi, potem ko je dirkač Movistar Yamahe večino dirke preživel tik pred moštvenim kolegom Valentinom Rossijem in ga uspel zadržati na četrtem mestu. Majorčan je vodilnemu v skupnem seštevku Marcu Marquezu (Repsol Honda) malce zmanjšal prednost pred, na papirju, "svojimi" dirkami. "Od zunaj se zdi lahko ocenjevati. Ko dirkač odpelje tri slabe dirke, potem je to zelo lahko. Rekel sem že, da bom, ko bodo pogoji bolj ali manj običajni, spet hiter in tako je bilo. To tretje mesto z dvema sekundama zaostanka za zmagovalcem se zdi kot zmaga," se je glasila ocena Lorenza. Prvenstvo še zdaleč ni odločeno, trdi otočan, ki je proslavljal pomembne točke v boju za nov naslov svetovnega prvaka. "Vedeli smo, da bo tretje mesto tukaj s takšnima Ducatijema izvrsten dosežek in na koncu sem z veliko truda in zbranosti, Valentino do konca ni odnehal, prišel na zmagovalni oder in zadovoljen sem s svojo samozavestjo in z delom v teh dveh tednih," je še povedal Lorenzo. "Nadoknadil sem nekaj pomembnih točk v primerjavi z Marquezom in zgodi se lahko prav vse. Kot smo videli včeraj pri Marcu, se lahko ob padcu v tej kategoriji zgodi kaj nepredvidljivega, lahko se poškoduješ in izpustiš eno ali dve dirki, lahko te zrušijo, se ti pokvari motocikel ...  Dokler ni na koncu nekdo matematično potrjen za prvaka, ne moreš reči nič, to smo videli leta 2013, ko so mi zmanjkale štiri točke."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sertopraha
16. 08. 2016 10.08
+40
Jaz bolj redko komentiram ampak vseeno, naša dva komentatorja sta včeraj že po treh krogih odpisala Ianoneta, češ da mehka guma bo na koncu dovolj le za kakšno sedmo ali osmo mesto. Žalostno je tudi to, da sta se tega nekako držala tudi ko je Ianone spet prehitel Dovija. Skratka bog pomagaj. Glede Ducatija pa sledeče; vsem je jasno, da je Dukati letos močno napredoval (s krilci ali brez) in bi seveda brez padcev in napak bil še višje. Tisti pa ki mislite, da bi Lorenzo podpisal za italiane če bi v moštvu ostal the Maniac, nimate veliko razgledanosti okrog MotoGP-ja. Lep dan.
HAILWOODmike
16. 08. 2016 10.44
+39
Bravo za komentar. Sam tut ne komentiram vec tukaj pogosto, ker razgledanost dolocenih je res majhna. O kometatorjih pa res nebi, ker sem sam 3x bolj podkovan o dirkanju kot onadva!
AS1983
15. 08. 2016 10.31
+0
skrajni čas je že bil, da je Ducati zmagal, jim privoščim
Profesormarck
15. 08. 2016 10.00
-26
Samo to je bila steza,ki odgovarja ducatiju,drugo leto itaq krilc več ne bo....Sicer pa,da ne bo pomote-privoščim jim,odvzeli so pomembne točke yamahi..he,he
VR46ROSSI
15. 08. 2016 08.16
+38
Gigi, to je to..... za rdeče za letos, tako da si privošči zdaj..... go VR46
dugi159
15. 08. 2016 11.46
-39
Upam da si si pred sedmimi leti privoscil ker to je bilo to
motorist_mb
15. 08. 2016 08.07
-39
Gigi drugo leto bo še več teh zmag...Ducati99man bo prinesel naslov nazaj kamor spada...mogoče je napaka ker so manijaca odpustili ker več obeta kot Dovi...Ducati99man forza!
VR46ROSSI
15. 08. 2016 08.19
+37
Spet delaš račun brez krčmarja? Bo trajalo najmanj eno sezono, da bo spremenil stil vožnje......mogoče naslednje leto v Avstriji.
motorist_mb
15. 08. 2016 09.58
-31
V soboto sem napisal vse razen zmage bo katastrofa...prvo ali drugo leto prvak isto ti je...stil menjat ne vrjamem v to...Ducati99man forza!
Callux
15. 08. 2016 10.13
-20
Nihče ne pravi, da bo moral Jorge povsem zamenjati stil vožnje.. Moral pa ga bo konkretno prilagoditi, saj Ducatija ne moreš peljati na enak način kot Yamaho..
NikPlošnik
15. 08. 2016 10.54
-35
Marquez bi na Dučeju zagotovo postal že prvo sezono prvak. Že to kar počne na Hondi, je nekaj neverjetnega! In še naprej ji ostaja lojalen z novo dveletno pogodbo, podobno kot Pedrosa in v motokrosu naš Gajser, ki ga je med drugim včeraj obiskal v boksih, bil gost Hondine garaže in zanj stiskal pesti.
Z.I.Z.U.
15. 08. 2016 15.59
+39
Edino kar je zagotovo je to da ti nimaš pojma.. vse ostalo je mlatenje prazne slame in brezvezno ugibanje.. ne vem kaj je tu naverjetnega da zaostaneš 11 sek za zmagovalcem in samo 5 sek pred Pedroso ki mu letos nikakor ne gre zaradi "genija moticklizma" kateremu se v popolnosti prilagaja motor.. na vse ostale se požvižgajo.. da ne pozabimo da edini vozi drugačen motor kot ostali...
KimiRaikkonen
15. 08. 2016 17.05
+40
hehe Gajser je pa ze reku da je "vcasih" navijal za Valeta ampak da mu je zadnje cajte bolj usec Mark..le zakaj heh..ker je pac pri HRC Hondi :)
gajžlazakorla
16. 08. 2016 11.34
+37
Z.I.Z.U. odličen komentar, na žalost je tukaj precej zaslepljencev, ki nikakor ne spregledajo.