MotoGP

VIDEO: Pred zadnjo dirko: Lorenzo trdi, da je povsem miren, Rossi 'razočaran'

Cheste, Lozana, 05. 11. 2015 14.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.G./J.K./T.Š./STA
Komentarji
254

Glavni junaki zaključka sezone v razredu motoGP so eden za drugim spregovorili na četrtkovi novinarski konferenci v Chesteju. Valentino Rossi, Jorge Lorenzo in Marc Marquez pričakujejo dirko za v anale. Mednarodno športno razsodišče (CAS) zavrnilo Rossijevo pritožbo.

Predstavniki medijev so na morda najbolj obiskanih novinarskih konferencah v zgodovini razreda motoGP v Chesteju pred zadnjo dirko sezone dočakali poglede vseh glavnih protagonistov. Najprej je spregovoril "domačin" Jorge Lorenzo, ki se bo z moštvenim kolegom Valentinom Rossijem (oba Movistar Yamaha) udaril za naslov prvaka.

Lorenzo ni želel komentirati odločitve Mednarodnega športnega razsodišča v Lozani (CAS), ki je v četrtek odločilo, da bo moral Italijan s sedmimi točkami prednosti v skupnem seštevku dirko začeti z začelja - ne glede na predstavo v kvalifikacijah.

"Odločitev moramo spoštovati. Sem sem prišel z idejo, da se osredotočim na konec tedna. Ne želim govoriti o ničemer, kar bi se lahko zgodilo v prihodnje ali na dirkališču," je bil jasen Lorenzo:

"O preteklosti želim reči le, da sem s svojo gesto na stopničkah v Sepangu storil napako. Želel bi se opravičiti pred navijači, ker to ni bilo primerno. Obžalujem to, a nimam kaj drugega za povedati. Ko jaz storim napako, se skušam opravičiti. Pričakujem, da se bomo v nedeljo vsi obnašali lepo. Dirkači skušamo na splošno dati vse od sebe in včasih lahko pride do takšnih situacij kot v Sepangu. Na sestanku so nas danes prosili, da ne škodujemo motociklizmu."

Zadnji medijski šov pred velikim spektaklom.
Zadnji medijski šov pred velikim spektaklom. FOTO: Reuters

Balearčan je dodal, da želi pri Yamahi ostati še dolgo po koncu kariere, o svojih gestah in izjavah tudi o moštvenem kolegu Rossiju pa ni želel znova razpravljati.

"Kar sem rekel v Sepangu sem rekel – zdaj smo v Valencii in zdaj želim govoriti le o petku, o soboti in o dirki. Prosili so me, da govorim le o dirki, če pa si bom želel govoriti še o čem, naj bo to v ponedeljek," je še pristavil Lorenzo.

"Tudi za naslednje leto imam pogodbo z Yamaho, želim nadaljevati tukaj ne le do takrat, ko se bom upokojil, a za vedno. Menim, da sva z Valentinom del ene najboljših ekip na svetu. Vedno sem bil v zaostanku, zato lahko več pridobimo kot izgubimo. Hondina tekmovalnost bo tudi faktor," je zaključil:

"Vedno sem imel priložnost, da izpolnim svoje sanje. Če bi se zdaj upokojil, bi lahko od tu odšel povsem miren. Vse, kar se mi bo še zgodilo, je darilo. Pritisk ni velik. Res je, da je v igri veliko, toda vse bo ostalo enako, pa če osvojim naslov ali ne. Tu smo, da bi uživali in da bi videli dirkače, ki bodo šli na življenje in smrt po zmago."

Rossi priznava, da Valencia, kjer je že izgubil en naslov prvaka, ni njegova najljubša postaja motociklistične karavane.
Rossi priznava, da Valencia, kjer je že izgubil en naslov prvaka, ni njegova najljubša postaja motociklistične karavane. FOTO: Reuters
Rossi: Dirkal bom tudi naslednje leto
Ko je svoj položaj pred mikrofoni v Chesteju zavzel Rossi, je za razliko od Lorenza hitro spregovoril o odločitvi CAS, ki ga je po njegovih besedah "bolj razočarala kot ujezila".

"Ker bom moral štartati zadnji, bo vse toliko bolj naporno. Težko bi bilo v vsakem primeru, toda zdaj bo na dirki še toliko težje. A sem tukaj in skušal bom dati svoj maksimum, vsi v ekipi smo osredotočeni," je povedal Rossi.

"To so pravila igre in potrebno jih je spoštovati. Sem bolj razočaran kot jezen. Ljudje so razumeli, kaj se je zgodilo, to je zame vsaj manjše zadovoljstvo. Sanjal sem, da bi se lahko boril za naslov in da bi se lahko po prekrasni sezoni zanj pomeril v normalnih okoliščinah. A to prav nič ne zmanjša moje strasti ali moje ideje glede prihodnosti, tudi naslednje leto bom dirkal, ko se bo z vidika tehnike spremenilo veliko reči, nato se bom odločil, če bom dirkal še naprej."

Legendarni Italijan se je le bežno dotaknil dogodkov iz Sepanga in zatrdil, da mu ni žal za dogodke, ki so privedli do večkrat predvajanega padca Marca Marqueza. Rossi se je zahvalil za podporo, ki mu jo je v dneh po dirki v Maleziji izrazil celo Lorenzov oče, zaželel pa si je tudi drugačnega razpleta kot leta 2006.

"Glede na to, da bom štartal z začelja, ne vem, kaj lahko pričakujem, dal bom vse od sebe, toda vse le ni odvisno od mene. Da kaj objokujem glede Sepanga? Le to, da nisem sledil svoji normalni liniji, toda zdaj razmišljam le o nedelji. Prosili so me, da o Sepangu ne govorim in strinjam se," je dodal Rossi.

"Jorge me je s posredovanjem pri CAS resnično presenetil. Ne vem, kako bo to vplivalo na najin odnos v prihodnje. Da me je podprl njegov oče? Hvala mu! Moja hitrost bo ključna za preboj v ospredje. Valencia ni med mojimi ljubšimi dirkališči, toda lani sem bil dober in drugo mesto je bilo lep dosežek. Leta 2006 sem izgubil naslov s 'pole positiona', upam, da bo zdaj obratno. Moram biti hiter in ne smem grešiti."

Marc Marquez
Marc Marquez FOTO: Reuters

Marquez: Eden mojih najtežjih tednov
Kot zadnji je svoja pričakovanja predstavil Marquez, ki ni skrival razočaranja nad dogodki v Maleziji, o katerih pa tako kot njegova predhodnika ni želel preveč govoriti.

"Pošteno povedano - to je bil eden izmed najtežjih tednov mojega življenja. Upam, da ga bom zaključil z dobrim rezultatom, če bo možno tudi z zmago. Zadnja dirka je vedno velika zabava in upam, da bo občinstvo uživalo v šovu," je povedal mladi Katalonec.

"Vem, da bodo nekateri navijali za Valentina Rossija, drugi za Jorgeja Lorenza, tretji zame, a konec koncev bodo vsi tukaj zato, da bi uživali v spektaklu in upam, da bo res tako. Sepang? O tem sem že govoril in stojim za tem. Prosili so nas, da govorimo le o nedelji, Honda je že spregovorila s telemetrijo in podatki, ki jih je pokazala po dirki. Tu smo le zato, da uživamo v dirki."

Marquez je bil v zadnjih dnevih in tednih deležen tudi veliko zbadljivk in grobih žaljivk na družbenih omrežjih, pred zaključkom sezone pa je priznal, da so ga prizadele.

"Glede Sepanga obžalujem le, da nisem zaključil dirke za svoje moštvo. Na dirki sem se skušal prikazati v svoji najboljši luči, ko grem na stezo skušam vedno dati svoj maksimum, to sem vedno počel in to bom storil tudi tokrat," je dodal Marquez: "Žaljivke? Nisem robot, prebral sem jih, toda skušam le opraviti svoje delo."

Rossiju CAS ni ugodil.
Rossiju CAS ni ugodil. FOTO: Reuters

CAS ni ugodil pritožbi Rossija
Incident v šestem krogu dirke v Sepangu, kjer je Rossi oviral Španca Marqueza in z zapiranjem ter tudi s sunkom z nogo povzročil njegov odstop, je po odločitvi vodstva tekmovanja prinesel kazen v obliki treh kazenskih točk.

Ker je imel Italijan eno že od prej, bo po pravilih naslednjo dirko začel z zadnjega mesta. Naslednja dirka pa je obenem tudi zadnja v sezoni in odločilna v boju za naslov prvaka, kjer ima Rossi sedem točk naskoka pred moštvenim tekmecem in sotekmovalcem Lorenzom. Dirka v Valencii je na sporedu v nedeljo, 8. novembra, v neposrednem prenosu na Kanalu A in VOYO.

Rossi je zahteval, da CAS kazen zmanjša na eno kazensko točko ali jo izniči, kar bi pomenilo, da v Valencii ne bi štartal z zadnjega mesta, temveč s tistega, ki bi ga dosegel v kvalifikacijah.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (254)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Roman M.
07. 11. 2015 12.35
...pričakujejo dirko za v anale ? kaj to pomeni ? Ali pa jaz ne znam več slovensko ? Analno je zame - v Auspuch...
gasdokonca
06. 11. 2015 12.24
-2
moto sport je šov za gledalce in tisti, ki ne dela šova ampak jajca kot cmerica, naj dirka sam na hitrostne rekorde v puščavi, njegovega kislega ksihta pa nočem gledat...in če bo zmagal naj si sam sebe gleda, ker dvomim da bo veliko tistih, ki se bodo z njim veselili,.... vikend bo lep gremo na motor pa gas do konca pol pa bo kar bo
gasdokonca
06. 11. 2015 12.24
+0
za JL pa mislim da je najbolši vzdevek zanj cmer ica, je obupen karakter, to k se je pa še nekaj glede tega udajal pa pokaže, da je navaden cmer ič in kdo sploh navija zanj in zakaj tud ne vem..... Yamaha pa bi ga, če je pametna enostavno za naprej pustila na cedilu, ker to da se spraviš na moštvenega kolega je pa itak dokaz možganske motne,...ker cmerica je zamudu priloko, da bi bil tiho, vendar ko spregovori normalnega človeka vse veselje mine......res je hiter ampak tudi glu p ko daska,... nazadnje je še foter je to ugotovu,...
Semdoberr
06. 11. 2015 16.26
+1
gasdokonca
06. 11. 2015 12.23
+3
vseč sta mi tako VR kot MM ki sta na dirkališču čisto nasprotje, en preračunljiv drug mlad in divji, sta pa oba dobra dirkača,... ampak glejga zlomka ravno ta dva sta se mi zapletla v ringu,... Jasno da je VR izgubu živce pa je tamalo nadlogo sklatu in je šel s tem predaleč - če si dovolj dober ga pust za sabo pa bo, in obenem si je tamal eno okol ušes tudi zaslužu, ker je težil al bi prehitu al pa ne po nepotrebnem v spice skakal,,,, ampak je kar je ....
duhccc
06. 11. 2015 11.24
-6
ROSSI BO MEL ITAK SLABO KARAMO IN NEBO PRISEL DO KNCA DIRKE....
MAJOH
06. 11. 2015 09.51
+0
Upam,da bo zmagala pravica.To špansko falango je potrebno s strani poštenih dirkačev onemogočiti.
eisen kreuz
06. 11. 2015 01.56
+40
hahahhaah kaki kekec ta lorenzo .še njegov stari ga ma dovolj in navija za rossija hahah !
Fineliner
06. 11. 2015 00.44
+9
Calluxa za pisanje člankov v motogp rubriki, ker to kar tile objavljajo je res eno skrupucalo, ki je kao članek.
NoExit
06. 11. 2015 00.36
-1
Ne Liziki pa ne tamalemu ne verjamem nić.
konjujedan
06. 11. 2015 00.09
+34
Za pričakovati je bilo da CAS ne bo ugodil pritožbi, ker bi to verjetno imelo daljnosežne posledice na delovanje FIM in MOTOGP. Ampak nekje v sebi pa vsi vedo da je bil Rossi žrtev zarote med "mulcem" in "jokico". In da sta v bistvu onadva režiserja dogodkov zadnjih 2 oziroma 3 tednov. Uspela sta pokvarit veliki spektakel in zdravo navijaško razpoloženje. Pa tudi za posel ni najboljša situacija, SECTOR je JL že dal nogo in se mu (JL) po moje že hlače tresejo, da ga ne bodo po koncu zadnje dirke brcnili v "ta zadnjo" še pri Yamahi. Zdej bi najrajši še po upokojitvi ostal pri Yamahi. Kaj bi pa delal revež, pometal delavnice ker za PR (piar) res ni primeren ..... če še svoje družine in bivše ne more prepričat da bi ga podpirali..... Če mu pa slučajno uspe osvojitii naslov pa si ga naj nekam vtakne, ker tako pridobljen nima nobene vrednosti... Upam da se bo razpletlo v prid VR-ju če je kaj pravice na tem svetu ......
Uporabnik1110355
06. 11. 2015 08.33
00009
05. 11. 2015 23.39
+2
hahahaha... jočem :'D
Janez Dragan
05. 11. 2015 23.30
+23
NIIII PREDAJEEEEEE!!!!! 46!!!!!!
kolibri370
05. 11. 2015 23.30
+8
Komaj čakam na dirko. To kar se je zgodilo na zadnji dirki si jaz razlagam malce drugače. Na upočasnenih posnetkih se lepo vidi dotik MM čelade z rosijevim kolenom. Sicer nisem nek ekspert, ampak meni je vse skupaj delovalo, kot da se je želel MM maščevati in spraviti Rossija z proge. Čeprav je Rossi zapeljal bolj na široko in ga s tem oviral, bi MM brez težav dvignil motor in ga obšel po zunanji strani. Tu pa se mi je zdelo, kot da želi sam pasti na rossijev motor in ga s tem izločiti iz dirke. Ni mi tudi jasno, če gresta dva dirkača skozi enak ovinek pri nekje enaki hitrosti, zakaj je tisti zunanji bolj nagnjen? Totalno skregano z logiko, razen, če želiš bolj ostro zavit... Obtožbe Honde, da je Rossi z brco povzročil bremzanje prednjega kolesa je tudi malce za lase privlečena, prej bi rekel, da je to maslo MM. Sicer on tega ne bo nikoli priznal, ker bi mogoče zaradi tega znal leteti iz moštva, pa naj bo še tak talent, ampak japonci so resni ljudje. Je po ta izid že 3:0 za Rossija... Pač Rossija ne prehitevaš po zunanji strani.... @Night5talker odstrani vse navijače Valentina Rossija z tribun in potem poglej vse tribune... zasedene bodo največ 30%, zdej pa to razdeli na 24 delov in reciva, da jih imata MM in JL večino, ostali dobijo zgolj še družinske člane in prijatelje. Ko se bo Rossi upokojil, bom navijal za Danija Pedroso ( pač honda mi je bila vedno všeč, še ko je Rossi vozil zanjo), da končno osvoji zasluženi naslov Moto GP.
lioon
05. 11. 2015 23.48
+3
Si razlagaš drugače?? LOL... To smo mi že vse premlel takoj po dirki, ti pa po dveh tednih prideš s kao neko novo ugotovitvijo? lmao... Pa dejte res že nehat s tem incidentom, ker vrjetno nisem edini, ki mu gre že konkretno na jetra..
nikoiništa
05. 11. 2015 21.56
+19
Pa je sezona odločena za zeleno mizo. Brezveze
ednpa?
05. 11. 2015 21.41
+25
Lorenzo je en navadn hinavec
KravaMlekarica
05. 11. 2015 21.26
-3
Tudi Jorge je bil v Valenciji vedno hiter. Škoda za tisti padec v sezoni 2012, ko je bil tik za Ellisonom, ki je zaostajal za krog, nakar mu je vzelo zadek in je grdo padel. Tam ga je Ellison oviral po idealni liniji in sploh ni vedel da je Jorge za njim in mu je zaprl pot. Ne vem če so sploh signalizirali s plavimi zastavami. Prednost pred drugim Pedroso je do odstopa znašala 5 sekund. Drugače pa dve zmagi v sezoni 2010 in 2013, v sezoni 2011 pa tu ni dirkal zaradi poškodbe iz Phillip Islanda. V sezoni 2009 ima v Valenciji še eno tretje mesto.
5TIG
05. 11. 2015 21.55
+3
NikPlošnik
05. 11. 2015 21.10
-30
TDisco
05. 11. 2015 21.40
+9
ktmsm
05. 11. 2015 20.32
+36
Iz zadnjega štartnega mesta,do 10 naslova sv.prvaka... To je eden izmed naslovov ki bodo obkrožili svet,v nedeljo po dirki ;-))
ktmsm
05. 11. 2015 21.32
+22
Vidis kok malo je treba,da je clovek srečen., Me veseli da te ze ena mala nalepka spravi v dobro voljo...
kraljevski
06. 11. 2015 05.44
+6
Barbarezo
05. 11. 2015 20.15
+19
ajmoooooooooooooooo valeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
iga_biba
05. 11. 2015 23.26
-9
Ne ciao amore. Kljub brci ga bo še naprej slepo ljubil!
Mrider
05. 11. 2015 19.51
+11
Sedaj vidim, zakaj posnetek ni dovolj kot dokazno gradivo na sodišču. Kajti jasno se vidi kaj je bilo, toda obstaja pa 300 razlag. Zanimivo