MotoGP

Ben Spies za 24ur.com: Pri Ducatiju se počutim kot doma

Madonna di Campiglio, 16. 01. 2013 18.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na tradicionalni prireditvi Wrooom v italijanskem smučarskem središču Madonni di Campiglio smo se ekskluzivno pogovarjali z dirkačem moštva Ducati Benom Spiesom.

Ben, dobrodošli prvič na Wrooomu. Kako vam je všeč celotna prireditev?
Vse skupaj je enostavno neverjetno. Koliko ljudi, kakšna organizacija in kakšna predstavitev. In kako lepo je tukaj. Takoj sem začutil povsem drugačno atmosfero, ki je značilna za vas Evropejce. Takoj sem se tu počutil kot doma, pa čeprav skorajda ne poznam nikogar. In če pomislim, da sprva sploh nisem bil navdušen nad idejo, da moram le za dva dni leteti v Evropo. Sploh mi ni žal, da sem prišel.

Se vam torej zdi pri Ducatiju drugače kot pri Yamahi ali Suzukiju, kjer ste nastopali prej?
Seveda. Povsem drugače je. Ducati je res kot ena velika družina. Že prej sem to vedel, zdaj pa tudi čutim. Vedno sem se spraševal, zakaj so dukatisti tako posebni in tako privrženi tej znamki, zdaj pa mi je to tudi jasno. Pri Japoncih je to povsem drugače. Saj ne rečem, da ni OK, a je zagotovo drugače. Podobno atmosfero v moštvu sem čutil, ko sem vozil superbike za Yamaho. Sicer je šlo za japonsko znamko, a moštvo je bilo italijansko.

Ben Spies na Wrooomu v Madonni di Campiglio
Ben Spies na Wrooomu v Madonni di Campiglio FOTO: Reuters

Dejali ste, da ste si vedno želeli voziti ducati.
Ja, res je. Zanimalo me je od nekdaj. In prepričan sem, da sem se prav odločil. Za zdaj sem zelo zadovoljen v tem moštvu in to je seveda prvi pogoj za dobro dirkanje. Če je atmosfera v ekipi dobra, potem je dirkač zadovoljen in to je predpogoj za uspešno dirkanje.

Torej pri Yamahi ni bila dobra atmosfera?
Na koncu ne več. Ampak to v bistvu nima nobene zveze z Yamaho kot znamko. Tudi tam so povsem OK, sam sem imel konflikt samo z določenimi ljudmi. Pa saj ste najbrž zgodbo že večkrat prebrali v medijih. Tam sem imel nesporazum le z določenimi osebami, drugi pa so super.

Že imate ducati za vsakdanjo uporabo?
Še ne, a ga bom dobil. Komaj čakam, da preizkusim model Panigale.

Se boste z njim vozili po stezi? Zdaj imate v Teksasu novo stezo?
Zagotovo bom naredil nekaj krogov. Ne za trening, temveč predvsem, da se bolje spoznam s stezo. Sicer pa bomo tja morda odšli z moštvom tudi na testiranja. In baje bo tam testiralo tudi moštvo Honde. Steza je zares dobra. Po mojem bo to celo najboljša steza v koledarju motoGP.

Ste jo že preizkusili?
Žal še ne. Ampak objekt je resnično impozanten. Sem pa gledal dirko formule 1. Komaj čakam, da se zapeljem po stezi. Sploh ne morem verjeti, da imamo tam res stezo. In da bo dirka razreda motoGP le tri ure vožnje z avtom od mojega doma. To se mi zdi zares neverjetno. Nisem si mislil, da se bo to kdaj zgodilo.

Kako ste preživeli zimo? Ste veliko trenirali?                       Niti ne. Saj sem bil poškodovan. Na motorju tako rekoč sploh nisem sedel in tudi za kolo mi ni ostalo toliko časa, kot bi si želel. Predvsem sem čas porabil doma in se veliko družil s prijatelji, s katerimi se sicer bolj poredko vidimo. In obiskal sem vse sorodnike, ki jih nisem videl že dolgo in šel prvič pogledat nekaj bratrancev, ki so se rodili, medtem ko sam dirkam v Evropi in jih sploh še nisem nikoli videl.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

doktor_muc
17. 01. 2013 16.41
+5
bomo vidl k se bojo dirke začele
španjolskasupast4r
17. 01. 2013 10.40
-10
prva katar;1 jorge 2 marquez 3 dani 4 kručlus 5 rosi 6 bradl 7 bautista 8 hayden 9 dovi 10 esparg
ave-cezar
17. 01. 2013 11.54
+8
rko
17. 01. 2013 15.06
+5
reks123
17. 01. 2013 16.30
-1
THEdocktor
16. 01. 2013 21.38
-6
Veprl
16. 01. 2013 20.36
+7
Fineliner
17. 01. 2013 03.42
-6
Car ravno ni bodimo realni in pošteni, a ne.
sambora
17. 01. 2013 10.30
-1
kot da si ti mogoče? pametnjakovič Itak da je car!