Šport

Luciji Polavder bron

Beograd, 08. 04. 2007 17.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska judoistka je na evropskem prvenstvu v Beogradu premagala Ukrajinko Marino Prokofjevo.

Lucija Polavder je v Beogradu osvojila bron.
Lucija Polavder je v Beogradu osvojila bron. FOTO:

Tudi zadnji dan evropskega prvenstva v judu je bil za slovensko reprezentanco izredno uspešen. Svoje tretje odličje na prvenstvih stare celine je osvojila Lucija Polavder, ki je tako po bronu Petre Nareks in srebru Urške Žolnir tudi tretji dan prvenstva poskrbela za veselje v slovenskem taboru. Lep uspeh so dopolnili še trije slovenski predstavniki, Matjaž Ceraj je bil v kategoriji nad 100 kg peti, Regina Jernejc do 78 kg sedma, Primož Ferjan pa do 100 kg deveti.

Lucija Polavder je v kategoriji nad 78 kg v prvi borbi prav pometla s Črnogorko Gordano Vujinović. Slednja se je po vazariju (7:0) še poskušala upirati, a je "Luca" s končnim prijemom po vsega 30 sekundah borbe stvari postavila na svoje mesto. V nadaljevanju se je za nepremostljivo oviro izkazala skoraj dvakrat težja Poljakinja Ursula Sadkowska. Čeprav je bila Polavderjeva od Poljakinje že štirikrat boljša, tokrat ni uspela premagati precej težje nasprotnice.

V repasažu je varovanka celjskega trenerja Marjana Fabjana, ki je bila na lanskem EP v Tampereju edina dobitnica odličja, s končnim prijemom premagala Nemko Franzisko Konitz. V finalu repasaža je po 22 sekundah borbe z iponom z lahkoto premagala še Turkinjo Gulsah Kocaturk in si priborila borbo za bron. Tam se je srečala z Ukrajinko Marino Prokofjevo in proti njej povedla po kazni. Ko je sodnik Ukrajinko še enkrat kaznoval s kaznijo zaradi neaktivnosti, je bila prednost dovolj visoka, da je Polavderjeva borbo suvereno pripeljala do konca in se veselila novega brona v svoji zbirki.

Zadnji dan prvenstva sta v Beogradu nastopila tudi dva slovenska judoista. Oba fanta sta za razliko od prejšnjih let začela izjemno obetavno. Kot prvi je na blazine stopil najtežji slovenski predstavnik - Matjaž Ceraj v kategoriji nad 100 kg. V prvem krogu je gladko z iponom ugnal Španca Angela Parro, tudi v naslednjem krogu pa je bil znova z iponom (10:0) boljši od Estonca Martina Padarja, ki je klonil po vsega pol minute borbe. Za uvrstitev v polfinale in s tem uspeh kariere, je Ceraj z iponom premagal še Moldavca Vitalija Cebanuja.

V polfinalu se je celjski judoist, ki sicer nastopa za bistriški Impol, boril proti mlademu, šele 18-letnemu Francozu Teddyju Rinerju. Ta je bil po petih minutah boljši z juko, saj je uspel med borbo Ceraja 17 sekund zadržati v končnem prijemu, nato pa se je Celjan pred pretekom 25 sekund le rešil iz težav. Kljub temu zaostanka ni uspel nadoknaditi in ostala mu je borba za bron. Tam se je pomeril z Rusom Aleksandrom Mihajlinom, trikratnim svetovnim in štirikratnim evropskim prvakom. Rus je povedel 50 sekund pred koncem s 7:0 in Ceraju do konca borbe ni uspelo nadoknaditi zaostanka, tako da mu je preostalo peto mesto.

"Malo je zmanjkalo, čutil sem, da bi lahko prišel do kolajne. Kljub temu je to peto mesto dobra motivacija za naprej, sploh po poškodbah, ki so me pestile v zadnjem času. Petega mesta nisem pričakoval, zdaj pa me čakajo še svetovni A pokali in priprave," pa je po borbi menil Ceraj, ki ga je strokovni svet šele naknadno uvrstil v reprezentanco za Beograd.

To zbiranje kolajn je še vedno nekaj posebnega. Tretja bronasta kolajna je tu in za prihodnost si želim še bolj žlahtnih. Moja uvrstitev na tem EP je dobra popotnica za naprej, vsi skupaj smo veseli točk, ki štejejo v kvoto za olimpijske kvalifikacije. Lucija Polavder

Drugi slovenski moški predstavnik Primož Ferjan je v kategoriji do 100 kg osvojil deveto mesto. Glede na začetek, je Celjanu kazalo bolje, vendar pa je po iponu nad Srbom Nebojšo Mandićem in Belorusom Sergejem Kuharenko naletel na neugodnega Gruzijca Levana Žoržoljanija. Slednji se je izkazal za trd oreh in je v borbi povedel. Ferjan se je boril do konca in sedem sekund pred koncem z metom že imel zmago v rokah. Ker pa je tudi Žoržoljani v istem trenutku izvajal met in imel pri tem po naknadnem posvetu sodnikov več nadzora, so možje v črnem točko prisodili Gruzijcu in Ferjanove sanje o uvrstitvi v polfinale so se razblinile. V nadaljevanju se je za napredovanje preko repasaža pomeril Movludom Miraljevom, vendar je po približno polovici borbe izgubil po iponu in tako osvojil končno deveto mesto.

Druga slovenska predstavnica zadnji dan prvenstva Regina Jernejc je v svojem premiernem nastopu na EP osvojila sedmo mesto. Najprej je izgubila proti Francozinji Stephanie Possamai, nato pa je bila v prvem repasažu po iponu v podaljšku za zlato točko boljša od Bolgarke Marije Orjaškove. V finalu repasaža se je srečala s Poljakinjo Katarzyn Wrobel in zapravila vodstvo s 5:0, potem ko je Wroblova met Jernejčeve spremenila v svojo korist.

Slovenski judoisti so s tem zaključili z nastopi na letošnjem evropskem prvenstvu, zdaj jih znova čakajo tekme svetovnega pokala, še pred tem pa bodo v torek na novinarski konferenci potegnili črto pod dosežki v Beogradu, ki je bil za Slovenijo s kolajnami Petre Nareks, Urške Žolnir in Lucije Polavder ter z borci in borkami, kjer je vsak dobil vsaj eno borbo, znova uspešna postaja.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.