Košarka

VIDEO: Goran Dragić: Vsi sanjamo o tej medalji, pa ni šlo

Ljubljana, 19. 09. 2013 08.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
T.Š./E.K./STA
Komentarji
156

Slovenska košarkarska reprezentanca je v četrtfinalu evropskega prvenstva v Ljubljani izgubila s Francijo z 62:72 in tako se želje o boju za odličje niso uresničile. Veliko razočaranje je bilo prisotno med igralci, ki so si na domačem EP močno želeli odmevnega rezultata.

Težko bitko predvsem v obrambi so bili košarkarji obeh moštev, na koncu je odločil skok (46:39 za Francoze) in pa tekmečev boljši met ter seveda prva francoska violina Tony Parker, ki je igral kar 35 minut in dosegel 27 točk od 72 francoskih. Kot je dejal pred tekmo tudi tokrat izvrstni Goran Dragić, ki mu je na koncu malce zmanjkalo moči, da naj da Parker 35 točk, drugi pa manj, se je tudi uresničilo, a Slovenci tokrat niso imeli pravega "protiorožja" in niso uspeli nadoknaditi zaostanka samo z borbenostjo (met 6/25 za tri točke le 24 odstotkov). "Konec je sanj. Morali smo priznati premoč Franciji, ki je bila boljša ekipa. Težko je, treba se je zbrati za naslednji dve tekmi, ki pomenita veliko za prihodnost slovenske reprezentance za naslednja štiri leta," je po tekmi dejal kapetan Jaka Lakovič.

Selektor Slovenije Božidar Maljković je takole ocenil dogajanje na parketu: "Francija je zelo močna ekipa. Imajo zelo dobre igralce, dolgo klop, igralce z izkušnjami. Moja ekipa ima malo izkušenj. So mladi igralci, le enkrat so igrali v takem tekmovanju ali celo nikoli. Naš načrt pred tekmo je bil, da odigramo trdo obrambo. V napadu smo igrali brez potrpljenja, podaje niso bile dobre. Nimamo veliko časa za pripravo, pred nami je težka tekma. Težko bo, ker je Srbija v prednosti, saj je tekmo igrala prej. Toda moramo igrati. Čestitam Franciji, bila je boljša. Sodniki so bili zelo 'dobri', čeprav smo izgubili."

Po tekmi je bil mrkega obraza tudi Domen Lorbek, ki je izpostavil, da so zapravili lepo priložnost za velik uspeh slovenske košarke, a se morajo zdaj osredotočiti na današnji obračun s Srbijo. "Konec je sanj o medalji. Sedmo mesto, ki vodi na SP, še lahko ulovimo. V kratkem času se moramo psihično vrniti, da se ne bosta ponovili Poljska ali Finska," meni Lorbek, ki je priznal, da je bilo pred tekmo s Francozi nekaj več napetosti: "Bilo je nekaj več živčnosti kot običajno. Tudi Francozi so jo imeli, vendarle gre za četrtfinale. Dali smo vse od sebe. Treba dvigniti glave. Nimamo si kaj očitati. Še vedno je v igri šesto mesto. Naredili bomo vse, da tekmo zmagamo," je še dejal Lorbek.

Borbenosti ni manjkalo ne enim in ne drugim, vendar so se zmage veselili Francozi.
Borbenosti ni manjkalo ne enim in ne drugim, vendar so se zmage veselili Francozi. FOTO: Damjan Žibert
Čeprav reprezentanti niso strli Francije in se uvrstili v polfinale, so navijači še enkrat glasno podpirali ljubljence vse do zadnjega sodniškega žvižga. "Navijači so bili spet fenomenalni. Vse zahvale gredo njim," je vzdušje v Stožicah pohvalil Lakovič, pridružil pa se mu je tudi Zoran Dragić: "Rad bi se jim zahvalil. Res so neverjetni. Upam, da nas pridejo še naprej podpirat. Žal mi je, da smo izgubili. Bila je težka tekma. Imeli smo dober prvi polčas, v drugem pa smo tekmo vzeli preveč na lahko. Povedli so za deset in čeprav smo jim bili vseskozi za petami, nam je v zaključku zmanjkalo moči."

"Žal se je zgodilo tudi to. Dali smo vse od sebe, a na drugi strani smo imeli bolj razpoložene igralce. Čim prej moramo pozabiti na ta poraz in vse moči usmeriti na tekmo s Srbijo. Žal mi je za navijače. A takšen je pač šport. Glave gor in gremo naprej," je dejal Gašper Vidmar. Za Slovenijo tako nastopi v četrtfinalih evropskih prvenstev ostajajo "prepovedana" zgodba, to je bil peti zaporedni četrtfinale, uspelo jim je le na Poljskem leta 2009.

Tony Parker
Tony Parker FOTO: Damjan Žibert

Bolj so bili zadovoljni v francoskem taboru, prvi mož tekme Tony Parker je dejal: "Naše izkušnje so nam pomagale. Vedeli smo, da bo Slovenija pod pritiskom, ker je igrala pred tem čudovitim občinstvom. Bila je odlična atmosfera, rad igram pred takšnim občinstvom. Naša obramba je bila dobra. V napadu nismo delali panike, nismo izgubili veliko žog. Ko igraš pred takšnimi gledalci, moraš paziti, da ne dobiš lahkih košev." Selektor Francije Vincent Collet pa je takole ocenil tekmo: "Izkušnje so bile zelo pomembne. Pri taki tekmi vedno odločajo, tudi zato smo zmagali. Slovenija je igrala trdo, moji igralci pa so dobro igrali od prve do zadnje minute. Vedeli smo, da moramo dobro igrati v obrambi, dodali smo skok v napadu in vse skupaj je bilo ključno. Ustavili smo brata Dragić, Goran je bil zelo utrujen, Batum pa je s pokrivanjem najbolj nevarnega Slovenca opravil odlično delo."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (156)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MARK AUREL
19. 09. 2013 17.32
+11
Dragi naši košarkarji, dali ste dušo za vsako tekmo in temu prvenstvu. Vaše želje in naše so bile realne vendar se ni izšlo. Bo drugič boljše !
ajd_mrš
19. 09. 2013 17.23
+14
eni podporniki naše ekipe ste pa res butli. Za ekipo Slovenije se navija v dobrem in slabem!!!! Bravo naši
GlavniModerator
19. 09. 2013 14.47
-18
mah uni k pravte da dragic solera, ne gledate eurobasketa, solera ze cez ceu turner zravn pa na veliko dela korake in nosene, sam igra doma in mu sodniki pogledajo skoz prste. Da ne omenjam da je psiholosko nestabilen in se ga da z lahkoto sprovocirat. Zoran dragic ima vec potenciala ker mu (se) ni stopila slava v glavo. Pri vseh se je pa dal opazit prevec emocij kar je spostljivo da igras s takim zagonom za reprezentanco ampak prevec je lahko ze skodljivo. Nachbar je skor po vsakem kosu trku po prsih k da je dau gol, prevec energije za emocije in premal osredotocenosti na igro, posledicno velik lazje pades pod pritiskom ki ga pa ima slovenska reprezentanca dalec najvec od vseh na tem prvenstvu. V kosarkarskem svetu bi reku da sta samo se dve reprezentanci ki igrata pod vecjim pritiskom Amerika na olimpijskem kjer je cilj samo zlato in litvanska kjer kosarka z naskokom stevilka ena. Pri nas pac niso sposobni prenest tako mocnega pritiska in mogoce bi mogl uvest kaksne psihologe v reprezentanco, ce niso ze...upam da se uspejo pobrat pa premagat srbe za finis.....
iblow
19. 09. 2013 14.01
+10
še vedno se gre za SP sam ne obupat!
nitiniti
19. 09. 2013 13.41
+28
parker igra hinavsko košarko
krtacka313
19. 09. 2013 14.05
+1
speedwave 1
19. 09. 2013 13.27
-18
Nesposobna drahal pojma nimajo. Se moj sosed stari deda na pol slep bi bil bolši bi zihr eno trojko od 12 zadel kr neki brezveze. Vazn da je vlažn
bokasana
19. 09. 2013 13.13
+27
Maljković "pozabil" na Joksimoviča
vertex
19. 09. 2013 13.23
+14
negro
19. 09. 2013 15.24
+9
Ja notr je pa Lakoviča tišu. Francozi so to s pridom izkoristili. Saj so skoz na njega igral, ker so vedli, da ne more. Če ste opazili.
Vukostar
19. 09. 2013 13.11
-8
sevede ni šlo če si pa ti igral
drfuzbaler
19. 09. 2013 12.53
+37
Pa bodite razumni. Slovenija nima igealcev, ki bi igrali vidne vloge v najboljsih klubih. Nevem kako lahko pricakujete da vomo kar mleli nasprotnike. Imeli smo ekipo 10 let bazaj. Nesterovic, brezec, smodis, milic, becirovic, lakovic. To so bili igralci, ki so veljali za najboljse v evropi in so slabse reprezentance z lahkoto premagovali. Danes morajo z igralci ki jih imamo igrati na vso moc vsako tekmo ce zelimo blizu blizu zmage. Ne morete prucakovati cudezev.
Vukostar
19. 09. 2013 12.56
+7
Končno edini pameten komentar se strinjam!!!
Vukostar
19. 09. 2013 12.46
+10
Božo adijo Zdovc dobrodošel
skembo
19. 09. 2013 11.53
+47
Poraz gre skoraj v celoti na račun selektorja...Pa kaj tlači tega Lakoviča noter, če potem igra v napadu razpade, prav tako v obrambi...Lakovič je celo 'pokrival' Parkerja...ha ha , ne moreš verjeti....seveda da je Parker svetlobni korak pred njim....Tudi ne vem zakaj je moral Gogi pokrivat Parkerja, a nimamo za to v reprezentanci posebne igralce.....Zakaj je obsedel včeraj Joksimovič , a se ni izkazal v obrambi prejšnje tekme, pa tudi v napadu ga ne znajo izkoristit.....Kje so podaje našim centrom , kje so prodori, kje je 'navaden' met za 2 točki??? S tem metanjem za 3 točke so že prav zoprni(to je že nekaj letni sistem Olimpije)...time out-e pa selektor očitno zbira za domov
barbato333333
19. 09. 2013 11.53
+5
Zapomnte si ...mi smo se smejal hrvatom 10 let ...zdej so oni na vrsti..oni bodo haral evropi v vseh pomembnih sportih...ker imajo potencial..mi ga nimmo..v gospodarstvu nas bodo pa presegl v roku 5 let...sej se vid ta nasa zadrta mentaliteta da ne spustimo tuj kapital v drzavo...kdo nam bo daju delovna mesta...mi samemu sebi?? Mi smo nekunkurencni...in tuki nas bodo hrvati pojedl na vseh podrocjih..in ne sam hrvati..
negro
19. 09. 2013 15.27
Tega se jaz ne bojim, bomo pa šli na Hrvaško delat tako kot v Avstrijo. Hvala bogu. Konec filanja žepov naši bagri.
cool29
19. 09. 2013 11.52
+1
...včeraj je bil še ne dokaz, da jim zelo manjka kondicije za ves turnir....enih par kondicijskih treningov z Tino Maze, pa bodo lahko tudi v finalu....tako pa potem samo na hitro mečejo trojke, ko se itak že aviona vidi da bodo zgrešene...
speedwave 1
19. 09. 2013 13.32
+1
bb38150
19. 09. 2013 11.50
+24
Nihče ne more očitati da ni bilo borbenosti, srčnosti in velike želje-verjetno tudi prevelike. Že pred tekmo sem bil mnenja, da moramo zaustaviti Parkerja in mislim da tu ni bilo narejeno vse, kar so naši sposobni. Treba je priznati, da so Francozi zasluženo zmagali, jim čestitati in korajžno igrati naprej za uvrstitev na SP. Čestitke fantom !
barbato333333
19. 09. 2013 11.47
+4
Dejstva so da so nasi ucer podlegl pritisku ...po domace povedan so se usral...enako kot prejsmja dva 1/4 finala...spomnte se sam twkmo z grcijo..tipicni primer posranosti...in dokler novinarji ne bodo zacel omenjat teh stvari in kritizerat, se ne bo nic spremenilo...oni pa pisejo dal so vse od sebe, za nas so junaki in podobne bedarije...to je hlapcevsko razmisljanje...in tko bomo zmeraj povprecnezi...zde pa talajte minuse slovencki...in se zalette u zid s to zaslepljeno glavo..
Gašper Hvala
19. 09. 2013 13.30
+2
reggal
19. 09. 2013 11.27
+59
Za poraz je kriv ata Dragic, ker ni naredo še enga sina;)
kavran7
19. 09. 2013 11.32
+9
negro
19. 09. 2013 15.28
-2
In pol bi letel sami koši, obrambe pa nobene.
TakeItEasy
19. 09. 2013 11.20
-9
Zakaj čestitate bratoma Dragič? Fanta sta sta sicer odlična košarkarja, a ne v tej tekmi! G.Dragič nas je koštal precejšnjih točk, ker je več napadov igral popolnoma sam. Solist-igra je koštala Slovenijo zmage! Uporabnik Blazzzz28 ima prav ko pravi, kater kanal ste vi gledal.
kavran7
19. 09. 2013 11.26
+12
Res je da je včeraj preveč soliral, ampak če bi pa takrat, ko je dal koš bi drugače verjetno danes govoru. Dau je vse od sebe, jbg pač ni šlo.... bo že boljše
negro
19. 09. 2013 15.38
+1
Ne na prejšnjih tekmah so igral na asistence in se niso solersko rinli pod koš.
barbato333333
19. 09. 2013 11.18
-3
Boste vidl kaj bodo hrvati naredl...pol se pozrite od ljubosumja...hrvati bodo naslednjih 10 let amerika za ns v sportu in gospodarstvu
TakeItEasy
19. 09. 2013 11.21
+7
V športu so že...v gospodarstvu pa definitivno zelo kmalu! Imaš prav!
barbato333333
19. 09. 2013 11.16
+8
Hahha cakte fantje zdej..dejmo kej argumentirat in ne samo pisat nekw bedarije..najlazi je napisat ni srece, vse so dal od sebe in podobne bedarije....dejmo se vrnt na tekmo.....nasi so igral v krču celo tekmo...zoga ni krozila kot na prejsnih tekmah..posledicno so bile vse akcije na silo...prodori na silo...brez centrske igre... PA KATERI KANAL STE VI GLEDAL?????????????in kaj je biu razlog temu? PODLEGL SO PRITISKU OZ SO SE USRAL...zdej pa vi pajaci nepoznavalski argumentirejte...ne pisat ti nimas pojma, ti si posranc ..to niso argumenti..ajde da vs slism
Tomi23
19. 09. 2013 11.59
+2
Vance
19. 09. 2013 11.07
+17
Vsi,prav vsi so igrali s srcem,vsaka čast.To pa,kar delata brata Dragič,pa še posebna čast,to meji že na fantastiko.