Košarka

VIDEO: Dragićeva poteza po trilerju v 'Zlatogradu' odmeva v srbskih medijih

Carigrad (Zlatograd), 18. 09. 2017 09.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
450

Srbija je v Carigradu, ki se je za kratek čas preimenoval v Zlatograd, morala priznati premoč slovenskih košarkarjev in se zadovoljiti z drugim mestom. V srbskih medijih odmeva poteza Gorana Dragića, ki je potolažil razočaranega srbskega reprezentanta Vladimirja Lučića, v odzivih pa so se razpisali tudi o tem, da so Srbi 'potopili' Srbe.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Dragićeva pot od malih nog do zvezdniškega statusa
    02:56
    Iz SVETA: Dragićeva pot od malih nog do zvezdniškega statusa
  • Iz 24UR: Bogdan Bogdanović pred novinarji ni mogel skriti solz
    02:37
    Iz 24UR: Bogdan Bogdanović pred novinarji ni mogel skriti solz

Zgodovinska zmaga slovenskih košarkarjev proti odlični Srbiji v Zlatogradu, kot so za kratek čas na družbenih omrežjih preimenovali Carigrad, je sprožila cel val odzivov tudi v Srbiji, kjer so lahko z igro svojih košarkarjev zagotovo zadovoljni. A bolj kot priznanja za osvojeno drugo mesto, je v srbskih medijih odmevala poteza našega kapetana in najboljšega igralca tekmovanja Gorana Dragića, ki je takoj po koncu tekme stopil do neutolažljivega srbskega košarkarja Vladimirja Lučića, ki so ga prevzela čustva in so ga še pred koncem zalile solze. Kot pišejo srbski mediji, je takrat nastala zagotovo ena najboljših fotografij tega prvenstva, gesta neverjetnega Dragića pa se je zapisala v zgodovino košarke in pokazala, da ima naš ’zmaj’ res veliko srce. "Dragić je pokazal, da ceni našo reprezentanco," so zapisali novinarji srbskega Blica.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Srbi potopili Srbe', 'Neusmiljen Srb v dresu Slovenije'

Sicer so srbski mediji po finalu evropskega prvenstva v košarki, v katerem je Slovenija premagala Srbijo s 93 : 85, polni hvale ne samo na račun Dragića pač pa tudi ostalih reprezentantov in navijačev obeh ekip. Kritike letijo le na račun sodnikov.

Dragića so srbski mediji označili za "Srbina" v dresu Slovenije. Prav tako so se dotaknili dejstva, da je Srb potopil Srbijo. Trener naše zlate reprezentance Igor Kokoškov je namreč rojen v Srbiji. Po tekmi so se Srbi na družbenih omrežjih razpisali prav o tem. Kot so zapisali, so Srbi Srbom vzeli zlato. "Človek, ki je naredil čudo … Igor Kokoškov je pripeljal Slovenijo na vrh Evrope. Fant iz Banatskega Brestovca je zrušil svojo Srbijo iz klopi ’zmajčka’. Do zlata je prišel brez poraza!"

'Niste na vrhu Evrope, a za nas ste heroji!'

Sicer pa so srbski mediji polni hvale na račun svoje reprezentance, ki je do konca pokazala borben duh. "Niste na vrhu Evrope, a ste za nas heroji. Ste naš ponos," odmeva v srbskih medijih. Kot so se razpisali športni novinarji, je srbska reprezentanca naredila pravo malo čudo v Carigradu, saj so na prvenstvo odšli brez osmih košarkarjev. "Nimamo zlata, a to zlato si bomo zapomnili … Slovenci so bili boljši, zasluženo so osvojili zgodovinsko zlato – brez poraza so si podredili Evropo in to pod vodenjem našega čudežnega strokovnjaka Igorja Kokoškova."

Selektor Đorđević: Imeli so sijajnega vodjo Dragića, ki je dal ton prvenstvu

Če je bilo komu težko, ko so bili na nasprotni strani Orli, je bilo to meni. Beograjčan sem. Tam sem odrasel. Čeprav sem trenutno v NBA, sem še vedno tudi srbski in evropski trener. Na tekmi seveda skušam izključiti čustva. Čestitke tudi srbski ekipi in Saši Đorđeviću. Za malo Slovenijo pa je to velik uspeh. Blic povzema slovenskega selektorja Igorja Kokoškova

Srbski selektor Aleksander Đorđević je v pogovoru za RTS pohvalil svoje igralce, posebej tudi zaradi poškodb v zadnjih dneh, ki so še dodatno zdesetkale izbrano vrsto Srbije. "Stefan Jović je igral, dokler je lahko, ko je začel šepati, pač ni šlo. Lazić po težavah pred nekaj dnevi še ni bil nared za tako tekmo." V svojem slogu je zavrnil tudi namige, da je Srbija na EP odšla nepopolna. "Kolegi iz drugih reprezentanc so mi rekli, da sem prišel brez sedmih, osmih igralcev. Ne, prišel sem z 12 najboljšimi." Tudi srbski selektor je bil po tekmi kritičen: "Lahko analiziram tekmo in nekatere situacije, ki so se zgodile v zadnjih minutah in ki se na tem nivoju in na tem tekmovanju ne bi smele zgoditi, a so se. Toda v tem ne smemo iskati izgovora." Zato je raje športno čestital Sloveniji: "Na prvenstvu niso izgubili. Imeli so sijajnega vodjo Dragića, ki je dal ton prvenstvu, Dončić gre zanesljivo po njegovih stopinjah, imeli so tudi Prepeliča, ki je fenomenalno odigral finale."

Srbijo pokopala slaba končnica

Sportski Žurnal poroča, da je imela Srbija ob vodstvu z 82:80 lepo priložnost, da osvoji naslov, a je varovance Đorđevića pokopala slaba končnica. Tudi ta časnik pa ne more mimo učinka Dragića v drugi tretjini. "Srbija je po trojki Birčevića še vodila z 28:27, nato pa je kontrolo prevzela Slovenija. Bolje rečeno Goran Dragić. As iz NBA je do polčasa dosegel neverjetnih 26 točk! Đorđević je menjal branilce, a ni pomagalo. Srb v dresu Slovenije je bil neusmiljen in Slovenija je ušla na 38:28." A komentator izpostavlja tudi druge Slovence, ki so kasneje zadevali v kritičnih trenutkih, Klemna Prepeliča, Anthonyja Randolpha ter Jako Blažiča, predvsem pa tudi neumnosti v srbski vrsti, predvsem nepotrebne tehnične napake in nešportne prekrške.

Kritike na račun sojenja

Kritike na račun sojenja in poteza Gorana Dragića po tekmi, ki športno tolaži tekmece, so tudi osrednja novica Telegrafa, kjer so poseben članek namenili tudi Luki Dončiću, ki so ga tam poimenovali kar čudežni otrok in v nadaljevanju vunderkind.
Sportski Žurnal citira tudi Milana Mačvana, ki ga je razjezil sodniški kriterij. "To se nam je v Carigradu zgodilo že drugič. Nemogoče je piskati štiri prekrške za tri točke, dve tehnični napaki in da Vasa Micić dobi tehnično napako po čistem prekršku slovenskega košarkarja v napadu," Mačvana povzema časnik, a tudi, da je košarkar na koncu čestital Sloveniji za naslov. "Nekdo je moral izgubiti," pa je morda najpomembnejši del izjave Marka Gudurića po trilerju, ki sta ga sinoči v dvorani Sinan Erdem prikazali obe ekipi, na prestolu pa je bil prostor le za eno.

Hrvati predvsem o porazu Srbov

Hrvaški mediji so se razpisali predvsem o tem, da so Srbi vendarle pričakovali zmago in da jih mora tokratni poraz boleti. "Vsak poraz boli. Marsikateri športnik bi vam potrdil, da je zadnji dan bolje osvojiti bron, kot pa izgubiti zlato. Tako je sedaj tudi srbskim košarkarjem, ki so odigrali fenomenalen turnir," poročajo novinarji Dnevnika.hr. Srbski zvezdnik Bogdan Bogdanović je s svojimi solzami po tekmi ganil Srbe in celo Hrvate, ki so zaradi slovenskega zlata in srbskega srebra dobili nov naziv, da so državljani države, ki leži med zlatom in srebrom. "Žal mi je, da sem na koncu izgubil moči. Težko je, a bomo zdržali. Izgubili smo na težek način in žal mi je, da nisem imel več moči," je s solzami v očeh dejal Bogdanović in dodal, da čestita Slovencem, ki so v finalu "igrali moško". "Imeli so neverjeten turnir. To je velik uspeh tudi za nas in ogromna izkušnja. Dali smo vse od sebe, oboji."

Sprejem prvakov
Sprejem prvakov FOTO:
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (450)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

karamba34
18. 09. 2017 22.46
+7
gorane car careva!
piko2263
18. 09. 2017 18.40
+37
Pred pol leta je bil v Sloveniji Chuck Norris. Zdaj je Slovenija evropski prvak! Naklučje?!! Ne vrjamem!!
Žac
18. 09. 2017 18.16
+1
Tisti model spodaj brez nicka kateri trosi neumnosti je 100% ona Lara Nadal,ali tako nekak. Ma, upam se staviti.
Maxx365
18. 09. 2017 18.42
+1
murate
18. 09. 2017 18.04
+12
Z Srbi imamo skupno zgodovino in hitro bi tudi v kakšni Srbski selekciji našel Srbskega državljana z Slovenskim poreklom.To ni nič takšnega,je pa dejstvo ,da Srbska predrznost in SLOVENSKE DELOVNA NAVADE delajo čudeže.Za nacijonalizem pač uspeha ni .Kot je Dražen nekoč rekel ,da če bi iz ex YU držav naredili ekipo za NBA ,bi bila le ta v vrhu NBA ja.Katanec je nekoč rekel bog je in naši so brez Dragiča in Dončiča čudežno premagali na papirju precej močnejše košarkaše.
razor_
18. 09. 2017 18.18
-15
brez dragića in dončića? A kje je pa to bilo? Zarad zadnjih par minut? Saj sta tudi zmes manjkala kot vsi igralci ko sta bila na klopi. Pri srbiji je celo prvenstvo manjkalo 7 igralcev
XenoSlo
18. 09. 2017 21.59
+12
Kot da je naš problem, če je srbiji manjkalo 7 igralcev.
enxx
18. 09. 2017 17.38
+3
Materni jezik?
medo357
18. 09. 2017 17.31
+7
Srbijo pokopala slaba končnica Sportski Žurnal poroča, da je imela Srbija ob vodstvu z 82:80 lepo priložnost, da osvoji naslov, a je varovance Đorđevića pokopala slaba končnica. Tudi ta časnik pa ne more mimo učinka Dragića v drugi "tretjini". Danes se vam to oprosti!
DivjaBrca
18. 09. 2017 17.11
+24
Kako ste enostavno neumni nekateri. "Dragić je Srb, zato je Slovenija zmagala, selektor je Srb zato je Slovenija zmagala..." Točno sem vedel kaj bo, ko bomo premagali Srbijo. Tipična srbska kultura "moje". Dragić je Srb, morda, a je tudi Slovenec in to v večjih procentih! Kokoškov je odličen vodja in je prišel v idealnem času, kljub temu, so naši že prej igrali več kot odlično. Točno zaradi tega sem želel, da bi Rusi premagali Srbijo, saj sedaj Srbi slavijo zlato in ne srebra. Mi smo pa le njihovi slovenski sosedje. P.S. Titotova palača je naša.
razor_
18. 09. 2017 17.19
+11
Tipično za vas da uporabljate besedo tipično.. za vas je vse tipično. Vi ste slavili zlato še preden se je sploh kaj začelo. Odlični so dokler zmagujejo. Ko bodo pa nehali pa bo spet idi od kod si prišel. Zakaj pol Janković ni za vas slovenec če mu je mati slovenka? Aja točno on vam ne daje košev, gole itd...
mccm
18. 09. 2017 17.50
+1
marabou
18. 09. 2017 18.01
+3
murate
18. 09. 2017 18.05
-3
Kollerik
18. 09. 2017 20.00
+2
DivjaBrca +++++, točno tako mislim tudi jaz.
kor22
19. 09. 2017 11.25
+1
normalno da smo slavili zmago, saj je blo z tako ekipo jasno da se kaj majn ne da osvojit
Uporabnik 833
18. 09. 2017 16.27
-14
ne pa ne dejstvo je da vi precenjujete pomembnost zimskih sportov,rokometa ,juda,plezanja,...ce so te sporti v sloveniji pomembni to niti priblizn npomen da so tudi svetovno gledano pomembni .in tudi niso pa ce vam je to usec al pac ne
fiftgear
18. 09. 2017 16.58
+10
pa pas ti brado liz.al admin, zakaj ne skenslaš tega psIhi.ča ki ena in isto pribija, žali in pljuva, nas ostale pa za čisto brez veze kr brišeš., kako mu ne moreš stisniti permanent ban, sam še enkrat me briši ti bom jst s.ral po vseh prispevkih tako da me boš sanjal g.olazen jedna
Maxx365
18. 09. 2017 17.15
+3
ne rajš je meni zbrisal post, ko sem pod tega bedaka napisal le, da je Slovenija šampijon
Maxx365
18. 09. 2017 17.17
+3
sicer je pa tole 100 nickna Maja Nadal, tako da se ne čudit bedarijam, ki jih nonstop kvasi
razor_
18. 09. 2017 16.21
+6
NAJBOLJ NA ŽIVCE MI GRETE TISTI KI PRIBIJATE GLEDE SODNIKOV. A SAMI STE TISTI KI JOČETE PREKO NJIH KO VAM NE GRE. SKOZ! ŠE PREDEN SE SPLOH ZAČNE KAKA TEKMA SO ŽE KOMENTARJI TIPA: DA NAS NE BODO SODNIKI !!SPET!! ZAJ***PA TOTO MATER OD DRAGIĆA BLA BLA.. PRI NJEMU ŠTEJE A PRI JANKOVIĆU PA NE A NE? DVOLIČNOST? MA NEMOJ. DOKLER TI DRAGIĆI ZMAGUJEJO ZA VAS SO VAŠI KAK MATE KORISTI OD NJIH.. KO BODO PA ZGUBLJAT ZAČELI PA BOSTE OPET ZAČELI IDI OD KOD SI PRIŠO. ZAJ SE PA NABIJTE MINUSOV PRIMITIVCI
srebrnibreg
18. 09. 2017 16.26
+2
ZA KATERO REPREZENTANCO JE IGRAL JANKOVIČ?
razor_
18. 09. 2017 16.29
+6
TOČNO TO KAR GOVORIM. ZATO KER ON NE IGRA IN NE ZMAGUJE ZA VAS JE ON SRB. TU MATI NE ŠTEJE. PRI NJEMU VELJA SAMO IDI OD KOD SI PRIŠO
srebrnibreg
18. 09. 2017 16.35
-1
Mene ne računaj, ker jaz nisem svečkar, da bi me motila nacionalnost. Kaj pa malih črk še ne poznaš?
razor_
18. 09. 2017 16.37
+2
NASPLOŠNO PRAVIM NISEM OMENJAL NOBENEGA POSAMEZNIKA.
razor_
18. 09. 2017 17.25
+2
Pa ne me narobe razumet. Vsa čast za zmago pa čeprav proti drugi ekipi srbije kar pa sedaj tako ali tako nima več veze. Tud Slovenija je bila z Srbijo ko so špilali proti Ameriki. Ampak je dosti takšnih ki vidijo druge sebe pa ne ko delajo iste stvari.
murate
18. 09. 2017 18.07
-2
srebring,jankovič je igral za UDBO ,tako kot ti
Kollerik
18. 09. 2017 20.01
+2
Uporabnik 833
18. 09. 2017 16.19
-8
srebrnibreg js pisem resnico sam in se svojo resnico !ampak tko k res je pac
srebrnibreg
18. 09. 2017 16.24
+6
Pa seveda pišeš resnico pa jaz tudi. Ne sekiraj se pa ne pozabi, da persen pomirja samo tebi bo pomagala celotna doza na dan ne samo ena tabletka. Še infarkt te bo od zavisti.
nevica
18. 09. 2017 16.15
+20
Tale izjava na netu, mi je bila všeč: Dragiću sploh ne bi bilo treba iti v Istanbul, ker koš zadane iz Ljubljane....ne vem kdo je bil avtor, ampak dobra!!!!
Uporabnik 833
18. 09. 2017 16.15
-6
ampak seveda po slovenski logiki so tisti sporti k so v sloveniji pomebni tud svetovno gledano hahha
srebrnibreg
18. 09. 2017 16.13
+1
realwork 18.09.2017 14:03:39 0 "Butl" je tudi navijal?.... ..........je pa morala biti dobra doza, če sam za sebe ne ve, če je navijal ali ne.
Uporabnik 833
18. 09. 2017 16.00
-9
fous na zimske sporte,rokomet,plezanje,judo,...sej ne da vecini sveta dol maha za te sporte
srebrnibreg
18. 09. 2017 16.15
+4
Bla...bla.....bla.....bla....Kar lajnaj eno in isto, da boš lažje preživel svojo sramoto in si pomiriš živce. Čez nekaj časa pa lahko pod drugim nickom spet nekaj čisto nasprotno lajnaš.
kolbek460
18. 09. 2017 15.54
+14
Jugoslavija je bila država katero so vsi v svetu spoštovali in so jo razbili nacionalisti in nas prisilili da se vdarimo med sabo ,,in ko se to zgodi je to finale pred finalom ,,pač Balkan je neizčrpen bazen dobrih športnikov in igra z žogo je tu doma ,,tu lahko vsak vsakega premaga in takoj postane prvak ,letos je Slovenija za odtenek v košarki boljša od ostalih in si upravičeno nadela zlata odličja in seveda bokal ,,4 leta ,,bravo pjebi četica hrabrih neustrašnih garačev ki so bili dobro vodeni in motivirani ....naj pravljica traja ,,,lopo je biti Slovenec ,,ave,,
Ricketts
18. 09. 2017 15.59
-17
Jugoslavija je najprej finančno propadla (preveč porabili in premalo ustvarili) in vse ostalo je sledilo kot pač je.
murate
18. 09. 2017 18.15
+17
JUGOSLAVIJA je propadla ,ker se 5 alipa 6 gnojev ni moglo dogovoriti čigavi bodo več kradli,to počnejo še danes , mi jih pa financiramo
Uporabnik 833
18. 09. 2017 15.54
-11
ce so zimski sporti ,rokomet in teli sporti v sloveniji pomembni niti priblizn npomen da so tu svetovno gledano pol pomembni !!!
srebrnibreg
18. 09. 2017 16.16
+0
kolbek- ja kaj pa naj drugo, če ga dajejo nevoščljivost, obup in sramota zaradi svojih.
Uporabnik483970
18. 09. 2017 15.52
+18
Hrvati so se na temu tekmovanju uvrstili najbolje v njihovi zgodovini, ker so se uvrstili med 1. in 2. mesto!:)
kolbek460
18. 09. 2017 15.57
+9
Dobra ,,,bravo ,,,prepotentnost in nadutost se jim zapletla med nogami ...
Juzni
18. 09. 2017 15.48
+37
Na kozlanje mi gre,ko berem dolocene komentarje. Slovenija je zmagala za +8 tock. Zakaj je temu tako? Ker je Dragic Srb,ker je Slovenija trenutno v boljsi formi,ker je zdaj bila edina priloznost in kdo ve kdaj bo spet,ker so sodniki pomagali,ker je bilo vec slovenskih navijacev,ker so Srbi to zdavnaj dali skozi kar se nam danes dogaja,ker,ker,ker.... Neumnosti same. Na prejsnjem prvenstvu je bila Srbija boljsa od Slovenija a vceraj je bila boljsa Slovenija. Na naslednjem prvenstvu bo lahko spet boljsa Srbija in tako v neskoncnost.... A je sploh vredno raspravljat o temu?????????
periot22
18. 09. 2017 15.28
+10
Slovenija je odlična v vseh športih!
Uporabnik 833
18. 09. 2017 15.24
-11
a res zakaj se pa pol tok mal drzav na svetu ukvarja z rokometom ?????????????hahha ne izgovorov iskat no
nevica
18. 09. 2017 16.24
+4
Eh, ne vem če je ravno tako, Srbi so se pošteno borili