Zimski športi

Košir bo v Lachtalu 'napadal' prvo odličje na SP v karieri: Moje zahteve do sebe se vsako leto večajo

Ljubljana, 21. 01. 2015 12.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na SP v deskanju bodo imeli svojo prvo tekmo tudi tekmovalci v paralelnih disciplinah. V Lachtalu se bodo merili v paralelnem slalomu, na startu pa bo šest Slovencev. Roku Marguču, ki je imel kot branilec naslova nastop zagotovljen, so se pridružili Žan Košir, Tim Mastnak, Jure Hafner in Jernej Demšar.

Pričakovanja v slovenskem taboru so visoka, glede na rezultate v letošnji sezoni bi Žan Košir na prvenstvu (v petek bo na sporedu še paralelni veleslalom) moral osvojiti vsaj eno kolajno. V treh letošnjih tekmah ni bil slabši kot drugi, zato ga praktično vsi uvrščajo v najožji krog favoritov. "Pritiska ne čutim. Medijev pred in med tekmami ne spremljam, tako da je edini pritisk tisti, ki si ga ustvarim sam, saj točno vem, kam sodim. Trenutno nimam najboljših občutkov, tako da bi težko kaj napovedoval. Take vožnje, kot sem jih kazal tu na treningu, ne bodo dovolj za visoke uvrstitve, če bom hotel ponoviti letošnje dosežke, kar si neizmerno želim. Upam, da mi bo dan počitka dal potrebne svežine, moja želja pa je, da izboljšam uvrstitvi iz prejšnjega svetovnega prvenstva v Stonehamu. V veleslalomu sem bil četrti, kar pomeni, da je cilj kolajna, v slalomu pa ne bi smel imeti težkega dela, da izboljšam rezultat, saj sem bil deveti," je zelo previden pri napovedih Tržičan, ki je večino prostega dneva preživel v hotelski sobi, želi namreč imeti mir.

Žan Košir
Žan Košir FOTO: Damjan Žibert

"Moje zahteve do sebe se vsako leto večajo, želim pokazati maksimum in zato bom storil vse. Letos nimam tako dobrih občutkov, kot sem imel lani, predvsem s treningi nisem zadovoljen, pa čeprav sem vseskozi najhitrejši v ekipi. Je pa res, da mi na tekmah gre, a pred njimi zagotovo nisem tako optimističen kot lani. Tudi emocije niso več take kot lani, na zadnjo tekmo, ki sem jo zmagal, sem tako že pozabil, v miselnosti mi ne pomaga in ne škoduje," je dejal Košir, za katerega mnogi pravijo, da postaja močno podoben slovenski smučarski šampionki Tini Maze. Košir kolajne s svetovnih prvenstev še nima - pred 12 leti je naslov svetovnega prvaka v Kreischbergu, ki je tudi nosilec letošnjega prvenstva, osvojil njegov soimenjak Dejan, s katerim nista v sorodu, zato pa ima popoln komplet odličij njegov največji rival v ekipi Rok Marguč. "Ne glede, da imam s prvenstev že tri kolajne, imam ogromno motiva. Svetovno prvenstvo je le svetovno prvenstvo, večji motiv predstavljajo le olimpijske igre. Se pa z rezultatom ne obremenjujem, želim si le dobrih voženj, takih, ki sem jih vozil tu na treningu. Ta me je sprostil, videl sem, da sem se na Rogli, kjer smo našli podobno progo, kot je tu, dobro pripravil. Veleslalom mi gre letos sicer boljše, v edini tekmi sem bil četrti, toda tudi v slalomu sem sposoben boljših dosežkov, kot jih letos imam. A tudi pred dvema letoma sem bil na zadnjih tekmah pred prvenstvom slab, nato pa sem postal svetovni prvak," je optimistično razpoložen Laščan.

Rok Marguč
Rok Marguč FOTO: Damjan Žibert

Krog favoritov je kot vedno širok, poleg Koširja in Marguča, pa bodo nevarni predvsem Italijani na čelu z letošnjim dvakratnim zmagovalcem tekem svetovnega pokala Rolandom Fischnallerjem, Avstrijci, pri katerih naj bi bila glavna aduta izkušeni in zelo uspešni Benjamin Karl ter Lukas Mathies, ne sme se odpisati niti Švicarjev in Rusov, ki jih vodi slovenski trener Tomaž Bernik.

"Italijani so na treningu vozili fenomenalno, Avstrijci tu že nekaj časa trenirajo, kar pomeni malo prednost. Zmagal bo pa tisti, ki bo imel najboljšo dnevno formo, kdo bo to, ne moremo vedeti," meni branilec slalomskega naslova.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.