Košarka

Upokojeni košarkar 'navija' za uporabo marihuane v ligi NBA: 'Če bi kadil že prej, potem bi še vedno igral ...'

New York, 30. 08. 2016 16.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

John Salley ima doma štiri šampionske prstane za štiri zmage v velikih finalih lige NBA. Toda Salley pa v domači soseski ni nekaj posebnega le zaradi svoje športne preteklosti, temveč tudi svoje upokojenske sedanjosti. Je namreč velik zagovornik (u)porabe marihuane ‒ tudi v športu.

52-letni Salley (na fotografiji) priznava, da je kršil pravila še kot član šampionskih Los Angeles Lakers.
52-letni Salley (na fotografiji) priznava, da je kršil pravila še kot član šampionskih Los Angeles Lakers. FOTO: AP

Nekdanji košarkar John Salley je v ligi NBA odigral enajst sezon in se leta 2000 dokončno poslovil od parketa. Rojeni Brooklynčan je ob koncu 80. in na začetku 90. let prejšnjega stoletja sestavljal mitsko ekipo Detroit Pistons in z "Bad Boys" iz avtomobilskega mesta osvojil dva šampionska prstana, po enega pa je dodal v vrstah Chicago Bulls in Los Angeles Lakers. Salley je nase spet opozoril z odkritimi izjavami za TMZ, v katerih je branil uporabo marihuane, ki je v športu seveda prepovedana, zaradi odkritij oziroma razkritij pa je bilo v najmočnejših severnoameriških tekmovanjih kaznovanih že več športnikov. Salley je med drugim dejal, da bi pri svojih 52 letih še igral, če bi tekom kariere užival prepovedano "travo".

"Sem trden zagovornik marihuane, ko gre za uporabo v zdravstvene namene. Moramo narediti korak naprej in se zavedati, da pozitivno vpliva na človeško telo," je povedal Salley, ki ne skriva, da je kot profesionalec že kršil pravila. Takrat je bil član ekipe Lakers, ki jo je vodil Phil Jackson, s katerim je že sodeloval v Chicagu. "Pomaga tudi športnikom. Jaz sem začel kaditi šele v zadnjih dveh mesecih profesionalne kariere. Menim, da če bi to storil že prej, potem bi še vedno igral," je kot že nekajkrat v zadnjih letih javno izjavil Salley, ki se zavzema, da bi športniki namesto uporabe tablet oziroma utapljanja v alkoholu pritisk poskušali zniževati na drugačne načine. Nekdanji košarkar Jay Williams je sicer nedavno priznal, da "med 75 in 80 odstotki" igralcev v ligi NBA kadi marihuano. Salley se je na ta način tudi vključil v vročo debato, ki že nekaj časa divja čez lužo. V vedno več državah je uporaba marihuane v zdravstvu zdaj dovoljena, tako je denimo v Koloradu, kjer igrajo Denver Nuggets in Oregonu, domu Portland Trail Blazers.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lovesosa
30. 08. 2016 17.59
+19
trava je zdrava
speedracer
31. 08. 2016 09.17
-1
User416781
07. 09. 2016 09.47
+1
Ne vem - ko smo bili mlajši smo poskusili marsikaj. In eden iz naše družbe je, sedaj se približuje 40. letu, ostal redni kadilec marihuane (vsak dan). Ampak je zelo očitno, da mu intelekt in kratkoročni spomin ne dela, tako kot drugim, pa tudi glede na izgled bi rekel, da redno konzumiranje trave ni nanj dobro vplivalo. Zagovarjam uporabo marihuane v medicinske namene, če je škoda, ki jo povzroči manjša od težav, ki si jih z njeno uporabo človek olajša. Tudi ne rečem, če je kakšna družba in se občasno pokadi kakšen joint, da je s tem kaj narobe. Ampak to da je pa trava zdrava, je pa neumnost. Še vedno je to droga, ki zadene oz. vpliva na možgane in motorične sposobnosti.