Košarka

Union Olimpija: Nasvidenje, Evroliga, dobrodošla domača tekmovanja

Ljubljana, 22. 12. 2011 10.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Košarkarji Uniona Olimpije so z devetim porazom (ob eni zmagi) sklenili dvanajsto sezono Evrolige. Finančne okoliščine so pripeljale do ponovitve najslabšega izkupička zeleno-belih v zgodovini evrolige, obeti za nadaljevanje pa niso nič kaj rožnati.

Sašo Filipovski in njegov prvi pomočnik Miro Alilović.
Sašo Filipovski in njegov prvi pomočnik Miro Alilović. FOTO: Damjan Žibert
Z izjemo lanske sezone, ko se je Union Olimpija po sušnih šestih letih uvrstila med šestnajst najboljših evropskih ekip, je krivulja njenih dosežkov v zadnjih sezonah še naprej negativna. Leto 2008 so Ljubljančani predtekmovanje evrolige končali z izkupičkom 4-10, naslednjo z 2-8, nato 1-9, lani 6-4 in letos znova s klavrnih 1-9. Razlogi za neuspeh so na dlani – odhodi kar petih nosilcev igre sredi novembra zaradi finančnih neizplačil ter poškodba Gorana Jagodnika, sanacija položaja pa je v času pešajočega gospodarstva sila zapletena. A tako kot se v klubu niso predali lani pred začetkom sezone, ko je obstanek kolektiva visel na nitki, se ne mislijo niti letos. Cilji kluba v tej sezoni so se logično spremenili, kot pravi trener Sašo Filipovski, se zdaj nastopa tekmo za tekmo, prioriteta pa je postalo državno prvenstvo, ki bo verjetno tudi dalo odgovor, katera slovenska ekipa bo v naslednji sezoni nastopala v evroligi.

Letos na stožiških tribunah (razumljivo) ni bilo takšne navijaške evforije kot lani ...
Letos na stožiških tribunah (razumljivo) ni bilo takšne navijaške evforije kot lani ... FOTO: Damjan Žibert

Časovno okno za igralske okrepitve je ozko, saj mora Union Olimpija, ki ima trenutno v članski ekipi le deset igralcev, nove košarkarje registrirati med prazniki, če želijo ti nastopiti v drugem delu lige ABA. Hkrati pa mora biti med temi tudi nekaj Slovencev, saj pravila za pokal Spar in ligo Telemach narekujejo, da mora imeti vsaka ekipa sedem domačih igralcev oziroma ne več kot pet tujcev. "Oziramo se za novimi igralci, vendar izbor ni prav širok. Na roko nam gre dejstvo, da ima mnogo klubov po Evropi podobne težave kot mi, se pravi, da ne morejo izplačevati igralcev, zato ti iščejo nove sredine," pravi trener Sašo Filipovski, ki je letos poleti prišel v klub pod pogojem, da podpiše triletno pogodbo in da se loti večletnega projekta. "Naša skupina evrolige je bila roko na srce premočna za naš igralski kader, vendar sem prepričan, da če bi ostali v isti zasedbi kot na začetku tekmovanja, bi imeli zagotovo kakšno zmago več. Zdaj moramo misli usmeriti v pokal Spar in državno prvenstvo ter poskušati osvojiti obe tekmovanji," pravi Filipovski.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

moster
09. 01. 2012 11.00
+1
na koncu je tut trim liga dobra!!!
moster
09. 01. 2012 10.59
to prvi del, drugi -zbogom domača tekmovanja, dobro jutro vaška liga!
moster
09. 01. 2012 10.33
+1
to prvi del, drugi -zbogom domača tekmovanja, dobro jutro vaška liga!
Danica Krajnc
26. 12. 2011 13.50
preden sem kliknila sem si dejala ŠKODA, da se izteklo tako kot se je. Vsekakor pa jim želim več SREČE in ZNANJA za naprej, potrebno pa bo več garati ! Šport je gladiatorski posel !
pro_gamer
25. 12. 2011 20.23
Duška Duska
25. 12. 2011 00.04
-1
V teh težkih časih,ko je lačno več kot 100 000 ljudi v Sloveniji,bi reševanje športnih kolektivov morala biti zadnja skrb države in gospodarstva
moster
09. 01. 2012 10.34
+1
Izbrisani8
22. 12. 2011 13.40
+7
Košarka še ni tak problem, bolj je futbal. *