Košarka

Tudi Zdovca so premagala čustva: S to zmago so se uresničile moje sanje, rezultat meji na znanstveno fantastiko

Ljubljana, Carigrad, 15. 09. 2017 15.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nekdanji selektor slovenske izbrane vrste Jure Zdovc je tako kot mnogi doma in po svetu čustveno doživel podvig reprezentance, ki si je v Carigradu priigrala vstopnico za veliki finale. Zmago nad Španijo je Zdovc doživel kot da bi sam sedel na klopi, kjer se mu je odličje pred skoraj točno desetimi leti kruto izmuznilo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nebo je edina meja
    02:58
    Iz 24UR: Nebo je edina meja
  • Vrhunci tekme Slovenija - Španija
    02:55
    Vrhunci tekme Slovenija - Španija
  • Najlepše akcije na polfinalni tekmi Slovenija - Španija
    10:20
    Najlepše akcije na polfinalni tekmi Slovenija - Španija
  • Iz SVETA: Glasno proslavljanje zmage
    03:21
    Iz SVETA: Glasno proslavljanje zmage
  • Iz SVETA: Kako je tekmo spremljal Boštjan Nachbar?
    02:49
    Iz SVETA: Kako je tekmo spremljal Boštjan Nachbar?
  • Iz SVETA: Brat Eda Murića Dino o čustvenem spremljanju tekme
    04:09
    Iz SVETA: Brat Eda Murića Dino o čustvenem spremljanju tekme
  • Iz 24UR: Kdo bo nasprotnik Slovenije v finalu?
    01:38
    Iz 24UR: Kdo bo nasprotnik Slovenije v finalu?
  • Iz 24UR: Navijači proslavljali dolgo v noč
    03:10
    Iz 24UR: Navijači proslavljali dolgo v noč
Ne glede na razplet bodo privrženci Gorana Dragića, Luke Dončića in druščine svoje junake lahko v živo pozdravili v ponedeljek v Ljubljani. Kot so sporočili iz Turizma Ljubljane, za slovenske košarkarje pripravljajo sprejem na Kongresnem trgu. Dogajanje se bo tam začelo ob 18. uri, košarkarji pa bodo prišli okoli 20. ure.

Jure Zdovc je bil selektor slovenske izbrane vrste, ki se je do letošnjega EuroBasketa najbolj približala odličju. Na polfinalnem obračunu s Srbijo v Katovicah so imeli Zdovc in varovanci vse v svojih rokah, na koncu pa jih je z nekaj neverjetnimi meti po podaljšku pokopal izjemni Miloš Teodosić (32 točk). Slovenija se v obračunu za bronasto odličje ni pobrala in izgubila z Grčijo za eno točko, deset let kasneje se je čakanje le končalo z zmago nad Španijo v polfinalu EP v Carigradu. "Prvenstvo spremljam zelo emocionalno. Sam sem napovedal tak razplet polfinala, saj glede na to, kar kaže Slovenija, enostavno nisem videl načina, kako bi nas Španci lahko premagali. S to zmago so se uresničile tudi moje sanje in mislim, da vseh tistih, ki smo bili tako ali drugače zraven in se v preteklosti borili za kolajno. Tudi sam sem zelo ponosen na ta rezultat, ki meji na znanstveno fantastiko. Res iskrene čestitke za te predstave in za samozavest, ki jo kažejo. Upam, da še niso rekli zadnje besede," je dan po tekmi za STA povedal Zdovc. "Gre za to, da je Slovenija letos v bistvu nadgradila ekipo iz leta 2015. Ta vrsta z Goranom Dragićem, Luko Dončićem in Anthonyjem Randolphom, zraven sta še Gašper Vidmar in Edo Murić, je enostavno druga ekipa, kot tista izpred dveh let. Mladi so dozoreli, razliko pa delajo trije nosilci igre Dragić, Dončić in Randolph. Vsi trije so tudi izredno motivirani. Dragić tudi zato, ker je napovedoval slovo od reprezentance, Dončić zato ker igra prvič."

Zdovc (na fotografiji) je bil do uspeha Igorja Kokoškova na klopi Slovenije do sedaj najbližje tako želenemu odličju.
Zdovc (na fotografiji) je bil do uspeha Igorja Kokoškova na klopi Slovenije do sedaj najbližje tako želenemu odličju. FOTO: AP

Zdovc, trenutno je trener zagrebške Cedevite, ocenjuje, da je prav Dončić ključni igralec za uspeh slovenske vrste, sploh ker prevzame breme Gorana Dragića, ko se neumorni kapetan (kar je sicer redkost) utrudi. "Naj mi drugi tega ne zamerijo, a mislim, da je prav on tista pika na i. Nismo še videli, da bi igralec pri 18 letih dosegal po deset skokov in podaj ter 20 točk na tekmo," nadaljuje Zdovc. "Prevzel je tudi vso odgovornost v ekipi, kadar se je 'Gogi' utrudil. Seveda pa je razlogov za uspeh še več. Razigral se je tudi Randolph, ki je izreden atlet in s temi sposobnostmi nam je dal širino v obrambi in napadu. Seveda je tukaj še selektor Igor Kokoškov, ki je našel način, da iz fantov potegne maksimum," pravi 50-letnik iz Slovenskih Konjic. Zdovca je tako kot slovensko javnost hitro prepričal tudi naturalizirani Anthony Randolph, za katerega Štajerec pravi, da se vidi, da mu kot Američanu ni vseeno za dres reprezentance. "Randolph je pravi športnik in ima pomembno zmagovalno mentaliteto. Ko je tekma, je tekma in takrat da vse od sebe. Sicer pa je zelo emocionalen, želi si zmagati, ni mu vseeno, kaj se dogaja na igrišču in tudi zato kdaj dobi kakšno tehnično napako. Ob tem ne gre spregledati, da je na tem prvenstvu napredoval iz tekme v tekmo in vsekakor je bil prava izbira za okrepitev reprezentance," ocenjuje Zdovc, zadovoljen z napredkom nekaterih bivših varovancev, denimo Klemna Prepeliča: "Igraš s tem, kar imaš. Tokrat igramo hitro in enostavno. Klemen Prepelič je bil še pred dvema letoma eden ključnih igralcev v moji ekipi. Tokrat mu je veliko lažje, saj ima več prostora. Nasprotnik se je skoncentriral na najboljše tri slovenske košarkarje in ostali so dobili prostor, zadevali in pridobivali na samozavesti. Pomembno je, da je dal strokovni štab igralcem svobodo v napadu, kljub temu pa igrajo izredno kolektivno in iščejo prostega soigralca. Vedeti moramo tudi, da imamo veliko število kreatorjev igre, ki ustvarjajo položaj za met zase in za druge. V preteklosti nam je manjkalo prav to. Obrambo pa odigrajo, ko je to treba. Ko začutijo, da je treba, stisnejo. Če k temu dodamo še dobro vzdušje, ki se ga vidi na parketu, se ve, da zadeva teče."

V finalu Zdovc vidi velike možnosti za slovenski uspeh, sam pa meni, da je Sloveniji na EP lahko nevarna le Srbija. "Morda so edini, ki lahko ustavijo Slovenijo, a najprej morajo opraviti z Rusi. V skupinskem delu so bili Rusi boljši, a zame bi bilo presenečenje, če bi dobili še drugi dvoboj. Vsekakor je to ekipa, ki je namazana z vsemi 'žavbami', poznamo se izredno dobro in to bi bila prava poslastica za konec EP. Mislim, da si v slovenskem taboru zato bolj želijo Ruse, čeprav je tudi to ekipa z izjemno kvaliteto in ne smemo jih podcenjevati." Nekdanji kapetan slovenske reprezentance je izredno vesel tudi dejstva, da bo imela Slovenija več kot dva dni in pol premora do finala. "Sistem tekmovanja je res posrečen. Sam se spomnim prvenstva 2009, ko smo zvečer igrali polfinale, izgubili po podaljšku okrog polnoči, potem pa smo imeli naslednji dan povsem izpraznjeni spet tekmo. Tukaj je sistem boljši," je še povedal Zdovc.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vvrhovec
15. 09. 2017 22.45
+1
ma kr neki se izgovarja, pač ni izbral prave ekipe in pravega vodjo in če bi bil takrat zdajšnji selektor bi bilo enako, potrebno je priznati, da zna najti pravo kombinacijo, k jo Zdovc ni znal.
murkecc
15. 09. 2017 21.27
+4
Takrat smo bili res blizu. Najprej podaljšek za finale in nato za 3. mesto zmanjkal en koš. V nedeljo se maščujemo.
mastaflash
15. 09. 2017 20.43
-2
e zdovc, ti lahko samo sanjas, si imel svoje prilike ja
mateja970
15. 09. 2017 21.13
+3
po bitki so vsi generali tak to ne gre Jurček šanse si ime lpa jih nisi izkoristil ne zdaj jokat kako si bil blizu
est
15. 09. 2017 19.51
+1
Ta stroj-motor je podmazan z veliko količino znoja ! Lahko mu pride nasproti Srbija ali Rusija, nam je vseeno.
dostojevski II
15. 09. 2017 19.38
+9
NOVA IDENTITETA SLOVENSKE IGRE .............V Carigrad sta se od ekipe s SP-ja 2010 po sedmih letih vrnila le Goran Dragić in Gašper Vidmar. Oba sta napovedala, da je to njun zadnji reprezentančni turnir. Ključen je seveda kapetan, ki mu je bila podrejena celotna podoba reprezentance, na čelu s selektorjem Igorjem Kokoškovom. Izbor srbskega strokovnjaka je namreč pomenil iskanje tistega, ki bi najbolje izkoristil odlike starejšega od bratov Dragić. Ta je znan po svoji hitri in prodorni igri, ki je naravnost ustvarjena za Ligo NBA. V času njegove reprezentančne kariere je evropska košarka zapadla v počasno, šablonsko igro, ki je v povprečju dopuščala do 70 točk. Kokoškov, ki je Gogija od blizu spremljal že junija 2008 v Phoenixu na preskusu za Ligo NBA, je svoje delo - iskanje nove identitete slovenske igre - opravil optimalno.
rambek
15. 09. 2017 19.20
-1
Dino pa zoki bi bila sigurno ce bi bila zdrava zraven
dostojevski II
15. 09. 2017 18.28
+0
20.01.2016 Matjaž Smodiš zdaj tudi športni direktor reprezentance... Slovenija ima novega selektorja. „Glede na predstavljene podatke in situacijo je izbor kar logičen. Zaradi poznavanja Lige NBA in prijateljstva z Goranom Dragićem sta to kar ključni točki za akcijo reprezentance. Če bo Goran Dragič poleg, se lahko pogovarjamo o nekih drugih realnih ciljih, kot pa če Gorana ne bo.“ Je Igor Kokoškov prava izbira? „Čas bo pokazal. Smo pa v težkem trenutku za slovensko košarko. Prvič po letu 2004 igramo kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Na petkovem žrebu lahko potegnemo precej kratko. Lahko dobimo zelo močno skupino. Do tega petka bomo zato vsi še malce trepetali.“ Kako pomembno je, da se selektor in prvi zvezdnik tako dobro razumeta? „To je zelo pomembno, obstaja pa že zgodovina tega sodelovanja. Potrebno bo precej manj časa, da se bosta onadva sporazumela. Dejansko bo glavna zvezda delala, kot bo trener želel, hkrati pa bo njegova podaljšana roka na terenu. Kakšna je bila vaša vloga pri izbiri oz. imenovanju? „Minimalna. Sem pa se parkrat pogovoril z njim.“ V Sloveniji ni trenerja, ki bi bil lahko selektor? „Hm… Ja in ne. V tem hipu smo oz. so se odločili. Verjetno je v Sloveniji še kak kandidat, ki bi si to zaslužil. A ker smo v situaciji, morda na celo najnižji točki v zadnjih letih, je bila ta odločitev boljša. Kot pa da bi zaupali nekomu, za katerega bi bilo to zelo težko izvedljivo.“ Igorja sicer poznate? „Dvakrat sva se srečala. Je pa dober prijatelj in spada v lobij oz. krog mojega nekdanjega agenta Radeta Filipovića. Vse o Igorju in njegovem delu sem tako izvedel prek mojih košarkarskih kolegov.“ Kako bo igrala Slovenija? „Dobro!“ In nadaljuje: „Vse bo podrejeno Goranu Dragiću.“ Katere naloge pa vas čakajo na vaši novi funkciji? „V prvi vrsti se moram vsem predstaviti in jih povabiti k sodelovanju. V tem delu bom skrbel za komunikacijo z igralci in klubi, bom nekak vmesni člen. Potem bo treba organizirati priprave, da bodo le te optimalne.“ Imate kakega vzornika na tem delovnem mestu? „Morda Jorge Gabrajosa, ki to delo opravlja v španski reprezentanci.“ Smodiš se je dotaknil tudi Jureta Zdovca. „V tem hipu je svojo kariero usmeril bolj v klubske vode. Morda se je celo malce zasitil. A Jure bo slej ko prej spet selektor!“ Slovenije? „Morda, a ni izključeno, da prevzame tudi koga drugega. Pred časom je bil zelo blizu klopi Rusije!“
dostojevski II
15. 09. 2017 18.29
+3
Rusi so mu rekli NE. Upajmo, da nikoli več ne bo selektor Slovenije. Ker si bo potem Luka Dončić do penzije lahko ogledoval samo eno medaljo. To iz leta 2017.
korintos23
15. 09. 2017 20.14
-1
dostojevski II
15. 09. 2017 17.56
+1
Ko je bil selektor Zdovc, je Vidmar pri 27-28 letih dosegal 4 pike proti drugorazrednim reprezentancam, danes pri 30 letih pa 10 točk in to proti Latviji, Španiji, ki imata NBA centre.
kameltrajbar
15. 09. 2017 18.11
+5
..sevede jožko...ker je edini pravi center...in mora igrati...:))))
dostojevski II
15. 09. 2017 17.50
-3
TAKOLE JE BILO LETA 2015.... Aleksej Nikolić kapetan slovenske reprezentantce do 20 let se je po napornem evropskem prvenstvu priporočil za nekaj dni oddiha. A Zdovc ni pokazal kaj preveč razumevanja. Že selektor izbrane vrste do 20 let Damjan Novaković je povedal, da je imel Nikolič med prvenstvom nemalo težav. ZDOVC JE GOTOF !! Sadist ! Kaj se izživlja na 20 let starimi igralci. Ne privošči jim niti teden dni počitka. S svojim bolanim egom izganja dobre košarkarje iz reprezentance.
nis9x
15. 09. 2017 17.44
+1
Pri njemu pa je bil ključni igralec Lakovič.Naredil ni nič,je bil pa zaslužen.
CrushLow
15. 09. 2017 18.22
+1
Dinho8O
15. 09. 2017 22.43
+1
Kako ni naredil nic... zapravil je najvec zog.
maneno48
15. 09. 2017 17.42
+2
no končno, ste poštekal, da je CARIGRAD, NE ISTANBUL, ŠE KOMENTATORJU VILFANU POVEJTEEEEEEEEEEE
Explainator
15. 09. 2017 17.58
+3
?ampl
15. 09. 2017 18.01
+4
Kolega po pravili je istanbula al carigrad eno al isto in je tudi oboje pravilno...Carigrad je pravilna staroslovanska beseda....
Pantokrator
15. 09. 2017 20.16
+2
encijandupli
15. 09. 2017 17.17
-6
Kakšni junaki, kakšni junaki? A sploh veste kaj je to biti junak? NE VETE!!! Junak je naprimer Kekec, ker je Mojco rešo. Ali pa Bojan Križaj, ker je osebno Stenmarka poznal.
pedritsegonita
15. 09. 2017 17.22
+4
seveda so junaki, saj bo v Sloveniji udaj zelo pozitivna klima.. ljudje so veseli... košarka nas povezuje.
encijandupli
15. 09. 2017 17.28
-6
Kolk od njih osebno pozna Stenmarka- svetckega heroja? Kolk od njih je žrvovalo sebe, da bi rešili drugega? Kod je to na primer naredil Kekec za Mojco!
Dinho8O
15. 09. 2017 22.42
-1
Dinho8O
15. 09. 2017 22.42
-1
Dinho8O
15. 09. 2017 17.12
-7
Zdovc podobno nesposoben kot Katanec.
pedritsegonita
15. 09. 2017 18.07
-1
drejper
15. 09. 2017 20.20
+3
Ee zdovc, ce bi ti bil dober trener bi tudi 2007 meli medaljo pa so tvoj lakovic pa smodis pri vodstvu 11 pik minuto pred koncem sprintali v napad in zakljicevali akcije 20 sek pred iztekom 24 sekund...pa tut ti si isto pocel pred eurom 2007 se spomnim ko si sel pri plus 5 pa isto minuto pred koncem in si sprintal v napad pa se nazaj stopil da bi trojko vrgel pa seveda zgresil cel kos...ce bi imel malo pameti v glavi bi imeli ze 2 medalji...
rambek
15. 09. 2017 16.57
-3
Ce se nebi kregal z vujacicem udrihom bi imel ze vsaj 2 medalji doma
korintos23
15. 09. 2017 17.08
+11
Explainator
15. 09. 2017 16.49
+14
Zdovc, to ni znanstvena fantastika, temveč plod dobre strategije trenerja. Se je videlo, kako te je razganjalo na tekmah, medtem ko je kokoškov hladen kot špricer, ker točno ve, kaj se dogaja in kaj hoče.
rambek
15. 09. 2017 16.57
-4
Ja prevec zivcen trener je zdovc ampak dejstvo je da s tem le nerviras svoje igralce
pedritsegonita
15. 09. 2017 17.12
-8
njega je skoz razganjalo... od pomirjeval, ki jih jemlje..
DirtySanchez
15. 09. 2017 16.33
-37
ja zdaj bi se tak vsi oglašali ko so naši dobri,,,,kje ste pa prej bli ?? Zdovc takrat ni nič nardil , naj bo tudi zdaj tiho.
mackintosh
15. 09. 2017 16.37
+57
No ja, če je četrto mesto v evropi nič, me pa zanima kaj si že ti naredil takega v življenju razen klobasanja na portalu
DirtySanchez
15. 09. 2017 16.43
-28
DirtySanchez
15. 09. 2017 16.43
-26
Deko
15. 09. 2017 16.57
+24
drugega najbol uspešnega selektorja blatiš? sram te bilo bi reku kokoškov :D
rambek
15. 09. 2017 16.58
-12
pedritsegonita
15. 09. 2017 17.23
-10
na način, kako je v polfinalu zajeb..l 2 tekmi je 4-to mesto enako nič. Precenjen trener, ki nima pojma.
mackintosh
15. 09. 2017 17.39
+9
provzaprav neverjetno kolk je hejterjev tle, ki so v svojem življenju ogromno dosegli in so sploh oh in oh. V renici bi jim pa mogoče ( povdarek je na mogoče) pomagal kakšen res dober psihiater.
mackintosh
15. 09. 2017 17.40
+12
fantje, kljub temu da ste zafural lajf ne smete bit tolk zagrenjeni, ker vam to še bolj škodi.
pedritsegonita
15. 09. 2017 18.08
-7
Zdovc ni dosegel kot trener nič. Da se ga ne bo dajalo med najboljše. Najprej naj osovji par medalj. Imel je vse.