Košarka

Tekem pa še kar ni: mladi košarkarji 'žrtev' različnih interesov

Ljubljana, 28. 09. 2017 10.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Bojkot Društva košarkarskih sodnikov zaradi prenizke višine sodniških stroškov traja že nekaj mesecev. Vse od junija prisilno mirujejo vsa tekmovanja mlajših starostnih kategorij pod okriljem KZS. Dejstvo je, da so v tem sporu "ta kratko" potegnili mladi košarkarji. A že po današnjem sestanku se lahko vse skupaj, v dobro vseh, uredi.

Košarkarska žoga v Sloveniji, kar se tiče tekem nižjih starostnih kategorij, trenutno povsem miruje.
Košarkarska žoga v Sloveniji, kar se tiče tekem nižjih starostnih kategorij, trenutno povsem miruje. FOTO: Thinkstock
Morda bo, predvsem v dobro vsem košarkarskim nadebudnežem, spor razrešil in postavil nove temelja za prihodnost že drevišnji sestanek, ki bo (naj bi) zbral vse vpletene strani. "Košarkarska zveza Slovenije obžaluje nastalo situacijo, zaradi katere je bila primorana odpovedati že tretje kolo državnih tekmovanj v mlajših starostnih kategorijah," je uradno sporočilo krovne zveze. Vse od junija meseca traja spor med KZS in Združenji slovenskih košarkarskih lig in klubov ter Društvom košarkarskih sodnikov Slovenije.
​​​​​​​Izvršni odbor KZS je na junijski seji sprejel sklep o višini sodniških stroškov. Pri tem je na pobudo predstavnikov vseh klubov znižal dosedanjo višino potnih stroškov. Društvo košarkarskih sodnikov Slovenije zaradi omenjenega sklepa začelo z bojkotom sojenja.
Kamen spotike je 14 centov, za kolikor je Izvršni odbor KZS znižal obračun kilometrine za košarkarske sodnike na dan tekme. Spomnimo, v mesecu maju je bil na Izvršnem odboru Košarkarske zveze Slovenije sprejet sklep o višini sodniških stroškov, ki je med drugim znižal višino potnih stroškov za poti sodnikov na tekme pod okriljem KZS. "Sklep je bil sprejet na podlagi predloga združenj vseh slovenskih klubov in predstavlja izhodišče za nadaljnje pogovore med klubi in sodniki o sistemski rešitvi vprašanja višine sodniških stroškov. Žal je v nadaljevanju prišlo do nespoštovanja sklepa izvršnega odbora KZS in do zaostritve spora med klubi in sodniki. KZS si zato prizadeva za konstruktivno reševanje nastalega spora med klubi oziroma njihovimi združenji in Društvom košarkarskih sodnikov," piše na uradni spletni strani krovne košarkarske organizacije. Zaradi bojkota je morala KZS tako odpovedati že tretji krog tekmovanj v mlajših starostnih kategorijah, zaradi podaljševanja dogovarjanj in usklajevanj kaže, da se spor še nekaj časa ne bo rešil, najkrajšo pa bodo (so) potegnili mladi, nadobudni košarkarji. Sprejeti sklep so v sporočilu za javnost pred dnevi pojasnili v KZS. "Tako na neformalen način kot tudi s formalno razpravo na včerajšnji seji izvršnega odbora Košarkarske zveze Slovenije, skuša KZS vzpodbuditi vse deležnike k spoštovanju sprejetega sklepa in takojšnjemu začetku sojenja ter takojšnjemu nadaljevanju pogovorov med klubi in sodniki," so še zapisali. Na spletni strani Društva košarkarskih sodnikov Slovenije so pred dnevi zapisali, da so imeli do letos s KZS vselej korekten odnos, v sprejeti sklep pa ne morejo privoliti.

Rašo Nesterović in Luka Dončić
Rašo Nesterović in Luka Dončić FOTO: Damjan Žibert
Ob tem so poudarili, da zaplet obžalujejo in da si želijo soditi tekme ter zagotoviti nemoten potek prvenstva. "Toda v okolju, kjer komunikacijo in iskanje kompromisov zamenjajo grožnje, to v tem trenutku žal ni mogoče. Kot že rečeno pa smo vsak trenutek pripravljeni na pogovore in razrešitev nastalega konflikta," so sklenili sporočilo za javnost.
Spor, ki škodi in ga čutijo predvsem mladi košarkarji vseh kategorij, se lahko reši že z današnjim sestankom vseh vpletenih. V dobro vseh, ki košarko postavljajo pred vsemi interesi.

Grožnje slovenskih sodnikov košarke je generalni sekretar KZS Radoslav Nesterović že pred časom ocenil za nepotrebne in škodoželjne ter napovedal, da če Društvo košarkarskih sodnikov Slovenije ne bo upoštevalo sklepa izvršnega odbora KZS, bodo slovensko prvenstvo sodili tuji sodniki. "Že dolgo časa vemo za finančne težave slovenskih klubov, zato je košarkarska zveza hotela tem pomagati in je društvu sodnikov ter združenju slovenskih klubov že decembra lani naročila naj najdeta rešitev. Ker je v pol leta nista našla oziroma so se njuna stališča še bolj oddaljila, je izvršni odbor KZS na junijski seji sprejel sklep o znižanju kilometrine pri potnih stroških," je že pred časom pojasnjeval Nesterović. "Zadevo moramo rešiti z dialogom znotraj hiše. Vsekakor pa bo treba spoštovati sklep izvršnega odbora," je še med EP dodal Nesterović in zaključil: "Z zadevo smo seznanili tudi Fibo Europe, ki nam je povedala, da nismo edini s tovrstno težavo. Če slovenski sodniki ne bodo sprejeli sklepa IO, je možno, da se bo državno prvenstvo začelo z zamudo in da ga bodo sodili tuji sodniki."

Skupna izjava KZS in ZKL presenetila Združenje lige NKBM

Združenje košarkarske lige NKBM je presenečeno nad objavljeno skupno izjavo Košarkarske zveze Slovenije (KZS) in predstavnikov Združenj košarkarskih lig (ZKL) v zvezi s sporom z Društvom košarkarskih sodnikov Slovenije (DKS). Združenje lige NKBM meni, da je bila izjava pripravljena in objavljena brez vednosti in soglasja Združenja lige NKBM. "Člani Združenja Lige NKBM se z objavljeno izjavo ne strinjamo in se od nje distanciramo. Menimo namreč, da je lahko samo odprt dialog med vsemi vpletenimi pot do rešitve nastale situacije. Z zaostrovanjem retorike ene in druge strani se ne približujemo rešitvi problema, ampak se od nje oddaljujemo. Največja žrtev tega spora med DKS in KZS, sredi katerega so se znašli klubi, so namreč ravno klubi lige NKBM, ki imamo načrtovanih največ pripravljalnih tekem in so jih nekateri klubi že začeli odpovedovati zaradi nezmožnosti zagotovitve sodnikov," je že pred dnevi zapisalo Združenje košarkarske lige NKBM. "V Združenju Lige NKBM zagovarjamo stališče, da je potrebno spor rešiti takoj, k razrešitvi pa lahko najbolj pripomorejo pristojni organi, strokovne službe KZS in DKS, ne pa klubi, ki zgolj potrebujemo storitve obeh strokovnih služb in si tega zaostrovanja nismo niti najmanj želeli. V Združenju lige NKBM smo vedno bili in bomo tudi v bodoče pripravljeni na odprt dialog s strokovnimi službami KZS in DKS, saj tovrstni spori ne koristijo nikomur in niso v korist slovenske košarke," je v imenu Združenja lige NKBM zapisal njen predsednik Kristijan Novak.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

meganilF1
28. 09. 2017 14.32
tukej ni dobro objasnenga bistva tega problema
mariomandzukic
28. 09. 2017 13.06
-4
kosarka je zdaj postala najbol popularen sport v Sloveniji