Košarka

Drugi poraz zmajev v ligi ABA

Ljubljana, 26. 11. 2011 18.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Košarkarji Heliosa so dosegli drugo zmago v ligi ABA. V slovenskem derbiju z dna razpredelnice so zanesljivo premagali Zlatorog iz Laškega (83:66). Košarkarji novomeške Krke pa so v končnici premagali Crveno zvezdo (75:73) in tako dosegli drugo zmago. Cibona je bila boljša od Uniona Olimpije (81:70).

V hrvaški prestolnici so zmaji v derbiju kroga držali stik s tekmeci prvih 13 minut. Davis Bertans je z zabijanjem zaostanek znižal na 23:26, nato pa Olimpija več kot tri minute ni dosegla niti točke in Antwain Barbour je s prostim metom gostitelje povedel v vodstvo s 37:23. Po delnem izidi 11:0 so Ljubljančani do polčasa znižali zaostanek na 12 točk.

Slabi dve minuti pred koncem tretje četrtine je Olimpija po tretjem zaporednem poskusu v enem napadu znižala zaostanek. Bertans je po zgrešenem metu Sasuja Salina še uspešno zaključil polaganje in gostje so znižali na 49:56. Toda sledil je nov mrk Ljubljančanov v napadu, ki so do konca dosegli le še dve točki in tekmeci so imeli pred zadnjimi desetimi minutami 12 točk naskoka. Olimpijini košarkarji pa se niso predali in po nizu napak Cibone je Salin s svojo četrto trojko znižal prednost gostiteljev na vsega točko (67:66).

Sašo Filipovski
Sašo Filipovski FOTO: Damjan Žibert
Deon Thompson je dve minuti in pol pred koncem z zabijanjem izenačil (68:68). Olimpija je v zadnjo minuto prišla s tremi točkami zaostanka, vendar ni izkoristila dveh zaporednih napadov, za povrh pa se je Andrija Žižić 45 sekund pod koncem znašel kot duh sam pod košem gostov in Ciboni po izvrstni podaji Davorja Kusa zagotovil pet točk naskoka (75:70). Dino Murič je nato napravil še osebno napako v napadu, s tem pa je bila tekma odločena.

Danny Green, ki je avgusta v Olimpijo kot velika okrepitev prišel iz NBA ekipe San Antonio, je v 24 minutah, igrišče je zapustil zaradi petih osebnih napak v 35. minuti, zgrešil po štiri mete za dve in tri točke ter ostal brez ene same točke. Sašo Filipovski, trener Uniona Olimpije, je po tekmi dejal: "Preveč napak, naivnosti in preslaba obramba na Barbouru so odločile tekmo v prid Cibone. Dovolili smo jim večjo razliko, a smo se v drugem delu uspešno vrnili v igro, potem pa nismo imeli dovolj razpoloženih igralcev za dokončen preobrat. Green je igral katastrofalno v napadu in v obrambi ter ni upravičil velikega zaupanja, ki mu ga namenjam."

Krka do druge zmage v ligi ABA

Košarkarji Krke so dosegli drugo zmago v ligi ABA. V dramatični končnici pred svojimi gledalci v dvorani Leona Štuklja so premagali Crveno zvezdo s 75:73 in tako po slabem mesecu znova vpisali dve točki v sicer skromno bero v tej sezoni. Odločitev o zmagovalcu je padla v izdihljajih tekme, odločilni vlogi pa sta imela kapetan Jure Balažič, ki je v zadnjih dveh minutah dosegel šest točk, ter center Krke z Jamajke Jerome Adolphus Jordan, ki je v zadnji sekundi blokiral poskus Beograjčanov za podaljšek.

Trener novomeške Krke Nenad Trajković
Trener novomeške Krke Nenad Trajković FOTO: Damjan Žibert
To je prva zmaga Krke v treh izenačenih končnicah pred domačimi gledalci. Ni se ji izšlo po željah proti Širokemu Brijegu in Unionu Olimpiji, tokrat pa je bila tudi sreča na strani varovancev Nenada Trajkovića. Seveda ob dejstvu, da so imeli uspešen strelski večer kar trije nosilci igre: Jure Balažič z 18 točkami in 11 skoki, Simon Petrov (16 točk) in Jimmy Baxter (14 točk, 9 skokov).
Tako so se lahko Novomeščani trikrat vrnili v igro po nevarno visokem zaostanku. Prvič sredi druge četrtine, ko je Crvena zvezda pobegnila na 28:20, naslednjič ob koncu tretjega dela igre (46:51), ko so z delnim izidom 10:0 prišli do najvišje prednosti na tekmi, ter nazadnje dve minuti pred koncem. Gostje so tedaj povedli z 71:68, vendar šest zaporednih točk Balažiča je tehtnico nagnilo na domačo stran.

Heliosu derbi z Zlatorogom

Zlatorog, ki je v prejšnjem krogu pripravil prvovrstno presenečenje z zmago nad Partizanom, je bil v dvorani Komunalnega centra v Domžalah brez možnosti za zmago, saj trener Rado Trifunović, ki si je lani kruh služil prav v Heliosu, ni mogel računati na svojega najboljšega igralca Vladimirja Panića, ki si je na zadnji tekmi lige Telemach poškodoval gleženj.
Domžalčani tako niso imeli težkega dela v zelo pomembnem srečanju za obstanek v jadranski druščini. Od samega starta so narekovali oster ritem igre, ki mu gostje niso uspeli slediti. Tako je bilo v peti minuti tekme že 17:9, v 15. 35:22 in sredi tretje četrtine 58:38.

Zmago Sagadin je na klopi Heliosa dosegel drugo zmago v ligi ABA.
Zmago Sagadin je na klopi Heliosa dosegel drugo zmago v ligi ABA. FOTO:

Medtem ko je imel domači strateg Zmago Sagadin vrsto razpoloženih igralcev – Drago Pašalić 21 točk, Darnley Gay (15), Dražen Bubnič (15), Klemen Prepelič (13), sta pri Zlatorogu mejo desetih točk komaj prestopila Alen Omić (13) in Grega Mali (11). Laščani bodo tekmo 10. kroga lige ABA igrali v petek, 2. decembra, doma proti Hemofarmu, Helios pa bo znova gostitelj, in sicer prihodnjo soboto Radničkemu iz Kragujevca.

Izid:

Krka Crvena zvezda (13:17,21:18, 22:16, 19:22)
Helios – Zlatorog 83:66 (27:20,18:14,23:17, 15:15 )
Cibona - Union Olimpija 81:70 (21:16, 42:30, 63:51)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skembo
28. 11. 2011 07.53
+8
1.Kaj pa drži Greena celo tekmo na igrišču? A zato ker tako dobro igra v napadu(obramba je itak katastrofa). 2.Kaj sploh daje Ćapina v igro, če daaaaaaaaaaaaleč bolje igre Woodside. 3.kje je borbenost in želja določenih igralcev 4.ali kdo trenira met na koš(D.Petrović je ostajal po treningih v dvorani in treniral met)