Košarka

Slovenke brez možnosti proti Litovkam

Kaunas, 04. 07. 2012 21.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ženska košarkarska reprezentanca je v šesti kvalifikacijski tekmi za nastop na evropskem prvenstvu leta 2013 (skupina C) v Kaunasu izgubila z Litvo s 46:65 (15:12, 24:22, 32:45).

Vse bi morda lahko bilo drugače, če ne bi že po slabih štirih minutah igre zapustila poškodovana Teja Oblak. Skupila jo je še tretja slovenska reprezentantka to poletje. Oblakova si je pri zaustavljanju poškodovala desno koleno, nemudoma so jo prepeljali v bolnišnico, že v četrtek pa bo v ljubljanskem kliničnem centru opravila dodatne preglede. Izguba ene najpomembnejših branilk se v slovenski igri sprva ni pretirano poznala, veliko je k temu pripomogla tudi agresivna obramba. Litovke so tako v prvi četrtini, ki jo je Slovenija dobila z 12:15, zadele le enega izmed sedmih poskusov za tri točke. Nov šok je za Slovenijo sledil osem minut pred polčasom. Najboljša strelka reprezentance Sandra Piršič, do tedaj s sedmimi točkami in štirimi skoki najboljša posameznica med Slovenkami, je po asistenci kapetanke Maje Erkić (na koncu 12 točk in pet podaj) najprej zgrešila neoviran met izpod koša, na drugi strani pa natanko osem minut pred polčasom (12:17) napravila še svojo tretjo osebno napako.

Teja Oblak (z žogo) se je poškodovala že v zgodnji fazi tekme v Kaunasu.
Teja Oblak (z žogo) se je poškodovala že v zgodnji fazi tekme v Kaunasu. FOTO: Damjan Žibert

Selektorju Borisu Zrinskemu ni preostalo drugega, kot da na parket prvič na tekmi v ogenj pošlje Leo Jagodič. Veliko razliko v povprečni višini med postavama so Slovenke z borbo uspešno nadomeščale. Slabe štiri minute pred polčasom je Tina Trebec (s 13 točkami in 8 skoki na koncu najboljša v slovenski reprezentanci) zadela za 17:22, po slabši igri pa so se Litovke približale na 20:22. Črne minute je na svojem prvem nastopu v teh kvalifikacijah prekinila Martina Osterman za izid polčasa 22:24. Litovke so po vrnitvi iz slačilnice znale izkoristiti številne težave tekmic. Drugi polčas so začele z delnim nizom 13:0 (35:24), vmes je Piršičeva napravila že svojo četrto, 14 minut pred koncem tekme (37:26) pa še peto osebno napako. Domača reprezentanca je v Kaunasu tretji del igre na krilih izkušene Sandre Linkevičiene, z 18 točkami, devetimi skoki in tremi podajami prvega imena tekme, dobila s 23:9 in vsega je bilo konec. Zdaj je jasno, da Slovenijo na premierno evropsko prvenstvo popeljeta le obe zmagi na preostalih dveh tekmah, a po dveh scenarijih. V primeru, da Litva v soboto premaga Slovaško, slovenski vrsti nato čez teden dni na gostovanju v Ružomberku pri isti reprezentanci zadostuje že minimalna zmaga. V nasprotnem primeru, ob zmagi Slovaške proti Litvi, pa bi se vse tri reprezentance znašle v krogu treh ekip s po šestimi zmagami in dvema porazoma. Tu pa ima trenutno Slovenija najslabše izhodišče s koš razliko –20.

Izid:
Litva
– Slovenija 65:46 (12:15, 22:24, 45:32)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.