Košarka

FOTO: Slovenci po podaljšku izgubili s Srbi

Katavice, 19. 09. 2009 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenska košarkarska reprezentanca je v polfinalu evropskega prvenstva v Katovicah po podaljšku izgubila s Srbijo z 92:96. V malem finalu se bodo za bronasto medaljo pomerili z Grčijo.

Slovenija - Srbija-2
Slovenija - Srbija-2 FOTO: Damjan Žibert
Slovenija je po dramatični končnici in podaljšku ostala brez finala evropskega prvenstva. Jutri jo čaka boj za bronasto medaljo proti Grčiji. V velikem finalu pa bosta nastopila Srbija in Španija. Najboljša strelca pri Sloveniji sta bila Erazem Lorbek s 25 točkami in Domen Lorbek, ki jih je dosegel 22.

Tako kot na četrtfinalni tekmi je tudi polfinalno tekmo slovenski selektor Jure Zdovc začel z naslednjo peterko: brata Lorbek, Lakovič, Brezec in Nachbar.

Začetek tekme je bil kot je bilo pričakovati precej živčen, začetne treme pa so se hitreje znebili na srbski strani, ki so po treh minutah tekme vodili za štiri točke. Slovenci so tudi nocoj pokazali čvrsto obrambo, nekaj težav so imeli na začetku le z napadom. Po koših Domna Lorbka in Nachbarja pa so prišli do izenačenja. Dobre tri minute pred koncem prve četrtine so slovenski košarkarji naredili delni izdi 8:0 in povedli z 10:6. Slovenska ekipa je ob koncu prve četrtine na krilih Erazma Lorbka in Nachbarja povedla s 15:8. Izdelani napadi in izjemno čvrsta obramba sta bila zaslužna za delni izid 13:0.

Slovenija - Srbija-10
Slovenija - Srbija-10 FOTO: Damjan Žibert
Drugo četrtino so srbski košarkarji začeli z bolj agresivno obrambo, ki so jo slovenski košarkarji sprva težko prebijali. Po nešportni osebni napaki Slokarja in delnem srbskem izidu 8:0 so se Srbi povsem približali slovenski ekipi. Jure Zdovc je bil prisiljen vzeti minuto odmora, nato pa so slovenski košarkarji znova prevzeli vajeti igre v svoje roke. Še enkrat več se je na tem EP izkazal Erazem Lorbek, ki se je najprej izkazal v napadu, nato pa zadel še prosti met in srbsko ekipo smo imeli na varni razdalji. Dobre štiri minute pred koncem prvega polčasa so Slovenci vodili za šest točk. Še naprej pa je bil izjemno razpoložen Erazem Lorbek, ki so ga ob koncu prvega polčasa Srbi zaustavljali tudi z osebnimi napakami, Erazem Lorbek pa je znal odlično izkoristiti proste mete. Povsem ob koncu druge četrtine se je z izjemno trojko izkazal še Lakovič, sledil pa mu je tudi Domen Lorbek in naša ekipa je šla na odmor s plus desetimi točkami.

Tretja četrtina se je začela na najboljši možni način, Erazem Lorbek je zadel trojko in vodstvo Slovenije povišal na trinajst točk. Potem so prišle minute srbske reprezentance, saj so uspeli nekoliko zaustaviti slovenski napad, Tepić je s prostimi meti zaostanek znižal na sedem točk. Slovenska ekipa se je kaj hitro zbrala in ko je bilo najbolj pomembno je trojko zadel Nachbar in znova smo vodili za deset točk. Srbi se niso predali, z agresivno obrambo in izdelanimi napadi so se nam približali na le tri točke zaostanka. Jure Zdovc je vzel minuti odmora, a tudi v nadaljevanju so srbski košarkarji nadaljevali z izjemno čvrsto obrambo, dodatna težava za slovensko ekipo pa je bila tudi četrta osebna napaka Erazma Lorbka. Povsem ob koncu tretje četrtine je za priključek Srbije zadel Perković, po osebni napaki Golemca in prostem mestu Markovića pa so se nam približali na le točko zaostanka.

Slovenija - Srbija-11
Slovenija - Srbija-11 FOTO: Damjan Žibert
Srbi so zadnjo četrtino začeli s trojko in po dolgem času prišli v vodstvo. Z disciplinirano obrambo so uspeli povsem zaustaviti slovensko ekipo, ki je težko prihaja do zaključnih metov. In ko je bilo najbolj pomembno je Domen Lorbek zadel trojko, po prekršku nad Nachbarjem pa smo se Srbom približali na tri točke zaostanka. Štiri minute pred koncem tekme je peto osebno napako dobil najboljši strelec slovenske ekipe Erazem Lorbek. A tudi to naše ase ni ustavilo, po prostih metih Nachbarja in petih točkah Jagodnika smo bili slabe tri minute pred koncem tekme znova v vodstvu. Za nameček je Domen Lorbek zadel trojko in vodstvo povišal na pet točk, že v naslednjem napadu je trojko v zadnji sekundi napada iz izjemno težkega položaja zadel veteran v slovenski ekipi Jagodnik. A ob najbolj neprimernem trenutku je Brezec naredil osebno napako in Srbi so imeli proste met in napad. Po trojki Teodosića so Srbi prišli do izenačenja. Lakovič je v zadnjem napadu zgrešil težko polaganje za zmago in sledil je podaljšek.


V podaljšku so do prvih točk prišli Srbi, v naši ekipi pa se je še kako poznala odsotnost Erazma Lorbka. Po prostih mestih Slokarja in Sama Udriha smo se uspeli približati na tri točke zaostanka. Po osebni napaki nad Nachbarjem smo zaostajali le še za dve točki, a so Srbi že v naslednjem napadu dosegli trojko. 45 sekund pred koncem podaljška je proste strele zadel Nachbar, a Srbi so bili v naslednjem napadu znova uspešni. In ko je bilo najbolj pomembno je Lakovič zadel trojko in Srbi so vodili le še za točko. Po minuti odmora so imeli napad Srbi, Slovenci so hitro naredili napako nad Teodosićem, ki pa je zadel oba prosta meta. Prav slednji je v podaljšku dosegel osem točk in bil s skupno 32 najzaslužnejši, da bo Srbija prvič po letu 2001 in petič od razpada skupne države igrala v finalu evropskega prvenstva.


Slovenija - Srbija-7
Slovenija - Srbija-7 FOTO: Damjan Žibert

Izjava slovenskega selektorja Jureta Zdovca: Čestital bi igralcem, ki so dali svoj maksimum, odigrali so dobro tekmo, pokazali karakter, da zmorejo, kljub vsem problemom in do zmage nas je ločilo res izjemno malo. Na žalost se je niz zmag prekinil, žal mi je ker smo imeli na tribunah tako fantastično publiko. Sodniški kriterij je bil na trenutke res čuden, a pustimo to ob strani, izgubili smo zaradi lastnih neumnosti. Jutri je nov dan in nova tekma in ostati moramo v tem ritmu in upam, da bomo imeli jutri proti Grkom bolj srečne roke.

KOMENTARJI (949)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tosho84
20. 09. 2009 22.05
berem komentarje in umiram od smeha.... pa kaki sodniki spet?? Slovenija je dala 20 točk s prostimi meti! In to v prvem polčasu! Treba je čestitat obema ekipama, za borebeno igro! Šport je šport!
AnžeZ
20. 09. 2009 20.37
hapan
20. 09. 2009 18.23
migo221 itak da je hrvaški sodnik sodu v prid srbom sam zato ker so jih slovenci nabili v četrtfinalu
migo221
20. 09. 2009 17.43
Ne vem kaj imate proti sodnikom, mislim da hrvaski sodnik nikoli ne bi sodil v prid srbov! pac zelo dobra tekma!!! Upam da bo slovenija osvojila medaljo, to bi bil velik velik velik uspeh!!! V finalu pa zelim mladi ekipi srbije uspeh!!!
nezzy_
20. 09. 2009 17.37
---eh... brezzveze... spt smo zgubil...-- smo bli slabi, pol dobri, zej se pa spt vračamo v slabo formo:@--->hido je tole... zelllooo --fajn se mejte velik se smejte!
Carmen42
20. 09. 2009 17.01
Alonso_champ20.09.2009, 15:19-9 a spet so vam sodniki krivi? ejejejejejejejejej pa proti spancem k ste zgubil so bli tu sodniki krivi a ni to mal cudn da za vsak poraz krivite sodnike. le kdo vam bo dons kriv. hmmmmmmmmmmmm aja sodniki spet mislim davam Srbom, danes tudi Miloševič ne more pomagat
EmirSonja
20. 09. 2009 16.51
uglavnm men dost pisanja na tolestran..se bomo zvečer slišal ob vašem porazu Srbcki;)...in se vidi kako slabi ste..ste le mel sodnike na vasi strani:)...in lepo vs rešl;) ciaos
emt8000
20. 09. 2009 16.36
Alonso_champ,ti pa kar lepo tiho bodi.
emt8000
20. 09. 2009 16.36
x-nam,ti in tebi podobni so pravi cepci!!!Ga preveč cukaš!!!
kikc3
20. 09. 2009 16.34
tekmo so odločili sodniki z prenekaterimi napakami ki so škodile slovenski reprezentanci drugače pa bravo naši fantje pokazali ste karakter in dobro igro tudi brez ključnih igralcev. Vedeti moramo da je velik uspeh naših že uvrstitev v polfinale in upam da danes premagajo grke
Alonso_champ
20. 09. 2009 15.19
a spet so vam sodniki krivi? ejejejejejejejejej pa proti spancem k ste zgubil so bli tu sodniki krivi a ni to mal cudn da za vsak poraz krivite sodnike. le kdo vam bo dons kriv. hmmmmmmmmmmmm aja sodniki spet
abcmama
20. 09. 2009 14.33
x-nam: ja, mogoče bi res iz kazenskega zadel koš, kdo ve, ampak postav se ti v njihovo kožo. igrali so 8 tekem, dan za dnem. bla je utrujenost in živčnost. me zanima če bi ti v takem stanju tudi zadel koš.. sam nehej.. mali-kekec: ampak ti si pa res en kekc.. če si res spremljou košarko bi moral videti koliko osebnih napak smo dobil po nepotrebnem samo zaradi sodnikov.. o igralcih pa samo bodite tiho, ker so res fenomenalni, četudi niso zmagali.. me zanima kdo od vas takih pametnjakovičov, bi znal metat na koš.. da ne govorim o četrt in pol finalu..
pot_head
20. 09. 2009 14.33
@mali-kekec kad bi glupost imala noge ti bi bio stonoga!!!
pot_head
20. 09. 2009 14.28
:@mali-kekec KAD BI GLUPOST IMALA NOGE TI BIO STONOGA!!!
zeozz
20. 09. 2009 14.10
naši se imajo za bolj napredne in ker so jih enkrat premagali (kar se jim je vsralo), so zdaj mislili da jih bodo brez truda še enkrat. pa daj slovenija nima pojma. ista je kot vse ostale te države. Zmeraj izgubijo ali pa zmagajo za kakšno točko, kar pomeni da so vsi približno enaki. Torej jaz nebi nekaj hvalil slovenije, sploh pa smo enaki, ker imamo nekaj igralcev iz NBA lige. Če teh nebi imeli bi bili med zadnjimi. Tako da... v košarki ne vidim prihodnosti za Slovenijo. Treba se trudit in borit za slovensko ekipo. Naši pa igrajo samo zaradi denarja. Kriza v glavnem... Še iz kazenskega ne zadane na koš, to še jaz zadanem ko pojma nimam košarke, loool.!!
mali-kekec
20. 09. 2009 14.05
ynwa 20.09.2009, 12:24 0 Dejstvo je da so sodniki pomagali priključiti Srbijo k Sloveniji in da tista namerna v zadnjem napadu ni obstajala to je verjetno jasno nam .Srbom in tudi sodnikom vendar Španec bo rajši videl lažjega nasprotnika(da bi se jim to kalkuliranje le maščevalo) od hrvata pa tak nismo pričakovali drugega kot nagajanje kar je pač užaljen pokazal pravi obraz.Pač taki so.Dejstvo je tudi da smo si pa nekaj krivi sami saj nismo smeli pustiti v zadnjem napadu metati 3 ampak bi zaustavilti napad s prekrškom in če in če. V glavnem naši so carji, presenetili so vse z borbenostjo,znanjem in če bi prišli v finale bi definitivno zmagali. In to je vedel tudi bedasti Španec. PRAV JE DA STE IZGUBILI, KER NIHČE OD VAŠIH NI KRIV KRIVI SO SODNIKI IN HEBENA FIBA TER ZAROTA PROTI VAM! PAČ NEZNATE IN NISTE SPOSOBNI PO TISTEM KO STE POLETELI DO OBLAKOV SE SPUSTITI NA REALNA TLA IN PRIZNATI PORAZ BOLJŠI EKIPI! V NAPAKAH JE BILO 50:50 TAKO DA PSSSSSSST!
mali-kekec
20. 09. 2009 14.03
PanterOL 20.09.2009, 13:57 0 V športnem časopisu Ekipa je še pred tekmo s Hrvaško v nekem članku pisalo o sobotni tekmi v polfinalu s Srbijo...kot pravi rek nikoli ne hvali dneva pred nočjo, skorajda so nas Hrvati premagali, Srbi pa kaznovali! Preveč samozavesti in govora o medalji preden se prvenstvo sploh začne se zna grdo obrniti proti nam, kot smo že VELIKO JE BILO TEGA V TISKU ŠE PRED TEKMO Z HRVAŠKO IN ZARADI TE BAHATOSTI AROGANCE IN NADUTOSTI SEM VESEL DA STE ZGUBILI SINOČI! V PRVI TEKMI KO STE PREMAGALI SRBE JE BIL NASKLOV NEKJE SRBI NIMAJO ZA BUREK!!!! HAHAHAH KDO ZDAJ NIMA ZA BUREK????????? KJE SO TAKŠNI NASLOVI???????
PanterOL
20. 09. 2009 13.57
V športnem časopisu Ekipa je še pred tekmo s Hrvaško v nekem članku pisalo o sobotni tekmi v polfinalu s Srbijo...kot pravi rek nikoli ne hvali dneva pred nočjo, skorajda so nas Hrvati premagali, Srbi pa kaznovali! Preveč samozavesti in govora o medalji preden se prvenstvo sploh začne se zna grdo obrniti proti nam, kot smo že vajeni.
Arsenal2
20. 09. 2009 13.53
@boris-bgd boriš če še ne več je besedilo napisal Antun Mihanović Josip Runjanin ga je pa samo uglasbil,ker je biu pač glasbenik,kot naprimer Svetozar Borojević(po nacionalnosti hrvat)general soške fronte,ki je izjavil da je srbin vendar ljubi svojo domovino hrvaško in da se ima za hrvata,ali pa naprimer vaš ideološki vodja Vojislav Šešelj ki je naprimer potomec hrvatov,saj je njegov ded in malega sela v zahodni Hercegovini prišel studirat v Sarajevo in se je navdušil nad srbinizacijo in pravoslavjem tako da se je prekrstiv v srba in še bi lahko naštevali,drgal pa SLOVENCI DOBRO STE IGRALI,VENDAR TUDI SRBI NISO BILI SLABI,ČEPROV MENIM DA PROTI ŠPANIJI BO TEŽKA AMPAK PUSTMO SE PRESENETIT
wututu
20. 09. 2009 13.53
kaj je narobe z lakovičem?