Košarka

Slovenija brez neposrednega mesta v evroligi?

Ljubljana, 20. 06. 2012 17.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vodilno telo evrolige razmišlja o sprejetju novega pravila, po katerem Slovenija ne bi imela več zagotovljenega mesta v elitnem evropskem klubskem košarkarskem prvenstvu.

Navijači Uniona Olimpije
Navijači Uniona Olimpije FOTO: Damjan Žibert

Košarkarska zveza Slovenije in Združenja klubov lige Telemach takšnemu pravilu ostro nasprotujeta, s čimer sta seznanila tudi izvršilni odbor evrolige.

Regionalna košarkarska liga ABA ima do prihajajoče sezone zagotovljena tri mesta v evroligi – po eno za Slovenijo, Srbijo in Hrvaško. Pri najmočnejšem klubskem tekmovanju so namignili, da bi lahko za sezono 2013/14 začela veljati nova pravila, o teh se bodo pogovarjali na skupščini evrolige, s čimer bi regionalno tekmovanje izgubilo enega predstavnika. Slovenija, Hrvaška in Srbija pa ne bi imele več zagotovljenega svojega predstavnika, ampak bi si morali klubi zagotoviti dve prosti vstopnici z nastopanjem v ligi ABA. S tem bi se razvrednotilo državno prvenstvo v omenjenih državah. In to je zmotilo vodilne na Košarkarski zvezi Slovenije in v Združenju klubov lige Telemach, ki so poslali dopis na evroligo.

"Formula uvrščanja le dveh klubov iz prostora bivše Jugoslavije preko lige ABA je za nas nesprejemljiva. Nova formula bi popolnoma razvrednotila državna prvenstva Slovenije, Hrvaške in Srbije, ki predstavljajo velikansko športno tradicijo v našem prostoru. Nabiranje točk preko domačih tekmovanj je do zdaj dajalo našim ligam športni in tržni motiv, ki bi bil ob novem pravilu ničen," je zapisano v pismu, ki sta ga podpisala generalni sekretar KZS Iztok Rems in Aleš Antauer, predsednik združenja v imenu vseh klubov v prvi slovenski košarkarski ligi.

Takšno pravilo bi slovenski košarki nedvomno prizadejalo veliko izgubo: "Vsako sezono v evropskih tekmovanjih igra prek 100 Slovencev. Samostojna slovenska košarkarska integriteta je za nas izjemno pomembna kot samostojna in ne le v kontekstu lige ABA. Union Olimpija Ljubljana in Krka Novo mesto sta paradna konja slovenske klubske košarke in glavni magnet slovenskega državnega prvenstva. Z morebitno izgubo direktne uvrstitve enega kluba v evroligo bi slovenska košarka izgubila ogromno."

Po njunem mnenju bi izguba neposrednega mesta v evroligi lahko škodila košarkarski športni panogi kot taki v našem prostoru in zmanjšala zanimanje za evropsko prvenstvo v košarki, ki ga bo leta 2013 gostila Slovenija.

"Prepričani smo, da države, kot so Slovenija, Hrvaška in Srbija, zaslužijo tri mesta v elitnem evropskem košarkarskem tekmovanju, kot je bilo to urejeno doslej. Uvrščanje v evropska tekmovanja izključno preko lige ABA gotovo našemu košarkarskemu prostoru več vzame, kot pa daje. Pogoji, ki jih morajo klubi izpolnjevati za uvrstitev v evroligo, so jasno določeni s pravilnikom evrolige (Bylaws), ki že tako izloča možnost sodelovanja klubov, ki organizacijsko, logistično, finančno in športno morda ne bi bili kos tako zahtevnemu tekmovanju, zato ne vidimo potrebe po spremembi aktualnega pravila le za našo regijo, ki je klubom podeljevala 3 B licence. Verjamemo, da liga ABA lahko doprinese delež točk, ki jih klubi nabirajo za uvrstitev v evropska tekmovanja v kombinaciji z državnimi prvenstvi in pokali, nikakor pa se nacionalnih prvenstev ne sme iz formule izključiti in pozabiti na samostojno vlogo treh košarkarsko najmočnejših držav s prostora bivše Jugoslavije," sta Rems in Antauer sklenila dopis.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

poljubi_ME
26. 06. 2012 11.57
+1
in slovenska košarka je s tem nekaj pridobila, nič izgubila
poljubi_ME
26. 06. 2012 11.56
+1
saj lahko ,pri men trenirajo.... bojo dobri..
poljubi_ME
26. 06. 2012 09.17
+1
ŽAL.. TO JE REALNOST.....IN NIHČE NI ODGOVOREN ,ZA KOŠARKO KATERO SMO PRISILJENI GLEDATI.....ADIO OLIMPIA
Tomi33
21. 06. 2012 12.59
+3
kot sem že kle gor omenu ko je bil članek da je subotič dal odpoved in še enkrat bom povedu zelo močni lobiji lobirajo iz španije, italije, rusije,...itd. kjer imajo klubi pošlihtane zadeve in vrjemite da bodo dosegli da bo olimpija izbačena iz evrolige in njej podobni klubi, ker se ne mislijo ukvarjati s klubom ki ni klub ampak ŠPORTNO DRUŠTVO(mislim a se hecate) , ja prišel je trenutek resnice za naše poscane klube.
pedritsegonita
21. 06. 2012 17.22
+2
zadnji čas. časi, ko je bila Olimpija respektabilen klub so močno mimo.
LaVecchiaSignora
20. 06. 2012 23.50
+8
jahh olimpija ni več olimpija kriza pa kradljivo vodstvo jih je prizadelo:( pred kakšnim letom.......so bile stožce v evroligi nabito polne kaj pa zdej komi se jih nabere 700 pomojem si nezaslužijo evrolige s takšnimi predstavami
dicklotion
20. 06. 2012 21.14
+10
Realno gledano,si ne Krka ne UO ne zaslužijo Evrolige.
random.slo
20. 06. 2012 20.21
+10
Ne mi zamert fani Olimpije, vendar si zmaji res ne zaslužijo evrolige, saj si že nekaj let delajo sramoto...Upam pa, da jih vidmo čimprej v takšni formi, kot nekaj let nazaj
Jure Fresl
20. 06. 2012 23.37
-1
Tomi33
21. 06. 2012 12.53
+2
razocarani
20. 06. 2012 19.22
-7
ja koliko denarja se zmece za ta bedni sport .korisi pa imajo samo bedni sportni veljaki .in sportni navdusenci tega nocejo videti .,raje naj sami brcajo zogo pa bodo bolj zdravi in ne da tulijo po igricsih da mora se policija posredovati . tako skodljivih sportov res ne sme drzava financirati .naj si smi placujejo te igre ne pa vsi davkoplacevalci . sama skoda in veliki zasluzki posaqmeznikov ki se rezijo vsem ubogim navijacem-podpornikom.-
LaVecchiaSignora
20. 06. 2012 23.47
-1
a ti to u fubalu govoriš si pa malo članek faliu (tukaj se govori o košarki)!!!!
bootsy
20. 06. 2012 18.52
+7
Pravilno. Sam poglejte v kakšnem stanju je Olimpija. Igra se neki evroligo pol jo pa ( tako kot lublančani imenujejo vaški klub ) premaga v DPju. Če bi jst gazda evrolige bi jo že pred 4 leti vrgu vn.
MIRKOKING
20. 06. 2012 18.44
+11
V ABA ligi bi se morale 3 ekipe uvrstiti v Evroligo! To jokanje kzs ni na mestu, saj sem mnenja, da si je treba Evroligo zasluzit! Resnici na ljubo sedaj U.O ne spada v evroligo! Je pa dobro, da ostane okno skozi ABA ligo odprto za daljno prihodnost!
bootsy
20. 06. 2012 18.52
+4