Košarka

Regionalna košarkarska liga letos deli evroligaške vstopnice

Ljubljana, 28. 09. 2012 08.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ta konec tedna se bo začela nova sezona košarkarske lige Aba. Slovenijo bosta zastopala le dva kluba Krka in Union Olimpija, prvič v dvanajstletni zgodovini lige pa bo tekmovanje za vse klube tudi kvalifikacijsko sito za evroligo.

Za razliko od dosedanjega načina uvrščanja v evroligo, ko so imele tri sodelujoče države (Slovenija, Hrvaška, Srbija) zagotovljeno po eno mesto v evroligi, se bodo zdaj klubi iz teh držav lahko v evroligo ali evropski pokal uvrstili zgolj preko lige Aba. Prvi dve ekipi v končnem vrstnem redu bosta v evroligo napredovali neposredno, tretjeuvrščena bo šla v kvalifikacije, najmanj dve (točno bo to znano decembra) pa se bosta uvrstili v evropski pokal.

Liga Aba bo imela v novi sezoni dva nova člana. To sta MZT iz Skopja in madžarski Szolnoki Olaj. Ob tem je ligo zapustil prvak Maccabi iz Tel Aviva, v jadransko konkurenco pa se po letu odsotnosti vračajo Split, Zadar, in Igokea.

Na startu Krka proti Madžarom, Union Olimpija v Kragujevcu

Glede na uvrstitve po državah v prejšnji sezoni je Slovenija izgubila kar dve mesti, zato bo zastopana zgolj z državnim prvakom Krko in finalistom državnega prvenstva Union Olimpijo. Cilji tako Novomeščanov kot Ljubljančanov so podobni – čim uspešneje zastopati slovenske barve, kaj to pomeni v končnem vrstnem redu, pa bo znano po uvodnih krogih, ki bodo dali prve obrise o moči tekmecev.

"Šli bomo tekmo za tekmo in jih poskušali čim več dobiti. Težko napovedujem kar koli, saj so vse ekipe vključno z nami doživele veliko igralskih sprememb. Nekatere so se močno okrepile, drugih, na primer obeh novincev, pa sploh ne poznamo. Po nekaj tekmah bo položaj bolj jasen," pravi trener Krke Aleksander Sekulić.

Krka in Union Olimpija sta se pred dnevi udarili za prvo letrošnjo lovoriko. V superpokalu so bili boljši Novomeščani.
Krka in Union Olimpija sta se pred dnevi udarili za prvo letrošnjo lovoriko. V superpokalu so bili boljši Novomeščani. FOTO: Damjan Žibert

Podobno razmišlja tudi Sašo Filipovski, strateg Uniona Olimpije. "Naš cilj se je prebiti do evropskih tekmovanj. Šli bomo tekmo za tekmo in poskušali tem mladim igralcem postavljati čim več zahtev. Liga Aba bo letos izjemno kakovostna in vsaka tekma bo odločala o končnem vrstnem redu," pravi Filipovski.

Ker je evroliga spremenila dneve igranja (iz srede/četrtek na četrtek/petek), bodo tekme lige Aba, zlasti ekip, ki bodo sodelovale v evroligi, raztresene čez cel teden. Union Olimpija bo večino svojih nastopov v ligi Aba opravila ob ponedeljkih, Krka, ki bo od novembra naprej igrala še v pokalu eurochallenge, pa bo večinoma nastopala ob sobotah.

V oktobru je na sporedu šest krogov. Krko za začetek, v nedeljo ob 18. uri, čaka madžarski predstavnik, že v sredo gostovanje pri Partizanu, nato dve domači tekmi z Zadrom in Cibono ter pozneje Široki Brijeg in Budućnost. Ljubljančani bodo v soboto gostovali v Kragujevcu pri Radničkem, se v torek prvič predstavili domači publiki proti Splitu ter se v nadaljevanju oktobra pomerili s Crveno zvezdo, Zadrom, Cedevito in Igokeo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tri dva 1
01. 10. 2012 07.25
Tomi33
28. 09. 2012 13.54
+2
ahm en nasvet za olimpijo nej se letos bolj posveča aba ligi kakor evroligi da ne bo drug let ostala tudi brez evroligi
Tomaž Podkrižnik
28. 09. 2012 16.44
+2