Košarka

Rakete odpihnile rekord Golden Stata in Curryja: Hardnu na račun do 200 milijonov evrov

New York, Philadelphia, Houston, 09. 07. 2017 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Houston Rockets bodo prvega zvezdnika Jamesa Hardna za podaljšanje pogodbe nagradili z najbogatejšo pogodbo v zgodovini lige NBA. Nov dogovor bo Hardnu v naslednjih šestih letih prinesel 200 milijonov evrov, poročajo ameriški mediji in tiskovne agencije. Prvi "pick" letošnjega nabora Markelle Fultz s Philadelphio podpisal za štiri leta.

Dnevnik Houston Chronicle je poročal, da bo James Harden do konca sezone 2022/23 prejel 228 milijonov ameriških dolarjev (200 milijonov evrov), toda znesek bo odvisen od prihodnjega sistema omejevanja plač, tako imenovanega salary capa. Po stari pogodbi je bil Harden pogodbeno na Houston vezan še za dve sezoni, za ti dve bo dobil 59 milijonov dolarjev (51,7 milijona evrov). Harden je bil v zadnji sezoni najresnejši tekmec Russella Westbrooka za najkoristnejšega igralca sezone, na koncu je naziv pripadel zvezdniku Oklahome City Thunder. Sedemindvajsetletni igralec Houstona je v zadnji sezoni v povprečju dosegal 11,2 podaje na tekmo in bil v tem najboljši. Bil je drugi strelec lige z 29,1 točke v povprečju. Postal je prvi igralec v ligi NBA, ki je dosegel vsaj 2000 točk, 900 podaj in 600 skokov v eni sezoni.

Harden (z žogo) v boju z zvezdnikom Miami Heata Goranom Dragićem.
Harden (z žogo) v boju z zvezdnikom Miami Heata Goranom Dragićem. FOTO: AP

Rakete iz Houstona so podaljšanje pogodbe v soboto potrdile, javno pa niso razkrile vrednosti pogodbe. "Z veseljem oznanjam, da smo dosegli dogovor z Jamesom Hardnom o dolgoletnem podaljšanju pogodbe," je v izjavi za javnost razkril lastnik kluba Leslie Alexander. "Odkar je prišel v Houston, je James pokazal izjemno delovno etiko, željo po zmagi ter strast biti najboljši. To ga je naredilo najbolj unikatnega in talentiranega superzvezdnika v zgodovini lige," meni Alexander. "Houston je moj dom. Moji moštveni kolegi in jaz nadaljujemo delo, da bomo še boljši in se borili za naslov," pa je dejal Harden. Moštvo Golden State Warriors je nedavno prvemu zvezdniku Stephenu Curryju za petletno zvestobo do dogovora med Hardnom in Houstonom ponudilo rekordno plačo – 201 milijon dolarjev (176,3 milijona evrov).

Prvi izbor na letošnjem naboru Markelle Fultz je podpisal pogodbo s Philadelphio 76ers, ki je izbrala 19-letnega branilca. Fultz je podpisal za štiri leta. Philadelphia je ob tem potrdila še, da se je za sodelovanje dogovorila z J. J. Redickom in Amirjem Johnsonom, ki sta bila prosta igralca. "Markelle Fultz ima košarkarske veščine izbranih, instinkte in talent, zaradi tega smo ga izbrali kot številko 1 in ga dodali k našim mladim igralcem. Pri 19 letih je njegova meja nebo. Ne bi mogli biti bolj veseli, da se je pridružil naši družini," je povedal predsednik košarkarskih operacij pri Philadelphii Bryan Colangelo. Fultz je nazadnje igral za univerzo Washington. V povprečju je dosegal 23,2 točke, 5,9 podaje in 5,7 skoka. Tim Hardaway Jr. se bo znova pridružil ekipi New York Knicks, saj njegov dosedanji klub Atlanta Hawks ni izenačila ponudbe kratkohlačnikov, ki so 25-letniku ponudili 71 milijonov evrov.

New York je v četrtek sinu večkratnega udeleženca tekem zvezd Tima Hardawaya (igral je za Golden State Warriors, Miami Heat, Dallas Mavericks, Denver Nuggets in Indiana Pacers) ponudil štiriletno pogodbo v vrednosti 71 milijonov dolarjev. Atlanta je nato imela 48 ur časa, da izenači ponudbo, a se zato ni odločila, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Knicks so Hardawaya na naboru lige NBA leta 2013 izbrali kot 24. igralca. Prvi dve sezoni je preživel pri New Yorku, nato pa je leta 2015 kot del menjave odštel v Atlanto. Zadnja sezona je bila njegova najboljša v štiriletni karieri v ligi NBA, saj je v povprečju dosegal 14,5 točke, 2,8 skoka in 2,3 podaje. Poteza vodstva kluba iz New York naj bi bil poskus, da v svojih vrstah zadrži prvega zvezdnika Carmela Anthonyja.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.