Košarka

Olimpiji opozorilo in pogojna licenca evrolige

Ljubljana/Barcelona, 06. 07. 2012 08.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na skupščini košarkarske evrolige v Barceloni je bilo izrečeno resno opozorilo Unionu Olimpiji, ki ji je bila dodeljena pogojna licenca za prihajajočo sezono. Ljubljančani bodo morali pokriti vse odprte terjatve trojice nekdanjih igralcev, ki so si pravico poiskali na arbitraži Fibe, najpozneje do roka, ki ga bo liga sporočila klubu.

Slediti bo morala hitra sanacija velikega dela preostalih terjatev, sicer bo evroligaška licenca B, ki je v pretekli sezoni po aktualnem sistemu točkovanja pripadla Unionu Olimpiji, prešla na naslednji klub na lestvici najuspešnejših evropskih moštev. O tem je spregovoril tudi prvi mož evrolige Jordi Bertomeu: "V vodstvu evrolige se zavedamo trenutnih težkih ekonomskih razmer v Evropi, ki močno otežuje tudi delovanje športnih klubov. Kljub temu ocenjujemo, da je finančna stabilnost klubov v tem trenutku izjemno pomembna ne samo za klube, pač pa tudi za evroligo samo. Nikakor si v elitnem društvu 24 klubov ne moremo privoščiti tveganja, da bi kakšen izmed kolektivov med sezono prenehal s tekmovanjem ali nastopal kot popolnoma nekonkurenčen. Takšne razmere so slabe za košarko, nižajo gledanost in posledično ogrožajo finančno stabilnost in ugled tekmovanja. Navsezadnje to tudi ni v skladu s pravili finančnega delovanja klubov, ki ga smo ga v ligi že sprejeli. Union Olimpija je v zadnjih dneh pokazala ogromno truda in nas s konkretnimi dejstvi zadnji trenutek prepričala o resnih načrtih klubske sanacije in želji po takojšnjem poplačilu dolga, ki ga ima do nekaterih igralcev. Ker je Union Olimpija v bližnji preteklosti že pokazala, kaj lahko v Stožicah ponudi, smo se ji odločili vseeno podeliti licenco B, a le ob izpolnjenih točno določenih pogojih še pred koncem tega poletja. V kolikor klub teh ne bo izpolnil, bo njegovo mesto za sezono 2012/13 zasedel nekdo drug. Močno verjamemo in želimo si, da to vendarle ne bo potrebno."

Nastop Union Olimpije v naslednji sezoni evrolige je še vedno negotov.
Nastop Union Olimpije v naslednji sezoni evrolige je še vedno negotov. FOTO: Damjan Žibert

Jani Möderndorfer, predsednik Uniona Olimpije, pa je dodal: "Položaj je povsem jasen in reakcija lige ni presenetljiva. Elitno evropsko tekmovanje si zasluži le tiste, ki na parketu in izven njega delujejo urejeno in stabilno. V klubu smo v zadnjih dneh ob podpori zvestih pokroviteljev dosegli konsenz o nadaljevanju evropskih ambicij Uniona Olimpije. Klub se je danes zavezal, da bo v najkrajšem možnem času izpolnil zahteve, ki nam jih evroliga sploh ne nalaga na novo, pač pa si jih nalagamo primarno sami, to je poplačilo odprtih obveznosti do nekdanjih igralcev, trenerjev in ostalih upnikov kluba. V kolikor obljub ne bomo uspeli izpolniti, v evroligi v prihodnji sezoni ne bomo nastopali. Sam verjamem, da nam bo uspelo, zato o drugih možnostih za sedaj ne želimo razmišljati." Na skupščini so bile izpostavljene dileme pri sprejemanju koledarja klubskih in reprezentančnih tekmovanj in predstavljeni predlogi sprememb nekaterih košarkarskih pravil. Po pričakovanjih je bila najbolj pereča tematika finančno poslovanje klubov, članov elitne evropske košarkarske druščine. Evroliga v naslednjih sezonah po vzoru Evropske nogometne zveze uvaja tako imenovani finančni fair play. Nova pravila bodo od klubov postopoma brezkompromisno zahtevala popolno izničenje vsakršnih dolgov do nekdanjih igralcev, minimalni določeni klubski proračun in maksimalne možne izgube v obdobju treh sezon.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dareoo1
07. 07. 2012 15.22
-1
olimpiji več janković nepomaga! zato razpada :D hahaha pametni igrlaci pridejo u klub poberejo in gredo :D letos bo se zlatorog zmagu jih :D ni več olimpije :)
Matjaž Skrbiš
06. 07. 2012 13.15
folerant
06. 07. 2012 09.50
+4
ma ta union olimpija propada.. kes za brezveze za neke igralce k niso pametni in jih nategujejo ... zalostno kam gre slovenski športi
J.K. & Gang
06. 07. 2012 10.19
+3
Spet politika v športu. Jani naj se odloč al bo vodja poslanske skupine nPS ali predsednik kluba. Obe funkciji zahtevata celega človeka ne pa polovičarstvo in natolcevanje.