Košarka

Olimpija v slovenskem derbiju ugnala Laško

Laško, 08. 01. 2012 20.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V slovenskem derbiju 14. kroga košarkarske lige ABA je Union Olimpija na gostovanju z 69:63 ugnala Zlatorog. Najboljši strelec obračuna je bil z 18 točkami Sasu Salin, točko manj je k zmagi prispeval Jaka Blažič.

Sasu Salin je bil najboljši strelec obračuna v Laškem.
Sasu Salin je bil najboljši strelec obračuna v Laškem. FOTO: Damjan Žibert

Laščani so že sredi tedna gostovali v Tel Avivu pri Maccabiju, kjer so vnaprej odigrali tekmo 15. kroga in izgubili z 51:87. Union Olimpijo sta medtem okrepila dva košarkarja, stari znanec Željko Zagorac in reprezentant Črne gore Vladimir Dašić. Ljubljančani so do devete zmage v regionalni ligi prišli v zaključku zadnje četrtine, ko je dve trojki zapored zadel Sasu Salin in Union Olimpiji priigral dve točki. Zlatorog je le z dvema zmagama in 13 porazi na dnu prvenstvene lestvice, Ljubljančani pa so na četrtem mestu.

Prvi koš na tekmi so dosegli gosti, ki so vodili do sredine prve četrtine, nato pa so v vodstvo po nekaj napakah Ljubljančanov prišli domači košarkarji in povedli za štiri točke (12:8). Vendar vodstva niso uspeli dolgo zadržati, kajti igralci iz prestolnice so hitro znova prišli v prednost. Obe ekipi sta nato bili izenačeni in z nekaj lepimi akcijami in dvema zabijanjema Alena Omića na noge dvignili gledalce v Treh lilijah. Prvo četrtino so zmaji dobili z 20:19.

V drugi četrtini so Ljubljančani bolje začeli in prišli po slabih dveh minutah do prednosti šestih točk (25:19), ki so jo nato brez večjih težav držali in šest minut pred odhodom na odmor še povišali na +8 (32:24). Laščani so se do zaključka prvega polčasa uspeli približati na štiri točke zaostanka, a kaj več niso zmogli. Po prvem polčasu je bilo na semaforju 38:34 v korist Uniona Olimpije.

Po dobri minuti tretje četrtine je Daniel Vujasinović z metom za tri točke Laščane približal na točko zaostanka (37:38), Union Olimpija pa je po dveh izgubljenih žogah domačih igralcev rezultat zopet hitro povišala. Štiri minute pred koncem so ljubljanski košarkarji povedli za deset točk (50:40), igralci Zlatoroga pa niso našli načina, kako spraviti žogo v koš. V zaključku tretje četrtine so se vendarle uspeli zbrati na odmor pred zadnjo četrtino odšli z zaostankom 49:55.

Trener Uniona Olimpije Sašo Filipovski
Trener Uniona Olimpije Sašo Filipovski FOTO: Damjan Žibert

Jure Škifić in Aleksandar Gruev sta v nadaljevanju dosegla vsak po en koš in rezultat na semaforju je bil izenačen na 55:55. Sledila je še samostojna akcija Luke Lapornika in domači košarkarji so 5:45 minute pred koncem vodili za dve točki. Ekipa Zlatoroga je zaigrala v obrambi bolj agresivno kot prej, kar je Ljubljančanom povzročilo težave v napadu. V zaključku tekme je z dvema trojkama Ljubljančane v vodstvo s 67:61 popeljal Sasu Salin in odločil zmagovalca.

Najučinkovitejši je bil na koncu Salin, ki je tekmo končal pri 18 točkah, ob tem pa je zadel pet od šestih metov za tri točke. Jaka Blažič jih je dodal 17, na nasprotni strani pa je bil najbolj razpoložen Omić s 15 točkami. Zlatorog bo čez teden dni v Treh lilijah gostil Cedevito, nato pa jih čaka še obračun s Crveno zvezdo, prav tako na domačem parketu. Ljubljančane že v sredo, 11. januarja, čaka gostovanje pri Cedeviti, v soboto, 14. januarja, pa bodo v Stožicah gostili Crveno zvezdo.

Izid:

Zlatorog – Union Olimpija 63:69 (19:20, 15:18, 15:17, 14:14)
Omić 15, Škifić 11; Salin 18, Blažič 17, Thompson 11

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

moster
09. 01. 2012 11.02