Košarka

Union Olimpija proti Sieni brez pravih možnosti

Siena, 27. 10. 2011 21.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Košarkarji Uniona Olimpije so v drugem krogu Evrolige s 57:79 izgubili na gostovanju v Sieni. Aktualni italijanski prvak Montepaschi je večino dela opravil že v prvi četrtini, ki jo je dobil kar z 22 točkami razlike.

Sašo Filipovski je s svojimi varovanci na drugi tekmi še drugič klonil.
Sašo Filipovski je s svojimi varovanci na drugi tekmi še drugič klonil. FOTO: Aljoša Kravanja

Čeprav so pred obračunom v Sieni gostitelji veljali za nesporne favorite, takšnega uvoda tekme ni pričakoval nihče. Košarkarji Montepaschija so namreč s trdo obrambo povsem onemogočili napad Olimpije, ki je v prvi četrtini dosegla zgolj en koš iz igre. Pri aktualnih italijanskih prvakih se je razigral David Moss, ki je z meti z razdalje polnil koš Ljubljančanov, svoje pa sta dodala tudi Litovca Kšištof Lavrinovič in Rimantas Kaukenas, po prvi četrtini pa je prednost razpoloženih gostiteljev znašala neverjetnih 22 točk.

V drugi četrtini je po določenih zamenjavah igra Olimpije le nekako stekla. Domači strokovnjak Simone Pianigiani je zamenjal praktično celotno udarno peterko, varovanci Saše Filipevskega pa so začeli počasi manjšati razliko. Glavno vlogo je v napadu prevzel mladi David Bertans, ki je zadel dve trojki, v zgolj dobrih petih minutah igre pa je dosegel 10 točk. Gostitelji v napadu več niso uspeli najti pravega ritma in zeleno-beli so se ob koncu prvega polčasa uspeli približati na zgolj devet točk zaostanka.

Danny Green je bil največje razočaranje v vrstah zmajev.
Danny Green je bil največje razočaranje v vrstah zmajev. FOTO: Aljoša Kravanja

Tudi tretjo četrtino so košarkarji Olimpije začeli dobro ter odločno in se po polaganju centra Ratka Varde približali na sedem točk zaostanka, nato pa je sledil nov niz Siene. Gostitelji so spet zaigrali bolj agresivno v obrambi ter pridobljene žoge spretno izkoriščali za uspešne protinapade. Po trojki Boa McCalebba, ki je na evropskem prvenstvu makedonsko izbrano vrsto popeljal do senzacionalnega četrtega mesta, je prednost znova narasla na 15 točk. Pred začetkom zadnje četrtine je Montepaschi znova povedel z naskokom višjim od 20 točk in praktično je bilo jasno, da bo zmaga ostala doma.

V zadnjem delu tekme je strateg Siene znova ponudil priložnost rezervistom, edino odprto vprašanje pa je ostalo, kako visoka bo končna razlika. Ta se je na koncu ustavila pri 24 točkah in Olimpija je zabeležila še drugi zaporedni poraz med evropsko elito. Pri zmajih je tokrat razočaral Američan Danny Green, ki je ostal brez koša iz igre in pri zgolj šestih doseženih točkah. Ljubljančane že v prihodnjem krogu čaka ena izmed pomembnejših tekem v boju za uvrstitev med 16 najboljših moštev na Stari celini. V Stožicah bo namreč gostoval poljski Prokom.

Izid:
Montepaschi Siena – Union Olimpija 79:57 (26:4, 12:15, 23:11, 18:17)
McCalebb 17, Lavrinovič 12, Kaukenas 11; Bertans 12, Rothbart in Varda po 7

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rupsi31
28. 10. 2011 14.38
Če bi začeli igrat Obrambo bi bilo mogoče drugače?
rko
28. 10. 2011 11.59
ziga1611
28. 10. 2011 11.10
dajte malo tam popravit številke pri rezultatih, ne skladajo se ravno s številkami v članku, pa tudi po četrtinah niso pravi rezultati...samo opazka, lp
W.A.S.P
28. 10. 2011 11.08
Igralci niso toliko krivi kakor nesposoben trener za katerega sem že pred prvenstvom povedal,da ni sposoben voditi ekipe kakršna je Olimpija,saj v evropi so ekipe izredno močne in polne denarja in je potrebno ogromno znanja katerega pa Filipovski nima.Svoje neznanje je najbolj pokazal z forsiranjem Greena kateremu se je videlo,da nemore igrat,ker enostavno je bila bolečina prevelika,pa prosim,da mi ne rečete,da to ni res,saj se je videlo kako je hodil po igrišču še posebej pa pri metu na koš,kjer je bil njegov odriv premajhen za dober met na koš.Vsi tisti kateri ste pljuvali po Zdovcu si poglejte kaj sedaj on dela v Rusiji z Spartakom iz St.Petersburga,kjer ne pozna za poraz,verjetno mu je Olimpija celo naredila uslugo z njegovo razrešitvijo saj sedaj bo naredil vidno kariero in spomnite se kar sem rekel nekaj mesecev nazaj,da bo v 5 letih en izmed zelo iskanih trenerjev.Olimpija v ABA ligi je dosegla zmage proti slabim ekipam razen Cedeviti in to se bo čez čas pokazalo in da tega v evropi nemorejo prikazat.Glede tega,da bo Olimpija premagala Proom pa ne bodite preveč prepričani saj so izredno dobra ekipa katera lahko z lahkoto pokvari račune Olimpiji,saj bodo tudi oni videli svojo priložnost na tej tekmi.
pomagamprvi
28. 10. 2011 10.28
slabo sestavljena ekipa, kupili so 6 povprečnežev. ni denarja? 6 budal ima skupaj IQ 300, dva genija tudi. koga zaposliš če želiš biti najboljši?
gajakalan1
28. 10. 2011 10.07
kot sem reku že na začetku ,5 tekem 5 porazov filipovski zapusti olimpijo-Ker je zelo slab trener in kjer je bil ni zdržal cele sezone-najboljše mu je šlo pod sagadinom to je pa tudi vse
Zverck
28. 10. 2011 10.03
dj kok ste vsi pametni...sami couch potatoes!!!!! Kko bo Olimpija premagala Barcelono al pa Sieno če majo tko 50x ali še kej več proračuna od Olimpije, če sam prejšno sezono na hitrco pogledamo, da je Olimpija skor propadla in da jim je ratu tak domet da se se uvrstil med TOP16! Letos so sicr dost slabš začel Evroligo vendar majo še vse šanse da ponovijo lanskoletno uvrstitev, že nasledni teden se bo videlo a lahko s tole ekipo posežemo med TOP16 no pa še za nekatere ki pljuvate čez Filipovskega. ON je edini trener ki se je vsaj približal najbolši uvrstitvi Olimpije v Evroligi, takrat mu je zmankala le ena zmaga da bi ponovil Sagadinovo sezono ko je ponesel Olimpijo v FINAL 4 tko da Filipovski NI slab trener, le cajt mu nej pustijo da neki naredi iz teh mladincev...res je da mamo slabšo ekipo kot lansk let vendar ma letošna ekipa veliko potenciala! mogoče navjo dobri letos, ampak s tako mlado ekipo se računa na dolgi rok in ne tko kot so delal v prejšnih letih samo iz sezono v sezono...letos je malo drugače, na tamalih je treba gradit ekipo, sej majo dolgoletne pogodbe tko da za nasledne leto se nimamo kej za bat! OLIMPIJA DO KONCA!!!! OLIMPIJA NAJ ODMEVA DO NEBA!!!
pikachues1
28. 10. 2011 08.11
zanimiva politika olimpije... kopujejo odslužene tujce (še nikol ni blo dobr) naši mladi upi pa ne dobijo šanse za bi se pokazal
Martin Riggs
28. 10. 2011 07.32
Aiidk! Tebi gre pa tole. to kar si napisal maš prav. Ampak nekaj vedi, ti zjutraj vstaneš ob 5 in greš v službo in delaš 8 ali več ur. Oni pa še spijo. Potem pa malce zajtrka pa trening pa kosilce pa spet trening in je dan naokol. Pa še fejst so plačani. Pol pa še daš 25 eurov da jih greš gledat kako se blemirajo na igrišču. Mal razmisl. Včeraj bi lahko malce več pokazali.
Vince007
28. 10. 2011 07.29
No pa je spet vse po starem...
Martin Riggs
28. 10. 2011 07.27
Jao jao po prvi četrtini nehal gledat. Organizatorji igre-katastrofa! Eh
Madridista90
28. 10. 2011 01.32
Olimpija ne bo prišla med najboljših 16 letos.
povrsniste24kur
28. 10. 2011 01.09
olimpija se najprej more markote znebit. že res, da je fant včasih imel kake prebliske, ne more pa on bit tisti, ki v evroligi 12 sekund pred koncem napada meče trojke in to meter in pol pred črto za 3, ko je pokrit. on bi z njegovo višino moral lovit pod košem čimveč in si delat prostor, tega pa resnico na ljubo nikoli ni znal. dva 110 kilska centra rabi olimpija, ne pa 2,1 metra visoke markote, ki se zna samo po trojki premikat in čakat, kdaj bo lahko kaj z razdalje mimo fukno. tisti 2 trojki iz 20 poskusov je zelo premalo.
retropil
27. 10. 2011 23.57
mah ta ekipa k jo ma olimpija trenutno je za delat konkurenco v slovenski ligi... če pa hočjo v evropi kaj dosežt, pa rabjo vsaj 3 če ne 4 igralce za v prvo petorko nove! precej kvalitetnejše od teh k so zdaj... sploh pod košem in na organizaciji...
alexus89
27. 10. 2011 23.39
ožbolt je za greena doktor obrambe, v napadu sta pa podobna
Androoo14
27. 10. 2011 22.54
Pri Olimpiji enostavno nimajo poguma da bi vključili več mladincev oziroma več slovenskih igralcev,ki bi se v to sem prepričan če ne druga mnogo bolj borili kot ti precenjeni tujci.To delajo v veliko škodo slovenske košarke,ker če Olimpija ne bo proizvajala nekih pravih talentov bo slovenska košarka čez nekaj let na psu. Partizan naprimer je uspešen tako v ligi ABA kot v Evroligi in ima pol ekipe sestavljene iz svojih mladcev,ki dobesedno grizejo parket in igrajo z zanosom,ker branijo barve lastnega kluba. Jaz mislim da bi morala Olimpija ubrati to vizijo v dobro kluba in slovenske košarke. Če bi bil jaz direktor bi dal na mesto trenerja Sagadina,ki je znan po odlilčnem delu z mladimi in bi ekipo sestavil iz obetavnih slovesnkih igralec,olimpijinih mladincev in z nekaj malega tujcev.S tem da bi ti bili kvalitetni. Pa še če gledamo iz finančnega vidika bi bilo to idealno,saj v moštvu ne bi bilo toliko preplačanih igralcev. Partizan je ubral takšno strategijo in smo vsi lahko videli kako so bili in so še uspešni.Res je da bi s tem tvegali tudi kakšno porazno sezono,samo v kakih 3 sezonah bi lahko ti mladci dozoreli. Takšno je moje skromno mnenje in upam da se večina strinja z mano. Pa lep pozdrav sem skupaj.
Androoo14
27. 10. 2011 22.44
Sem moram reči precej razočaran nad današnjo tekmo. Pričakoval sem zmago Siene,samo da bo Olimpija tako nemočna pa tudi ne. Igralci Siene so se na nek način dobesedno poigravali z Olimpijinimi. Res je da smo ta poraza pričakovali vsi,samo vseeno sem upal da bo Olimpija nudila boljši odpor. Težko verjamem da bo letošnja evroligaška sezona tako uspešna kot lanska,saj se vidi da ekipa niti približno še ni uigrana. Ekipa Olimpije se mi sicer zdi simpatična,saj se sestavljena iz številnih mladih igralcev,ki veliko obetajo.Ekipa ima tudi kar dobre šuterje(Salin,Bertans),samo se mi pa zdi da so na centrskem položaju dokaj slabi,kar se lahko še kako pozna.Dopade se mi da vsaj gledajo na mladost in prihodnost,nikakor pa se mi ne dopade da igra v tem moštvu tako malo slovencev. Napaka Olimpije je da vsako leto sestavi praktično povsem novo ekipo in to mi nikakor ni všeč in se mi ne zdi pametno.To da z američani podpisujejo enoletne pogodbe je ena navadna bedarija,saj ti američani ponavadi nikoli ne igrajo z nekim žarom. Da so v moštvu samo 4 slovenci,zdaj sicer trije ko je Jagoda poškodovan pa mi gre zelo naživce. Če se bo tako zanemarjalo slovenske igralce se nam obeta po EP 2013 drastičen upad kvalitete reprezentance in upam da bodo v prihodnjih sezonah v Olimpiji igrali bolj ali manj slovenci.Sicer pa se mi zdita Blažič in Murič velika talenta,kar sta v tej sezoni že dokazala z nekaj samostojnimi akcijami.Čapin pa se mi ne zdi neka kvaliteta,samo je vseeno koristen že zaradi izkušenj,ki jih ima v tej mladi ekipi.Sem pa prepričan da če bi v tej ekipi ostala Ilievski in Ožbolt bi ta ekipa bila kvalitetnejša.Ilievski in še posebej Ožbolt sta Olimpiji veliko dala od nje pa sta dobila prekinitev pogodbe.Sramotno je da so se na tak način poslovili od njiju.
Aiidk
27. 10. 2011 22.28
pa vi ste vsi neki selektorji ko pa ekipa zmaguje pa vsi čestitate za zmage pa ste največji ultrasi, huligani, navijači
Rocky Resnik
27. 10. 2011 22.25
Slabo, slabo slabo. Na žalost se mi zdi, da bo spet prišlo do menjave trenerja, ker očitno Filipovski ne more nadzorovat teh fantov. Ni kemije, ker se čisto vsako tekmo mučijo in mučijo, potem jim pa včasih le uspe ampak nekako se mi zdi da ne igrajo niti malo povezano, sploh pa ne kot tim. TO NI OLIMPIJA, ki jo poznamo in za katero navijamo že leta in leta. Ajde uprava, začnite delat spremembe. (1 menjava - Daneu Jaka - po moje noben ne ve kaj hudiča počne ta tip v Olimpiji, 2 - dejte že enkrat kupit 1 dobrega igralca namesto 2 povprečnih)
Aiidk
27. 10. 2011 22.24
ma vsi neki pesimistični kr neki skos pišete ob porazih. FORZA OLIMPIJA OLE OLE OLE