Košarka

Nemčija kot peta reprezentanca na EP 2013 v Sloveniji

Ljubljana, 06. 09. 2012 10.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Košarkarska reprezentanca Nemčije si je kot peta kvalifikantka že zagotovila nastop na evropskem prvenstvu, ki ga bo prihodnje leto gostila Slovenija. Nastop na EP so si skozi kvalifikacije že priigrale Črna gora, Hrvaška, Italija, Ukrajina in sinoči še Nemčija.

Na evropskem prvenstvu v košarki si je nastop kot gostiteljica že zagotovila Slovenija. Na olimpijskem košarkarskem turnirju v Londonu so si predčasno vstopnice za košarkarsko prvenstvo stare celine zagotovile Francija, Velika Britanija, Litva, Rusija in dvakratna branilka naslova Španija, z uspešnim nastopom v olimpijskih kvalifikacijah pa sta si zagotovili nastop na prihodnjem prvenstvu še Grčija in Makedonija. Skupno bo sicer v žrebu predtekmovalnih skupin, ki bo 18. novembra v Kristalni dvorani Postojnske jame, sodelovalo 24 reprezentanc. Pred lanskim EP se je Slovenija znašla v prvem bobnu, ker je na prejšnjem celinskem prvenstvu na Poljskem osvojila četrto mesto, po sedmem mestu lani v Litvi pa se ji obeta drugi boben, v katerem bodo še Litva, Grčija in Srbija; slednja le, če bo uspešno preživela kvalifikacije. Reprezentanca Nemčije si je v osmem krogu kvalifikacij kot peta izmed kvalifikantk zagotovila nastop na eurobasketu 2013 po zmagi nad Bolgarijo z 79:69. Za drugo mesto v skupini je v zadnjih dveh krogih kvalifikacij pričakovati ogorčen boj med Azerbajdžanom (4:3), Bolgarijo (3:4) in Švedsko (3:3). Slednja je zaradi boljšega izkupička v medsebojnih dvobojih tako z Bolgarijo kot z Azerbajdžanom v najboljšem izhodiščnem položaju. V skupini A je Srbija doma brez težav porazila Slovaško (87:62) v obračunu, v katerem se je z 20 točkami izkazal mladi up Nemanja Nedović. Izrael je na domačem parketu zlahka opravil z Islandijo. Črna gora je tudi po osmih odigranih srečanjih še vedno neporažena.

Nemci bodo prihodnje leto nastopili na EP v Sloveniji.
Nemci bodo prihodnje leto nastopili na EP v Sloveniji. FOTO: Reuters

Črna gora vodi v skupini A z osmimi zmagami iz osmih obračunov. Sledita Srbija in Izrael (oba 5:3), za drugo ali tretje mesto pa ima možnosti še Estonija (4:4). Islandija in Slovaška sta na dnu lestvice z izkupičkom 1:7. Bosna in Hercegovina ter Poljska sta se s pomembnima zmagama močno približali nastopu v Sloveniji. Hrvaška si je v derbiju skupine C z zmago nad Ukrajino zagotovila prvo mesto. Hrvaška je v derbiju vrha skupine C v Slavonskem Brodu ugnala Ukrajino in si tako zagotovila prvo mesto v skupini, medtem ko sta si obe reprezentanci že v preteklem krogu zagotovili udeležbo na eurobasketu. Odlični center Rašid Mahalbašić je z 21 točkami in sedmimi skoki popeljal Avstrijo do visoke domače zmage proti Madžarski (97:81). S tem so si Avstrijci priigrali boljše razmerje v danih in prejetih koših v medsebojnih obračunih z vzhodnimi sosedi in tako lepo priložnost, da kvalifikacije končajo na tretjem mestu v skupini in naskakujejo eurobasket kot eno izmed moštev, ki se bodo s tretjega mesta v skupini prebila na prvenstvo stare celine. Po osmih odigranih krogih je v skupini D v najboljšem položaju BiH (5:2), ki ima zmago, a tudi tekmo več od Gruzije in Latvije (obe 4:2), ki se bosta še pomerili v drugem medsebojnem obračunu v Rigi. Nizozemska (2:5) je izgubila tudi teoretične možnosti za nastop na prvenstvu. Belgiji po spodrsljaju na gostovanju v Švici ostajajo le še minimalne možnosti za preboj na drugo mesto v skupini E. Poljska je na gostovanju v Helsinkih slavila zmago. Finci imajo še vedno poraz manj in so za zdaj v najboljšem položaju v skupini E, domači poraz pa jim je preprečil zgodnje slavje. Reprezentanca Italije je še sedmič zmagala v prav toliko odigranih tekmah, tokrat je še drugič padla Turčija, ki se je znašla v nezavidljivem položaju, saj so Čehi doma prepričljivo odpravili Portugalsko. Da bi sploh imeli možnost za drugo mesto v skupini, morajo Turki najprej premagati Portugalce.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mirsad Suljanovic
07. 09. 2012 16.09
+2
Kork jst spremlam sport se je BIH preddvema dnevoma prek Gruzije uvrstila ze na ep 2013 v Sloveniji!!!!
Damir Zari?
08. 09. 2012 22.26
Ja imeli so se tisto tekmo z Rumunijom...samo se je ze prej vedlo da bo zmagala:D
Feels_good_man
06. 09. 2012 11.31
+7
Čistokrvni nemec na sliki :)
ILoveGaming
06. 09. 2012 20.53
+4
da bi biu hitler še živ-.....hahaha pomoje se obrača v grobu
JEZKE-BLOKIRAT
07. 09. 2012 06.37
+4
ce bi bil hitler ziv nemcija nebi mela kosarkaske ekipe