Košarka

Nachbar v Gvinejo za boj proti eboli, Gasol pravi, da bi lahko zaradi zike izpustil olimpijske igre

Ljubljana, Madrid, 30. 05. 2016 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Košarkarski zvezdnik Boštjan Nachbar ostaja zvest svojemu poslanstvu v Unicefu. V okviru kampanje EmergencyLessons je nekdanji slovenski reprezentant odpotoval v Gvinejjo. Zvezdnik španske reprezentance Pau Gasol je zaradi virusa zika priznal, da bi lahko tudi izpustil prihajajoče olimpijske igre.

Pau Gasol je med prvimi, ki je resno podvomil v varnost športnikov in navijačev med poletnimi olimpijskimi igrami.
Pau Gasol je med prvimi, ki je resno podvomil v varnost športnikov in navijačev med poletnimi olimpijskimi igrami. FOTO: AP

Skupaj s Sekujem Madyjem Condejem in Nejcem Oblakom je Boštjan Nachbar v okviru kampanje #EmergencyLessons, ki ozavešča o pomenu izobraževanja za otroke v kriznih razmerah, odpotoval v Gvinejo. Slovenska trojka bo v okviru projekta Unicefa obiskala šole in skušala čim več otrok prepričati, da je prav izobraževanje pomagalo pri zajezitvi ebole in v obdobju po krizi odigralo eno od ključnih vlog. V Afriki je dodaten problem ta, da se otroci po naravnih nesrečah, potresih, poplavah, vojnah ali pa zdravstvenih epidemijah ne vrnejo več v šole. Izobrazba pa je ključna za preživetje, napredek in rast otrok. Izbruh ebole v zahodni Afriki leta 2014 je prizadel mnogo življenj, posebej uničujoče posledice pa so pustili zmanjšanje obsega zdravstvenih, izobraževalnih in socialnovarstvenih storitev ter mnoge prekinitve družinskih vezi. Samo v Gvineji je 6.220 otrok zaradi ebole izgubilo enega ali oba starša oz. skrbnika, 230 jih je preživelo okužbo, 519 jih je boj z njo izgubilo.

"Marsikomu se izobraževanje zdi samoumevno, v kriznih razmerah pa lahko pomeni razliko med življenjem in smrtjo," je dejal slovenski ambasador kampanje Nachbar, ki bo iz nekdanjih žarišč ebole v Gvineji ozaveščal o pomenu izobraževanja za otroke v kriznih razmerah. "Šola otrokom v kriznih razmerah nudi varen prostor, kjer so zaščiteni pred zlorabami, izkoriščanjem in rekrutiranjem v oborožene skupine. Da jim znanje in veščine, da zgradijo boljšo prihodnost zase in družbo kot celoto," dodaja Nachbar, ki je pred dvema letoma že posodil svoj obraz Unicfovi kampanji za otroke s kriznih žarišč. Kar 462 milijonov šoloobveznih otrok, četrtina vseh na zemeljski obli, živi v 35 državah, ki so jih prizadele krize, vključno s 75 milijoni otrok, ki nujno potrebujejo pomoč pri izobraževanju. Kampanja #EmergencyLessons, ki poteka v partnerstvu med Evropsko unijo in Unicefom, poudarja pomembnost izobraževanja za otroke v kriznih razmerah. Skozi zgodbe otrok prikazuje, kako šolanje omogoča pridobivanje novih znanj, sklepanje prijateljstev ter nudi varnost in psihosocialno podporo, s katero lahko otroci iz kriznih žarišč premagujejo travme in v celoti izkoristijo svoj potencial. Omenjeno partnerstvo nudi izobraževanje in zaščito otrok v državah, kot so Kamerun, Čad, Gvineja, Irak, Kenija, Pakistan, Južni Sudan in Ukrajina, so zapisali pri Unicefu Slovenija.

Medtem se med športniki širi strah zaradi širjenja virusa zika, sploh zaradi prihajajočih olimpijskih iger v Riu de Janeiru. Zvezdnik španske košarkarske reprezentance Pau Gasol je v ponedeljek v Madridu na dogodku svojega pokrovitelja dejal, da razmišlja celo o tem, da bi ostal doma. "Razmišljam tudi, da ne bi šel na olimpijske igre. Pomembno je, da se ne tvega zdravja športnikov in navijačev, ki bodo šli v Rio. Sem privilegiran in dobivam dobre informacije, ki jih delim s soigralci iz reprezentance ter ostalimi španskimi športniki. Situacija je resna. V tem trenutku obstaja odprta debata, iz katere izvirajo dvomi," je dejal Gasol. "Pričakujem, da bodo olimpijski komiteji in zdravstvene organizacije obveščale o tveganjih, ki obstajajo v Brazilji," je dodal Katalonec. O ziki je napisal tudi komentar v dnevniku El Pais, kjer je zapisal, da gre za "veliko resnejšo grožnjo" kot si mislimo v tem hipu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.