Košarka

VIDEO: Slovenija ima svojega zmaja: Dragić poletel in 'zažgal', ko je bilo to najbolj potrebno

Helsinki, 03. 09. 2017 15.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Še drugič zapored je slovenska košarkarska reprezentanca trepetala za zmago na letošnjem evropskem prvenstvu, a se je lahko v Helsinkih vnovič zanesla na izjemnega kapetana Gorana Dragića, ki je s ključnim prodorom v zadnjih sekundah odločil dvoboj z Grčijo (78:72). Prvič je bil najboljši strelec Slovenije na EP talentirani Luka Dončić.

Več videovsebin
  • Izjavi Luke Dončića in Eda Murića po tekmi Slovenija - Grčija
    03:52
    Izjavi Luke Dončića in Eda Murića po tekmi Slovenija - Grčija
  • Vrhunci tekme Slovenija - Grčija
    04:38
    Vrhunci tekme Slovenija - Grčija
  • Iz 24UR: Tonček Randolph odločil dramatično končnico
    02:44
    Iz 24UR: Tonček Randolph odločil dramatično končnico
  • Iz 24UR: Vilfan o ameriški miselnosti slovenske ekipe
    02:15
    Iz 24UR: Vilfan o ameriški miselnosti slovenske ekipe
  • Iz 24UR: Košarkarji za tretjo zmago ugnali Grčijo
    05:36
    Iz 24UR: Košarkarji za tretjo zmago ugnali Grčijo
Slovenskim košarkarjem se bo po treh tekmah in treh zmagah še kako prilegel dan počitka. Nocoj Košarkarska zveza Slovenije (KZS) v Helsinkih pripravlja tudi druženje z navijači. Vsi, ki ste na Finskem, ste seveda vljudno vabljeni.

Nekaj velikih zmag, a tudi bolečih in težko prebavljivih porazov je slovenska košarkarska reprezentanca nanizala na tekmah z Grčijo. Varovanci Igorja Kokoškova so v tokratni obračun z Balkanci vstopili po prigarani zmagi nad domačo Finsko, s katero so na letošnjem turnirju ohranili niz nepremaganosti. Temu se je Grčija, prav tako v soboto, odrekla s porazom proti Franciji, ki pa se je morala za končno zmago po izvrstnih zadnjih četrtinah Grkov močno potruditi. Kokoškov je v začetno postavo uvrstil na prvenstvu izjemno razpoloženega Gorana Dragića, kapetanu pa je priključil še Jako Blažiča, Luko Dončića, Eda Murića in Gašperja Vidmarja. Na klopi je v uvodu obračuna tako kot na prvih tekmah obsedel junak zmage nad Finsko Anthony Randolph. Slovenci so dvoboj začeli z uspešno obrambo, Blažič je ukradel žogo nasprotnikom in nato je Vidmar pod košem v dveh poskusih dosegel prvi točki popoldneva. Dragić je na agresivno postavljeno grško obrambo odgovoril s prodorom in metom s polrazdalje znotraj rakete, kar je pomenilo še višje vodstvo s 4:0, Vidmar pa je po zgrešenem polaganju "Gogija" popravil pod košem in poskrbel že za 6:0. Nick Calathes je bil od začetka zadolžen za Dragića, a ga je stežka dohajal, Goran pa je še naprej polnil koš njegovega moštva s šestimi točkami v prvih štirih minutah. Grki so zaigrali bolje in po nekaj neuspešnih napadih naših fantov ter slabi podaji Dragića in polaganju Kostasa Papanikolaouja znižali že na 10:8. A nato je prvič v popoldnevu zadel Dončić, ki se je dvignil s precejšnje razdalje in skozi obroč poslal prvo trojko (15:8). Grki so odgovorili z delnim izidom 4:0, ki ga je z metom z razdalje prekinil Klemen Prepelič (18:12). S prostima metoma Prepeliča je naskok Slovenije znašal že osem točk, kar je bila v zadnji minuti četrtine nova najvišja prednost (20:12), ki je v zadnjem slovenskem napadu s trojko Dončića še narasla (23:13). Piko na i izvrstni uvodni četrtini je z blokado v zadnji sekundi nad Dimitriosom Agravanisom pritisnil Randolph. Američan je v prvem napadu nadaljevanja še sam dosegel svoj prvi koš za rekordnih dvanajst točk naskoka (25:13).

V nadaljevanju druge četrtine je Kokoškov z več menjavami malce osvežil postavo, medtem ko se prednost ni manjšala in ostajala v "varnem rangu" 7-12 točk. Dobrih pet minut pred polčasom so se Grki še dodatno približali, potem ko se Randolph v dvoboju z Nikosom Pappasom ni najbolj izkazal in mu dovolil lahek koš (26:21). A v igro je Kokoškov spet poslal Dragića, ki je hitro zadel za vnovičen pobeg, slednjega pa je po hitri akciji in podaji Vlatka Čančarja prek celotnega igrišča zaokrožil Prepelič (30:21). A tako hitro, kot je prednost narasla, se je v naslednjih minutah znižala. Kljub razpoloženemu Dončiću, ki je bil pri enajstih točkah, se Slovencem ni uspelo odlepiti pred začetkom zadnjih dveh minut polčasa (32:28), ki so bile povsem nepovezane z obeh strani. Polčas so Grki sklenili z blokado nad Murićem ter uspešnim napadom, ki ga je pod košem zaključil Georgios Papagiannis. Na srečo je Dončić ob zvoku sirene zadel še eno trojko za veliko lepši zaključek od pričakovanj (35:30). Drugi polčas se ni začel po slovenskih željah, Grki so namreč nemudoma znižali na le točko razlike (35:34). Prvi minuti sta minili brez slovenskega koša, Randolph pa si je privoščil še tehnično napako, po kateri Kostas Sloukas ni izkoristil prostega meta, je pa Papagiannis vnovič lepo zadel izpod koša za prvo grško vodstvo na tekmi (35:36). Iz "črne luknje" se Slovencem po štirih minutah igre v drugem polčasu še ni uspelo izviti, s košem Papanikolaouja je bilo na semaforju že 35:39, delni izid pa 9:0 v korist Balkancev. Randolph je neuspešen niz le uspel prekiniti po podaji Dragića in košu, ob katerem je izsilil tudi osebno napako ter izkoristil še prosti met (38:39). A Grki so pet minut pred koncem tretje četrtine po sporno dosojeni osebni napaki Randolpha (nad Dragićem je sodniki niso videli) ušli na rekordno prednost petih oziroma sedmih točk (38:45). Slovenci so izgubljali živce, tudi zaradi nešportnih potez Grkov, ki so ostajale nekaznovane, denimo udarec po obrazu Dončića, ki si ga je privoščil Papagiannis. Jezni Slovenci so zmogli odgovor, po dveh prostih metih Dončića je hiter protinapad po podaji Dragića s trojko zaključil Prepelič in moj tim je bil spet povsem blizu (43:45). Prepelič je z novo trojko takoj odgovoril Sloukasu, ki je tudi sam natančno meril z razdalje, a so Grki polnili slovenski koš tudi izpod obroča ter ostajali v ospredju (48:52).

Dragić je 20 točkam dodal še štiri podaje in skoke, dve točki in skok več od člana Miami Heat pa je v nedeljo prispeval realovec Dončić.
Dragić je 20 točkam dodal še štiri podaje in skoke, dve točki in skok več od člana Miami Heat pa je v nedeljo prispeval realovec Dončić. FOTO: AP

Dve minuti pred koncem tretje četrtine so Grki po spet neprepričljivi akciji Randolpha na obeh straneh parketa povedli za šest, nato pa že za rekordnih osem (48:56), potem ko je Bourousis ukradel žogo Čančarju, lahek koš pa je vknjižil Sloukas. Prednost so Slovenci uspeli vsaj malce znižati z lepim metom Dragića s strani ter uspešno obrambo (52:58). Zadnja četrtina se je začela s še enim zadetim metom Dragića s precejšnje razdalje, po tem košu se je prednost Grčije že pričela topiti (54:58). A met nikakor ni stekel, Grki pa so dobro skakali in popravljali lastne zgrešene poskuse. Slovenci so se lahko vedno zanesli na Dragića, ki je z lepim prodorom in "rolingom" dosegel enega od košev tekme, izkoristil pa še prosti met za 57:60 sedem minut in pol pred koncem obračuna. A Goran je imel kmalu že štiri osebne napake, zato ga je Kokoškov potegnil na klop. Grki so medtem prevladovali pod košem in pridno izkoriščali slovensko neodločnost tako v obrambi kot v napadu, svoje pa je občasno dodala tudi na piščalki zelo "lahka" sodniška ekipa. Prepelič je z metom za dve dobrih pet minut pred iztekom rednega dela igre znižal na 60:62, Grki pa dodatnega približanja v naslednjih napadih niso dovolili. Slovencem je ob izteku 36. minute le uspelo ubraniti en grški napad, Dončić pa je z zabijanjem popravil Čančarjev met in manj kot štiri minute pred koncem izenačil (66:66). Murić, ki je šele nekaj sekund prej prispeval prvi koš na tekmi, je nato zablestel s trojko in Slovenija je povedla v ključnih trenutkih (69:66). Vidmar je šel po lepi akciji silovito na obroč in izsilil osebno napako ter zadel en prosti met za že lepo prednost (70:66). A nato so na sceno spet stopili sodniki, po domnevni osebni napaki Dončića je Calathes zadel polaganje (70:68). Napočil je tudi trenutek za ponovno aktivacijo kapetana Dragića, ki je po enem uspešnem prostem metu zamenjal Murića. Grki so bili z lastnimi prostimi meti natančni, na drugi strani pa z 1:21 na semaforju ni grešil niti Dragić. Slovenci so uspešno ubranili grški napad ob metu Georgiosa Printezisa in imeli v rokah morda že žogo za zmago. Dončić je poskusil, a zgrešil, Dragić pa je ujel odbitek ter nato šel na prodor, ki ga je zaključil z uspešnim polaganjem v visokem loku. Grki so po lepem obratu Sloukasa hitro in uspešno zadeli iz svojega napada (75:72) in nato iskali hitro osebno napako. "Prejel" jo je Prepelič, ki je svojo najboljšo predstavo na EP kronal z enim košem (76:72). To je bilo dovolj, Grki z dvema naslednjima metoma niso zadeli in Slovenija se je lahko vnovič veselila. Zmago je s prostima metoma še "polepšal" sobotni junak Randolph.

Evropsko prvenstvo v košarki, 3. krog:

Skupina A

Slovenija ‒ Grčija 78:72 (23:13, 12:17, 17:28, 24:14)
Dončić 22 točk in 5 skokov, Dragič 20, 4 podaje in 4 sk., Prepelič 16; Sloukas 18 in 6 pod., Pappas, Papagiannis (4 sk.) in Printezis 10 in 10 sk.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (182)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Varejao69
05. 09. 2017 11.19
DRACAAARYYYYSSSSSSS !!!!
Nevzdrzni
05. 09. 2017 11.10
Ne spremljam ravno kosarke ampak BRAVOOOO NASIII
aki10
04. 09. 2017 14.27
+1
Evropa pogleeej: SLOVENIJAAAAAAAAA GRE NAPREJ!!!
Nevzdrzni
05. 09. 2017 11.11
jafalical
04. 09. 2017 09.38
+4
Vesela sem za vse fante, res so dobri.Tudi ta tekma je bila se kako energična, močna, organizirana, dinamična in jim želimo le tako naprej.Eden lepih prizorov na tekmi, med ostalimi je bil tudi ta, ko se polna adrenalina objameta Dragič in Dončič, ko fanata, kot je Luka objamejo, saj je od vseh najmlajsi in tako talentirana, dober, vrhunski fanta nasploh.Bravo fantje.Vesela sem za Saso Dončiča, da so ga povabili med komentatorje, da je lahko blizje,v zivo z njimi vsemi.Bravo!!!
25kur
04. 09. 2017 09.05
+7
Sanja se pa kr topi, ko ob njej stoji gogi al dončič ta mlad al pa ta star, ta prava basket navijačiča
TistoPravo
04. 09. 2017 08.44
+2
Tako se zmaguje samo v ekipno...timsko. Motivacija in natačno vodenje, posledica vedno zmaga v ključnem trenutku...in medalije se bodo zasvetile po tej zmagovalni matematiki. Ne zmagovati cele tekme, ampak zmagati v trenutku ko je to potrebno. Motivacija in natančno vodenje, učite se bodoči in sedanji podjetniki...in boste iz zdajšnjega izkoriščevalska xy profita, dobili vrhunsko motiviran tim, katerega boste natančno vodili in prejeli brez težav xy kratnik profita...in zmage v ključnih trenutkih, ko ti nasprotnik in konkurenca lahko samo čestita!
Deko
04. 09. 2017 14.29
+1
za uspeh je potrebna 1/10 znanja in 9/10 trdega dela! Bravo naši!!!!
blazter
04. 09. 2017 08.08
+13
Občutek po prikazanem do sedaj? Dober! Bravo!
murkecc
03. 09. 2017 22.36
+5
Mal manj trice metat, če vam ne grejo.
kaoslovenac
03. 09. 2017 21.43
+23
Pa BRAVO slo majstori, užitek vas gledat in navijat, zravn pa čips in kola, orgazm...
rofo
03. 09. 2017 21.23
+41
Fantje super,končno se vidi,kaj pomeni prijateljstvo med igralci,ko se veselijo vsake uspešne akcije,je pa Dragič pravi kapetan in vodja ob Dončiču,ki bo moral po odhodu Gorana prevzeti vajeti v svoje roke.Prvič po nekaj letih čutim,da lahko dosežejo velik rezultat,morda tudi kaj okrog vratu......,bil bi že čas. Kar se pa tiče po košarki,pa v filmu hostar samo preklinjanje-tipično slovensko....,ja za v kino,ne pa na TV.ŽALOSTNO!!!!
srebrnibreg
03. 09. 2017 21.02
+36
Velike čestitke in velik poklon za to tekmo. Malce me je bilo strah zaradi urmika tekem, ker ste imeli malo časa za regeneracijo. Hvala celotni ekipi od prvega do zadnjega v celotni reprezentanci za hrabrost in ogromen uspeh. Gremo dalje.
Laki je malo nervozan
03. 09. 2017 20.29
+4
Najprej bravo naši....!Zdaj pa gledam toliko opevano komedijo Pr'Hostar,ocena po pol ure gledanja...srednje do precej brezveze....
LudiJoža
03. 09. 2017 22.06
+4
Bi rekel... To je ista scena, ko takrat, ko so spustli Toša v film. Mocno odvajalno sredstvo.
LudiJoža
03. 09. 2017 22.06
+0
Bi rekel... To je ista scena, ko takrat, ko so spustli Toša v film. Mocno odvajalno sredstvo.
degenos
03. 09. 2017 20.25
+11
trojke še niso zalaufale ............ Islandci so jih več zadeli proti francozom ...kot slovenci proti grkom !!!
zefa20
03. 09. 2017 20.10
+9
Ja Dragič je res dober košarkaš, ampak danes je bil v senci Dončiča in treba je povedat da je ekipa nadoknadila zaostanek in prešla v vodstvo ko je bil Dragič na klopi. Drugače pa vsaka čast fantje, samo met za 3 točke pa boste morali malo popraviti.
razvajen123
03. 09. 2017 20.08
+7
Laki je malo nervozan
03. 09. 2017 20.01
-8
Zakaj kar nekaj igralcev igra v pajkicah...?
jjhhggff
03. 09. 2017 20.09
+8
A res ne veš? Nošenje pajkic poviša odstotek meta. Znanstveno dokazano.
kameltrajbar
03. 09. 2017 20.23
+13
Deko
04. 09. 2017 14.35
Ker so noge po krvnem obtoku največji zalogaj jih tud hitro lahko ohladiš, pajkice preprečujejo morebitne poškodbe saj mišica ostane ogreta dalj časa in vsaj deloma obdrži temperaturo da se ohranja oz. počasi ohlaja. Če ti je mraz se treseš mišica trza, to pa pr košarki ni lih zaželjeno niti izvedljivo ;)
waNted77
03. 09. 2017 19.44
+31
24ur porke Marija & Carlos....vsake 5 minut te reklame, ki nobenga ne zanimajo. Sploh pa take reklame ki so kr neki.
AS1983
03. 09. 2017 19.26
+16
Bravo naši za zdaj gre vse po planu, upam, da bo šlo tako v osmini finala in v četrtfinalu, da se bomo borili za medaljo.
CastrumFF
03. 09. 2017 19.18
-58
Koliko je slovencev v ekipi? Samo prasam....
Banion
03. 09. 2017 19.27
-4
Banion
03. 09. 2017 19.27
-7
mejacrnikal
03. 09. 2017 19.52
+28
Vsi slovenci razen Randolfa,nevem kaj si ti gledal hahaha
JanšaBoy
03. 09. 2017 20.08
+4
A ne veš? Če igrajo košarko so Slovenci,če ne so "ta južni"! A ni to žalostno?
zefa20
03. 09. 2017 20.11
+14
Ti si stoprocentno gledal tekmo Srbije ali pa Hrvaške da sprašuješ takšne bedarije
JanšaBoy
03. 09. 2017 20.15
-14
Glede na koliko je Hrvatov in Srbov (večina) v "slo" ekipi.....
Deko
04. 09. 2017 14.36
+1
deltex
03. 09. 2017 19.17
+10
Saj ni pomembno kako, zmagali smo!