Košarka

Marico Gajić izbrali Washington Mystics

Celje, 18. 04. 2015 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Košarkarico celjskega Athleta so kot 32. na naboru WNBA izbrali Washington Mystics. Postala je sploh prva igralka slovenske in regionalne lige MZRKL, ki jo je doletela takšna čast.

Vodstvo Ženskega košarkarskega kluba Ahtlete Celje je po letih, ko so zaupali zgolj tujim strokovnjakom, na klop članic posadilo Damirja Grgića iz Trbovelj s katerim so začrtali povsem novo strategijo. Takšno, ki je bila močno odvisna od skavtinga v tujini. V zadnjih letih je zato v knežje mesto prispelo veliko obetavnih igralk, ki so se košarkarsko šele razvijale. Med njimi je tudi Marica Gajić.

Marica Gajić
Marica Gajić FOTO: ŽKK Athlete Celje

Športnica iz Bijeline se je zavestno odločila za ta korak, saj je vedela, da je Celje lahko odskočna deska za igranje v največjih evropskih klubih. Pred sta to dokazali tudi Maja Erkić in Nika Barić. Medtem, ko se je prva po izpuščeni sezoni (poškodbe) vrnila domov in se vrnila na želeni nivo, je Barićeva ena ključnih posameznic ruskega Spartaka. Tudi tista, ki je bila pred leti izbrana za najboljšo mlado košarkarico v Evropi, kasneje tudi izbrana na naboru lige WNBA (Minnesota Lynx). In Gajićeva gre danes po njenih stopinjah.

189 cenitmetrov visoka igralka na položaju krilnega centra je z izvrstnimi nastopi v klubu in reprezentanci BiH prepričala tudi največje skeptike. Na letošnjem naboru so jo kot 32. izbrali pri Washington Mystics. "Še vedno sem v šoku. Sploh ne vem, kaj naj povem," je izbor komentirala 19-letnica, ki ni nikoli sanjala, da se ji bo zgodilo kaj takšnega: "Pred leti, ko sem se odločila za Celje, sem se osredotočila samo na klub. Vedela sem, da je lahko izjemna odskočna deska, a da bom kdaj napredovala do te mere, da bom zanimiva tudi za WNBA nisem pričakovala."

Ni bila zanimiva KZS
Gajićeva je hitro košarkarsko dozorela, čeprav se dobro zaveda, da bo morala v prihodnjih letih še veliko pokazati, da bi lahko igrala evropsko košarko na najvišjem nivoju. Ta hip so zanjo pomembne predvsem tekme in dnevno dokazovanje in tega je bilo v Celju na pretek. Ravno zaradi tega je nekoč jasno in glasno povedala, da bi rada zaigrala za slovensko reprezentanco, a se to ni nikoli zgodilo.

"Košarkarska zveza Slovenije si je namreč (v sodelovanju z ŽKK Athlete Celje) zelo prizadevala, da bi Marica Gajić zaigrala za slovensko reprezentanco, saj gre za izjemno in vsestransko košarkarico z velikim talentom, a po novih pravilih FIBA lahko v mlajših kategorijah naturalizirani igralci/igralke za državo, ki ni njihova primarna, zaigrajo šele v članski izbrani vrsti, pa še to šele po dopolnjenem 21. letu. Tako bi morala Marica z reprezentančno košarko, kljub prejetem slovenskem potnem listu, na igranje za Slovenijo počakati vsaj do leta 2016, zaradi česar se je na KZS lani obrnila s prošnjo, da bi v tem primeru raje igrala za BiH, kar smo ji zaradi njene korektnosti in iskrenosti tudi dovolili," so sporočili iz KZS.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Enik
18. 04. 2015 12.03
+32
Tipična Slovenska..Za naše "strokovnjake" nisi dovolj dober, ker verjetno ni žlahte pri koritu..ko pa te tujci vzamejo pod okrilje, potem pa jok in stok..eh, brezveze mi je že to poslušat, koliko talentov pustimo v tej deželici mimo, ker imamo take "strokovnjake"..