Košarka

Maljković izbral 20 visokih mož za EP v Litvi

Ljubljana, 16. 06. 2011 17.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Selektor slovenske košarkarske reprezentance Božidar Maljković je objavil seznam 20 igralcev, ki bodo 10. julija začeli s pripravami na evropsko prvenstvo v Litvi, na katerem Slovenija odkrito naskakuje medaljo.

Božidar Maljković
Božidar Maljković FOTO: Damjan Žibert
Seznam ne prinaša bistvenih novosti. Na njem pričakovano ni Bena Udriha, Saše Vujačiča in Primoža Brezca, povabljenih je pet mladih igralcev Jaka Blažič, Luka Lapornik, Edo Murič, Klemen Prepelič in Danijel Vujasinovič, Božidar Maljkovič pa se je zaradi zdravstvenih težav odpovedal uslugam Sanija Bečirovića.

Na seznamu so: Mirza Begić (Real Madrid), Jaka Blažič (Geoplin Slovan), Goran Dragić (Houston Rockets), Zoran Dragić (Krka), Goran Jagodnik (Union Olimpija), Nebojša Joksimovič (Igokea), Jaka Lakovič (Barcelona), Luka Lapornik (Zlatorog), Erazem Lorbek (Barcelona), Domen Lorbek (Lagun), Edo Murič (Krka), Boštjan Nachbar (Efes Pilsen), Sašo Ožbolt (Union Olimpija), Klemen Prepelič (Helios), Uroš Slokar (Manresa), Matjaž Smodiš (CSKA Moskva), Samo Udrih (Union Olimpija), Gašper Vidmar (Fenerbahče), Danijel Vujasinovič (Zlatorog) in Miha Zupan (St. Petersburg).

Primoža Brezca pričakovano ni na seznamu.
Primoža Brezca pričakovano ni na seznamu. FOTO: Reuters
Selektor Božidar Maljković je na novinarski konferenci, ki jo je Košarkarska zveza Slovenije izkoristila za podpis sponzorske pogodbe z Raiffeisen Banko, povedal, da mu je žal, ker zaradi osebnih razlogov na seznamu manjka nekaj odličnih posameznikov, kot so Beno Udrih, Rašo Nesterovič, Primož Brezec in Gašper Vidmar. Slednji  je sicer med povabljenimi igralci, vendar je njegov nastop za Slovenijo vprašljiv, saj poškodovano koleno še ni nared za hude napore.

Maljković bo s svojima pomočnikoma – Aleksandrom Sekulićem in Gašperjem Potočnikom – skušal ekipo čim bolje pripraviti na dolgo in zahtevno evropsko prvenstvo, ki bo trajalo od 31. avgusta do 18. septembra. "Glede na to, da se nam obeta eno najmočnejših evropskih prvenstev v zgodovini, ki bo trajalo skoraj tri tedne, bomo morali biti fizično čim bolje pripravljeni. Le tiste ekipe, ki bodo v dobri telesni kondiciji, bodo lahko ves čas prvenstva igrale v istem ritmu," pravi Maljković.

Erazem Lorbek
Erazem Lorbek FOTO: Reuters

Trenutno slovenskemu selektorju in njegovemu strokovnemu štabu (tudi tokrat bodo imeli igralci na voljo tri fizioterapevte ter novega zdravnika Branka Cvetičanina) največ preglavic povzroča mnenje Mednarodne košarkarske zveze (Fiba), ki se ne strinja z odločitvijo svojega evropskega dela (Fiba Europe), da ima lahko vsaka reprezentanca na EP po štirinajst igralcev za razliko od dosedanjih dvanajstih. Na to odločitev bodo v veliki meri vezani tudi nadaljnji postopki Maljkovića v zvezi s krčenjem reprezentance.

Slovenija bo imela v pripravljalnem obdobju od 10. julija do odhoda v Litvo konec avgusta nekaj čez 30 dni treningov ter deset prijateljskih tekem. Na željo Maljkovića bodo priprave potekale v Sloveniji (Kranjska Gora, Ptuj, Rogaška Slatina), prav tako pa tudi večina pripravljalnih tekem. Na KZS so še zlasti ponosni, da bodo prvič v dvajsetih letih v eni dvorani zbrali kar šest držav iz nekdanje skupne domovine (Slovenija, Hrvaška, Srbija, BiH, Makedonija, Črna gora). Pokal ex-yu bo v Stožicah potekal od 6. do 9. avgusta. Pred tem se bo Slovenija predstavila še gledalcem na Ptuju in v Kidričevem, ob koncu priprav še enkrat v Stožicah z Litvo, vmes pa bo odigrala še po dve prijateljski tekmi v Španiji in Litvi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Luka Slivnik
20. 06. 2011 11.53
očitno tisti, ki ne poznate teh mladih ste zelo slabi poznavalci slovenske košarke in če jih je izbral selektor Maljković, ki jih je spremljal 6 tednov na lastnem treningu, so tega zagotovo vredni! Jaz mislim, da je pravilno, da se da priložnost mladim sploh na širšem seznamu, kjer lahko dokažejo svojo kvaliteto. Najmanj 2 bi morala iti na evropsko prvenstvo, saj se tej generaciji izteka čas in treba je najti prave naslednike, škoda edino ker so to sami igralci od pozicije 1 do 3, in ni igralcev na poziciji 4 in 5, kar nam več kot očitno primankuje zadnja leta. V nekaj pripravljalnih tekmah bomo videli do kam ta reprezentanca lahko poseže, mislm pa da je taka sestava lahko plus, saj edino malo bolj iztopata lorbek in g. dragič..taka ekipa bi se znala precej podrediti kolektivu, potrebno je samo določiti igralca, ki bo v odločilnih trenutkih vlekel ekipo naprej..srečno reprezentanca1
evasle
19. 06. 2011 23.34
se strinjam s tabo - timajaapril, naj igrajo oni, ki hočejo in si to zaslužijo, glede samega odnosa do reprezentanc so Hrvati 100 let pred nami, praw tako do odnosa do ostalih wrhunskih športnikow,.... škoda za G. Vidmarja - dec zna igrat zlo atraktivn...drgač pa ni blo lepo tud to, kar so naredil S. Bečiroviču - zakaj ga ni zrawen mi ni jasno, sploh zdaj ko sem pogledal video, on tudi na trenutke odigra zelo dopadljivo, idejno,... ajde s l o v e n i j a,....
sonellion
18. 06. 2011 10.25
Ožbolt? dejmo no .... škoda za Gašperja Vidmarja,on je pravi borec!
Y.T.L
17. 06. 2011 22.44
Se opravičujem. Ampak:Jaka Blažič, Nebojša Joksimovič, Luka Lapornik, Klemen Prepelič, Danijel Vujasinovič. Veste kdo so to?? Sigurno bi Sani Bečirovič več doprinesel reprezentanci!
emt8000
17. 06. 2011 14.42
Meni je vseeno za tiste,ki se po stalnem kopitu odpovedujejo nastopom za našo reprezentanco kot so važič Beno in kmalu mož Marije Šarapove -Vujačič. Kapo dol fantom oziroma moškim kot so Lakovič,ki se tudi po naporni sezoni vedno odzove reprezentanci,torej vsem,ki se jim zdi častno igrati za reprezentanco.
3xzbrisanii
17. 06. 2011 11.51
Kolikor jz vem je Brezec poskodovan ! In ga zaradi tega ni na seznamu ...
Paklenik
17. 06. 2011 11.21
Rabimo kolektiv in borce in ne neke nadute zvezdnike. Predvsem moraj biti super telesna priprava in pa stopnjevanje forme. Boža že ve kaj dela, bomo vidli kakšen bo na koncu rezultat.
Vance
17. 06. 2011 08.39
Do sedaj je vse v najlepšem redu,dober izbor, disciplina,organizacija.Srčno upam,da se bo ta projekt tako tudi končal in da bomo v Litvi dobili težko pričakovano odličje.SREČNO!
rupsi31
17. 06. 2011 03.20
U Luka Lapornik... Moj sosed :). Upam, da bo v reprezentanci in bo igral.
goba 4
16. 06. 2011 22.02
Kwa bojo pa s Klobučarju naredl a bo biu celo tok prjazn da ga bo not dau k zdj je zadne cajte ful dobr špilu pač zna fnt špilat ne tko da bi blo žalostn da ga neb uzel
halojekdodoma
16. 06. 2011 22.01
Dobra ekipa, dragiča bosta razturala :)
paulo19
16. 06. 2011 21.39
dobra ekipa če odvzamemo teh 5 mladih igralcev, ki jih ne poznam. škoda samo da brezec pa udrih ne bota igrala:(
michoslo
16. 06. 2011 21.22
beno je car ampak žal vem iz prve roke mu pač ne diši tolikšno število treningov in tekem, sam se pridružujem njegovemu mnenju glede na to da se priprave začnejo tako zgodaj ne bi rabili toliko napornih treningov, dobro tekme so druga ampak tveganje poškodb je ogromno zato se nam pa dogaja sedaj praktično vsako leto da se eden ali več igralcev na pripravah in samem prvenstvu poškoduje. beno si pač velikega tveganja poškodbe pač ne želi še tako ali tako prehitro pride, kar se tiče pa njegovega zasebnega življenja se pa res letošnje poletje oz mislim da še v mesecu juniju ženi tako da halo normalno da ga ne bo. Vseh na žalost ne moremo meti. Drugače pa super ekipa malo pomladitev kar je prav čeprav jih bo kar nekaj kasneje odpadlo kar je logično je pa prav da so zraven da začutijo to, tem mladim igralcem je to samo nagrada za dobro odigrano sezono.
milosinja
16. 06. 2011 21.17
slovenija nebo nikamor prišla na tak način. To so take lenobe, da se jim za slovenijo ne da vpoklicati v reprezentanco ključne igralce kot so Beno Udrih, Saša Vujačič,Primož Brezec,Emir Preldžič,Rašo Nesterovič in Dino Murič...... SRAMOTA.........PA SP hočemo gostit.
Igor Hari 1
16. 06. 2011 20.29
Sešok številka dve .....
Dejan Pekar
16. 06. 2011 20.03
Škoda Saše Vujačiča in Primoža Brezca drgač pa super da sta oba loerbeka saj potem ne potebujemp Brezca :)
emt8000
16. 06. 2011 19.37
Kranjac,kje pa ti vidiš Miliča na seznamu?
Kranjac
16. 06. 2011 19.29
Milič v reprezentanci in to še na krilu? On ne igra krila že ene 6 let ampak krilnega centra:)
neziie
16. 06. 2011 19.08
če bo Nachbar v formi smo na konju
lukaspukase
16. 06. 2011 18.46
wnBw16.06.2011, 17:504 jao jao res mi je žau za udriha...če bi bil udrih v ekipi bi blo res svetovno..upam tut da bo vidmar uspešno okreval in da bo lahk igral...škoda tut za brezca ker če ima dober dan igra izvrstno.. Ne potrebuje ti biti žal za knedla Benota Udriha. Tako in tako ne bo več igral za našo reprezentanco. Težko verjamem. Ker mu nekaj vzmes pride,od hudega prdec baje,do poroke in bla ,bla. Čas je že,da nehamo jokati za tistimi,ki jih ne bo na EP,posebej pa za knedla Benota.