Košarka

Litva premagala Italijo, Finska po srhljivki ugnala Poljsko, Slovenci lahko že 'pakirajo' za Carigrad

Helsinki, Tel-Aviv, 03. 09. 2017 22.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na evropskem prvenstvu v košarki so danes delo v tretjem krogu opravili v skupinah A in B. V Helsinkih sta poleg Slovenije, ki ostaja na vrhu, slavila še Francija, ki je visoko s 115:79 premagala Islandijo, ter Finska, ki je za zmago proti Poljski z 90:87 potrebovala dva podaljška. V skupini B je v Litva premagala Italijo z 78:73.

Slovenija si je s tremi zmagami že zagotovila drugi del prvenstva. Francija ni imela težav, najslabšo ekipo skupine je visoko odpravila, kar šest igralcev je doseglo deset ali več točk, največ (16) pa Nando de Colo. V večerni tekmi slovenske skupine pa so domači navijači videli pravo srhljivko: odločal je podaljšek oziroma dva. Poljaki so minuto in pol pred koncem rednega dela še vodili za devet (66:57), a prednosti niso znali zadržati; junak domačih je bil Lauri Markkanen, ki je poskrbel za pet zaporednih točk in izenačenje, v podaljških pa nato še osem sekund pred koncem spet izenačil na 78:78. V tretjem poskusu je Fincem uspelo, drugi podaljšek so končali z 90:87, prvi zvezdnik domače zasedbe Markkanen pa je za las ostal brez dvojnega dvojčka s 27 točkami in devetimi skoki.

Daniel Theis (z žogo) in Guy Pnini na obračunu v Tel-Avivu.
Daniel Theis (z žogo) in Guy Pnini na obračunu v Tel-Avivu. FOTO: AP

V Tel-Avivu, kjer so gostitelji v večerni tekmi z Nemci po dveh porazih že zelo nujno potrebovali zmago, je v osrednji tekmi dneva slavila Litva. Litovci so v začetku precej zaostali za Italijani, a so se vrnili in na koncu zmagali za pet, junak je bil Adas Juskevičius z 20 točkami, Jonas Valančiunas jih je dodal 13, pri Italiji pa je bil zelo razpoloženi Luigi Datome s 24 točkami le premalo. Gruzija pa je morala z 81:88 priznati premoč Ukrajini, najboljši strelec je bil Andrij Pustovij z 19 točkami. Izrael je do zmage prišel povsem ob koncu, potem ko je bil sredi tekme že v izgubljenem položaju, a je izkoristil strelski mrk Nemčije v zadnji četrtini. Še devet minut pred koncem so Nemci vodili za 16, a niso zdržali naleta domačih ob bučni podori navijačev. Izrael je tako v zadnji minuti prišel do zelo pomembnih točk, s katerima še ostaja v igri za izločilni del EP, Nemci pa so zapravili prvo priložnost za zanesljivo potrditev končnice. Pri poražencih je bil najboljši Dennis Schröder z 20 točkami, pri zmagovalcih pa Richard Howell s 23.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

morjeblata
04. 09. 2017 11.03
+3
Naši zaenkrat odlično . Vsaka čast . Islandija je na tem prvenstvu očitno samo za kanon futer .