Košarka

Liga NBA s tremi Slovenci, naslov prvaka brani Golden State

Oakland, 27. 10. 2015 06.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.Š./STA
Komentarji
5

Začenja se nova sezona v najboljši košarkarski ligi na svetu, NBA. V konkurenci so trije slovenski košarkarji, Goran Dragić, Saša Vujačić in Beno Udrih. Šampionski pokal branijo igralci Golden State Warriors.

V noči s torka na sredo se bo začela nova sezona košarkarske lige NBA. Cleveland Cavaliers, ki je izgubil zadnji finale v šestih tekmah, je bil v zaključku sezone močno oslabljen zaradi poškodb in tudi zdaj ni v bistveno boljšem stanju. Sezono bodo začeli brez Kyrieja Irvinga in Imana Shumperta, Kevin Love pa se je treningom pridružil šele pred kratkim. Ob tem je treba vedeti, da tudi superzvezdnik LeBron James ni povsem zdrav; ima težave z bolečim hrbtom in pred večino tekem potrebuje injekcijo.

Stephen Curry je bil ključni mož ekipe Golden State Warriors ob osvojitvi naslova prvaka.
Stephen Curry je bil ključni mož ekipe Golden State Warriors ob osvojitvi naslova prvaka. FOTO: Reuters
Najresnejši tekmec Clevelandu naj bi bil San Antonio Spurs, ki je All Stars zasedbi Duncan-Parker-Ginobili-Leonard dodal še petega rednega člana tekme zvezd LaMarcusa Aldridgea. Vprašanje je, kako hitro se bo slednji vklopil v specifičen sistem igre San Antonia, hkrati pa, koliko časa bo še zdravje služilo prvim trem omenjenim igralcem, ki imajo povprečje 36,6 leta. Duncan bo ob koncu rednega dela dopolnil celo 40 let.
Spletna stran lige NBA je objavila zanimive rezultate ankete med trenerji moštev o novi sezoni. Kot glavnega favorita za končno slavje več kot polovica sodelujočih v anketi vidi Cleveland Cavaliers. Sledijo prvak 2014 San Antonio (25 odstotkov), branilec naslova Golden State (17,9) ter Oklahoma City (3,6).

Konkurenca na zahodu bo zelo močna; vsaj še tri ekipe sodijo v najožji krog favoritov za najvišja mesta. Branilci naslova Golden State Warriors so ohranili zmagovito postavo in se podobno kot v prejšnji sezoni vsaj v pripravah na novo izognili zdravstvenim težavam. To velja za igralce, ne pa za trenerja Steva Kerra, ki je moral poleti na dve operaciji hrbta, zato še nekaj časa ne bo v pogonu. Ekipo bo zato vodil njegov pomočnik, 35-letni Luke Walton.

Na zdravje upajo tudi pri Oklahomi, saj so v minuli sezoni spoznali, kako težko je nastopati brez prvega zvezdnika. Štirikratni najboljši strelec lige Kevin Durant je zaradi težav z nogo izpustil kar 55 tekem, tako da Russell Westbrook sam ekipe ni mogel pripeljati do končnice.

Zaradi poškodb je polovico sezone izpustil tudi eden najbolj prepoznavnih zvezdnikov lige NBA, Kobe Bryant, ki se letos pri 37 letih podaja v verjetno svojo zadnjo, 20. sezono nastopanja. Na voljo bo imel precej prenovljeno zasedbo igralcev. Los Angeles Clippers so bili že v prejšnji sezoni favoriti mnogih, vendar kratka klop jim je preprečila najvišje cilje. Zato so Chrisu Paulu, Blaku Griffinu in DeAndreju Jordanu dodali Paula Piercea, Josha Smitha in Lancea Stephensona.

V pripravah na novo sezono nihče od Slovencev ni izstopal. Dragić je imel povprečje 6,7 točke in 3,7 podaje na tekmo, Udrih, ki si je vmes poškodoval gleženj, je zbral pet točk v povprečju, Vujačić pa je bil z dobrim odstotkom zadetih metov z razdalje pri 8,4 točkah.
Medtem ko je na zahodu mnoštvo močnih ekip, je položaj na vzhodu precej drugačen. V anketi je Chicago uvrščen na drugo mesto, Atlanta na tretje, kot četrto ekipo vzhoda pa se omenja Miami Heat Gorana Dragića. Slovenija bo imela tri predstavnike. Goran Dragić bo ob Chrisu Boshu in Dwyanu Wadu sestavljal okostje Miamija, Beno Udrih se je ustalil v Memphisu, saj bo tu začel svojo tretjo sezono, skupaj že dvanajsto v ligi NBA, Saša Vujačić pa se je po evropski avanturi znašel v moštvu New York Knicks, kjer je trener Derek Fisher, nekdanji soigralec pri Los Angelesu in kultni Phil Jackson, ki je predsednik moštva.

Prvi dan bodo na sporedu tri tekme. Pri Golden Statu bodo prvakom 2014/15 po tradiciji podelili zmagovalne prstane, v Atlanti bo gostoval Detroit, poslastica večera pa bo obračun v Chicagu med Bulls in Clevelandom.

Goran Dragić
Goran Dragić FOTO: Reuters

Prvaki zadnjih desetih sezon:
2005-06 Miami Heat               Dallas Mavericks             4:2
2006-07 San Antonio Spurs        Cleveland Cavaliers          4:0
2007-08 Boston Celtics           Los Angeles Lakers           4:2
2008-09 Los Angeles Lakers       Orlando Magic                4:1
2009-10 Los Angeles Lakers       Boston Celtics               4:3
2010-11 Dallas Mavericks         Miami Heat                   4:2
2011-12 Miami Heat               Oklahoma City Thunder        4:1
2012-13 Miami Heat               San Antonio Spurs            4:3
2013-14 San Antonio Spurs        Miami Heat                   4:1
2014-15 Golden State Warriors    Cleveland Cavaliers          4:2

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BOZICEKSLO
27. 10. 2015 12.26
+0
Noiben ni pravi slovenec saj ni igral nihce za naso reprezentanco!!!! z temi 3 bi bili za 2 razreda boljsi zraven se brata lorbek zoran kaksen muric begic in vidmar morda se blazic....
murinar
27. 10. 2015 09.28
-7
Državljana Slovenije ! In Slovenec Udrih! 24 inteligenca vam ravno ni vrlina!
razor_
27. 10. 2015 08.52
+8
prej trije slovenski državljani
Jani Prešern
27. 10. 2015 08.45
+6
Ravno nam je za Vujabiča
rambek
27. 10. 2015 07.49
+0
Skoda da ni mirze in zokija