Košarka

Lastovka 'utopljena' v Krki: Novomeščani v finalu pokala niso pustili senzacije

Ljubljana, 21. 02. 2016 19.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Košarkarji Krke so tretjič zapored postali zmagovalci pokala Spar. V finalu zaključnega turnirja v Ljubljani so premagali domžalsko Lastovko s 66:33.

Košarkarji Krke so tretjič v zgodovini in hkrati tretjič zapored postali zmagovalci pokala Spar. V finalu zaključnega turnirja v dvorani Tivoli so premagali presenečenje tega tekmovanja Lastovko iz Domžal s 33 točkami razlike. Za Novomeščane je to štirinajsta lovorika v tekmovanjih pod okriljem Košarkarske zveze Slovenije. Sedemkrat so bili državni prvaki, štirikrat so osvojili superpokal, zdaj pa imajo še tri pokalne naslove.

Košarkarji Krke niso imeli težav z Lastovko.
Košarkarji Krke niso imeli težav z Lastovko. FOTO: Damjan Žibert

Lastovka na drugi strani je prvič igrala v finalu pokala Spar. Za klub s približno 80 igralci v vseh moških kategorijah, ki je bil ustanovljen leta 1997 in ki za člansko moštvo porabi približno 200.000 evrov na sezono, kar je približno štirikrat manj kot Krka, je bil to zgodovinski dan. Njeni privrženci na tribunah Tivolija so ga kljub porazu proslavili z pesmijo in radostjo.

Srečanje sicer ni imelo pravega tekmovalnega značaja, saj je bila Krka vsaj za razred boljši tekmec. Prevladovala je v vseh elementih igre, ob tem, da Lastovka tokrat ni imela uspešnega dne v napadu, kot je bilo na primer v polfinalu proti Zlatorogu.

Prva četrtina je bila še koliko toliko izenačena, nato pa se je začelo. 21:7 je bil rezultat drugih desetih minut, 14:4 pa tretjega dela igre. Do 25. minute so Domžalčani dosegli vsega pet košev iz igre. Rezultat je bil tedaj 44:17.

Končalo se je s 66:33, kar je četrta najvišja razlika v petindvajsetih finalih pokala, 33 pa je najnižje število doseženih točk v vseh finalih. Pred tem so nečastni rekord držale Medvode, ki so prvi finale leta 1992 proti Smeltu Olimpiji izgubile s 50:108. To je bila tudi najvišja zmaga v finalih.

Pri Krki se je vseh dvanajst igralcev vpisalo med strelce - največ točk je dosegel Luka Lapornik (13), ki je postal tudi MVP zaključnega turnirja, pri Lastovki pa je bil prvi strelec Mensud Julević z osmimi točkami.

Izid:


Krka - Lastovka 66:33 (17:10, 38:17, 52:21)

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pogan
22. 02. 2016 12.52
+2
Sramota za slovensko košarko pa ne samo 33 točk lastovke ampak igra je bila katastrofalna, kaka košarka je to, namesto da bi napredovali vsako leto nazadujemo.
rikirikson
22. 02. 2016 09.16
+3
bolj statične košarke pa še nisem videl, tut krka ni pokazala nekega presežka. igral so oboji tako statično, kot, da so na treningu, le da je krki bolj stekel met. - no vsaj js sm tk vidu tekmo. Pa da lastovki ne dajo več kot 66pik, je pa tut smešno,.
tomaz.hren@siol.net
22. 02. 2016 08.25
+4
Takole bom rekel, igralci Lastovke so vzeli vse kar jim je bilo ponujeno oziroma več kot so lahko sploh sanjali. Poglejmo realno, to so igralci, ki so igrali prvič tako težko tekmo, zunanja linija sami mladci, pa še pred TV kamerami, pa še finale, skratka dali so vse od sebe (večina igralcev hodi v službo in trenira 1x dnevno). Zgražanje, da so dali 33 točk je popolnoma nesprejemljivo, je potrebno pogledat statistiko iz katere je razvidno, da niso bili pri metu. Po drugi strani pa Krka 66 toč, lahko bi rekli SAMO toliko toč (pa so igrali FIBA pokal, pa igrajo ABA ligo že kar nekaj sezon). Problem pa je drugje in to je, da naši klubi ne premorejo neke pametne dolgoročne strategije, vsi bi igrali neko FIBO ali pa vsaj ABA ligo pa za to ne bi nič investirali. Poleg tega je potrebno vedeti, da za uspeh kluba ni dovolj le nakup igralcev iz vseh vetrov (no ja je, če imaš na voljo vsaj 3 M €), potrebno gledati tudi na mlajši pogon in vključevanje le tega v članske zasedbe. Tipičen primer kako se to ne dela je Helios. Pa naj bo za zdaj to dovolj. Čestitke ekipi Krke za zavzeto igro in pristop, upam da to ni njihov maksimum, ekipi Lastovke pa, čestitke, ker so bili pogumni in so vzeli več, kot je kdo pričakoval, pa vendar je bilo to vse tiso kar so jim drugi omogočili.
rikirikson
22. 02. 2016 09.18
+2
ma svaka čast. krka ni igrala nič bolje, oboji so igral statično, da bol težko. 66pik je le pokazatelj da jim je bolj stekel met, od igre pa da bi bil nek presežek,. ga pa nisem opazil, za neke "profesionalce" totalno podpovprečna igra krke.
Mirck111
21. 02. 2016 21.42
+9
Ja sam res, ko ti pa ena Lastovka pride v pokal Slovenije v košarki. Mislim tukaj bi pa res lahko začeli že mal razmišljati, da bi košarko zakonsko prepovedali igrati v Sloveniji.
U4
21. 02. 2016 21.34
+7
Bravo Krka! Naša Olimpija pa naj se zamisli kdo je namesto nje ( Lastovka, katera je dosegla 33 pik ) igral v finalu. Sramota za igralce, trenerja in za to nesposobno in samovšečno upravo.
KiNgKoNg
21. 02. 2016 21.21
+7
Upam, da za tole ne bo slišal kakšen tujec. Finalist pokala v finalu da 33 točk. Saj se bi nam cel svet smejal.
Z.I.Z.U.
21. 02. 2016 20.02
+9
Srčno upam da tega niso gledali kakšni manegerji in veljaki evropske košarke.. še boljše pa da se tega več ne prenaša po televiziji.. antipropaganda košarke