Košarka

Laković pred tekmo s Črnogorci opozarja: Vsako gostovanje v dvorani Morača je zelo zahtevno

Ljubljana, 22. 02. 2018 10.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Nika Arsovski
Komentarji
4

Nekoč je s ponosom nosil kapetanski trak slovenske košarkarske reprezentance, pred meseci pa je bil eden od tvorcev zlate slovenske kolajne na evropskem prvenstvu. Jaka Lakovič je dres slovenske izbrane vrste zamenjal za mesto pomočnika glavnega trenerja v reprezentanci, slednja se bo v kvalifikacijski petkovi tekmi za svetovno prvenstvo pomerila z Črno goro, ki je v šestnajstini finala Eurobasketa pokleknila pred Latvijci (100:68). Tekmo si lahko ogledate ob 19.20 tudi na Kanalu A in VOYO.

Pretekli vikend je ponudil težko pričakovano poslastico za vse ljubitelje košarke, po finalu španskega kraljevega pokala v katerem je madridski Real Luke Dončića in Anthonyja Randolpha moral ’krono’ prepustiti katalonski Barceloni, se je na ameriškem parketu v tekmi All Stars potil Goran Dragić, počivali pa niso niti preostali slovenski košarkarji, ki zaradi Evrolige na kvalifikacijskih tekmah ne bodo morali braniti barv reprezentance.

Pomočnik selektorja slovenske košarkarske izbrane vrste Jaka Lakovič verjame v uspeh proti Črni gori.
Pomočnik selektorja slovenske košarkarske izbrane vrste Jaka Lakovič verjame v uspeh proti Črni gori. FOTO: Damjan Žibert
Njihove predstave niso ostale skrite pomočniku glavnega trenerja slovenske izbrane vrste Jaki Lakoviču, nekdanjemu slovenskemu kapetanu, ki je brez dvoma pustil pomemben pečat v slovenski košarki. "Seveda sem spremljal igre naših reprezentantov prejšnji teden, kjer so se v večini držav igrala pokalna tekmovanja. Tako ali tako pa spremljamo vse naše reprezentante in igralce ki so na širšem spisku skozi celo sezono, tako Dončića in Randolpha v Realu, Nikolića v Bambergu, Zorana Dragića v Efesu, Gorana Dragića v NBA in vse ostale. Še več kot to, z njimi smo v stalnem stiku, pa tudi selektor jih kdaj osebno obišče," je povedal nekdanji kapetan, o tem pa smo se lahko prepričali tudi sami, na zadnji tekmi med Anadolu Efesom in kraljevim klubom, ki si jo je ogledal tudi slovenski selektor Rado Trifunović.

Lahko presenetimo evropske prvake
Slovenija je v okrnjeni postavi nastopila že na kvalifikacijskih tekmah proti Španiji in Belorusiji, naslednji nasprotnik je Črna gora, katere selektor Zvezdan Mitrović se dobro zaveda odsotnosti nekaterih glavnih adutov reprezentance, in čeprav naše izbrane vrste niti najmanj ne podcenjuje, je prepričan, da bi si njegovi varovanci na petkovi tekmi lahko prislužili zmago. "Nismo za podcenjevati, imamo svojo računico," poudarja Lakovič, sicer pomočnik trenerja pri baskovskem Billbau, vendar obenem opozarja, da naloga le ne bo lahka: "Igramo v Podgorici, kar bo za nas dosti težje kot doma. V dvorani Morača je vedno težko, najsi gre za Ligo Aba ali kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Vsako gostovanje tam je zelo zahtevno." 

Nekdanji slovenski kapetan se zaveda, da je aktualna reprezentanca nekoliko drugačna, a še vedno močna in zmožna zmagovanja na prav vsaki tekmi.
Nekdanji slovenski kapetan se zaveda, da je aktualna reprezentanca nekoliko drugačna, a še vedno močna in zmožna zmagovanja na prav vsaki tekmi. FOTO: POP TV

Lakovič: Visoka pričakovanja so upravičena 
Kot eno izmed glavnih prednosti črnogorski selektor omenja homogenost reprezentance, saj kar nekaj košarkarjev prihaja iz vrst podgoriške Budućnosti. Bi tudi to lahko bila voda na mlin Črnogorcem? "Res je. V črnogorski rep igrajo 4 igralci iz Budučnosti in 2 iz Mornarja, medtem ko sta v naši reprezentanci med 14 igralci le 2 iz istega kluba (Ilirija), ampak mislim da glede tega nebi smelo biti problema, saj mi gradimo našo igro naprej na temeljih iz evropskega prvenstva in večina naših igralcev pozna sistem dela in igre, kljub temu da igrajo v različnih klubih," pojasnjuje Lakovič.

Kaj pa pričakovanja javnosti, ki so se po osvojenem zlatu povzpela v nebo? Bi lahko prav ta nekoliko dušila igro slovenske izbrane vrste? "Mi smo aktualni evropski prvaki, vendar pa je ta reprezentanca drugačna reprezentanca. Publika pričakuje dobro igro, predvsem pa zmage. Če so pričakovanja realna ali ne? Mislim, da ima publika pravico pričakovati največ, saj vedno zvesto stoji za nami in nas potiska naprej, nam daje motivacijo. Visoka pričakovanja publike pa po mojem mnenju ne povzročajo prevelikega pritiska za naše igralce," pojasnjuje nekdanji slovenski košarkarski as.

 

 

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ehjaehja
22. 02. 2018 23.13
+4
zakaj so pa črnogorci favoriti na stavnicah proti Sloveniji? Nekaj tu ne štima..
pogan
22. 02. 2018 20.10
+0
Pa crno gorce pa je res treba premagati.
mrsdarcy
22. 02. 2018 18.54
+2
a lahko avtorica vsaj še enkrat prebere tole skropucalo pa popravi neumnosti :poudarja Mitrović, sicer pomočnik trenerja pri baskovskem Billbau, vendar obenem opozarja, da naloga le ne bo lahka: "Igramo v Podgorici, kar bo za nas dosti težje kot doma. V dvorani Morača je vedno težko, najsi gre za Ligo Aba ali kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Vsako gostovanje tam je zelo zahtevno." Torej, Mitrović je pomočnik v Billbau, pa v Podgorici Črnogorci gostujejo?, ne bodo morali braniti barv reprezentance...., v črnogorski rep igrajo....
Deko
22. 02. 2018 16.29
+1