Košarka

Košarkarska zveza Slovenije praznuje pomemben jubilej

Ljubljana, 10. 01. 2012 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na današnji dan pred 20 leti je Mednarodna košarkarska organizacija Fiba sprejela Košarkarsko zvezo Slovenije pod svoje okrilje. Ob tem dogodku je na povabilo KZS Slovenijo obiskal predsednik Fibe Yvan Mainini.

Po besedah predsednika KZS Romana Volčiča je bilo članstvo v Fibi korak k samostojni poti slovenske košarke. Glavni akterji so bili takratni predsednik KZS Marko Sok, generalna sekretarka Tilka Gajšek, Boris Kristančič in Frančišek Bolka. Slovenija je v 20. letih postala pomembna država svetovne in evropske košarke, vsi dosedanji košarkarski reprezentanti pa so Slovenijo naredili prepoznavno na košarkarskem zemljevidu, je še dodal Volčič. Predsednik Fibe Yvan Mainini je ob tej priložnosti povedal, da je Slovenija ena najpomembnejših držav v organizaciji Fibe, ob prihajajočem evropskem prvenstvu, ki ga bo leta 2013 gostila prav Slovenija, pa ji je zaželel veliko sreče in dodal, da verjame v uspeh reprezentance pred domačimi navijači. Na vprašanje, kaj pomeni za KZS, da jo je Fiba sprejela kot članico, je Volčič povedal: "Tako kot Sloveniji na splošno. Osamosvojitev Slovenije je bila potrjena in je dobila resno veljavo šele takrat, ko so nas priznali Združeni narodi. Približno enako velja za KZS. Ko te prizna svetovna krovna organizacija, šele takrat, s tem polnopravnim članstvom, dobiš pravico nastopanja na prvenstvih, tvorjenja lastne reprezentance in za nas je to pomenilo vstop v svetovno in evropsko košarko. Od takrat nastopamo kot samostojna država na vseh teh prvenstvih."

Roman Volčič
Roman Volčič FOTO:

"Mislim, da je EP 2013 en nov mejnik v razvoju slovenske košarke. Gre za izjemen dogodek, nekateri pravijo, da bo to tudi zadnja priložnost za zlato generacijo. Naša naloga je ustvariti novo zlato generacijo in to je smer, v kateri delamo," pa je o EP 2013 dejal Volčič, ki je mnenja, da bo prvenstvo dogodek, s katerim bodo košarko v Sloveniji naredili še bolj priljubljeno. Maininija in predstavnike KZS je sprejel tudi predsednik republike Slovenije Danilo Türk. Prvi mož Fibe je predsedniku predstavil delovanje Fibe in njihova pričakovanja pred EP, predstavniki KZS pa so zagotovili, da priprave na prvenstvo potekajo nemoteno. Danes bo KZS na Ljubljanskem gradu pripravila še slavnostno večerjo, na kateri bodo prisotni tudi člani izvršnega odbora KZS ter košarkarji in košarkarice članskih reprezentanc, ki sta odigrali prve mednarodne tekme.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

moster
10. 01. 2012 16.06
+1
pa srečno praznujte!