Košarka

VIDEO: Zmaga nad Madžarsko ni navdušila, Prepelič odkrito: Želimo si biti elita, to ni niti približek

Maribor, 05. 08. 2017 08.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V nevzdržnih razmerah mariborske dvorane Tabor je slovenska košarkarska reprezentanca prišla do druge zmage na drugi tekmi pripravljalnega obdobja pred odhodom na evropsko prvenstvo. Kljub na koncu prepričljivi zmagi nad Madžarsko (84:64) je slovenski tabor jasno poudaril, da ekipo čaka še veliko dela.

Več videovsebin
  • Pogovor s Klemnom Prepeličem po tekmi Slovenija - Madžarska
    02:02
    Pogovor s Klemnom Prepeličem po tekmi Slovenija - Madžarska
  • Pogovor z Edom Murićem po tekmi Slovenija - Madžarska
    02:25
    Pogovor z Edom Murićem po tekmi Slovenija - Madžarska
  • Vrhunci tekme Slovenija - Madžarska
    04:04
    Vrhunci tekme Slovenija - Madžarska
  • Pogovor z Goranom Dragićem po tekmi Slovenija - Madžarska
    01:26
    Pogovor z Goranom Dragićem po tekmi Slovenija - Madžarska
Naslednja tekma Slovenije, tudi ob prenosu na Kanalu A in VOYO, je v dvorani Tabor na sporedu že v nedeljo, ko se bodo naši fantje ob 20.00 udarili z izbrano vrsto Češke.

To je bil večer, v katerem sta moči na parketu prvič pod slovensko zastavo združila programirana prva igralca te reprezentance, zvezdnik Miami Heat Goran Dragić in biser madridskega Reala Luka Dončić. Šele komaj 18-letni košarkar je dosegel ravno toliko točk in bil tudi na drugi tekmi v dresu reprezentance prvi strelec obračuna, ki ni ponudil s pretiranimi presežki. "Tekma je bila sigurno težka, Madžari se niso dali, imeli so moči za 25 minut korektne igre," je po zmagovitem začetku pokala Adecco za 24UR povedal Klemen Prepelič. "Nato je petorka z (Maticem) Rebcem in (Jako) Blažičem na čelu postavila to agresivno obrambo, kjer trikrat sploh niso prišli čez polovico. To je gotovo omogočilo neke lahke koše, zabijanje (Gašperja) Vidmarja s prekrškom ... Minuta odmora na drugi strani in potem je bilo vse skupaj lažje. Postavil se je nek temelj za začetek in takoj na začetku zadnje četrtine smo zadeli nekaj odprtih metov, razlika je šla na 15 točk in vse je bilo lažje," se je glasila izčrpna ocena košarkarja iz bližnje Slovenske Bistrice. Ta se je strinjal z oceno selektorja Igorja Kokoškova, da je slovenska izbrana vrsta v dvorani Tabor odigrala le eno sprejemljivo četrtino. "Ne, niti približno ne moremo biti zadovoljni. Kot je rekel Igor (Kokoškov), smo igrali eno četrtino, niti ene in pol ne, prihajajo še resnejši tekmeci. Z vsem spoštovanjem do Madžarov, oni niso elita evropske košarke, mi želimo biti elita, stremimo k najboljšim in to ni niti približek tega," je dodal Prepelič.

Goran Dragić (z žogo) med prodiranjem skozi obrambo Madžarov.
Goran Dragić (z žogo) med prodiranjem skozi obrambo Madžarov. FOTO: Damjan Žibert

Ekipi se je pred nadaljevanjem pripravljalnih bojev pridružil tudi legendarni Jaka Lakovič, zdaj pomočnik selektorja, ki priznava, da je slovenska želja igrati hitreje. "Težko je bilo igrati. Bilo je vroče, razmere niso bile idealne, a tako je bilo za obe reprezentanci. V prvem polčasu nismo bili pravi, v drugem pa smo vendarle popravili igro v obrambi, postali bolj agresivni na žogi, dosegli nekaj lahkih košev in naredili razliko na semaforju, ki nam je omogočila pohod do zmage," je dejal Lakovič. "Zagotovo je naše želja igrati hitrejšo košarko, a dokler smo tako pasivni v obrambi, kot smo bili v prvem polčasu, je težko razviti hitro igro. Nasprotnik najde pot do koša in nato se igra pet na pet." 

Edo Murić je dodal: "Vesel sem, da smo zmagali. Prvič smo igrali skupaj, a videlo se je, da nam še precej manjka do želenega nivoja. Jutri nas čaka analiza tekme in takoj nato trening, na katerem bomo začeli odpravljati napake. Predvsem v obrambi še nismo pravi. Manjka nam agresivnosti, komunikacije, saj bo tako lažje tudi v napadu. Hkrati so Madžari zadeli nekaj težkih metov, na koncu pa je naša kakovost vendarle prišla do izraza in zabeležili smo zasluženo zmago."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rambek
05. 08. 2017 15.02
+1
AS1983
05. 08. 2017 12.53
+6
Dončič je v dobri strelski formi, tudi Vidmar včeraj zelo soliden zlasti pri prostih metih, šepa pa met z razdalje in skok, to bo treba v nadaljevanju popraviti
Diverzanti
05. 08. 2017 10.48
+1
Vedno je isto“ pripravljalne dobimo ta resne zgubimo.
degenos
05. 08. 2017 10.44
+5
brez trojk ne bo nič !¨!!
ZelenGrm
05. 08. 2017 10.33
+6
Elita boste ko bo Kokoškov iz reprezentance vrgel odvečne člene
bb5a
05. 08. 2017 09.47
+5
Mogoče bi pomagal, če bi še igral kot ekipa ne pa kot dva slavna in ostali...
Uporabnik113089
05. 08. 2017 08.54
+13
Podpovprečna igra proti Madžarjem, ki sodijo v peti kakovostni razred evropske košarke...Najprej smo razbili ruske študentke, sinoči tudi madžarske vodovodarje in elektrikarje, a zelo skromna igra tako v napadu kot tudi v obrambi ni vzrok za ne vem kakšno navdušenje. Če ti madžarski na pol profesionalni igralci natresejo osem trojk in če jih proti njihovi obrambi, ki jo tvori "tovarniško moštvo" dosežeš prav toliko, ob katastrofalnem metu.... Skratka, sinoči nismo videli še k od košarke. Res je da gre za pripravljalno tekmo, a takšne razglašenosti in nesodelovanja med soigralci si na evropskem prvenstvu, preprosto ne smemo več privoščiti.
mikica247
05. 08. 2017 09.45
-2
Eni pa komaj cakajo, da lahko nergajo. Si predstavljas kaj sele bo, ko bos star 60, 70?
graf
05. 08. 2017 09.56
+6
V Izraelu ko bodo igrali s Grki in Turki se bo pokazalo koliko je vredna naša reprezentanca ...
vrezac
05. 08. 2017 09.56
+7
mikica prosim te, nehaj. Je napisal čisto realno in kot nekdo, ki je v otroštvu mnogo let treniral košarko, to tudi opazim. Enostavno s tako igro na EP ne bo šlo. Je pa časa za izboljšave še precej.
RdečiKarton
05. 08. 2017 08.43
+4
Ko bi vsaj našli kakšno dvorano, ki sploh ima klimo kaj šele da bi ta delala. Pri tej vročini pa res ne moreš igrat na polno.
degenos
05. 08. 2017 08.36
-8
hehe ...če ne bo strelcev za tri točke ne bo nobene medalje.....pa tudi centre mamo neizkušene za velika tekmovanja in si lahk hitr naberejo osebne napake !! velik treba popravit